Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Byrådsmedlem Metin Lindved Aydin (R) er en af afsenderne på forslaget om at lave tomme buslommer til nye parker. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Buslomme kan blive til en ny park

På en bidende kold dag for næsten et år siden sad jeg på passagersædet i en bil, hvor det på det tidspunkt nye byrådsmedlem Metin Lindved Aydin (R) var bag rattet.

Vi kørte rundt i Højbjerg til gamle buslommer, som ikke længere var i brug.

Når jeg genfortæller det her, kan jeg godt høre, at det lyder som en lidt sær måde at bruge sin tid på, men der var en mening med den lille sightseeingtur.

Byrådsmedlemmet mente nemlig, at buslommerne kunne bruges til noget andet. Måske et grønt område. Måske en ny park. Måske noget helt tredje.

Siden frøet blev plantet, er ideen vokset, og forslaget har været på byrådsdagsordenen. Eller det vil sige, at det blev pillet af igen, så politikerne nåede ikke at tage stilling til det.

Men det vidner om, at det ikke længere bare er en løs tanke at lave de tomme buslommer om til noget mere brugbart. Der er rent faktisk noget på blokken.

Jeg har igen taget en snak med det radikale byrådsmedlem for at høre til hans tanker om det forslag, der lige nu er i spil.

Herfra kører jeg videre i lidt af det samme spor. Dagens anden historie handler også om asfalt, men her er der ikke tale om noget tomt og forladt. Faktisk skulle det gerne være lige det modsatte.

For Giber Ringvej er langt om længe køreklar, og selvom den ligger lidt uden for pastoratet, så er den alligevel relevant for 8270. Noget af trafikken fra Højbjerg skulle nemlig gerne flytte sig til den nye ringvej.

Men hvor mange færre biler, vil der være på vejene i Højbjerg? Det spørgsmål har en læser stillet. Jeg har fundet svaret i kommunens materiale for det dyre anlægsprojekt.

Det var alt fra mig i denne omgang. Jeg klapper computeren ned og drager til Vestjylland og holder juleferie. Men frygt ej – i bedste TV-køkken stil har jeg snydt lidt hjemmefra og gjort et nyhedsbrev klart, som lander i din indbakke mellem jul og nytår.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Buslommen på Hørhavevej ser ikke ud af meget, men det kan den måske komme til i fremtiden. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Fra tomt og forladt til grønt og rekreativt: Højbjerg kan få en ny park til to millioner kroner

Det er stadig kun et forslag, men Højbjerg kan blive en ny park rigere på hjørnet mellem Hørhavevej og Oddervej.

Her ligger der i dag en buslomme, der ikke længere bruges af busserne.

For cirka to millioner kroner kan asfalten blive fjernet, og den nye park kan anlægges. Sådan lyder forslaget i hvert fald.

Der kan dog komme til at gå et par år, før parken kommer, hvis den altså bliver til noget.

Forslaget går lige nu på at omdanne den ubenyttede buslomme ved Hørhavevej til en helt ny park med ”mulighed for ophold og motion”.

Busserne kører her stadig. De er bare stoppet med at svinge ind på busholdepladsen ved Hørhavevej og Oddervej.

Det gør buslommen overflødig.

Den står dog ikke altid helt tom. Af og til holder en bil parkeret her. Entreprenører bruger pladsen til at opmagasinere redskaber og maskiner, mens et anlægsarbejde står på.

Men den oprindelige jobbeskrivelse som et sted, hvor busser læsser passagerer af og på er et overstået kapitel.

Det fik i starten af året byrådsmedlem og vikarierende rådmand for Kultur og Borgerservice, Metin Lindved Aydin (R), til at foreslå at gøre noget ved lommerne.

Nu er forslaget kommet så langt, at det har været på byrådets dagsorden.

I stedet for grå og kedelig asfalt skal hjørnet af Hørhavevej laves om til en park. Sådan lyder forslaget i hvert fald.

