Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mange borgere ønsker sig en cykelsti på Rosenvangs Allé, men det er for dyrt og for besværligt. Nu bliver farten i stedet sat ned. Arkivfoto: Axel Schütt

Nu sætter kommunen farten ned på trafikeret vej

Dagens nyhedsbrev er det, man kan kalde en pose blandede bolsjer.

Først skal det handle om sikker trafik og en forsøgsordning, som Aarhus Kommune snart er klar til at rulle ud. Her bliver hastighedsgrænsen på en række veje sat ned, og det gælder blandt andet Rosenvangs Allé i Højbjerg.

Det glæder Lisbeth og Peder Hedegaard, der bor på strækningen. De havde egentlig håbet på noget andet, men når det ikke kan lade sig gøre, må de jo nøjes med en nedsættelse af hastigheden.

Forsøgsordningen er ikke det eneste sikkerhedstiltag, kommunen pønser på at lave i Højbjerg. I et af de kommende nyhedsbreve vil jeg dykke ned i flere af de ting, der er på vej.

Nu skal det i stedet handle om boligmarkedet. Her er kortene nemlig blevet blandet, så det nu er køberne, der har noget at skulle have sagt ved forhandlingsbordet. Det kan ses i statistikken for afslag. I august var det i Højbjerg, man kunne få kommunens største afslag, når det kom til villaer og rækkehuse.

Spørgsmålet til en million er så, om det er nu, man skal slå til som enten køber eller sælger? Jeg har allieret mig med et par kloge folk, og de giver deres bud på, hvordan du skal gribe boligmarkedet an lige nu.

Som lovet er dette nyhedsbrev en blandet omgang, men måske dagens sidste historie alligevel hører lidt under trafikkategorien ligesom den første artikel. Denne gang er der dog tale om den lidt mere stillestående af slagsen.

For når man er ude at køre, ender det jo som regel med, at man også skal finde et sted at parkere. Det kan indimellem knibe, og de fleste af os kender nok det med, at man smider bilen et sted, hvor man egentlig ikke må, men håber, at det går alligevel.

Det gør det også sommetider, men andre gange klapper fælden. Det er sket nogle gange i Højbjerg, og i dagens sidste historie kan du se, hvor de gule lapper er delt ud.

Det var alt for denne omgang. Jeg håber, at der var noget, du kunne bruge. Og hvis du har et emne, en historie eller en undren, jeg bør tage fat i, så fang mig på nicje@jfmedier.dk.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Peder og Lisbeth Hedegaard har boet på Rosenvangs Allé i mange år, og de glæder sig over, at der er udsigt til tiltag, der skal gøre trafikken mere sikker. Foto: Christian Gnutzmann

Borgerne savner cykelsti og rundkørsel på trafikeret vej, men det kan ikke lade sig gøre: I stedet vil kommunen sætte farten ned

Det har længe været et ønske fra mange, at Rosenvangs Allé fik en cykelsti.

Men når nu det ikke kan lade sig gøre, må man jo nøjes.

Og nu er kommunen klar til at fortælle, hvilket tiltag der skal gøre trafikken mere sikker på vejen.

Rosenvangs Allé er en del af den forsøgsordning, der til næste år bliver rullet ud. Her skal farten sættes ned til 40 kilometer i timen på en række af kommunens veje.

Fra næste år skal man træde mere varsomt på speederen på en af de mere trafikerede veje i Højbjerg. Strækningen er en del af en større forsøgsordning, hvor Aarhus Kommune vil se effekten af en lavere fartgrænse.

Det er de færreste, der er hoppet af cyklen efter en cykeltur på Rosenvangs Allé og har tænkt: ”Hold da op, det var da en god oplevelse”.

For der er hverken cykelsti eller ret meget plads.

Det betyder, at cyklister og bilister deler asfalt, og skal en bil overhale en cykel, må alle holde tungen lige i munden, hvis det ikke skal ende i et sammenstød. Derfor har trafikanterne længe efterspurgt en cykelsti på strækningen.

