Er rotterne løs i dit nabolag? Se, hvilke veje der har haft besøg af gnaverne, og få gode råd til at undgå dem
Der kan siges meget dårligt om rotter, men de skal have den kredit, at de er ihærdige.
De finder huller og veje ind de mest umulige steder. Derfor kan det virke som en umulig opgave at holde dem for døren.
Men der er alligevel ting, du kan gøre, hvis du vil forsøge at undgå dem.
Blandt andet skal du have styr på haven. Sørg for, at der ikke ligger nedfaldsfrugt, eller at der ikke er direkte adgang til kompostbeholderen. Du gør også klogt i ikke at have et større rod af for eksempel gamle havemøbler, som rotterne kan skjule sig under.
Få flere råd, og se, hvor rotterne har været i 8270 i løbet af i år.
Lad os starte med den gode nyhed først. 2022 har budt på færre rottebesøg end sidste år.
Og så de kedelige nyheder. Der er stadig rotter, der finder vej ind i varmen.
Aarhus Kommune har i år til og med udgangen af oktober fået 266 anmeldelser om rotter i Skåde, Højbjerg og Holme.
Og der er flere på vej. For ifølge Kurt Olesen fra Aarhus Kommunes rottebekæmpelse er det først nu, at rottesæsonen for alvor tager fat.
- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer nu. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de skjult og udenfor i naturen, siger han.
Men der er naturligvis noget at gøre, hvis man gerne vil undgå at få uventet besøg fra de små gnavere med de lange haler. Det vender vi tilbage til.
110 veje
Først skal det handle om, hvor rotterne har været i løbet af i år. Den korte konklusion er, at det har de været stort set over hele postnummeret.
Holme Parkvej og Rosenvangs Allé topper listen med 11 anmeldelser på hver vej. På Oddervej er der kommet ni anmeldelser, mens der syv gange er blevet meldt om rotter på den lille vej Alphavej tæt på væddeløbsbanen.
En enkelt anmeldelse om rotter kan dog blive til flere i statistikken. Ofte vil flere rækkehuse stå for skud, når rottebekæmperne skal tjekke efter, og derfor kan flere rækkehuse vise sig i statistikken på baggrund af en anmeldelse.
Skåde-Højbjerg-Holme lavede en lignende opgørelse sidste år. Den blev lavet efter en aktindsigt, der gav tallene fra januar til og med september. Altså tal for en måned mindre, end de tal der lægger til grund for denne artikel.
Og sidste år blev der anmeldt væsentligt flere rotter i Højbjerg. 327 gange hørte kommunens rottebekæmpelse fra Højbjerg.
Sidste år var det Elverdalsvej, der løb med den kedelige ære af at have flest rottebesøg. Her var den gal 14 gange, mens der ”kun” har været fem besøg i år.
Der har i år været meldt om rotter på 110 forskellige veje i 8270, viser tallene fra Aarhus Kommune.
Hold styr på haven
Selvom året endnu ikke er omme, så er der noget, der tyder på, at 2022 banker 2021, hvad angår rotteanmeldelser.
Og skal 2023 gøre det endnu bedre, så kan du med fordel skrive dig en stak gode råd fra Aarhus Kommune og flere forsikringsselskaber bag øret.
Først og fremmest er haven et godt sted at starte. Her kan der ofte være føde at hente enten i kompostbeholderen eller under frugttræerne. Derfor kan det være en fordel at lægge et fintmasket net eller lignende under din kompostbeholder.
Det er heller ikke nogen fordel at have gamle havemøbler, brænde eller haveaffald liggende som en bunke rod i haven. Det er ifølge forsikringsselskabet Tryg ”et sandt rotteparadis”. Det gode råd til den del er at få fjernet alle eventuelle rottely, især dem der er lige op ad huset.
Noget andet, der kan tiltrække rotter, er fuldfoder. Selvom det oftest er en hyggelig ting, så ser rotterne stort på, at det er forbeholdt dem med vinger.
Det kan derfor være en god ide at tænke over, hvordan man fodrer fuglene. Ligger foderet på jorden, kan det hurtigt blive et slaraffenland for rotterne.
Pas på huller i kloakken
En af rotternes mest benyttede genveje til villaerne er via kloakken. Er der huller omkring et kloakdæksel, i græsplænen eller i et blomsterbed cirka på størrelse med et håndled, så kan det meget vel være rotter, der står bag.
Det skal fikses hurtigst muligt, så rotterne bliver forment adgang.
Men de er nogle svære størrelser, for de finder indgange de ellers mest umulige steder. Også via tagrender og nedløbsrør leder de efter huller. Derfor kan man overveje at lægger hønsetråd i nedløbsrøret.
Skulle det alligevel ende med, at rotterne finder vej, så ring til tag fat i Aarhus Kommunes rottebekæmpelse. Du kan finde mere information ved at klikke her.