Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Særligt området omkring Lyseng står til at få tilført kommunale kroner. Arkivfoto: Jens Thaysen

Højbjerg kan få 14 millioner til mere idræt

Godt arbejde betaler sig, siges det.

Heldigvis gælder vendingen også, når det kommer til godt frivilligt arbejde.

For det bliver der lavet rigtig meget af i forenings-Højbjerg. Nu bliver det belønnet af Aarhus Kommune.

Højbjerg scorer nemlig en stor del af de 46 millioner kroner, der er i kommunen anlægspulje, som fordeles til projekter, der styrker eller udvikler idræts – og fritidsfaciliteter. Sådan lyder indstillingen til byrådet.

Særligt anlægget ved Lyseng kan se frem til et millionløft. Både badmintonklubben og fodboldklubben har så mange medlemmer, at der er brug for mere plads, og det mener rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), også. Det er ham, der på baggrund af en række kriterier opfordrer byrådet til at sende millioner til Højbjerg.

Der bliver også drysset betydelige beløb ud til andre foreninger i Højbjerg. Det vidner om, at foreningslivet i Højbjerg er godt, og at der sidder nogle frivillige rundt omkring, som ikke bare knokler og har store ambitioner for deres foreninger, de har også formået at overbevise andre om, at der skal puttes nogle penge i projekterne.

I dagens første artikel kan du læse mere om, hvad pengene skal bruges til ved Lyseng, og hvorfor rådmanden for Kultur og Borgerservice synes, at pengene til 8270 er godt givet ud.

Til dagens anden historie har jeg snakket med endnu en rådmand. Denne gang er det Thomas Medom (SF) fra Børn og Unge. For et par år siden foreslog han sammen med Mahad Yussuf (R), at rygning skulle forbydes på strandene i kommunen.

Det fik opbakning, men i dag må du stadig ryge alt det, du vil på stranden.

Et forbud er ganske enkelt ikke muligt, men de to politikere har ikke opgivet at sætte en stopper for cigaretrøg og skodder i sandet. Nu skal det bare ikke ske ved hjælp af et forbud men ved hjælp af en ”venlig tilgang”.

God læselyst.

Hvad skal jeg undersøge for dig?

Sidder du med en god historie, som andre bør høre?

Husk på, at du altid kan sende tips og forslag til emner, jeg bør tage op, til min mail nicje@jfmedier.dk.

Det kan for eksempel være en historie fra foreningslivet, det kan være trafik, som ikke fungerer, eller det kan være noget helt andet.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
En ny og moderne slægtning kan være på vej til badmintonhallen ved Lyseng. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Kommunen deler millioner ud til mere idræt, og der er gode nyheder for Højbjerg – to store millionbeløb står til at lande ved Lyseng

Der er lang næse til flere århusianske foreninger, men ikke i Højbjerg.

Her får de foreningerne, der har søgt om en del af Aarhus Kommunes anlægspulje, nemlig en portion penge til forskellige projekter.

Flest penge går til Højbjerg Badmintonklub og IF Lyseng, som modtager henholdsvis 7,5 millioner til en ny hal og seks millioner til nyt kunstgræsanlæg.

Det hele skal dog lige en tur gennem byrådet, men rådmanden for Kultur og Borgerservice forventer, at indstillingen bliver godkendt.

I så fald vil begge foreninger kunne komme videre med deres store projekter.

Nu kan der sættes ekstra fart på to store projekter ved Lyseng. Aarhus Kommune står til at sende 13,5 millioner kroner afsted til badmintonklubben og IF Lyseng.

Der er god grund til at give et par ekstra highfives på anlægget ved Lyseng. Her kan der nemlig lande en pæn portion millioner inden længe.

13,5 millioner.

Flest til Højbjerg Badmintonklub, som med et tilskud på 7,5 millioner kroner får den største bid af kommunens anlægspulje. Det er i hvert fald indstillingen til byrådet.

- Det er virkelig fedt, hvis vi får de penge. Det stiller os rigtig godt, og det skulle gerne være vores go til at kunne komme videre med processen, siger formand for badmintonklubben Morten Bødskov.

Klubben står med den udfordring, at der ganske enkelt er for mange medlemmer til en enkelt hal. Derfor lejer klubben sig ind andre steder i Aarhus for at finde baner nok til alle.