Bilerne kommer så stærkt i svinget, at de ikke har en chance for at se en fodgænger. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på de mange skolebørn, der kommer her. Hvis det var mine børn, ville jeg stå med hjertet oppe i halsen, hver gang de skulle over vejen.

Lisbeth Hedegaard, beboer på Rosenvangs Allé

Det har ikke kunnet lade sig gøre, fordi vejen er for smal, men nu er Aarhus Kommune klar med et slags plaster på såret. Et andet tiltag der skal gøre trafikken mere sikker.

- Vi kommer til at sætte hastigheden på Rosenvangs Allé fra Saralyst Allé til Oddervej ned til 40 kilometer i timen fra 2023, siger Lars Clausen, der er specialkonsulent i kommunens mobilitetsafdeling.

Der bliver ikke tale om vejbump eller andre fartdæmpende tiltag, men der vil være en anden fartgrænse.

Super idé

I mere end 30 år har parret Peder og Lisbeth Hedegaard boet på Rosenvangs Allé på et af de steder, hvor trafikken er allermest usikker – nemlig på hjørnet hvor Saralyst Allé krydser Rosenvangs Allé.

Fra deres hjem har de fra første parket kunnet se flere uheld gennem årene. Derfor vil enhver form for sikkerhedstiltag være meget velkommen.

- Det er en super idé med en lavere fart, for folk kører meget stærkt her. Det kan vi kun bakke op om, siger Lisbeth Hedegaard.

Særligt i myldretiden er der mange biler på strækningen, hvor specielt krydset ved Saralyst Allé ofte skaber kø. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Parret havde egentlig håbet, at der ville komme en rundkørsel i krydset foran deres hjem, men det er ligesom cykelstien sparket til hjørne for nu, som Skåde-Højbjerg-Holme tidligere har beskrevet.

- Men hvis en ny fartgrænse kan få folk til at køre lidt pænere, kunne det være et skridt på vejen. Vi håber, det hjælper, for folk kører stærkt og dytter, og det er ubehageligt at skulle over vejen, siger Lisbeth Hedegaard.

Faglig vurdering

Tidligere på året meldte kommunen ud, at hastigheden på en række veje ville blive sat ned fra 50 kilometer i timen til 40 kilometer i timen. Det sker som et led i en treårig forsøgsordning.

Forsøget kører over to perioder, hvor det i første omgang kun er Lars Clausen og kollegaerne hos kommunens mobilitetsafdeling, der har udpeget strækningerne.

- Det er en ren faglig vurdering, hvor vi har kigget på, hvor det kunne give mening, og hvor vi tror på, at det kan lade sig gøre. Derfor har vi blandt andet valgt Rosenvangs Allé, siger Lars Clausen.

I projektets anden fase er det i højere grad op til dig, din nabo og dine medborgere at udpege, hvor fartgrænsen skal sættes ned.

- Her kommer det til at foregå i samarbejde med fællesrådet, og så vil der blive meget bedre mulighed for at komme med forslag, siger Lars Clausen.

Cykelsti til langt over 10 millioner

Mens der er udsigt til en ny fartgrænse, er der ikke noget, der tyder på, at en cykelsti kan blive aktuel på Højbjerg-delen af Rosenvangs Allé.

Aarhus Kommune har tidligere undersøgt muligheden for at anlægge en cykelsti på strækningen, men som sagt er pladsen trang, og en cykelsti ville kræve, at der skulle tages noget af villagrundene ud til vejen.

Parret håber, at kommunen også vil overveje at anlægge fodgængerfelter på Rosenvangs Allé. Foto: Christian Gnutzmann

Dem er der 150 af, og det ville koste flere millioner at ekspropriere de mange grunde.

- Det ville koste over 10 millioner kroner før alle omkostningerne til rådgivere, landinspektører og så videre. Så vi ville komme til at lægge rigtig mange penge oveni, siger Lars Clausen fra kommunens mobilitetsafdeling.

Streger på asfalten

Skulle det gå efter Peder og Lisbeth Hedegaards hoveder, blev der kastet langt flere tiltag efter sikkerheden på Rosenvangs Allé. De håber ikke, at kommunen lægger vejen på hylden, nu hvor fartgrænsen sættes ned.

