Kommer de hurtige busser til Højbjerg? Få overblikket over projektet, der skal gøre livet bedre for pendlerne
Selvom alt langt fra er på plads, og selvom det slet ikke er sikkert, at BRT-projektet bliver til noget, så er projektet snart så langt, at politikerne skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre eller ej.
Og det kan komme Højbjerg til gode. Derfor får du her et overblik over, hvad BRT-busserne dækker over.
De kører på el, de kører i deres egen vejbane, og de slipper i højere grad for at holde for rødt. Samlet set skulle det gerne gøre det lettere og hurtigere at flytte sig med offentlig transport.
Der er intet, der er endeligt besluttet endnu, men der er sat nogle foreløbige streger til det projekt, som skal fragte dig hurtigere fra Højbjerg og nordpå.
Det er de såkaldte BRT-busser, Bus Rapid Transit, der ifølge den plan, som lige nu er i spil, skal køre fra Oddervej via Ringvej Syd til Viby og ende i Risskov.
Og selvom projektet endnu ikke er vedtaget, så får du her et overblik over, hvad vi ved om det, og hvad der stadig er spørgsmålstegn ved.
Du kan flytte dig hurtigere
Hele ideen med BRT-projektet er, at det skal være hurtigere og lettere at tage offentlig transport. En af de store udfordringer for bybusserne i dag er, at de skal holde i kø ligesom alle andre. Det samme gælder ved lyskrydsene, her er bybusserne ikke så hellige, at de bare kan trille videre, når der er rødt.
Derfor skal der bygges et helt nyt spor, som kun er til BRT-busserne. Sporet skal gå fra Viby Torv til hospitalet i Skejby.
Busserne kan altså se stort på trafikken, ligesom også lyskrydsene skal være gode ved dem. Det er meningen, at BRT-busserne stort set altid skal ride på grønne bølger.
Ingen turbobane i Højbjerg
Det lyder meget godt med sådan et lynspor til busserne. Men der er ikke udsigt til at få det på den del af strækningen, der løber i 8270.
Her må ”lynbusserne” dele asfalt med den øvrige trafik. Det skyldes, at trafikken ikke bliver vurderet til at være så slem på Ringvej Syd.
Og selvom busserne risikerer kø på ringvejen, så vil det stadig være hurtigere at hoppe på BRT-busserne, hvis man for eksempel skal til Skejby, da busserne jo på hele Åby Ringvej har frit spil.
Det er heller ikke udelukket, at der kan gøres lidt for BRT-busserne på Ringvej Syd. Det er nemlig på tale, at busserne på en eller anden måde skal kunne få en ”forlomme”, når de kommer frem til lyskrydsene. Lidt som når letbanen får grønt lys lidt hurtigere end alle andre.
Færre stoppesteder end de almindelige busser
Bliver projektet vedtaget, så skal der lægges et kæmpe puslespil, når det kommer til stoppesteder. For det duer selvfølgelig ikke, hvis busserne skal stoppe hele tiden, så folk kan komme af og på. Så vil de komme til at snegle sig afsted.
Men omvendt giver det jo heller ikke meget mening at have gode busforbindelser, hvis der ikke er nogen, som kan gøre brug af det.
Som tommelfingerregel vil stoppestederne komme til at ligge med cirka 600-800 meter imellem hver.
Ikke lige om hjørnet
Der er ikke truffet nogen endelig beslutning endnu. Projektet er på et relativt tidligt stadie, som skal gøres mere konkret i det nye år, hvis altså politikerne synes, at det er den rigtige vej at gå.
Det skal de beslutte i starten af 2023, og vælger de at gå videre med BRT-projektet, så skal der sættes gang i arbejdet med at gøre det hele mere konkret. Der skal laves et skitseprojekt, og der skal laves en miljøkonsekvensrapport.
Det tager et sted mellem halvandet og to år, før det så igen bliver serveret for byrådet. Vil det stadig gå videre, skal der laves et udbudsmateriale, så projektet kan komme i udbud.
Møder projektet ingen uforudsete, større bump på vejen, så kan de nye eldrevne busser drøne fra Højbjerg til Risskov og tilbage igen fra 2030.
292 millioner er for lidt
Selvom projektet langt fra er endeligt vedtaget, så har det alligevel fået så meget grønt lys, at der er afsat 292 millioner kroner til de nye busser og deres vejbaner.
Men selvom næsten 300 millioner lyder af meget, så er det ikke nok. Aarhus Kommune håber på, at der også kommer en økonomisk hjælpende hånd fra staten, og hvis der ikke kommer det, kan det blive nødvendigt at lave projektet i etaper.
Det mangler vi at få svar på
Som du lige har læst, så skal vi selvfølgelig stadig have svar på, om projektet overhovedet kommer.
Men hvis vi leger med tanken om, at politikerne stemmer det igennem, så er der dele af det nuværende projekt, der stadig savner svar.
Blandt andet er der i den nordlige del af ruten ikke helt afklaring om, hvor ruten skal ende.
Der er heller ikke lavet endelige beregninger på, hvor meget tid man kan spare ved at stige på en BRT-bus i stedet for at hoppe på for eksempel 6A eller selv tage bilen.
Og netop 6A, som jo kører på store dele af samme strækning, er der spørgsmålstegn ud for. For giver det mening at have den til at holde i kø i trafikken, mens BRT-bussen suser forbi? Det er noget, som Midttrafik skal være med til at beslutte.