Lyseng samlede Jens Stage op, da han blev tilovers i AGF’s talentsystem: Nu har han sikret sin tidligere klub flere hundrede tusinde kroner
Mange små drenge og piger har drømt om at blive professionel fodboldspiller. Omtrent lige så mange af dem har måttet indse, at det blev de altså ikke.
Måske var Jens Stage lige ved at nå til den erkendelse, da han som ung ikke slog igennem i AGF og i stedet trådte et par trin ned ad niveaustigen for i stedet at spille i IF Lyseng.
Om han kasserede drømmen om at blive professionel eller ej, er sådan set underordnet, for i dag er det lige netop det, han er. Professionel fodboldspiller i en af verdens største ligaer.
Det kan virke fjernt fra Højbjerg, men fordi Lyseng har haft fingrene i Stage, venter der en pose penge fra det skifte, Stage lavede fra FCK til Werder Bremen i Tyskland.
Lyseng forventer cirka en procent af transfersummen, der ifølge forskellige medier ligger på omkring 30-50 millioner kroner.
Gode penge, som kan og skal bruges på at styrke Lyseng både på bredde- og elitesiden.
En ny fodboldsæson er startet, og i IF Lyseng ”vælter” det ind med ambitiøse og talentfulde spillere, som klubben selv udtrykker det.
Både på drenge- og pigesiden kommer der spillere til fra det meste af Jylland i jagten på drømmen om at blive professionel fodboldspiller.
Den drøm udlever den tidligere Lyseng og AGF-spiller Jens Stage. I sommerferien pakkede han sit grej og drog til Tyskland for at sætte sine kruseduller på en kontrakt med Werder Bremen.
Og selvom skiftet fra FCK til den tyske klub i princippet intet har med Aarhus, Højbjerg eller Lyseng at gøre, så kommer skiftet alligevel til at betyde noget for den lille lokale andedam.
Fodboldens mekanismer er nemlig skruet sådan sammen, at når en spiller bliver solgt, skal der deles såkaldte solidaritetspenge ud. Man kan også kalde dem udviklingspenge.
Det er penge, der går til de klubber, som tidligere har haft fingrene i spilleren og været med til at udvikle vedkommende.
Derfor tikker der inden længe et sekscifret beløb ind på kontoen i Lyseng som tak og anerkendelse for det arbejde, der blev lavet med at gøre Jens Stage til en dygtig fodboldspiller.
- Vi kender ikke det endelige beløb endnu, men vi har regnet os frem til, at han har været hos os i cirka 2,5 år, og så bliver det lige i underkanten af en procent af transfersummen, siger Alexander Flattum, der er talentchef i IF Lyseng.
Til gavn for alle
Lige knap en procent lyder måske ikke er meget, men når transfersummen ligger i omegnen af 30-50 millioner kroner, bliver det alligevel til en pæn check, der skal sendes Lysengs vej.
Tyske medier og Ekstra Bladet har tidligere skrevet om beløbets størrelse, og selvom der er lidt uenighed om tallet, så vil beløbet uanset hvad være stort nok til at gavne hele området, siger talentchefen.
- Vi ved ikke, hvad pengene skal bruges til endnu. Det er i sidste ende op til bestyrelsen. Men hvis vi nu får en kunststofbane mere eller bedre klublokaler, så vil det jo komme alle til gavn, siger Alexander Flattum.
Begge dele er med i de planer, Lyseng har for fremtiden. Her er der nemlig meningen, at klubhuset skal opgraderes, mens kampbanen skal være af kunstgræs, så den i højere grad kan bruges på træningsaftener. Det kan du læse mere om her.
Ikke bare penge
En ting er pengene og de steder, der kan investeres og optimeres. Noget andet er den historie, men endnu en gang kan hive frem og fortælle til omverdenen.
IF Lyseng er en af landets største fodboldklubber målt på antallet af medlemmer, men det er ikke nogen hemmelighed, at klubben er lillebror i forhold til de hvide fra Fredensvang.
Fortællinger som den om Jens Stage viser dog, at man ikke nødvendigvis behøver at bevæge sig slavisk op igennem AGF’s ungdomsrækker for at nå til tops.
Jens Stage blev nemlig valgt fra i AGF som U17 spiller, og derfor valgte han at tage tilbage til Lyseng for at spille på et lidt lavere niveau.
Her gjorde han det så godt, at turen gik tilbage til AGF via Brabrand, og nu spiller han i en af de største ligaer i verden.
- Det er vigtigt for os at kunne fortælle historien om vores talentudvikling. Et af vores talentparametre er, at vi kan udvikle dem, der bliver sorteret fra i for eksempel AGF. Thomas Kristensen, som nu spiller i AGF, var også hos os som U17 spiller, siger Alexander Flattum.
Han slår dog fast, at Lyseng ikke bare er et opsamlingssted for slukørede AGF-talenter, der ikke bare lige blæste alle på Fredensvang bagover.
- Hvis vi bare læner os op ad AGF, så udvikler vi jo de samme spillere. Der vil vi også gerne udvikle vores egne og udvikle vores egen filosofi, og det gør vi også. Til vores U17 og U19 divisionshold har vi i år fået spillere fra Horsens, Esbjerg og Sønderjylland, siger han.