- Det ville være rigtig godt, hvis der i det mindste kom en fodgængerovergang omkring svinget ved Saralyst Allé. Måske på begge sider af krydset og så en lidt længere oppe af Saralyst Allé. Det må kunne lade sig gøre, det er jo trods alt bare streger på asfalten, siger Peder Hedegaard, der bakkes op af hustruen:

- Bilerne kommer så stærkt i svinget, at de ikke har en chance for at se en fodgænger. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på de mange skolebørn, der kommer her. Hvis det var mine børn, ville jeg stå med hjertet oppe i halsen, hver gang de skulle over vejen.

Der bliver kappet en del af prisen på bolighandlerne for tiden. Eksperter vurderer, at tendensen kommer til at fortsætte et stykke ind i det nye år. Genrefoto: Michael Bager

Særligt en villatype skal man passe på med at sætte ned i pris: Eksperter kommer med råd til både køber og sælger

Der bliver givet større og større afslag på boliger i Højbjerg. Faktisk er 8270 lige nu det postnummer i kommunen, hvor afslaget er størst per kvadratmeter, når det kommer til villaer og rækkehuse.

Derfor er det nærliggende at tænke over, om det er nu, man som sælger skal skynde sig at komme af med sin bolig.

Tendensen kommer nemlig til at fortsætte, lyder det fra to eksperter.

Men de er også enige om, at markedet vender igen på et tidspunkt, og derfor kan man som sælger med fordel have lidt is i maven. I hvert fald hvis man ejer en ældre patriciervilla. Ifølge eksperterne er sådan en type bolig nemlig i høj kurs.

I artiklen her kommer boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Bank og Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, med deres bedste råd til både købere og sælgere.

Det er i højere grad blevet et boligmarked til købernes fordel. Ifølge eksperter skal sælgerne dog passe på med at gå i panik, for markedet skal nok vende igen, lyder det.

Efter en periode med envejstrafik, er der vendt op og ned på tingene, når det kommer til boligpriser.

Nu er det nemlig ikke længere sælgerne, der går til forhandlingsbordet med de bedste kort på hånden. I stedet kan køberne trække et par lukrative trumfer ud af ærmerne.

Det er i høj grad den stigende rente, energipriserne og generelt bare det faktum, at alting bliver dyrere, der gør økonomien usikker. Det har flyttet loftet for, hvor mange penge en huskøber har til rådighed.

Og det går altså også ud over sælgerne i sidste ende.

Det kan ses på udviklingen i de afslag, der gives på de endelige hushandler. Tal fra Boligsiden.dk viser, at det gennemsnitlige afslag per kvadratmeter for en villa eller et rækkehus i Højbjerg er mere end dobbelt så højt nu, som det var på samme tidspunkt sidste år.

- Markedet er ved at finde ligevægt, og der er stor forskel på sælgers og købers forventninger. For et år siden kunne sælgerne sige, at vi finder bare en anden køber, hvis ikke prisen er rigtig, men i dag er der bare ikke lige en anden køber, siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank.

Største afslag i Aarhus

Siden maj sidste år har man som køber kunnet få et større og større afslag i prisen. I august blev der i gennemsnit slået 1.482 kroner af prisen per kvadratmeter i Højbjerg på handler med villaer og rækkehuse.

Det gør 8270 Højbjerg til det postnummer med det største afslag i Aarhus Kommune, viser tallene fra Boligsiden.dk.

Ifølge Mikkel Høegh kan den generelle tendens komme til at fortsætte noget tid endnu.

- Boligmarkedet er en supertanker, og i flere år har vi set kraftige prisstigninger, og nu er markedet ved at tilpasse sig de her nye, højere renteniveauer. Så jeg vil ikke være overrasket, hvis vi ser prisfald langt ind i 2023.

Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, spår, at det snart går op for sælgerne, at man ikke får samme pris for sit hus, som man gjorde for et år siden.

- Når mæglerne vurderer, at markedet er vendt, ser vi udbudsprisen blive sat ned, og det er vist ret sikkert at sige, at vi går ind i en periode med prisfald. Spørgsmålet er, hvor stort det bliver, siger Curt Liliegreen.

