Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De har grund til at juble i Lyseng for tiden. Det gode talentarbejde har nemlig kastet en pæn check af sig. Udover Lyseng og talentudvikling kan du i dagens nyhedsbrev også læse om nogle af postnummerets vejnavne. Arkivfoto: Annelene Petersen

Lyseng får stort beløb for godt talentarbejde

Som jeg fik flaget for i det seneste nyhedsbrev, så er jeg fodboldmand.

Det betyder dog ikke, at nyhedsbrevet skal plastres til med fodboldnyheder, og det er bestemt heller ikke min plan.

Men når fodboldens verden spytter historier ud, der har betydning for 8270 Højbjerg, så er det alligevel vigtigt at nævne. Da især når det er en god fortælling fra lokalområdets foreningsliv.

For en af sommerens større transferhistorier handler nemlig om en tidligere IF Lysengspiller. Jens Stage tog skiftet fra Danmark til Tyskland i en millionhandel.

Og hvad så, tænker du måske – det er jo længe siden, at Stage havde Lyseng-græs under støvlerne.

Det er det ganske vist, men når en spiller bliver solgt, falder der lidt af til spillerens tidligere klubber. Når det regner på præsten…

Det betyder, at der inden længe tikker en ganske pæn, sekscifret check ind hos Lyseng. Og det er penge, der passer rigtig godt ind, for klubben er i gang med flere optimerende tiltag.

Samtidig er historien om Jens Stage en god fortælling for Lyseng. Klubben er en af landets mest anerkendte breddeklubber, men den kan altså også forløse potentialet hos talentfulde unge.

Om fortællingen ligefrem er nok til, at Jens Stage kan få en vej opkaldt efter sig, er mere tvivlsomt.

Det bliver i hvert fald nok ikke lige foreløbig. Hans profession som fodboldspiller passer heller ikke ligefrem ind i forhold til de øvrige vejnavne i postnummeret. Her er det i højere grad kunstnere og især malere, der har fået en vej opkaldt efter sig.

Men måske fremtiden byder på et fodboldspillerkvarter eller et popstjernevænge?

Navneforsker Peder Gammeltoft vil ikke blive overrasket, hvis vi ser noget lignende, men først når personerne er døde og borte.

Jeg håber ikke, at jeg tabte dig fuldstændigt i mit forsøg på at lave en finurlig overgang fra foreningslivet til vejnavne...

Dagens sidste to historier handler nemlig om de vejnavne, der allerede er i området. Her er det ikke kun kunstmalere, der står på vejskiltene, selvom der er mange af dem. Også tidligere erhvervsfolk, et gammelt teglværk og sågar en æblesort har fået en vej opkaldt efter sig i Højbjerg.

Det kan du læse mere om nedenfor.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Jens Stage endte med at slå igennem i AGF, men det krævede mere end et forsøg og en tur omkring Lysengs ungdomsafdeling, inden karrieren for alvor tog fart. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lyseng samlede Jens Stage op, da han blev tilovers i AGF’s talentsystem: Nu har han sikret sin tidligere klub flere hundrede tusinde kroner

Mange små drenge og piger har drømt om at blive professionel fodboldspiller. Omtrent lige så mange af dem har måttet indse, at det blev de altså ikke.

Måske var Jens Stage lige ved at nå til den erkendelse, da han som ung ikke slog igennem i AGF og i stedet trådte et par trin ned ad niveaustigen for i stedet at spille i IF Lyseng.

Om han kasserede drømmen om at blive professionel eller ej, er sådan set underordnet, for i dag er det lige netop det, han er. Professionel fodboldspiller i en af verdens største ligaer.

Det kan virke fjernt fra Højbjerg, men fordi Lyseng har haft fingrene i Stage, venter der en pose penge fra det skifte, Stage lavede fra FCK til Werder Bremen i Tyskland.

Lyseng forventer cirka en procent af transfersummen, der ifølge forskellige medier ligger på omkring 30-50 millioner kroner.

Gode penge, som kan og skal bruges på at styrke Lyseng både på bredde- og elitesiden.

Historien om Jens Stage og IF Lyseng er efterhånden fortalt mange gange. Nu er den værd at grave frem igen, da den tidligere Lysengspiller står til at indbringe klubben et sekscifret beløb som følge af sit udenlandsskifte.

En ny fodboldsæson er startet, og i IF Lyseng ”vælter” det ind med ambitiøse og talentfulde spillere, som klubben selv udtrykker det.

