Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der skal være plads til alle på stierne i Marselisborgskovene, og det kan et nyt forslag fra mountainbikerytterne måske hjælpe med at sikre. Arkivfoto: Flemming Krogh

Sådan kan der blive plads til alle i skoven

Den pragtfulde natur og især skoven ved vandet.

Det plejer at være et af de sikre svar på spørgsmålet om, hvad der er så fantastisk ved Højbjerg. Og jeg forstår det godt.

Marselisborgskovene indbyder til gåture, løb eller en tur på mountainbiken. Desværre foregår alle tre ting på samme sti flere steder i skoven. Det betyder, at man som mountainbikerytter må zigzagge eller klemme om bremserne for ikke at genere de gående, mens alle på to ben kan blive tvunget til at se sig over skulderen efter de tohjulede.

Det er ikke optimalt for nogen. Heller ikke for skovbunden.

Derfor er mountainbikefolket kommet med et forslag, som skal gøre skovoplevelsen bedre for alle. Uanset om du er på gåben, cykel eller hest.

Det lyder jo som noget, kommunen bare bør takke ja tak til hurtigst muligt, men sådan er det ikke nødvendigvis. Der skal tilladelser i hus, der skal findes penge, og så skal kommunen også lige være helt sikker på, at forslaget rent faktisk også er til fordel for alle.

Jeg har været i skoven med formanden for Aarhus Trail Builders, som udvikler mountainbikespor. Han viste mig nogle af de uhensigtsmæssige steder og fortalte, hvordan det kunne gøres bedre.

Noget andet, der kan gøres bedre, er lyden fra de store og lange containerskibe, der hver uge har kurs mod Aarhus Havn. De brummer så højlydt, at det spolerer nattesøvnen for en række borgere.

Havnen har tidligere fortalt, at den kiggede på muligheden for at flytte ankerpladsen og dermed de store skibe længere væk fra Højbjerg. Den løsning tygger Søfartsstyrelsen nu på, men det er en kompliceret omgang.

Og selvom det lykkes at flytte ankerpladsen, vil skibene fortsat larme, når de kommer ind i selve havnen. Også her arbejder Aarhus Havn på en løsning, som gerne skulle slukke støjen en gang for alle.

Det kan du læse mere om i dagens anden artikel, og så kan du til sidst få et kort nyhedsoverblik, som blandt andet kommer forbi et byggeprojekt, der endt i Planklagenævnet.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Mange steder deler mountainbikeryttere, løbere og gående sti, og det er ikke godt for nogen, påpeger Niels Holm, der er formand for Aarhus Trail Builders. Foto: Christian Gnutzmann

Mountainbikere foreslår 15 kilometer nye spor, og det skal gøre oplevelsen bedre for alle, der bruger skoven

Som det er lige nu, kører mountainbikerytterne flere steder side om side med gående, løbere og andre skovbrugere i Marselisborgskovene.

Det giver ubehagelige situationer, og det gør oplevelsen af skoven ringere.

Derfor foreslår mountainbikerne at skille tingene ad. Lade dem på cykler få deres egne spor. I samme omgang bør man modernisere sporerne, lyder ideen fra mountainbikerne.

Aarhus Kommune er villig til at kigge på forslaget, men det kommer til at ske i etaper. I første omgang har kommunen sagt ja til at lave om på noget af mountainbikeruten.

Der bliver cyklet mange kilometer i Marselisborgskovene hvert år, og en stor del af cykelruten foregår på stier, hvor der også skal være plads til gående. Det bør laves om, lyder forslaget fra cykelfolket.

Der er stille i skoven. Et par orienteringsløbere er ved at finde de rigtige poster, men det er også den eneste aktivitet på denne hverdagsformiddag.

Niels Holm går med raske skridt op ad en bakke. Han peger og fortæller.

Han er formand for Aarhus Trail Builders, som udvikler mountainbikespor. Og netop stien, han går på, er et mountainbikespor. Men det er også et spor for alle mulige andre. Løbere, gående.

- Og lige her kan man altså komme ned ad bakken med 50 kilometer i timen. Så er det ikke hensigtsmæssigt for nogen, at det er en blandet sti, siger han med henvisning til den sti, der går ned ad bakke og ned mod Thorsmøllevej.

Lige nu, hvor skoven ligger i dvale, er det ikke noget problem, men om nogle timer, når folk får fri fra arbejde, hamrer pulsen afsted. For slet ikke at tale om trængslen i weekenderne.

- Havde det her været søndag formiddag, ville vi have mødt 20 mountainbikeryttere på det her korte stykke, vi lige har gået, siger Niels Holm, inden han slynger lidt flere tal ud, som understreger skovens popularitet.