Det store spørgsmål er, om det er nu, man skal slå til som både køber og sælger? Curt Liliegreen og Mikkel Høegh kommer her med råd til både købere og sælgere.

Gode råd til dig, der skal sælge

Det kan lyde dystert, når Mikkel Høegh fra Jyske Bank spår, at prisfaldet kan fortsætte et godt stykke ind i næste år.

Men der er ikke nødvendigvis grund til at lade katastrofetankerne få frit spil. For ligger dit hus et godt sted, bør værdien af det ikke falde helt sammen.

Ifølge Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter har beliggenheden afgørende betydning.

- En køber kan altid ændre køkken, bad og energimærkningen, men du kan ikke bare flytte huset. Dit postnummer, afstand til vejstøj, kvaliteten af skolerne i området spiller en stor rolle, siger han og peger på en bestemt type bolig, hvor man med fordel kan have is i maven.

- Ældre patriciervillaer har også en herlighedsværdi og en stemning, og i takt med at der bliver færre af dem, så har de også en knaphedsfaktor. Ejede jeg sådan et hus, ville jeg også være forsigtig med at slå af i prisen, for markedet skal nok vende sig igen.

Både Curt Liliegreen og Mikkel Høegh fra Jyske Bank er dog enige om, at man bør sælge sit hus, hvis man står og er på vej videre.

- Som udgangspunkt synes jeg, at man skal købe og sælge efter behov fremfor at spekulere i en hurtig og kortsigtet gevinst. Mange gange, hvis man går efter en hurtig gevinst, så får man sat prisen for højt. Og al erfaring viser, at hvis man sætter prisen for højt fra start af, så skal der et større afslag til for at få en handel til at gå igennem i forhold til, hvis man sætter prisen skarpt, siger Mikkel Høegh.

Han fortæller også, at huspriserne nok skal stige igen.

- På den lange bane er det indkomsterne, der betyder noget. Og over tid bliver vi løbende rigere, og derfor vil de stigende indkomster trække boligpriserne op. Så boligpriserne vil have tendens til at stige mere, end de vil falde over tid.

Snakken kan til gengæld være en anden, når det kommer til ejerlejligheder. Her peger Curt Liliegreen på, at nu kan være et godt tidspunkt at sælge på.

Grundværdien på lejligheder har været sat kunstigt lavt, men når de nye ejendomsvurderinger træder i kraft 1. januar 2024, får de et ordentligt hak opad.

Samtidig vil den nye skattereform betyde, at den såkaldte "skatterabat" til lejlighedskøbere forsvinder. Derfor forventer man ifølge Curt Liliegreen et prisfald på mellem fem og ti procent.

- Det ville måske være en god ide at sælge sin lejlighed inden 1. januar 2024. Særligt nu, hvor man endnu kan ride på den bølge af prisstigninger, som man har oplevet under corona. Men igen, jeg vil generelt nødigt råde folk til at spekulere for meget i det her - det er dumt at bruge sin bolig som investerings- eller spekulationsobjekt, siger Curt Liliegreen.

Gode råd til dig, der skal købe

Står man og banker på døren til boligmarkedet, er det god læsning, når tallene viser et stigende afslag på hushandlerne.

Det bliver bestemt ikke dårligere af at høre eksperterne fortælle om et ”købers marked”.

- Der er flere og flere boliger til salg, og køberne har strammere kreditrestriktioner. Så en køber kan gå til sælger og sige, at hvis vi skal handle, bliver det til den her pris, for jeg har simpelthen ikke flere penge, siger Mikkel Høegh.

Men bør man så vente lidt med at købe, hvis priserne fortsat vil falde?

- Det er altid rart at have flere boliger at vælge imellem, og det stiger hele tiden i øjeblikket. Derfor kunne du med fordel vente et halvt års tid endnu, for nok er udbuddet steget, men jeg synes ikke, det er blevet stort nok endnu. Tiden arbejder for dig som køber, og det kommer i hvert fald ikke til at vende det næste års tid, siger Curt Liliegreen.