Både på drenge- og pigesiden kommer der spillere til fra det meste af Jylland i jagten på drømmen om at blive professionel fodboldspiller.

Den drøm udlever den tidligere Lyseng og AGF-spiller Jens Stage. I sommerferien pakkede han sit grej og drog til Tyskland for at sætte sine kruseduller på en kontrakt med Werder Bremen.

Og selvom skiftet fra FCK til den tyske klub i princippet intet har med Aarhus, Højbjerg eller Lyseng at gøre, så kommer skiftet alligevel til at betyde noget for den lille lokale andedam.

Fodboldens mekanismer er nemlig skruet sådan sammen, at når en spiller bliver solgt, skal der deles såkaldte solidaritetspenge ud. Man kan også kalde dem udviklingspenge.

Det er penge, der går til de klubber, som tidligere har haft fingrene i spilleren og været med til at udvikle vedkommende.

Derfor tikker der inden længe et sekscifret beløb ind på kontoen i Lyseng som tak og anerkendelse for det arbejde, der blev lavet med at gøre Jens Stage til en dygtig fodboldspiller.

- Vi kender ikke det endelige beløb endnu, men vi har regnet os frem til, at han har været hos os i cirka 2,5 år, og så bliver det lige i underkanten af en procent af transfersummen, siger Alexander Flattum, der er talentchef i IF Lyseng.

Til gavn for alle

Lige knap en procent lyder måske ikke er meget, men når transfersummen ligger i omegnen af 30-50 millioner kroner, bliver det alligevel til en pæn check, der skal sendes Lysengs vej.

Tyske medier og Ekstra Bladet har tidligere skrevet om beløbets størrelse, og selvom der er lidt uenighed om tallet, så vil beløbet uanset hvad være stort nok til at gavne hele området, siger talentchefen.

- Vi ved ikke, hvad pengene skal bruges til endnu. Det er i sidste ende op til bestyrelsen. Men hvis vi nu får en kunststofbane mere eller bedre klublokaler, så vil det jo komme alle til gavn, siger Alexander Flattum.

Begge dele er med i de planer, Lyseng har for fremtiden. Her er der nemlig meningen, at klubhuset skal opgraderes, mens kampbanen skal være af kunstgræs, så den i højere grad kan bruges på træningsaftener. Det kan du læse mere om her.

Ikke bare penge

En ting er pengene og de steder, der kan investeres og optimeres. Noget andet er den historie, men endnu en gang kan hive frem og fortælle til omverdenen.

IF Lyseng er en af landets største fodboldklubber målt på antallet af medlemmer, men det er ikke nogen hemmelighed, at klubben er lillebror i forhold til de hvide fra Fredensvang.

Lyseng har allerede en kunstgræsbane, men en ny er på vej, og det kan være, at nogle af Stage-pengene skal gå til finansieringen. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Fortællinger som den om Jens Stage viser dog, at man ikke nødvendigvis behøver at bevæge sig slavisk op igennem AGF’s ungdomsrækker for at nå til tops.

Jens Stage blev nemlig valgt fra i AGF som U17 spiller, og derfor valgte han at tage tilbage til Lyseng for at spille på et lidt lavere niveau.

Her gjorde han det så godt, at turen gik tilbage til AGF via Brabrand, og nu spiller han i en af de største ligaer i verden.

- Det er vigtigt for os at kunne fortælle historien om vores talentudvikling. Et af vores talentparametre er, at vi kan udvikle dem, der bliver sorteret fra i for eksempel AGF. Thomas Kristensen, som nu spiller i AGF, var også hos os som U17 spiller, siger Alexander Flattum.

Han slår dog fast, at Lyseng ikke bare er et opsamlingssted for slukørede AGF-talenter, der ikke bare lige blæste alle på Fredensvang bagover.

- Hvis vi bare læner os op ad AGF, så udvikler vi jo de samme spillere. Der vil vi også gerne udvikle vores egne og udvikle vores egen filosofi, og det gør vi også. Til vores U17 og U19 divisionshold har vi i år fået spillere fra Horsens, Esbjerg og Sønderjylland, siger han.

Særligt i området omkring Kragelundskolen kan man finde kunstmalere på vejskiltene. Arkivfoto: Jens Thaysen

Skal man være kunstmaler for at få en vej opkaldt efter sig i Højbjerg? Nej, men noget tyder på, at det er en fordel

Der findes en hel del af dem i Højbjerg. Kunstmalere.
Ikke i fysisk forstand men på vejskiltene.

