Særligt en strækning går igen i statistikken: Se, hvor de sidste fem års trafikuheld er sket
Ikke overraskende er det på de største veje, at der sker flest uheld i Højbjerg.
Særligt på Oddervej er der sket flere uheld i perioden fra 2017-2021. Det viser en opgørelse, der er lavet af Aarhus Kommune på baggrund af tal fra politiet.
Den viser også, at krydset ved Højbjerg Torv er det sted med flest uheld i perioden. Også ved Ringvej Syd er der sket flere uheld.
Ellers er punkterne på kortet fordelt over det meste af postnummeret.
Ved at klikke ind på artiklen kan du danne dig det fulde overblik over trafikuheldene i Højbjerg fra 2017-2021.
Der sker trafikuheld i stort set hele det område, der hører til Holme, Højbjerg og Skåde Fællesråd.
I perioden fra 2017-2021 er der sket 86 uheld, og ifølge en opgørelse fra Aarhus Kommune, er de spredt over det meste af postnummeret.
Fra industriområdet i Holme til Mindeparken til Moesgaard Museum.
Kun Skåde øst for Oddervej kan nogenlunde sige sig fri for at have haft uheld i perioden. I hvert fald uheld af en karakter, der har gjort det nødvendigt at melde det ind til politiet.
Men selvom prikkerne på kortet er pænt fordelt, så er det stadig en strækning, der skiller sig ud.
På Oddervej er der sket 22 uheld, og det sender strækningen op på en kedelig førsteplads over flest uheld. 16 af de 22 uheld har været med personskade. Det vil sige, at cirka en tredjedel af områdets personskadeuheld er sket et sted på Oddervej.
- Vi ved, at krydsene med personskader ofte har mange cyklister. Derfor er det for eksempel ikke nogen overraskelse, at et kryds i industriområdet i Holme har mere materielskade, mens krydset ved Højbjerg Torv har mere personskade, fordi der er flere cyklister og fodgængere, siger Martin Splid Svendsen, der er projektleder i kommunens mobilitetsafdeling.
Farlige kryds
Det er i krydset ved Højbjerg Torv mellem Oddervej og Rosenvangs Allé, at der er sket flest uheld i perioden fra 2017-2021.
Fem uheld med personskade, et med materielskade.
Men betyder det så, at krydset snart skal laves om?
Ikke nødvendigvis. For der er mange ting, der spiller ind, når kommunen kigger på enkelte kryds.
Først og fremmest bliver der kigget på det, der betegnes som uheldstæthed og uheldsfrekvens. Tætheden handler om, hvor mange uheld der sker per år eller per kilometer på en strækning. Frekvensen fortæller noget om trafikken, og hvor mange bilister, cyklister og gående der færdes i et kryds.
- Vi kigger også på typen af uheld. Hvis et kryds har haft ti forskellige uheldstyper, kan det være svært at gøre noget ved forholdene i krydset for at undgå uheldene. Så kan det i stedet være, at der er et andet kryds med lavthængende frugter, som kan gøre trafikken bedre, siger Martin Splid Svendsen.
Sortpletsanalysen
For at undgå, at Aarhus Kommune skyder til højre og venstre med mere eller mindre halve løsninger på trafikuheld, har man lavet en sortpletsanalyse.
I den er de 20 værste steder i kommunen udpeget. Altså de kryds og strækninger, hvor der er det største behov for ændringer.
- Vi lavede den seneste i 2019, hvor vi kiggede på alle de kryds i kommunen med mere end fem uheld over fem år, og så har vi kigget på uheldstæthed og frekvens. En stor del af løsningerne fra analysen er udført, og vi skal snart have lavet en ny analyse, siger Martin Splid Svendsen.
Er trafikken usikker?
På Skåde-Højbjerg-Holme fylder trafik og trafiksikkerhed i lokalområdet meget.
Derfor vil vi altid gerne høre fra dig, hvis du oplever steder, hvor trafikken er usikker, kører upåklageligt eller andet.
Du kan skrive til nicje@jfmedier.dk
Analysen er dog ikke det eneste overvågningsredskab, kommunen bruger i kampen mod trafikuheld. Den sender nemlig også materiale ud til fællesrådene, så de hver især er klædt på og ved, hvor der måske bør være indsatsområder. Samtidig bruger kommunen selv materialet til at danne sig et overblik.
- Vi laver jo de generelle strategier, men når vi laver de her udtræk til fællesrådene, er vi helt nede i de enkelte kryds og strækninger, og så kan det være, at vi opdager lokaliteter, som vi skal kigge nærmere på. Der sker mange uheld i kommunen, og så kan det gøre det mere overskueligt at få dem delt lidt ud på et kort.
En sort plet ved Lidl
På Sortpletsanalysen fra 2019 er der en enkelt plet i Højbjerg. Den ligger lige i udkanten af Holme, og det er rundkørslen på Christian X’s Vej ved Lidl, der har fået en markering som et sted, man kan og bør gøre noget for sikker trafik.
Her skal der ændres i selve rundkørslen, så bilisterne bliver tvunget til at tage lidt af farten, samtidig med at cyklisterne slipper for at skulle helt ind i selve rundkørslen.
- Vi arbejder på en løsning, hvor vi lægger cykelstien væk fra rundkørslen. Det bliver måske lidt til gene for cyklisterne, men det er til gengæld en mere sikker løsning for dem, siger Martin Splid Svendsen.
Han kan ikke sige noget om, hvornår det konkrete anlægsarbejde kan starte, for lige nu handler det om finansiering af projektet.
Ifølge Sortpletsanalysen vil løsningen koste cirka 300.000 kroner.
- Men alle priser er steget, og vi skal være sikre på, at pengene bruges rigtigt. Men vi arbejder på det, siger Martin Splid Svendsen.