Borgerne savner cykelsti og rundkørsel på trafikeret vej, men det kan ikke lade sig gøre: I stedet vil kommunen sætte farten ned
Det har længe været et ønske fra mange, at Rosenvangs Allé fik en cykelsti.
Men når nu det ikke kan lade sig gøre, må man jo nøjes.
Og nu er kommunen klar til at fortælle, hvilket tiltag der skal gøre trafikken mere sikker på vejen.
Rosenvangs Allé er en del af den forsøgsordning, der til næste år bliver rullet ud. Her skal farten sættes ned til 40 kilometer i timen på en række af kommunens veje.
Det er de færreste, der er hoppet af cyklen efter en cykeltur på Rosenvangs Allé og har tænkt: ”Hold da op, det var da en god oplevelse”.
For der er hverken cykelsti eller ret meget plads.
Det betyder, at cyklister og bilister deler asfalt, og skal en bil overhale en cykel, må alle holde tungen lige i munden, hvis det ikke skal ende i et sammenstød. Derfor har trafikanterne længe efterspurgt en cykelsti på strækningen.
Lisbeth Hedegaard, beboer på Rosenvangs AlléBilerne kommer så stærkt i svinget, at de ikke har en chance for at se en fodgænger. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på de mange skolebørn, der kommer her. Hvis det var mine børn, ville jeg stå med hjertet oppe i halsen, hver gang de skulle over vejen.
Det har ikke kunnet lade sig gøre, fordi vejen er for smal, men nu er Aarhus Kommune klar med et slags plaster på såret. Et andet tiltag der skal gøre trafikken mere sikker.
- Vi kommer til at sætte hastigheden på Rosenvangs Allé fra Saralyst Allé til Oddervej ned til 40 kilometer i timen fra 2023, siger Lars Clausen, der er specialkonsulent i kommunens mobilitetsafdeling.
Der bliver ikke tale om vejbump eller andre fartdæmpende tiltag, men der vil være en anden fartgrænse.
Super idé
I mere end 30 år har parret Peder og Lisbeth Hedegaard boet på Rosenvangs Allé på et af de steder, hvor trafikken er allermest usikker – nemlig på hjørnet hvor Saralyst Allé krydser Rosenvangs Allé.
Fra deres hjem har de fra første parket kunnet se flere uheld gennem årene. Derfor vil enhver form for sikkerhedstiltag være meget velkommen.
- Det er en super idé med en lavere fart, for folk kører meget stærkt her. Det kan vi kun bakke op om, siger Lisbeth Hedegaard.
Parret havde egentlig håbet, at der ville komme en rundkørsel i krydset foran deres hjem, men det er ligesom cykelstien sparket til hjørne for nu, som Skåde-Højbjerg-Holme tidligere har beskrevet.
- Men hvis en ny fartgrænse kan få folk til at køre lidt pænere, kunne det være et skridt på vejen. Vi håber, det hjælper, for folk kører stærkt og dytter, og det er ubehageligt at skulle over vejen, siger Lisbeth Hedegaard.
Faglig vurdering
Tidligere på året meldte kommunen ud, at hastigheden på en række veje ville blive sat ned fra 50 kilometer i timen til 40 kilometer i timen. Det sker som et led i en treårig forsøgsordning.
Forsøget kører over to perioder, hvor det i første omgang kun er Lars Clausen og kollegaerne hos kommunens mobilitetsafdeling, der har udpeget strækningerne.
- Det er en ren faglig vurdering, hvor vi har kigget på, hvor det kunne give mening, og hvor vi tror på, at det kan lade sig gøre. Derfor har vi blandt andet valgt Rosenvangs Allé, siger Lars Clausen.
I projektets anden fase er det i højere grad op til dig, din nabo og dine medborgere at udpege, hvor fartgrænsen skal sættes ned.
- Her kommer det til at foregå i samarbejde med fællesrådet, og så vil der blive meget bedre mulighed for at komme med forslag, siger Lars Clausen.
Cykelsti til langt over 10 millioner
Mens der er udsigt til en ny fartgrænse, er der ikke noget, der tyder på, at en cykelsti kan blive aktuel på Højbjerg-delen af Rosenvangs Allé.
Aarhus Kommune har tidligere undersøgt muligheden for at anlægge en cykelsti på strækningen, men som sagt er pladsen trang, og en cykelsti ville kræve, at der skulle tages noget af villagrundene ud til vejen.
Dem er der 150 af, og det ville koste flere millioner at ekspropriere de mange grunde.
- Det ville koste over 10 millioner kroner før alle omkostningerne til rådgivere, landinspektører og så videre. Så vi ville komme til at lægge rigtig mange penge oveni, siger Lars Clausen fra kommunens mobilitetsafdeling.
Streger på asfalten
Skulle det gå efter Peder og Lisbeth Hedegaards hoveder, blev der kastet langt flere tiltag efter sikkerheden på Rosenvangs Allé. De håber ikke, at kommunen lægger vejen på hylden, nu hvor fartgrænsen sættes ned.
- Det ville være rigtig godt, hvis der i det mindste kom en fodgængerovergang omkring svinget ved Saralyst Allé. Måske på begge sider af krydset og så en lidt længere oppe af Saralyst Allé. Det må kunne lade sig gøre, det er jo trods alt bare streger på asfalten, siger Peder Hedegaard, der bakkes op af hustruen:
- Bilerne kommer så stærkt i svinget, at de ikke har en chance for at se en fodgænger. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på de mange skolebørn, der kommer her. Hvis det var mine børn, ville jeg stå med hjertet oppe i halsen, hver gang de skulle over vejen.