Sådan her kan buslommen komme til at se ud i fremtiden. Der er dog tale om en skitse her og ikke et endeligt projekt. Illustration: Aarhus Kommune

”En mulighed er at etablere en grøn lommepark, bygget op omkring stiforløb på tværs fra Oddervej til kirken og Hørhavevej – som et pitstop med mulighed for ophold og motion. Midt på stiforløbet placeres motionsredskaber og et par bænke for løbere og andre motionister”.

Sådan lyder forslaget i indstillingen til byrådet. Forslaget kommer fra Socialdemokratiet, SF, løsgænger Jakob Søgaard Clausen og så altså Det Radikale Venstre.

Forslaget var i første omgang ”bare” til efterretning, men det blev slet ikke drøftet på byrådsmødet, da det blev pillet af dagsordenen, inden politikerne satte sig i salen på Rådhuset. Men forslaget er nu på banen.

Forsømt oplagringsplads

Da Metin Lindved Aydin første gang foreslog at gøre noget ved buslommerne, flagede han blandt andet for en løsning, hvor man fjernede asfalten og i stedet plantede vilde blomster for at gøre noget godt for biodiversiteten.

Også ved Skådecenteret ligger en buslomme, der ikke længere bruges af busser. Den står dog ikke i første omgang til at blive lavet om. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Man kan sige, at det forslåede projekt er lidt derhenne af, og ifølge det radikale byrådsmedlem er det et rigtig godt forslag, der ligger på byrådets bord.

- Buslommen har ligget forsømt hen, og den er blevet brugt som oplagringsplads af entreprenører. Det vil være godt med noget grønt, rekreativt og måske nogle outdoor redskaber, siger han.

Og det kan godt lade sig gøre at have en park lige op til en af områdets absolut mest trafikerede veje, Oddervej, mener han.

- Trafik betyder ikke, at man ikke skal forskønne og lave noget grønt. Men det kan være, man skal arbejde med noget terræn, måske nogle pukler, som gør, at lyden bliver ædt. Men det skal den nærmere projektering vise.

2,1 millioner kroner

Projektet er stadig kun på forslagsstadiet, så der er ikke noget, der endeligt er vedtaget endnu. Slet ikke faktisk.

- Det er ikke endt noget sted, men det bliver nok ikke en blomstereng. På nuværende tidspunkt forestiller Teknik og Miljø sig, at det skal være noget, som kan bruges af borgerne, siger Metin Lindved Aydin.

Metin Lindved Aydin (R) tror på opbakning til forslaget. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Ifølge indstillingen til byrådet bliver projektet anslået til at koste 2,1 millioner kroner. Det skal dog ”kvalificeres yderligere i forbindelse med en konkret projektering”, som det står i indstillingen.

Og tiden er måske ikke ligefrem til at kaste millioner efter nye parker, i hvert fald ikke lige nu hvor en stor spareøvelse hænger som mørke skyer over Aarhus.

Metin Lindved Aydin forestiller sig, at projektet kan tages med som et budgetforslag til næste år.

- Hvis verden ser anderledes ud i 2023, så kan det måske blive i det tidlige forår 2024, at man begynder at anlægge, og så er parken måske klar i sensommeren eller efteråret 2024. Det er et forsigtigt bud, siger han.

Andre buslommer

Den måske kommende park i Højbjerg er blot en af to af sin slags. På Brendstrupvej ved Hasle Ringvej ligger en anden forladt buslomme, som også kan blive til en ny park.

Og der findes flere, der minder om. I Højbjerg ligger der blandt andet en på Stenvej lige ved Skådecenteret og en på Ny Moesgårdvej.

Men i første omgang går forslaget altså på kun at lave to af dem om.

- Der har været dialog med fællesrådene og Midttrafik, og jeg er overrasket over, at der tilsyneladende kun var to emner. Det vil jeg gerne vide mere om, siger Metin Lindved Aydin.