Højbjerg Badmintonklub må i dag sende flere medlemmer til andre haller, da klubben ikke har plads til alle i egne gemakker, så planen er at bygge en hal mere - den til venstre på illustrationen. Visualisering: Højbjerg Badmintonklub

Løsningen er at bygge en ny hal ved siden af den nuværende. Det koster cirka 30 millioner kroner. Den hurtige hovedregning siger derfor, at økonomien stadig ikke er i mål, selvom Aarhus Kommune nu putter 7,5 millioner kroner i projektet.

- Men kommunens blåstempling, som pengene også vil være, er det, vi skal bruge overfor andre. Vi skal i gang med det tunge arbejde nu med fonde, sponsorer og aktiviteter, siger Morten Bødskov til Skåde-Højbjerg-Holme.

Penge til foreninger i Højbjerg

Hvis byrådet godkender indstillingen, vil i alt 14,7 millioner komme til foreningslivet i Højbjerg. Pengene fordeles således:

7,5 millioner kroner til Højbjerg Badmintonklub – ny badmintonhal

5,99 millioner kroner til IF Lyseng – etablering af halvanden kunstgræsbane

925.00 kroner Skåde Rideklub – ny springbane

280.000 kroner til Kløverhytten DDS Spejderne – tilslutning til fjernvarme

30.000 kroner til Aarhus Syd Taekwondo Klub – nyt gulv

Aarhus Kommune

Badmintonklubben har tidligere fået fem millioner kroner fra Salling Fondene, og hvis alt går vel, kan den første del af byggeriet komme i gang i løbet af i år.

- Vi har hele tiden håbet på at starte i slutningen af 2023 eller starten af 2024. Om det er realistisk eller ej, kommer an på det næste halve år.

Seks millioner til kunstgræs

Badmintonklubbens nabo, IF Lyseng, er en af landets største fodboldklubber målt på antal medlemmer. Også her er pladsen for længst blevet så trang, at der er akut behov for flere kvadratmeter.

Derfor står en ny kunstgræsbane højt på listen, og med et tilskud på seks millioner kroner fra kommunens anlægspulje, kommer fodboldklubben et stort skridt tættere på at kunne anlægge banen.

Den skal erstatte den nuværende kampbane, hvilket betyder, at banen kan bruges hele året, og at man kan træne på den uden at slide den i stykker.

Her er de to projekter

Højbjerg Badmintonklub har brug for mere plads og nogle mere moderne rammer at spille badminton i. Den nuværende hal er fra 70’erne og ikke bygget efter moderne standarder, som formand Morten Bødskov tidligere har fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme.

Blandt andet skal der opgraderes på handicapfaciliteterne i den nye hal. Handicapbadminton fylder meget i Højbjerg Badmintonklub, og derfor skal der også sørges for bedre forhold, lyder det fra klubben.

Den nye hal kommer til at ligge lide op ad den nuværende.

Du kan læse mere om projektet her.

IF Lyseng har kampbanen lige foran klubhuset. Den bruges stort set kun til kampe, for den kan ikke stå knivskarpt, hvis der også trænes jævnligt på den. Men når pladsen er så trang, som den er, er der brug for at bringe alle kvadratmeter i spil. Derfor vil klubben lægge kunstgræs på kampbanen.

Der skal laves halvanden kunstgræsbane, så der også blive plads til træningsøvelser ved siden af kampbanen.

Det er blot et af flere projekter, som er på vej ved Lyseng. Også en opgradering af klubhuset og tribunen er på vej. Det kan du læse mere om her.

En ting er pengene, noget andet er det signal, det sender til IF Lyseng, at kommunen underskriver så stor en check.

- Der er mange gode projekter rundt omkring, som også har søgt, så vi er glade for at komme igennem nåleøjet, men vi synes selvfølgelig også, at vi har en god sag. Men det er en stor anerkendelse og en stor tillid, som forpligter, siger klubansvarlig Henrik Brandt.

IF Lyseng drømmer om mere end bare en kunstgræsbane. Også en nye tribune og en opgradering af klubhuset og omklædningsrummene kan være på vej i fremtiden. Visualisering: Pluskontoret Arkitekter

De seks millioner kroner dækker cirka halvdelen af budgettet til det projekt, IF Lyseng arbejder på. Klubben har selv fundet cirka en million af det resterende beløb, men der skal findes flere penge.

- Vi skal jo helst have så mange penge som muligt, men vi skal i hvert fald have en million mere. Også gerne to. Vi skal have fat i sponsorer og fonde og kigge mere på donationer, siger Henrik Brandt, som håber, at det nye underlag er på plads, når en ny vintersæson melder sin ankomst.

- Den ubekendte faktor er byggetilladelser, og vi skal også have indhentet tilbud. Håbet er vintersæsonen, men vi vil også gerne have en god bane, så det må ikke blive hastværk.