Flere af Højbjergs vejnavne er opkaldt efter afdøde kunstmalere, selvom mange af dem ikke som sådan har haft hverken tilknytning eller betydning for postnummeret.

Og selvom det måske er tilfældigt, at malerne har fået vejnavne i Højbjerg, så er det ikke nogen stor overraskelse for navneforsker Peder Gammeltoft. Kunstnere passer nemlig godt ind i det kriterie, der hedder, at vejnavne skal have en positiv klang.

Men betyder det så, at man kan komme foran i køen til uddeling af vejnavne i Højbjerg, hvis man har været kunstmaler?

Ikke ifølge Peder Gammeltoft. Han tror faktisk på, at man i fremtiden kan få vejnavne, der tager deres udspring i mere ”moderne” professioner.

Der bliver nok ikke tale om et Diktatorkvarter, men navneforsker Peder Gammeltoft vil ikke blive overrasket, hvis fremtidens nye områder får vejnavne efter popstjerner eller astronauter.

Fritz Syberg, Kræsten Iversen, Jens Søndergaard.

Måske har du hørt om navnene, måske har du nærstuderet et af deres kunstværker, og måske endnu mere sandsynligt har du navigeret efter dem.

For udover at være afdøde kunstmalere, har de det til fælles, at de alle tre lægger navn til en vej et sted i postnummer 8270.

Det er de langt fra alene om. For flere af Højbjergs mere særlige vejnavne er netop døbt efter fortidens malere.

I Leif Dehnits bog Aarhusianske Gadenavne, kan man finde forklaringer på vejnavne i og omkring Aarhus. Her bliver 46 vejnavne fra Højbjerg beskrevet, og 15 af dem er ifølge bogen opkaldt efter en maler. Det er selvom, de færreste af dem har haft nogen særlig tilknytning til Højbjerg.

- Det er tilfældigt, tror jeg. Det er meget normalt, at man opkalder veje efter personer, der ikke har haft nogen tilknytning til området. Typisk prøver man at lave en positiv eller neutral tolkning, og her passer kunstnere og komponister tit ind, siger Peder Gammeltoft, der er navneforsker på Bergen Universitet i Norge.

Godt med et tema

Det er naturligvis ikke kun malere, der har fået æren af et vejnavn. Også tidligere erhvervsfolk som Axel Gruhn og Malthe Conrad Holst har fået deres navne på vejskilte. Det sammen har gamle gårde som Saralyst og Lyseng.

Men hvad er så Boikenvejs-oprindelse? Den ligger for sig selv mellem Holmevej og stjernekvarteret med Pluto, Neptun, Sirius og spiller ikke rigtig sammen med noget, eller hvad? Jo, for Boiken er en æblesort ligesom Filippa og Pigeon, som lægger navn til veje syd for Holmevej.

Samtidig kan man i Højbjerg finde de mere klassiske vejnavne som Bævervej og Egernvej. Det er vejnavne, man kan finde i stort set alle afkroge af kongeriget.

- Vejnavne er til for at skabe systematik i verden, og det er meget almindeligt, at man fastsætter et tema, når man skal navngive nye områder. Og så er det ikke ligefrem, fordi vejnavne plejer at være verdens mest unikke navngivningsområde, siger Peder Gammeltoft.

Ingen Idi Amin Gade eller Stalin Allé

Det vil til gengæld skille sig gevaldigt ud, hvis man en dag kunne bevæge sig ned ad en vej, hvor navnet havde en mere negativ klang.

En af de få ting, man skal være opmærksom på, når nye veje døbes, er nemlig, at navnet ikke skræmmer nogen væk.

- Der findes ikke, så vidt jeg ved, noget Diktatorvænge med Idi Amin Gade eller Stalin Allé. Det vil ikke være gavnligt for at få folk til at bosætte sig der, siger Peder Gammeltoft.

Nogle veje får navn efter kæledyr, andre efter store personligheder, mens helt tredje veje får navn efter frugter. Foto: Christian Gnutzmann

En anden ting, man sjældent ser på vejskiltene, er navnene på nulevende personer. På nær enkelte undtagelser er det en tommelfingerregel, at man først kan få en vej opkaldt efter sig, når man har stillet træskoene.

- For eksempel kan det blive et problem, hvis man navngiver efter en person, som så viser sig at have været forfærdelig på alle mulige måder. Så vil man være tvunget til at ændre navnet, og det giver et stort logistisk problem. Så det er ikke så tit generelt, at vejnavne ændres, siger Peder Gammeltoft.