Der var pølser og veteranbiler på menuen, da Giber Ringvej tidligere på måneden blev indviet. Arkivfoto: Jens Thaysen

Vejen til en halv milliard er færdig og indviet: Nu skulle den gerne fjerne tusindvis af biler fra Højbjerg

Giber Ringvej er åbnet, og når lige bilisterne lærer den at kende, og når alle til- og frakørsler er på plads, så skulle det gerne blive en gevinst for trafikken i Højbjerg.

På både Oddervej og Ringvej Syd skulle der gerne være færre bilister i 2030, end der er i dag.

Ifølge Aarhus Kommunes estimat vil 3.500 færre bilister dagligt lægge vejen forbi Oddervej, mens der på Ringvej Syd skal forsvinde 2.800 biler.

Det kommer til at aflaste Højbjergs store veje, når Giber Ringvej for alvor begynder at køre efter planen.

Trækker den nye Giber Ringvej bilister væk fra Oddervej og Ringvej Syd?

Sådan spørger en læser af Skåde-Højbjerg-Holme.

Svaret er ja.

Det vidste læseren godt, for vedkommende ville også høre, hvor meget trafik der i så fald vil forsvinde fra Højbjergs veje.

Det spørgsmål findes der heldigvis også et svar på.

3.500 færre biler på Oddervej i Højbjerg og 2.800 færre biler på Ringvej Syd i døgnet. Sådan lyder estimatet fra Aarhus Kommune i den knap 300 sider lange VVM-redegørelse for Giber Ringvej.

Det er linjeføring A, der blev den endelige. Det skulle gerne give det største fald i antallet af biler på vejene i Højbjerg. Illustration: Aarhus Kommune

Ifølge rapporten vil ændringen i antallet af biler være sket i 2030, når alt omkring den nye ringvej spiller helt, som det skal. Det vil sige, at alle til- og frakørsler først skal på plads, ligesom bilisterne lige skal lære vejen at kende, før det for alvor kan ses i trafikstatistikerne.

Bedste løsning for Højbjerg

Ifølge opgørelsen fra Aarhus Kommune ville der i 2030 være lige knap 11.000 biler i døgnet på Ringvej Syd, mens der hver eneste dag ville køre 24.400 biler hen over asfalten på den del af Oddervej, der løber gennem Højbjerg.

De to tal skulle nu gerne blive reduceret. Og hvis man hører til dem, der gerne vil have så mange biler som muligt væk fra Højbjerg, så skal man bifalde den løsning, der er valgt for Giber Ringvej.

I materialet fra Aarhus Kommune står der, at ”Bering-Beder vejen er medvirkende til at aflaste Oddervej (nord for Bering-Beder vejen) og den østligste del af Ringvej Syd. Dette gælder for alle tre alternativer, men effekten beregnes til at være størst ved en nordlig placering af Bering-Beder vejen.”

Materialet er lavet, før ringvejen blev døbt Giber Ringvej. Og det viser, at den valgte løsning er den, der aflaster vejene i Højbjerg mest muligt.

På Oddervej havde de to øvrige alternativer aflastet med henholdsvis 2.100 biler og 2.900 biler i døgnet, mens der på Ringvej Syd ”kun” ville være forsvundet 2.500 eller 2.100 biler i døgnet med de andre forslag.

Dyr og færdig

Der har været snakket om den her famøse ringvej i rigtig mange år efterhånden, og nu er den altså endelig køreklar.

Den blev indviet og åbnet den 7. december, hvor de første bilister kunne prøve den nye og dyre asfalt.

Projektet er med sin pris på knap en halv milliard kroner det hidtil dyreste anlægsprojekt i kommunens historie. Og den blev da også lige en slat dyrere, end det først var tænkt.