Forventer opbakning

Det er ikke kun de to store projekter ved Lyseng, der står til at trække kommunale kroner til Højbjerg. Blandt andet er der lige knap en million kroner på vej til Skåde Rideklub, som skal have en ny springbane.

Bevillingerne skal endeligt godkendes i byrådet, og efter at have været på Magistratens dagsorden mandag, forventer rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), at indstillingen godkendes. Det siger han til Skåde-Højbjerg-Holme.

- Jeg forventer, at indstillingen får opbakning, og jeg vil se frem til at projekterne bliver udviklet videre.

Rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), påpeger vigtigheden af at komme hurtigst muligt i gang med at lave flere idrætsfaciliteter, da der mange steder er stor efterspørgsel. Arkivfoto: Kim Haugaard

I alt er der kommet 69 ansøgninger, og skulle Aarhus Kommune har accepteret det hele, skulle den hoste op med 168 millioner kroner.

44 foreninger ender med at få del i de i alt 45,9 millioner, der er i Anlægspuljen. Hvis det altså går, som det er indstillet af rådmanden.

- Vi har nogle kriterier, vi vælger ud fra. Det handler om at se på behov, og hvad der mangler i områderne, og så handler det også om parathed, hvor klar er foreningerne til at lave deres projekt, siger Rabih Azad-Ahmad, som bruger Højbjerg Badminton som et eksempel på stærke, frivillige kræfter.

- Her har de lavet et godt projekt, som har været undervejs i et stykke tid. De har mange medlemmer, som har arbejdet og kæmpet for den her hal, og de har brug for den, siger han.

Det bliver ikke forbudt at ryge på strandene i Aarhus Kommune, men måske bliver strandgæster i fremtiden mødt af en anbefaling om at lade være. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Aarhus Kommune må se nyt forslag gå op i røg: Sundhedsministeriet sætter en stopper for rygeforbud på strandene i Højbjerg

Politikere vil indføre et forbud mod rygning på strandene i Aarhus Kommune, men det kan ikke lade sig gøre. Der er ikke lovhjemmel til det.

Det får dog ikke politikerne til at bakke på ambitionen om at få færre til at ryge på stranden og færre til at smide skodder i sandet.

Thomas Medom (S) og Mahad Yussuf (R), som står bag forslaget, vil i stedet henstille til, at der ikke bliver røget på strandene. Det kan ske ved hjælp af skilte og forskellige kampagner.

Rygning kan ikke forbydes på stranden, men politikerne vil finde en anden måde at få røgen og cigaretterne væk fra sandet.

Det blev kaldt et sympatisk forslag, da byrådet diskuterede det i begyndelsen af 2021.

Strandene skulle gøres røgfrie. Så ville ikke-rygere slippe for cigaretrøg, og det ville være slut med at finde skodder i sandet på Moesgård Strand, Ballehage og alle de andre strande i Aarhus Kommune.

Forslaget blev stillet af SF og Det Radikale Venstre, og det mødte stor opbakning fra de øvrige partier, selvom der var lidt forskellige holdninger til, hvordan sådan et forbud skulle indføres.

Men i dag, to år senere, kan du stadig hive lighteren frem og fyre op for et skud nikotin, mens du står i vandkanten eller ligger på håndklædet. Strandgæster vil vide, at der også stadig bliver skoddet i sandet.

Det skyldes ikke, at politikerne har glemt de røgfrie intentioner, men det er ganske enkelt ikke muligt at indføre et forbud mod rygning på stranden.

Efter lang svartid er det ordlyden i et svar fra Sundhedsministeriet til Aarhus Kommune, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLIV har fået aktindsigt i.

Det har fået Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune til at lave et notat, hvori der står, at ”der ikke kan indføres rygeforbud på udearealer udenfor Aarhus Kommunes institutioner. De kommunalt ejede strande er omfattet heraf”.

Skilte og kampagner

Rygeforbuddet er derfor skoddet, og det er ærgerligt, mener Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge og en af politikerne bag forslaget. Han tror dog stadig på, at man kan komme rygning på strandene til livs eller i hvert fald bringe det ned på et markant mindre niveau.

- Vi skal arbejde videre på muligheden for at henstille til, at man ikke ryger. Vi skal bruge den venlige tilgang, og det kan gøres med skilte og kampagner. På den måde skal vi vise fremtidens potentielle rygere, at det er en dårlig vej at gå, siger Thomas Medom.

