Få overblikket: Sådan ser elevtallet ud på skolerne i Højbjerg om fem år
På tre af skolerne i postnummer 8270 Højbjerg er elevtallet nedadgående.
Det er kun på Rundhøjskolen, at der er vokseværk. I hvert fald hvis man skal tro den nye skoleprognose fra Aarhus Kommune.
Den spår, at de fire skoler til sammen har 164 elever færre i 2027 end i år. Samtidig vurderes det, at der om ti år vil mangle klasselokaler på Rundhøjskolen, mens de øvrige skoler vil have for meget plads.
Det samlede elevtal i Højbjerg kommer til at falde i de kommende år. Det betyder, at nogle skoler vil have mere plads end nødvendigt. Samtidig kan Rundhøjskolen komme til at stå med pladsmangel om ti år.
I listen herunder kan du danne dig et overblik over, hvordan de fire Højbjergskoler kommer til at se ud i fremtiden.
Holme Skole
På Holme Skole står elevtallet til at falde i de kommende fem år. Skolen har i år 465 elever, men det tal vil der blive kappet en luns af, når kalenderen siger 2027.
Her vil der ifølge Aarhus Kommunes skoleprognose være 387 elever på skolen. Det svarer til et fald på 16 procent.
Det vil dog ikke få den store indflydelse på antallet af startende klasser i 2027. Det faldende elevtal fordeler sig således, at der om fem år vil være 20 klasser på skolen, mens der i år er 21.
Kigger man lidt tilbage, kan man se, at tendensen med det faldende elevtal ikke er noget, der lige er begyndt at vise sig. I 2015 havde skolen 599 elever.
Nogle år længere fremme vurderes det i skoleprognosen, at Holme Skole vil have to undervisningslokaler i overskud.
Klassekvotienten står til at falde fra 22,1 i år til 19,4 i 2027. Det vil altså sige, at den gennemsnitlige klassestørrelse bliver mindre.
Kragelundskolen
Det er den største skole i postnummeret for Højbjerg med 873 elever i år. Og den titel løber ingen steder lige foreløbig. Heller ikke selvom skolen ifølge prognosen også står til at sige farvel til flere elever, end den siger goddag til.
I 2027 anslås det, at 779 elever vil gå på skolen. Det vil være første gang i mange år, at skolen har færre end 800 elever, og det vil være et fald på cirka 10 procent i forhold til det nuværende elevtal.
Det vil også sige, at der bliver lidt bedre plads på skolen. Faktisk vil skolen i 2027 stå i en situation, hvor der ”kun” er behov for 32 undervisningslokaler ud af de i alt 40 tilgængelige lokaler.
I 2031/2032 vil lokalebehovet hedde 30, og det vil altså sige, at skolen har ti undervisningslokaler i overskud. Det er vel at mærke, hvis prognosen holder stik og rammer plet i forhold til forudsigelserne på elevtallene.
Klassekvotienten kommer ikke til at rykke sig ret meget over de kommende fem år. Ifølge prognosen vil den gennemsnitlige klassestørrelse svinge med en enkelt, og i 2027 vil den være 24,3, ligesom den er i dag.
Rundhøjskolen
Det er den eneste af de fire Højbjergskoler, der står til en fremgang i elevtallet. Og der er tale om en ganske pæn en af slagsen.
107 elever mere i 2027 end i år, lyder vurderingen i prognosen. Det er en stigning på 19 procent, og med 668, som skolen står til at have om fem år, vil Rundhøjskolen være postnummerets næststørste målt på antallet af elever.
Udviklingen har været undervejs i flere år efterhånden. I 2015 var der lige knap 500 elever på skolen, og siden er det altså kun gået en vej.
Det siger næsten sig selv, at med en så markant tilgang i nye elever, så bliver der behov for mere plads. Og det kan faktisk gå hen at blive et større problem.
Ifølge Aarhus Kommunes skoleprognose vil Rundhøjskolen i skoleåret 2031/2032 mangle ti undervisningslokaler. Skal den plads findes, kræver det nybyggede lokaler for 20 millioner kroner.
Ingen andre skoledistrikter i kommunen har et større udbygningsbehov, hvis man altså ser bort fra Elev Skoledistrikt, hvor en ny skole i Nye er på vej.
Den gennemsnitlige klassestørrelse kommer til at være den samme i 2027 som i år. Ifølge den nye skoleprognose ligger klassekvotienten i 2027 på 22,3.
Skåde Skole
Endnu en gang er der tale om en skole, der har udsigt til færre elever og mere plads. I hvert fald hvis skoleprognosen holder stik.
Her spås det, at Skåde Skole vil have 100 elever færre i 2027 end i år. Ifølge prognosen vil der om fem år være 464 elever på skolen.
Det vil sige, at man i højere grad kigger ind i en fremtid, hvor de fleste årgange er tosporede i stedet for tresporede.
Ifølge skoleprognosen vil det resultere i for meget plads. I hvert fald vil der i 2031/2032 være fem undervisningslokaler mere, end der er behov for.
På Skåde Skole vil klassestørrelserne i gennemsnit falde en lille smule. I år ligger klassekvotienten på 22,6, og i 2027 vil den ifølge prognosen være 22,1.
Sådan laves skoleprognosen
Kommunen laver hvert år en befolkningsprognose, der kigger ti år frem i tiden. Altså, hvordan ser befolkningen ud i de kommende ti år, og hvor mange mennesker er der i de forskellige aldersgrupper.
På baggrund af den laves der er en skoleprognose. Men det er ikke kun befolkningsprognosen, der spiller ind på spådommen for elevtallene. Også flytte- og bosætningsmønstre bliver taget med i betragtningen.
Det vil sige, at skoleprognosen tager udgangspunkt i tendenserne i de forskellige aldersgrupper. Hvis man for eksempel har et område i et skoledistrikt med mange mindre lejligheder, som tiltrækker unge børnefamilier med børn, der ikke er startet i skole, og som oftest flytter ud af lejligheden, før børnene når skolealderen, vil der blive taget højde for det i prognosen.
Samtidig spiller efterspørgslen fra børn udenfor skoledistrikterne også ind. Selvom man altid vil være tilknyttet en distriktsskole, så har man frit skolevalg, og derfor kan man vælge en skole i et andet distrikt. Det kræver dog, at skolen har plads.
Man vil altid være sikker på en plads på skolen i ens eget distrikt, men er skolen ikke fyldt op, kan elever udefra sagtens søge ind og få plads.