- Stigende materialepriser har gjort tingene noget dyrere, end vi havde regnet med. Projektet er blevet omkring 30 millioner dyrere, end vi havde forventet, inden priserne begyndte at stige, lød det i september fra kommunens projektleder Carsten Thomsen, da han udtalte sig til lokalmediet Tranbjerg-MårsletLIV.

Flere af årets dyreste villaer ligger tæt på både skov og strand. Arkivfoto: Jens Thaysen

Hvor meget villa får man for 12 millioner kroner? Se listen over årets største hushandler i 8270

Det kommer nok næppe som nogen stor overraskelse, at villaerne som tommelfingerregel bliver dyrere, som man nærmer sig Skåde Bakker og, skoven og vandet.

Denne top ti bekræfter langt hen ad vejen den regel.

Og der er tale om nogle dyre mursten. Årets største handel fandt sted på Skåde Søpark. Her havde køberen mere end 12 millioner kroner oppe af lommen.

Det billigste hus på listen blev solgt for lige knap ni millioner kroner.

En villa skal have kostet mindst 8,75 millioner kroner for at komme med på denne top ti, og noget tyder på, at den også helst skal ligge i en bestemt del af postnummeret.

I 2020 blev der på Ildervej solgt et hus for 25 millioner kroner. Så langt når vi ikke op i denne omgang, men 2022 har dog stadig budt på store beløb, der har skiftet hænder i bytte for et sæt husnøgler.

Skåde-Højbjerg-Holme har været igennem tallene fra bolighjemmesiderne Boligsiden og Boliga, og det har kastet en top ti over årets største hushandler af sig. Den får du her.

Skåde Søpark 23 – 12.150.000 kroner

Foto: Google Street View

251 kvadratmeter, otte værelser. Det er, hvad man får for de godt og vel 12 millioner kroner, hvis villaen vel at mærke ligger det rigtige sted.

Det tyder det på, at denne villa i udkanten af Skåde gør.

Villaen blev sat til salg lige efter nytår til en lidt højere pris. Her skulle man i første omgang have 12,4 millioner kroner op fra lommen. Godt en måned senere blev villaen solgt til de 12,15 millioner. Det var på det tidspunkt årets største bolighandel, og det er altså ikke blevet slået siden, fremgår det af Boligsiden.

J. F. Willumsens Vej 6 – 11.365.000 kroner

Foto: Google Street View

På en flot andenplads finder vi en villa, der ligger mere midt i Højbjerg.

Måske ikke så overraskende, så er der også her tale om en bolig i den større ende. 207 kvadratmeter fordelt på to plan og med seks værelser. Det er, hvad den nye ejer af villaen har fået for de mere end 11 millioner kroner.

Huset er bygget i 2021, og ifølge Boligsiden blev det i marts i år sat til salg for 11.498.000 kroner. I slutningen af april var den rigtige køber på krogen, og der blev indgået en handel til lidt under udbudsprisen.

Dalsvinget 22 – 10.400.000 kroner

Foto: Google Street View

”Godt nytår, tillykke med dit nye hus”.

Årets tredjedyreste bolig blev ifølge Boligsiden købt 1. januar. Så da nytårskrudtet var fyret af, blev der skudt 10,4 millioner efter en stor, flot villa øst for Oddervej.

215 kvadratmeter og hele 10 værelser. Det er, hvad villaen fra 1971 indeholder.

Den blev sat til salg i oktober 2021 til en pris på lige knap 11 millioner. Der blev altså kappet lidt af prisen.

Atlasvej 5 – 10.350.000 kroner

Foto: Skraafoto.dk

Her er der blevet betalt markant mere for pladsen, end der er blevet ved de ovenstående hushandler.

Villaen på Atlasvej er nemlig ”kun” 134 kvadratmeter stor. Huset er i et plan med fire værelser, og så er det næsten lige blevet solgt for mere end 10 millioner kroner.

Det er bygget i 1943 og bygget om godt 25 år senere.