Popstjernekvarter eller IT-vænget

Malerkvarterene i Højbjerg er ifølge bogen Aarhusianske Gadenavne døbt i midten af 1900-tallet. Særligt i 1941 fik mange af vejene omkring Saralystkvarteret og Kragelundskolen deres nuværende navne efter kunstmalere.

Men hvad så med fremtiden - er malerne på vej ud, og er der overhovedet flere tilbage at navngive efter?

Og skal vi måske forberede os på en helt ny gruppe personer, som dem der skal opkaldes veje efter i fremtiden?

- Nu er mange af dem jo ikke afdøde, men man kunne da godt forestille sig et popstjernekvarter. Man kunne også se et IT-vænge eller et område opkaldt efter astronauter. Det handler om, hvordan man gerne vil profilere sig. Hvis man vil være moderne, navngiver man efter det, der er oppe i tiden, siger Peder Gammeltoft, der også godt kunne forestille sig et band-kvarter.

- I Australien har jeg været på AC/DC Lane. Bandet eksisterer stadig, men når det ikke er en enkelt levende person, går det an. Så måske vi kan få en Abba Allé, Kiss Stræde eller Nephew Gade.

På Nagelsvej ved Højbjerg Torv er der ikke tale om en stor politiker eller erhvervsmand som personen bag vejnavnet. Her er vejen i stedet opkaldt efter en tidligere postmester. Foto: Christian Gnutzmann

Erhvervsmanden, det gamle teglværk og den iøjnefaldende bakke: Her er fem særlige vejnavne i 8270

Det er naturligvis ikke kun kunstmalere, der har fået opkaldt veje i Højbjerg efter sig.

Også erhvervsfolk, politikere, virksomheder og sågar en postmester lægger navn til en vej et sted i 8270.

I artiklen her kan du blive klogere på historien om Nagelsvej, Grumstolsvej, Axel Gruhns Vej, Aage Jedichs Vej og Emiliedalsvej.

Du kender sikkert vejene. Måske bor du endda på en af dem. Men ved du, hvorfor Nagelsvej hedder, som den gør, og har du styr på, hvem Axel Gruhn var? I artiklen her dykker vi ned i fem af postnummerets vejnavne.

Der findes mange vejnavne i Højbjerg. Nogle mere unikke end andre, og nogle med en mere speciel historie end andre. I artiklen her får du historien om fem særlige vejnavne fra postnummer 8270.

Artiklen bygger på fortællinger fra Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv, Leif Dehnits bog Aarhusianske Gadenavne, hjemmesiden AarhusWiki og Århus Stiftstidendes arkiv.

Emiliedalsvej

Vejens navn sender en hilsen til en svunden tid, hvor særligt én type erhverv havde stor betydning for området. Foto: Christian Gnutzmann

Vejen, der er en sidevej til Oddervej og ligger tæt på Skådecenteret og Skåde Skole, fik sit navn i 1935. Det er teglværket Emiliedal, der har lagt navn til vejen. Teglværket selv fik navn efter teglbrænderens kone.

Hun hed Emilie, og da teglværket lå på en skråning blev navnet Emiliedal.

Generelt var teglværkerne, der producerede mursten og teglsten til bebyggelse, et stort forretningsområde i det, der i dag hedder Højbjerg. Ifølge Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv blev behovet for byggesten i høj grad stort i midten af 1800-tallet, hvor Aarhus voksede og voksede, og hvor der konstant var brug for nye bygninger.

Alene i Holme Sogn blev der i løbet af 1800-tallet oprettet seks teglværker. En af dem var altså Emiliedal Teglværk, som senere blev slået sammen med Skåde Teglværk.

Ifølge Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv blev der produceret mursten og tagsten på værket frem til 1972.

Det er også værket, der har lagt navn til Emiliedalen, som snor sig omkring Emiliedalsvej. Boligerne i Emiliedalen er i øvrigt opført af Kurt Thorsen, der i starten af 00'erne blev dømt for bedrageri og dokumentfalsk.

Grumstolsvej

Det var her på Grumstolsvej, at Højbjerg fik sit navn. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Vejen mellem Oddervej og Hørhavevej er opkaldt efter villaen i skoven, som hedder Grumstolen. Vejen fik sit navn i 1935, og godt 15 år senere blev vejen lagt udenom skoven.

Det kan ikke siges med sikkerhed, men ifølge bogen Aarhusianske Gadenavne stammer navnet fra det, man så på stedet. Grum skulle betyde iøjnefaldende, ikke på den dårlige måde, hvilket man ellers hurtigt kunne tænke, når man hører ordet grum. Stol skal i denne sammenhæng henvise til højdeforskellen i landskabet.