Ved at henstille til at lade være med at ryge er håbet, at flere rygere vil blive bedre til at smide skodderne i skraldespanden. Foto: Christian Gnutzmann

Kan man risikere at udskamme rygere ved at sætte skilte op, hvor man henstiller til at lade være med at ryge, selvom man egentlig godt må ryge?

- Jeg har stor tillid til, at man viser hensyn til hinanden, og jeg tror også, at de fleste vil respektere sådan en henstilling, siger rådmanden.

Kan være nok med en henstilling

Det har været muligt for Aarhus Kommune at indføre rygeforbud ved byens busstoppesteder, så det ærgrer forslagsstiller Mahad Yussuf (R), at man ikke kan lave samme greb på de kommunale strande.

- Jeg håber, det er muligt at udfordre juraen i svaret fra Sundhedsministeriet, men vi vidste godt, at det ville blive svært at forbyde rygning på strandene. Det havde været optimalt, hvis man havde kunnet lave rygezoner, siger Mahad Yussuf.

Han erkender dog samtidigt, at et decideret forbud mod rygning havde været umådeligt svært at håndhæve. I hans øjne når man måske lige vidt ved at nudge rygere til at beholde smøgerne i lommen eller pænt bede dem om at tænde deres cigaretter i rygezoner.

- Et forbud er jo ikke mere værd end, hvorvidt folk respekterer det. I byrådet har vi netop behandlet et forslag, hvor vi beder folk om at slukke for deres bilmotor i stedet for at holde i tomgang, og det er samme princip, siger Mahad Yussuf og fortsætter:

- Det er heller ikke realistisk, at man kan håndhæve det, og når vi nu ikke kan lave et decideret forbud mod rygning på strandene, er det fint, hvis man i stedet appellerer til folk og beder dem tage hensyn til den store majoritet af strandens brugere, som ikke er rygere.

Det skal du også vide: Aldi sælger ud uden at have butikkens fremtid på plads, og ingen hjælpende hånd til lukningstruet børnehave

Her er et nyhedsoverblik fra 8270.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Det sidste skal væk fra Aldis hylder, men det er stadig ikke på plads, hvad der skal ske med bygningen

Ejeren af bygningen ser fortsat et stort potentiale for dagligvarebutik på Stenvej. Foto: Jens W. Møller

9. februar er sidste dag med Aldi på Stenvej ved Skådecenteret. I butikkens sidste levedage kan man gøre sig en god handel. Der er nemlig masser af varer med stærkt nedsatte priser.

Og mens butikkens hylder bliver mere og mere tomme, så bliver det mere og mere aktuelt at spekulere i, hvad der skal ske med bygningen, når Aldi takker af.

Men det må indtil videre blive ved spekulation.

Bygningens ejer, Jan Caspersen, kan nemlig ikke fortælle, hvad der skal ske. Han ved det ganske enkelt ikke.

- Jeg har rykket for et svar hos Aldi, men de kan ikke melde noget ud. Så det må blive ved gætteri, men det vil jeg ikke kaste mig ud i, siger han til Skåde-Højbjerg-Holme.

Han har endnu ikke modtaget en opsigelse af lejemålet fra Aldi, og derfor sidder butikskæden stadig på bygningen.

Byrådet fandt ikke nogen redningskrans til børnehaven på Rundhøj Allé

I mange år har Blæksprutten ligget på Rundhøj Allé, men nu ser det ud til at slutte. Foto: Christian Gnutzmann

Der kom ingen hjælpende hånd i 11. time til Børnehuset Blæksprutten, da byrådet i Aarhus Kommune i sidste uge drøftede og vedtog indstillingen om den store spareplan.

Dermed står det efterhånden klart, at børnehuset på Rundhøj Allé ser ind i en lukning.

Kort fortalt handler det om, at Aarhus Kommune som led i en kæmpe spareøvelse fjerner tilskuddet til Blæksprutten.

Det giver en årlig besparelse på i alt 226.000 kroner. Og uden tilskuddet, kan børnehuset ikke løbe rundt økonomisk.

Tilskuddet forsvinder fra 2024, men Kirstine Buhl Jensen, der er pædagogisk leder har tidligere fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme, at Blæksprutten risikerer at lukke allerede i løbet af i år, da hun ikke regner med nogen stor tilkomst af nye børn, hvis familierne ved, at huset alligevel lukker.

Du kan læse mere om lukningen af Blæksprutten i denne artikel, som Skåde-Højbjerg-Holme tidligere har lavet, hvor også rådmanden for Børn og Unge svarer på spørgsmål.