Vejen, der ligger tæt på travbanen, har også tidligere været garant for at kaste nogle store beløb af sig, når husnøgler har skiftet hænder.

Sidste år gik en villa for 12,5 millioner kroner ifølge Boligsiden.

Bævervej 18A – 9.950.000 kroner

Foto: Google Street View

Da huset i november 2021 blev udbudt, var det ifølge Boligsiden til en pris på 10,9 millioner kroner. Altså cirka en million mere, end det den i april i år blev solgt for.

For den pris fik køberen en villa fra 1969 med seks værelser fordelt på 171 kvadratmeter.

Villaen og nabohusene ligger i første parket til skoven og dermed også vandet. Derfor er det da bestemt heller ikke ualmindeligt, at købere skal udskrive checks i den størrelsesorden, eller større for den sags skyld, hvis de vil have tag over hovedet i den del af postnummeret.

Hestehavevej 2C – 9.800.000 kroner

Foto: Skraafoto.dk

For snart et år siden fik villaen her nye ejere. Det kostede dem knap 10 millioner kroner.

En ejendomsmægler vil nok mene, at huset kun ligger et stenkast fra vandet, men så skal man godt nok kaste langt. Ikke desto mindre, så er det svært at blive træt af placeringen tæt på både Mindeparken, skoven og så naturligvis vandet.

Villaen er også nabovilla til den måske mest omtalte bolig i Højbjerg. Det var nemlig hos naboen, at Højbjerg Mordet for mange år siden fandt sted.

Elsdyrvej 7A – 9.200.000 kroner

Foto: Google Street View

Tilbage til Skåde Bakker. Her skiftede 256 kvadratmeter hænder i april, da villaen på Elsdyrvej 7A blev købt for mere end ni millioner kroner.

Villaen er bygget i 1979 og bygget om et par år senere. Den er i et plan og har seks værelser.

Igen må det siges ikke at være noget særsyn, at villaerne går til tårnhøje priser. Ifølge Boligsiden blev der i 2021 solgt boliger for både 11 og 12,5 millioner kroner på Elsdyrvej.

P. S. Krøyers Vej 18A – 9.000.000 kroner

Foto: Google Street View

Det nyeste skud på stammen – i hvert fald på denne liste. Boligen blev solgt i starten af november.

247 kvadratmeter og fem værelser fik køberen for de ni millioner kroner. Boligen har efterhånden en del år på bagen, da den er bygget i midten af 50’erne. Så er den så også bygget om for små 15 år siden, fremgår det af Boligsiden.

Villaen ligger i den nordøstlige del af Højbjerg ikke så frygteligt langt fra hverken travbanen, Mindeparken eller vandet.

Margretelunden 8 – 8.825.000 kroner

Foto: Google Street View

Mange af villaerne på denne liste ligger i udkanten af postnummeret. Enten mod vandet omkring Skåde Bakker eller mod mindeparken og Aarhus C.

Denne villa ligger også i udkanten, men her er det ved den sydlige grænse stort set midt imellem Oddervej og Christian X’s Vej.

Og her må du altså også betale for kvadratmeterne. Godt otte millioner kroner for hele 278 kvadratmeter villa, der blev opført i 2012.

Faktisk kan villaen allerede være på vej på nye hænder igen. I hvert fald er boligen ifølge Boligsiden til salg. Udbudsprisen lyder på 8.998.000 kroner.

Rensdyrvej 20 – 8.750.000 kroner

Foto: Skraafoto.dk

Endnu en gang er vi kommet tæt på vandet, og endnu en gang er vi øst for Oddervej.

Villaen er fra 1958 og breder sig over 194 kvadratmeter. Og da den blev solgt i april i år til små ni millioner kroner, var det en større handel end de seneste på vejen. Faktisk var det hele 2,5 millioner kroner dyrere, end da der senest i 2019 blev handlet et hus på Rensdyrvej. Det oplyser Boligsiden.