Dermed er Grumstolen den ”iøjnefaldende bakke”.

På Grumstolsvej kan man finde flere flotte bygninger af en noget ældre dato. Særligt en villa bærer på en historie, der får de fleste andre boliger til at blegne.

Det er nemlig på Grumstolsvej, at man kan finde den villa, der har lagt navn til hele området. Det var på grund af Villa Højbjerg og mændene bag opførelsen af den, at området gik fra det lidt uheldige navn Skidenpyt til at hedde Højbjerg.

Det kan du læse meget mere om i denne artikel, der tidligere har været bragt i nyhedsbrevet fra Skåde-Højbjerg-Holme.

Axel Gruhns Vej

Axel Gruhns Vej ligger i Holmes industriområde og har indkørsel til et par af det lokale erhvervslivs store aktører. Arkivfoto: Axel Schütt

Vejen går fra Ringvej Syd tæt på Christian X’s Vej og løber ud i Holme Byvej. Det er ikke nogen specielt lang vej, men den huser nogle store navne. Blandt andet har Salling Groups gamle hovedkontor adresse her, ligesom også Johnson Controls i dag ligger ved vejen.

Det er primært erhverv, der holder til på vejen i Holme, og derfor passer det meget godt til manden bag vejnavnet.

Axel Gruhn var direktør på netop Johnson Controls i perioden fra 1937 til 1958. Dengang hed virksomheden Thomas Ths. Sabroe. Axel Gruhn nåede at være med til at købe grunden i Holme, hvor virksomheden flyttede til og også ligger i dag.

Han var kendt som en stor erhvervsmand, der udover posten hos Sabroe også var formand for Aarhus Industriforening og medlem af Dansk Arbejdsgiverforenings hovedbestyrelse.

Han døde i 1958.

Med direktør Axel Gruhn er en af dansk industris ledende personligheder gået bort. Ikke alene for firmaet Thomas Ths. Sabroe i Aarhus, som han havde bragt frem til en førende stilling på køleteknikkens område, men også for dansk industri som helhed er det et tab, at direktør Gruhn er gået så tidligt bort”.

Ovenstående er plukket fra det mindeord, der blev bragt i Århus Stiftstidende den 30. juli 1958.

Tre år efter sin død fik han opkaldt vejen efter sig.

Aage Jedichs Vej

Rigtig mange mennesker, både store og små, får mulighed for at "hilse" på Aage Jedich hver morgen og så igen om eftermiddagen. Foto: Christian Gnutzmann

Det er en af de mest befærdede veje i hele postnummeret i både morgen- og eftermiddagstrafikken. Men kun i ganske kort tid.

Vejen går nemlig til hoveddøren på Kragelundskolen. Indtil 1970 hed vejen da også Kragelundstien, men efter Niels Christian Aage Jedichs død i 1969, blev vejnavnet ændret til det, den hedder i dag.

Aage Jedich blev ”belønnet” med en vej opkaldt efter sig som følge af sit arbejde i Holme-Tranbjerg Sogneråd. Han var ifølge bogen Aarhusianske Gadenavne medlem af rådet fra 1946 til 1969, og han sad i en periode for bordenden som formand. Han nåede desuden også at være medlem af Aarhus Amtsråd.

Nagelsvej

Hyggeligt ser der ud på Nagelsvej. Måske var det også det, der fik den tidligere postmester til at opføre en stor, flot villa. Foto: Christian Gnutzmann

Der er ingen formular eller regel for, hvilken profession man skal have for at få æren af at lægge navn til en vej. Men der er alligevel erhvervsgrupper, der går igen.

I Højbjerg kan man finde veje opkaldt efter politikere. Man kan finde veje opkaldt efter kunstnere og erhvervsfolk. Og så kan man også finde en vej, der er opkaldt efter en tidligere postmester.

Nagelsvej går som en sidevej til Oddervej ved Højbjerg Torv, og den blev anlagt for godt 100 år siden. Ifølge bogen Aarhusianske Gadenavne er den opkaldt efter Carl Hochberg Nagel, som var postmester i små 20 år i Aarhus.

I dag er han selvfølgelig for længst død og begravet, men Nagelsvej lever i bedste velgående. Og det er ikke det eneste aftryk, postmesteren satte på villavejen. På Nagelsvej kan man nemlig finde villaen med navnet Møllebæk. Det er et hus, som Carl Hochberg Nagel fik opført i 1908.