Mountainbikere foreslår 15 kilometer nye spor, og det skal gøre oplevelsen bedre for alle, der bruger skoven
Som det er lige nu, kører mountainbikerytterne flere steder side om side med gående, løbere og andre skovbrugere i Marselisborgskovene.
Det giver ubehagelige situationer, og det gør oplevelsen af skoven ringere.
Derfor foreslår mountainbikerne at skille tingene ad. Lade dem på cykler få deres egne spor. I samme omgang bør man modernisere sporerne, lyder ideen fra mountainbikerne.
Aarhus Kommune er villig til at kigge på forslaget, men det kommer til at ske i etaper. I første omgang har kommunen sagt ja til at lave om på noget af mountainbikeruten.
Der er stille i skoven. Et par orienteringsløbere er ved at finde de rigtige poster, men det er også den eneste aktivitet på denne hverdagsformiddag.
Niels Holm går med raske skridt op ad en bakke. Han peger og fortæller.
Han er formand for Aarhus Trail Builders, som udvikler mountainbikespor. Og netop stien, han går på, er et mountainbikespor. Men det er også et spor for alle mulige andre. Løbere, gående.
- Og lige her kan man altså komme ned ad bakken med 50 kilometer i timen. Så er det ikke hensigtsmæssigt for nogen, at det er en blandet sti, siger han med henvisning til den sti, der går ned ad bakke og ned mod Thorsmøllevej.
Lige nu, hvor skoven ligger i dvale, er det ikke noget problem, men om nogle timer, når folk får fri fra arbejde, hamrer pulsen afsted. For slet ikke at tale om trængslen i weekenderne.
- Havde det her været søndag formiddag, ville vi have mødt 20 mountainbikeryttere på det her korte stykke, vi lige har gået, siger Niels Holm, inden han slynger lidt flere tal ud, som understreger skovens popularitet.
- Der bliver kørt 1,4 millioner kilometer på mountainbike om året her i skoven, og antallet af mountainbikeryttere stiger. Siden 2016 har der været en vækst på 10-15 procent hvert år.
15 kilometer nye spor
I Marselisborgskovene har mountainbikerytterne en rute på 26 kilometer, hvor de kan give den gas. Men det er langt fra på hele ruten, hvor de kan trampe alt, hvad de kan og vil i pedalerne.
12 kilometer af ruten er nemlig på blandede stier. Altså stier som også er til dem på to ben.
- Udover at det ikke er hensigtsmæssigt, så er det heller ikke godt for skoven. Stierne kan ikke holde til det. Især når det er vådt, slider det på stierne, siger Niels Holm.
Forslaget fra mountainbikerne er derfor at lægge hele cykelruten væk fra de blandede stier. Det vil give bedre plads og en bedre oplevelse for alle, mener de.
- Mountainbikesporene skal være mere moderne med grus som materiale, og hvor sporet hælder lidt, så vandet løber væk. Det bør laves hele vejen rundt, siger Niels Holm.
Helt konkret går forslaget på at lave 15 kilometer nye spor.
- Så kommer vi også væk fra fortidsminder, som vi nogle steder kommer meget tæt på lige nu, og vi kommer også væk fra sjældne naturværdier.
Afgørende med naturoplevelse
Niels Holm har kun lige leveret sit budskab om naturværdier, inden han afbryder sig selv, og peger på en knold ved siden af stien.
- Prøv at se. Der gror ikke noget, men det burde der.
Når mountainbikerytterne og de gående deler sti, kan det ikke undgås, at en af parterne med ud i rabatten, nå de skal forbi hinanden. Det slider på naturen, påpeger Niels Holm.
Og den del er vigtig for ham. Faktisk er han ærgerlig over, at han og de øvrige mountainbikeryttere særligt i debatten om vildskoven fik prædikat af at være nogen, der var imod naturen.
- Vi går enormt meget op i naturen. For os er det helt afgørende med naturoplevelser. Ellers kunne vi lige så godt cykle på vejene, siger han.
Ja til første etape
Netop bakken ned mod Thorsmøllevej kan blive uden mountainbikecykler i fremtiden. Som Niels Holm påpegede, så er det til gene for alle, at gående og cyklende deles om stien.
Aarhus Kommune har været lydhør overfor forslaget, og derfor er den del af cykelruten med i første etape af det mountainbikespor, der skal laves om.
- Vi har kigget på forslagene fra mountainbikerytterne, og vi har aftalt med dem, at vi etapeopdeler det. Første etape kommer til at være cirka to kilometer nye spor, siger Bertram Tobias Hacke, der er afdelingsleder i Grønne Områder hos Aarhus Kommune.
Ifølge mountainbikerytterne vil det være godt for alle, hvis hele mountainbikeruten bliver flyttet væk fra de blandede stier. Hvorfor ikke bare sætte gang i hele det forslag, de kommer med?
- Det er mange kilometer spor, og vi skal sørge for at tage de tilstrækkelige hensyn. Den her måde at gøre det på skal sikre, at andre interessenter også kan kommentere, siger Bertram Tobias Hacke.
Han regner med, at der i det efterfølgende arbejde vil blive fundet løsninger for flere kilometer spor, men han kan ikke sige noget om, hvorvidt alle 15 kilometer, som rytterne forslår, bliver lavet om.
Der er ikke afsat kommunale penge til at anlægge det nye spor, og der skal først hentes tilladelser, før mountainbikerytterne får nye kilometer at cykle på. Derfor kan Bertram Tobias Hacke ikke sige noget om tidshorisonten.
Selvom der stadig er et stykke vej til, at hele ruten bliver skilt fra det blandede territorium, så er etape et en god begyndelse ifølge Niels Holm.
- Det er positivt for os. Det her er et projekt, der skal modnes, og vi skal samarbejde med alle interessenter. Nu kommer vi i gang, og en del af ruten bliver bedre separeret, siger han.