Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det skal være slut med tomme lokaler på Rundhøj Torv. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Nu bliver centeret endelig bygget om

Da jeg for nogle år siden boede i en lejlighed på Rundhøj Allé, travede jeg ofte op ad bakken til Rundhøj Torv for at handle ind.

Det skete da også af og til, at jeg hentede en pizza eller lignende hos centerets pizzamand.

Hver eneste gang undrede jeg mig over den skakternede centergang. Hvad var det nu lige, den skulle gøre godt for?

Den er der endnu, og de tomme butikslokaler på begge sider af gangen ligger der også stadig.

Men sådan skal det ikke være ret meget længere. Snart begynder arbejdet med at gøre centeret pænere og bedre. Faktisk har det været på tale at lave bygningen om, siden jeg hentede mælk og pizza i centeret.

Ting tager bare tid, lyder det fra KFI, som ejer bygningen.

Noget af det, der har fået KFI til at holde igen, har været Aarhus Kommune. Det er nemlig den, der ejer området omkring bygningen, og KFI har ikke stået på spring for at lave centeret om, hvis kommunen ikke ville gøre noget ved selve torvet.

Men med rådmandens udmelding for nogle uger siden, der gik på at sætte skub i processen, er KFI nu klar til at gå i gang.

Det kan forhåbentlig betyde, at der kommer en ny butik ind i centeret, og at det dermed skal være slut med tomme lokaler.

Noget andet, det for længst er slut med, er skihop og friluftsteater i Marselisborgskovene. Begge dele var ellers på de store dage pæne tilløbsstykker i ”de gode gamle dage” i Højbjerg.

For mig lyder det helt skørt, at man har kunnet dyrke skihop i skoven engang, men det kunne man altså.

I den lokale facebookgruppe 8270 Højbjerg støder jeg af og til på opslag fra Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv. Opslagene byder på billeder og korte fortællinger om Højbjergs fortid, og inspireret af det har jeg samlet en bunke af noget af det, Højbjerg engang havde at byde på.

Det var alt for denne omgang.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
KFI, der ejer centeret, håber at kunne få en ny butik i folden, når ombygningen er færdig. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Nu sker der endelig noget på Rundhøj Torv: Netto bliver større, og centerbygningen bliver opgraderet

Hvis alt går vel, så ser centerbygningen på Rundhøj Torv anderledes ud til sommer.

I løbet af de kommende uger begynder arbejdet med at gøre bygningen pænere og butikkerne bedre.

Arbejdet har ligget på lur længe, men først efter rådmandens udmelding for nylig, er KFI, som ejer bygningen, klar til at sætte handling bag ordene.

Der kommer til at blive færre butikslokaler, og forhåbentligt kommer der ikke længere til at være tomme lokaler.

Det har været seks år undervejs, men nu er der udsigt til, at centeret på Rundhøj Torv bliver bygget om.

Der har længe været talt om, at Rundhøj Torv og centerbygningen skulle løftes, gøres pænere og mere indbydende.

Men det er blevet ved snakken og de fine ord. Indtil videre.

For nu er der langt om længe lagt op til, at de gode intentioner også bliver ført ud i livet.

KFI, der ejer bygningen, har tidligere fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme, at man var klar til at putte penge og energi i at lave et bedre center, men usikkerheden omkring, hvad der skulle ske med selve torvet, fik dem til at holde igen.

Nu har rådmanden for teknik og miljø, Nicolaj Bang (K), meldt ud, at kommunen er klar med en retning, som blandt andet betyder, at parkeringskælderen med al sandsynlighed skal nedlægges definitivt.

Han fejer samtidig den løsning af banen, der indeholder byggeri af boliger og mere erhverv på torvet.

Særligt det sidste falder i god jord hos KFI.

- Vi er glade for, at der er kommet afklaring, og vi er glade for, at torvet ikke bliver bebygget men i stedet bliver mere levende og kønnere. Det fortjener beboerne omkring torvet, siger Per Sten Nielsen, der er kommunikationschef i KFI.

Klar til at gå i gang

Meldingen fra rådmanden passer faktisk så godt ind hos KFI, at der bliver sat gang i renoveringsarbejdet allerede i løbet af de kommende uger.

- Aftalerne med de nuværende lejere er på plads, så nu starter den egentlige ombygning og opgradering. Det betyder blandt andet, at Netto-butikken bliver større, så den kan udvide sortimentet, og at centergangen sløjfes så alle butikkerne får direkte indgang fra torvet, siger Per Sten Nielsen.

- Centergange i mindre butikscentre hører en anden tid til, lyder det fra KFI. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Ombygningen er længe ventet i området, og den har også været på trapperne længe. KFI fortæller, at renoveringen har været i støbeskeen i seks år.

- Ting tager tid. Der har været en proces med inddragelse af borgere og andre interessenter om torvets fremtid, der har været dialog med kommunen om dens ønsker. Og så har vi haft forhandlinger med lejerne om planerne for ombygningen.

Nye butikker på vej?

Centergangen forsvinder, og det samme gør et par af de tomme butikslokaler. Der vil dog stadig komme til at stå et enkelt lejemål tomt. Men det bliver forhåbentlig snart afsat.