Og når man så beslutter sig for at trykke på knappen og gå ind i et huskøb, skal man være benhård og byde under udbudsprisen, lyder det fra Curt Liliegreen.

- Hav gerne et godt argument i baghånden at binde buddet op på. Byder du på et hus med dårlig energistandard, kunne det være et springbræt til at få sænket prisen.

Selvom det kan være svært, anbefaler Curt Liliegreen at pakke så mange følelser væk som muligt.

- Det er vigtigt at have is i maven. Det kan godt være, at huset bliver handlet til en anden side, fordi du har budt under udbudsprisen, men så må du acceptere det og sige til dig, at der snart kommer endnu flere huse til salg snart, siger direktøren i Boligøkonomisk Videncenter

Særligt når AGF spiller hjemmekampe, bliver der delt parkeringsbøder ud. Genrefoto: Michael Bager

Når AGF spiller, blafrer de gule sedler: Her er de fem steder, hvor flest har fået parkeringsbøder

Der tegner sig et klart billede af, hvornår det bedst kan betale sig for cityassistenterne at kigge mod 8270 Højbjerg.

Når noget er værd at køre efter, kniber det tydeligvis med at overholde parkeringsreglerne. Det kan besøgende i Dyrehaven og stranden ved Den Uendelige Bro sikkert snakke med om.

Det er nemlig på Ørneredevej, at klart flest har fået p-bøder i Højbjerg. På anden- og tredjepladsen kommer veje, der ligger i gåafstand til Ceres Park, og det bliver flittigt brugt, når AGF spiller hjemme.

Selvom parkeringsbøderne ikke flyver til højre og venstre i Højbjerg, så er der alligevel steder, hvor det kan betale sig at tænke sig lidt ekstra om, inden man forlader bilen.

Der ryger millioner i kassen fra bilister, der ikke har haft styr på parkeringsreglerne i Aarhus. Nogle af de penge stammer fra steder i Højbjerg.

Generelt kan bilisterne i Højbjerg dog godt finde ud af det med parkering, i hvert fald i forhold til midtbyen, hvor der naturligvis også er flere parkeringsrestriktioner.

I artiklen her får du de fem steder, hvor parkeringsfælderne oftest er klappet fra 1. januar i år til midten af august.

Tallene er trukket af Aarhus Kommune.

Ørneredevej – 176 bøder

Med lidt god vilje hører Dyrehaven og området omkring Den Uendelige Bro til Højbjerg. I hvert fald går Ørneredevej et godt stykke ind i skoven og dermed også postnummer 8270.

Og her er der printet masser af gule sedler ud. Med 176 bøder er strækningen den med klart flest bøder i Højbjerg.

Cirka halvdelen af årets bøder på Ørneredevej er i øvrigt givet i løbet af de første to uger af august. Og generelt hedder ligningen, at som temperaturen stiger, gør antallet af bøder på Ørneredevej det samme.

Det kommer måske ikke bag på ret mange af dem, der har bevæget sig igennem skoven på denne tid af året. Bilerne holder til højre og venstre, mens folk valfarter gennem Dyrehaven eller ned ad skrænten for at tage sig en dukkert. Og så er det, at der bliver for få steder at smide bilen.

Stort set alle de bøder, der er givet på Ørneredevej, er givet, fordi bilen holder et sted, hvor der er parkering forbudt.

Jupitervej – 28 bøder

Mens man på Ørneredevej kan vide sig sikker på, at mængden af gule sedler vokser i takt med temperaturen, så kan man på Jupitervej bide sig selv i næsen på, at parkeringsbøderne bliver flere, når AGF spiller hjemme.

Et veludført vristspark fra Ceres Arena ligger nemlig Jupitervej, og er man i bil til kamp, er den lille villavej et godt sted at kaste anker, inden man begynder at råbe ”kom så de hviie’”.

Men den går ikke hver gang for fodboldgæsterne. 28 gange i år er parkeringsfælden klappet på vejen, hvor parkering er forbudt hver lørdag og søndag i tidsrummet 13-17. Altså oftest der, hvor der er fodboldkamp eller gang i forlystelserne i Tivoli Friheden.