- Der bliver kørt 1,4 millioner kilometer på mountainbike om året her i skoven, og antallet af mountainbikeryttere stiger. Siden 2016 har der været en vækst på 10-15 procent hvert år.

15 kilometer nye spor

I Marselisborgskovene har mountainbikerytterne en rute på 26 kilometer, hvor de kan give den gas. Men det er langt fra på hele ruten, hvor de kan trampe alt, hvad de kan og vil i pedalerne.

12 kilometer af ruten er nemlig på blandede stier. Altså stier som også er til dem på to ben.

- Udover at det ikke er hensigtsmæssigt, så er det heller ikke godt for skoven. Stierne kan ikke holde til det. Især når det er vådt, slider det på stierne, siger Niels Holm.

Niels Holm håber, at mountainbikesporene i Marselisborgskovene kan flyttes væk fra gangstierne, og at de kan gøres mere "moderne". Foto: Christian Gnutzmann

Forslaget fra mountainbikerne er derfor at lægge hele cykelruten væk fra de blandede stier. Det vil give bedre plads og en bedre oplevelse for alle, mener de.

- Mountainbikesporene skal være mere moderne med grus som materiale, og hvor sporet hælder lidt, så vandet løber væk. Det bør laves hele vejen rundt, siger Niels Holm.

Helt konkret går forslaget på at lave 15 kilometer nye spor.

- Så kommer vi også væk fra fortidsminder, som vi nogle steder kommer meget tæt på lige nu, og vi kommer også væk fra sjældne naturværdier.

Afgørende med naturoplevelse

Niels Holm har kun lige leveret sit budskab om naturværdier, inden han afbryder sig selv, og peger på en knold ved siden af stien.

- Prøv at se. Der gror ikke noget, men det burde der.

Når mountainbikerytterne og de gående deler sti, kan det ikke undgås, at en af parterne med ud i rabatten, nå de skal forbi hinanden. Det slider på naturen, påpeger Niels Holm.

Når mountainbikerytterne kommer på deres cykler, samtidig med at gående skal krydse vejen, kan det give nogle uhensigtsmæssige situationer. Foto: Christian Gnutzmann

Og den del er vigtig for ham. Faktisk er han ærgerlig over, at han og de øvrige mountainbikeryttere særligt i debatten om vildskoven fik prædikat af at være nogen, der var imod naturen.

- Vi går enormt meget op i naturen. For os er det helt afgørende med naturoplevelser. Ellers kunne vi lige så godt cykle på vejene, siger han.

Ja til første etape

Netop bakken ned mod Thorsmøllevej kan blive uden mountainbikecykler i fremtiden. Som Niels Holm påpegede, så er det til gene for alle, at gående og cyklende deles om stien.

Aarhus Kommune har været lydhør overfor forslaget, og derfor er den del af cykelruten med i første etape af det mountainbikespor, der skal laves om.

- Vi har kigget på forslagene fra mountainbikerytterne, og vi har aftalt med dem, at vi etapeopdeler det. Første etape kommer til at være cirka to kilometer nye spor, siger Bertram Tobias Hacke, der er afdelingsleder i Grønne Områder hos Aarhus Kommune.

Ifølge mountainbikerytterne vil det være godt for alle, hvis hele mountainbikeruten bliver flyttet væk fra de blandede stier. Hvorfor ikke bare sætte gang i hele det forslag, de kommer med?

- Det er mange kilometer spor, og vi skal sørge for at tage de tilstrækkelige hensyn. Den her måde at gøre det på skal sikre, at andre interessenter også kan kommentere, siger Bertram Tobias Hacke.

Han regner med, at der i det efterfølgende arbejde vil blive fundet løsninger for flere kilometer spor, men han kan ikke sige noget om, hvorvidt alle 15 kilometer, som rytterne forslår, bliver lavet om.

Der er ikke afsat kommunale penge til at anlægge det nye spor, og der skal først hentes tilladelser, før mountainbikerytterne får nye kilometer at cykle på. Derfor kan Bertram Tobias Hacke ikke sige noget om tidshorisonten.

Selvom der stadig er et stykke vej til, at hele ruten bliver skilt fra det blandede territorium, så er etape et en god begyndelse ifølge Niels Holm.

- Det er positivt for os. Det her er et projekt, der skal modnes, og vi skal samarbejde med alle interessenter. Nu kommer vi i gang, og en del af ruten bliver bedre separeret, siger han.

Containerskibene brummer, når de ligger på anker eller inde i selve havnen. Det problem vil Aarhus Havn nu løse en gang for alle. Arkivfoto: Axel Schütt

Havnen vil endegyldigt den lavfrekvente støj til livs: Motorerne skal slukkes, og skibene skal længere væk

Søfartsstyrelsen skal vurdere, om det kan lade sig gøre at flytte den ankerplads, der ligger ud for Højbjerg. Det er nemlig, når de store containerskibe ligger her, at de sender lavfrekvent støj ind over 8270.

