Pengene er på plads, og en stor modstander vil ikke stå i vejen: Alligevel er det ikke sikkert, at Moesgård Allé bliver lavet om
Kommunen vil gerne gøre vejen bredere, pengene er afsat, og Danmarks Naturfredningsforening, som før har stået i vejen, vil ikke længere gøre indsigelser imod en ny Moesgård Allé.
Alligevel kan det ende med at trække yderligere i lang drag. Fredningsnævnet, som skal tage stilling til sagen, har en deadline, der hedder marts 2024. Og her kan nævnet ende med at sparke kommunens planer langt ud i Aarhusbugten.
Det handler lige nu om de flagermus, der lever i træerne. Kan en eventuel ny allé give dem lige så gode levevilkår, som den nuværende? Det spørgsmål skal besvares.
Nu sker der endelig noget.
Nej, vent. Det kan ikke lade sig gøre alligevel.
Denne gang er den der. Eller nej… dispensationen til fredningen er nødt til at blive trukket tilbage.
Sagaen om Moesgård Allé har i mere end ti år været et skridt frem og et mindst lige så stort skridt tilbage igen.
Vejen er, som den var, da projektet første gang blev præsenteret. Den er smal, og det er svært for to biler at krydse hinanden.
Byrådet har ellers for længst vedtaget, at vejen skulle gøres bredere. Der er også sat 13 millioner kroner af til projektet. Og for nyligt fortalte Danmarks Naturfredningsforening, at den ikke længere ville stå i vejen for en dispensation til fredningen, hvis Fredningsnævnet træffer den beslutning.
Så er kysten vel klar?
Nej. Ikke nødvendigvis.
Der skal være plads til flagermusen
I slutningen af august var der et offentligt møde, hvor alle interesserede kunne blande sig i debatten om alléens fremtid. Efterfølgende har man kunnet komme med bemærkninger til den beslutning, som Fredningsnævnet skal træffe i forhold til, om kommunen kan få lov til at fælde træerne, lave vejen bredere og så plante nye træer.
Her har særligt en bemærkning fra Miljøstyrelsen stor betydning. Styrelsen påpeger, at der skal tages højde for flagermusene, der lever i de gamle træer.
- Helt overordnet handler det om, at vilkårene for flagermusene ikke må forringes. Det indbefatter ynglemuligheder og opholdssteder for arten, siger Rasmus Andreasen, der er AC-tekniker ved Miljøstyrelsen.
Den del så ellers ud til at være vinget af allerede i 2020. I høringssvaret fra Miljøstyrelsen til Fredningsnævnet står der, at ”Aarhus Kommune har efterfølgende lavet en yderligere flagermusundersøgelse i 2020 i området dækket af fredningsforslagene”.
Sådan har sagen udviklet sig
2009: Fredningsnævnet siger nej til, at træerne langs Moesgård Allé må fældes, så vejen kan gøres bredere.
2012: Aarhus Kommune forsøger igen at få dispensation fra Fulden-fredningen, så der kan bygges en ny og bredere vej til museet. Denne gang lykkes det for kommunen at få en dispensation, men Danmarks Naturfredningsforening sætter foden ned, klager og får medhold. Dispensationen ophæves, og alléen må blive, som den er.
2014: Det nye Moesgaard Museum åbner, men det er med den samme Moesgård Allé, hvor der kun lige er plads til, at to biler kan køre forbi hinanden.
2018: Byrådet vil igen udvide alléen, så den bliver bredere. Det kræver, at man fælder de gamle træer og planter nye. Det bliver besluttet, at der skal indledes en ny fredningssag for at få lov til at opgradere vejen.
2021: Prisen for en ny og bredere Moesgård Allé er 13 millioner kroner. Det beløb afsætter byrådet i budgetforliget i 2021.
2022: I august valgte Danmarks Naturfredningsforening at ”trække sig”. Det vil sige, at foreningen ikke længere vil stå i vejen, hvis Fredningsnævnet skulle beslutte at give kommunen en dispensation. Danmarks Naturfredningsforening har ellers været en af de største modstandere af kommunens planer.
Men den undersøgelse er altså ikke god nok længere.
- Det mener vi ikke, at den er i forhold til den måde man ser på tingene nu. For ti år siden var der en anden praksis for området, men fra EU's side har man skærpet opmærksomheden på en række arter, blandt andet flagermus. Nu er det for eksempel ikke nok at sige, at der er en anden skov tæt på, som de kan leve i. Levestedet for flagermusene bør opretholdes som på indgrebstidspunktet, siger Rasmus Andreasen.
Nødt til at se på det
Det er ikke ny viden, at der lever flagermus i de gamle træer langs Moesgård Allé, men hvorfor er det så det, der er med til at forsinke processen så mange år efter, at forslaget første gang blev præsenteret?
- Man må jo forholde sig til tingene, når de kommer frem. Der er kommet nye domme, som har ændret praksis for, hvordan man ser på de her arter. Det er jo ikke sådan, at man i en retssag kan sige ”arh, det her kom lidt sent i processen, det kan vi ikke tage stilling til”, siger Rasmus Andreasen.
Vil det så sige, at der på et senere tidspunkt kan blive fundet en blomst eller noget andet, som man så vil være nødt til at undersøge, og som vil udsætte afklaringen yderligere?
- Hypotetisk vil man altid kunne sige, at der kom et eller andet nyt, men det er kommunen, der har rejst sagen og skal tilvejebringe de nødvendige oplysninger, og så skal Fredningsnævnet sikre, at sagen er tilstrækkeligt belyst.
Og selvom ting selvfølgelig kan ændre sig, som man kan se med flagermusene, så forventer Jesper Frandsen, der er civilingeniør ved kommunens mobilitetsafdeling, ikke, at projektet løber ind i en ny ”flagermus”.
- Nu tænker jeg, at alle relevante parter har været hørt, siger han.
Deadline i 2024
I sidste ende lander beslutningen på Fredningsnævnets bord. Det er her, der skal tages stilling til, om Aarhus Kommune kan få lov til at lave vejen om på trods af fredningen af området.
Den beslutning bliver naturligvis ikke truffet, før alle oplysninger er på plads. Men Fredningsnævnet arbejder lige nu med en deadline, der hedder 31. marts 2024.
Nævnet har som udgangspunkt to år fra, at en fredningssag er rejst, til at den skal være afsluttet. Og den blev rejst i marts i år. Fredningsnævnet har dog mulighed for at forlænge fristen med yderligere to år, hvis det bliver nødvendigt, men som udgangspunkt bliver der truffet en afgørelse inden foråret 2024.