På en søndag i marts tidligere i år, hvor AGF spillede hjemme, fik hele 13 biler en gul hilsen i forruden. Det tog kun 17 minutter at dele dem ud. AGF spillede i øvrigt 1-1 den dag mod Viborg.

Carinavej – 21 bøder

Man kan håbe, at AGF-tilhængerne var glade for 1-1 resultatet mod Viborg den dag i marts. For det blev en dyr tur på stadion for flere af de kørende fans.

På Carinavej, der er nabovej til Jupitervej, blev der samme dag udskrevet 16 parkeringsbøder. Også her var cityassistenterne effektive. Lige under en halv time skulle det tage at udskrive de 16 bøder, hvilket fortæller noget om, at parkeringsfejlene nærmest holdt i kø.

Den smalle vej ved station og cykelbanen egner sig ikke til parkering, og derfor er der da også parkering forbudt. Men det har altså ikke afholdt folk for helt fra at bruge vejen som holdeplads. 21 har fået lov at betale for det.

Rundhøj Allé – 16 bøder

Her kan bilisterne ikke undskylde sig med, at badehungrende børn blev utålmodige, eller at dommeren snart fløjtede superligakampen i gang.

For Rundhøj Allé ligger ikke umiddelbart i nærheden af noget af det, der på særlige dage trækker mange folk til. Men der bor mange mennesker på Rundhøj Allé, og derfor er det måske heller ikke nogen stor overraskelse, at boligområdet også er med på denne liste med 16 parkeringsbøder.

Størstedelen af bøderne er givet til bilister, der har smidt køretøjet på fortovet, mens andre har overset et skilt med parkering forbudt. En enkelt har glemt at stille p-skiven.

Oddervej – 11 bøder

Den sidste vej, der har fået bøder nok til denne top fem, er Oddervej.

På den trafikerede indfaldsvej har man 11 gange i år kunnet finde en gul lap i en forrude.

Langt de fleste af de 11 bøder er givet, fordi p-skiven enten ikke var indstillet korrekt, eller fordi bilisterne har været lidt for langsomme til at flytte bilen.

En enkelt har fået en hilsen fra cityassistenterne, fordi bilen har holdt parkeret på et busstoppested.

Ishusene lukker, og en gammel tankstation skal erstattes med en ny og moderne

Her får du et kort nyhedsoverblik fra 8270 Højbjerg.

Firmaet bag ishusene ved stranden er løbet tør for penge og må lukke

Der er kedelige nyheder fra firmaet bag de aarhusianske ishuse.

De store prisstigninger på råvarer og energi har gjort, at økonomien ikke længere kan følge med.

- Samtidig med efterslæbet fra corona-nedlukninger betyder det, at vi desværre ser os nødsaget til at kaste håndklædet i ringen, siger forpagter Henrik Mensch til Århus Stiftstidende.

Det betyder, at ishusene Varna Iskiosk, Mindeparkens Iscafé, Traktørstedet Ørnereden og Moesgaard Strandkiosk alle må lukke.

Det samme gælder seks andre ishuse i kommunen.

Du kan læse hele historien hos Århus Stiftstidende her. Som abonnent hos Skåde-Højbjerg-Holme får du adgangs til udvalgte betalingsartikler på Stiften.

Tankstation bliver skiftet ud med en ny og mere moderne model

Det ser forfaldent ud på tankstationen på Rosenvangs Allé ved Saralyst Allé.

Men det skal der laves om på.

Uno-X lejer sig i dag ind på tanken med Bonus Automat-konceptet, men nu har virksomheden købt grunden med henblik på at lave et helt nyt anlæg.

- Det trænger til en opdatering, men det har været begrænset, hvad vi kunne gøre, når vi ikke ejede grunden. Nu vil vi give den det liv, den fortjener, siger May Rytkjær Kronbach, der er marketingchef hos Uno-X.

Det vil sige, at Bonus bliver erstattet af Uno-X med blandt andet nye pumper og hurtigere betalingssystem.

Uno-X har fået en byggetilladelse hos Aarhus Kommune, og ifølge May Rytkjær Kronbach håber man, at den nye tankstation kan være klar indenfor et halvt år.