Aarhus Havn vil have ankerpladsen flyttet for at skåne borgerne for støjen.

Men det er ikke kun fra ankerpladsen, der bliver sendt brummende larm ud over Aarhus. Også fra selve containerhavnen, støjer det, og her vil havnen løse problemet med landstrøm.

Det er dog en lang proces, og det kan blive nødvendigt med andre løsninger for at stoppe larmen.

Der bliver arbejdet på flere løsninger for at få has på støjen fra containerskibene ved Aarhus Havn. Lige nu er der chance for, at borgerne i Højbjerg er dem, der først slipper af med larmen.

Aarhus Havn har fundet kilden til den lavfrekvente støj, der generer borgere i særligt Højbjerg og Risskov.

Det er de store containerskibe, der brummer, når de enten ligger i havn eller ligger på ankerpladsen ud for Højbjerg og venter på at komme til kaj.

Så langt så godt.

Nu er havnen så også for alvor kommet i gang med det arbejde, der skal kvæle larmen.

Støjen, der suser ind i hjemmene i Højbjerg, kan måske slukkes ved at flytte ankerpladsen længere ud i bugten.

Den løsning arbejder Aarhus Havn nu på, men det er lettere sagt end gjort. Det er nemlig ikke havnen, der selv ejer og har bestemmelsesretten over ankerpladsen.

I første omgang har havnen sendt en ansøgning afsted til Søfartsstyrelsen i håb om at få grønt lys til at flytte ankerpladsen længere ud i bugten. I dag ligger den ud for Højbjerg og Skåde, og når vinden blæser ind over 8270, så følger den brummende lyd med, og det går ud over nattesøvnen.

Det fremgår af flere henvendelser til kommunen og havnen, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLIV tidligere har fået aktindsigt i.

En kompliceret proces

Hver eneste uge kommer de lange skibe læsset med tonstunge containere til Aarhus Havn, hvor de ofte må kaste anker ud fra Højbjerg. Hver gang er der risiko for, at det går ud over nattesøvnen hos borgere i 8270. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få flyttet ankerpladsen.

I første omgang skal Søfartsstyrelsen vurdere, om en eventuel flytning vil være i konflikt med ting som søtransport, fiskeri og beskyttelse og forbedring af miljøet.

Flere klager

En aktindsigt, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLiv har fået, viser, at der særligt i marts 2022 blev sendt mange klager i retning af både Aarhus Kommune og Aarhus Havn.

Der kom klager fra 10 forskellige afsendere i Højbjerg, og de blev suppleret af andre klager fra Risskov og midtbyen.

I en af henvendelserne fra marts står der blandt andet: ”Det sker flere gange ugentligt. Ja, vi ånder nærmest lettet op, når vi endelig får en nat uden støj”.

En anden skriver: Vi er ret generet af, at der ude fra vandet lyder meget høje/dybe lyde. Det lyder som en motor, der kører, eller helikopterlyd. Det er virkelig generende og fortsætter hele aftenen og natten med”.

Også i september modtog kommunen og havnen henvendelser fra borgere, der blev generet af støjen. Klagerne kom fra forskellige steder i Aarhus.

Og for at gøre det lidt mere indviklet, så er det ikke kun Søfartsstyrelsen, der skal sige god for at flytte ankerpladsen.

- En flytning af ankerområdet vil i dette tilfælde kræve en ændring af havnens ordensreglement, hvilket er Trafikstyrelsens ressortområde, lyder det i et mailsvar fra Søfartsstyrelsen.

Styrelsen vil ikke sætte en tidshorisont på, hvornår den regner med, at der er truffet en afgørelse, men Aarhus Havn har tidligere fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme, at den forventer svar før sommerferien.

Støj fra kajen

Når der bliver plads ved kajen, og containerskibene letter anker og sejler fra ankerpladsen og ind i selve havnen, bliver der ikke sat en stopper for larmen fra skibsmotorerne. De brummer stadig.

Her er det især borgere fra Risskov, der bliver generet. Og det problem er umiddelbart lidt mere besværligt at komme til livs, for det er i sagens natur lettere at flytte en ankerplads end en havn.

Aarhus Havn arbejder dog på en løsning, der også her vil fjerne støjen.

- I andet kvartal af 2023 starter vi et forprojekt op, hvor vi skal se nærmere på, hvad kravene er til et landstrømanlæg til containerskibe. Det er desværre ikke bare som en stikkontakt med tre ben, og det vil kræve en stor investering. Til gengæld får du to ting med ét produkt. Dels stopper den afbrændingen er fossile brændstoffer, og så sætter det en stopper for støjen, siger kommerciel direktør ved Aarhus Havn, Carsten Kruse, til RisskovLIV.

En lignende løsning står klar til krydstogtsskibene, som i foråret tager hul på en ny sæson. Med landstrøm vil skibene kunne koble sig på et anlæg, som sender den nødvendige strøm ombord. Det betyder, at det ikke længere vil være nødvendigt at holde motorerne i gang for at lave energi til sådan noget som køle- og fryseanlæg.

Lange udsigter for landstrøm

Med en mulig flytning af ankerpladsen og med et nyt strømanlæg, der måske er på vej, ser det ud til, at den lavfrekvente støj en gang for alle fordufter.

Det bliver dog ikke lige foreløbig. Særligt løsningen med landstrøm kan have lange udsigter.

Europa Parlamentet forventes at vedtage en ny lovgivning i år, som gør det til et krav, at blandt andet danske havne skal stille landstrøm til rådighed for containerskibe senest i 2030. Aarhus Havn arbejder dog på at få det anlagt tidligere. Samtidig er havnen i dialog med rederierne om en anden løsning, som også vil formindske støjen.

- Jeg kan ikke sige så meget endnu, men der bliver testet ny teknologi, der i hvert fald kan dæmpe støjen. Hvor meget kan jeg ikke sige, fortæller Carsten Kruse til RisskovLIV.

Det skal du også vide: Vejarbejde, debat om havneudvidelsen og et planlagt byggeri, der måske skal laves om

Her får du et kort nyhedsoverblik fra 8270.

Planen er at bygge ni nye boliger, men projektet ligger lige nu på bordet hos Planklagenævnet

Der er ved at være gjort plads til et nyt byggeri på toppen af Jelshøjvænget. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Den gamle Skalk-bygning er jævnet med jorden, og grunden er ved at være klar til, at et nyt byggeri melder sin ankomst.

Og står det til ejerne af grunden, skal der bygges ni nye boliger.

Projektet passer dog ikke helt ind i de oprindelige lokalplansrammer for området, og det har krævet en dispensation fra kommunen for at få lov til at lave projektet.

Kommunen har givet de nødvendige dispensationer, men det er stadig ikke sikkert, at byggeriet bliver som planlagt.

En nabo har påklaget beslutningen om dispensation, og derfor er det nu Planklagenævnet, der skal træffe en afgørelse om, hvorvidt dispensationen er i orden, eller om der skal laves ny lokalplan.

Planklagenævnet forventer at have færdigbehandlet sagen inden udgangen af februar, lyder det i en orientering til kommunen, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i.

Borgere kalder til samling og debat om havneudvidelsen

Beslutningen om havneudvidelsen skal træffes i starten af dette år. Arkivfoto: Jens Thaysen

Det begynder for alvor at nærme sig afgørelsens time. Skal havnen udvides, eller skal den ikke?

Byrådsmedlemmerne skal snart træffe den store beslutning, og derfor er det ved at være sidste udkald, hvis man vil blande sig i debatten.

En række interessenter og organisationer er gået sammen og inviterer til ”Borgernes konference om havneudvidelsen”. Konferencen finder sted 17. januar på Rådhuset.

Her vil der blandt andet være oplæg om, hvordan udvidelsen vil påvirke klimaet, hvad udvidelsen vil betyde for byens ”herlighedsværdi og attraktivitet”, ligesom der vil blive fokuseret på økonomien i projektet.

Der vil også være paneldebat med flere medlemmer fra byrådet.

Du kan læse mere om konferencen ved at klikke her.

Byggerod og utryg trafik får nu kommunen til at ensrette Holmevej

Fra mandag den 16. januar er der omkørsel ved Holmevej. Illustration: Aarhus Kommune

Det er et mindre slalomløb, man skal igennem, når man kører på Holmevej. Skilte, gravemaskiner, cyklister og biler deles om kørebanen.

Det har givet flere utrygge og farlige situationer, og det tager Aarhus Kommune nu konsekvensen af.

Vejen bliver ensrettet fra mandag den 16. januar og frem til, at vejarbejdet er afsluttet. Arbejdet forventes at være ovre cirka omkring sommerferien i år.

Det er arbejdet med at anlægge den nye cykelsti i begge sider af Holmevej på stykket fra Rundhøj Torv til Terp Skovvej, der volder trafikken problemer.

Derfor er det også den strækning, der nu bliver forbeholdt de bilister, der kommer fra Rundhøj Torv og skal i retning mod travbanen.

Ensretningen gælder også for cyklister, men her kan man som alternativ til at finde en omvej trække cyklen på fortovet.