- Vi arbejder på at finde en ny lejer til lokalet ved siden af Netto. Lokalet skal bruges til byggeplads i byggeperioden, og så forventer vi at finde en lejer i form af en butik, som supplerer de nuværende, og som også kan tiltrække nye kunder til centeret, siger Per Sten Nielsen.

I dag kan man i centerbygningen finde en frisør, et pizzeria, en bodega og så Netto. De vil alle blive boende i den opgraderede udgave af centeret.

Vil sætte turbo på

Ifølge Per Sten Nielsen og KFI hedder det i tidsplanen, at de nye butikslokaler gerne skulle stå klar i løbet af foråret, og hele ombygningen er færdig i løbet af sommeren næste år. Alle butikker vil holde åbent i løbet af ombygningsperioden.

Med det vil den ene af to etaper på torvet være overstået. Anden etape står Aarhus Kommune for.

En af de ting, der skal afklares, er, hvad der skal ske med hjørnegrunden på torvet, hvor Omdrejningspunktet i dag ligger. Rådmanden for teknik og miljø lægger op til, at torvet generelt skal være kønnere og måske også grønnere, som han tidligere har sagt til Skåde-Højbjerg-Holme. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Det er nemlig den, der ejer selve torvet og området omkring bygningerne. Og det er nok ikke nogen underdrivelse at sige, at også det trænger til en kærlig hånd.

Den proces er også undervejs, men kommunen er ikke helt så klar til at rykke ind, som KFI er. Men måske er et nyt torv ikke så frygteligt langt væk.

- Der har længe været et ønske om en plan for torvet, og jeg har også fornemmet et stærkt ønske fra naboer og borgere i området om, at der skal ske noget meget snart. Derfor har vi valgt at sige, at vi gør noget nu i stedet for at sætte gang i en lang proces, sagde rådmand Nicolaj Bang tidligere til Skåde-Højbjerg-Holme.

Selvom det måske lyder usandsynligt, så kunne man altså godt lette fra jorden på skihopbakken i skoven. Arkivfoto: Århus Stiftstidende

Var alting bedre i gamle dage? Engang kunne Højbjerg blandt andet byde på teater i Dyrehaven og skihop i skoven

Højbjerg har mange gode ting at byde på, men måske var det faktisk endnu bedre i gamle dage.

I hvert fald kunne man gå i biografen, man kunne gå i teater i skoven, og man kunne sågar dyrke skihop.

Man kunne også få sig en kold øl på Skidenpyt Bodega, ligesom man kunne nyde en hotdog i pølsevognen på Højbjerg Torv.

Og lige netop det sidste kan man stadig, men vidste du, at pølsevognen var tæt på ikke at få lov til at fortsætte, fordi naboerne klagede over den?

Vidste du, at Højbjerg engang havde friluftsteater, biograf, en skihopbakke og en bodega ved navn Skidenpyt? I artiklen her kan du blive klogere på flere af de ting, Højbjerg engang kunne byde på.

Biografen havde held med en særlig type film, og det smittede af på salget i pølsevognen ved siden af, som ellers var tæt på at blive lukket på grund af klager.

Sådan kan der fortælles mange forskellige historier fra Højbjergs "gamle dage". Du kan i denne artikel dykke ned i nogle af dem.

Skåde-Højbjerg-Holme har ved hjælp af Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv og gamle artikler fra Århus Stiftstidende fundet seks ting, Højbjerg engang havde at byde på.

Et skihop på 26 meter

Der blev blandt andet afholdt DM i skihop på bakken. Arkivfoto: Børge Venge 

Det var ikke ligefrem nytårs-skihop fra Garmisch-Partenkirchen, men det var skihop.

Ja, den er god nok. Højbjerg havde skihop i 1950’erne i skoven ved Ørnereden.

Skihop rimer måske ellers ikke ligefrem på Højbjerg og Danmark, da vi ikke ligefrem er kendt for højde og sne, som jo er et par af sportens væsentligste ingredienser.

Men i godt ti år kunne man hoppe på et par planker, suse ned ad bakken, tage afsæt og læne sig forover, mens jorden forsvandt under en. I hele 26 meter.

Det var længden på det spring, der ifølge Århus Stiftstidende blev bakkerekorden i 1958. Til sammenligning blev der i 2021 sprunget 144 meter ved det legendariske nytårsstævne i Garmisch-Partenkirchen.

På trods af at Marselisborgskovene ikke ligefrem er et skisportsområde, fandt entusiaster ud af, at en stejl skrænt i skoven nord for Ørnereden kunne bygges om til en skihopbakke. En masse jord blev flyttet, og bakken og banen tog form.

Og selvom der er langt fra Højbjerg til Garmisch-Partenkirchen, så var skihop i skoven alligevel et pænt tilløbsstykke. Ifølge en annonce i Århus Stiftstidende fra 1952 lagde de bedste skihoppere fra og Norge også vejen forbi.

Bakken blev nedlagt igen i 1963, fordi det ganske enkelt var for besværligt at holde konkurrencer, da det aldrig var sikkert, om der var sne nok.

Friluftsteater og ’fornuftige’ priser i restauranten

Det er for længst slut med skuespil og teater i Dyrehaven, men der kan stadig findes spor af friluftsteatrets scene. Arkivfoto: Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv

Nu bliver det alvor. Vi får friluftsteater ved Aarhus”. Sådan indledes en artikel i Århus Stiftstidende den 24. juni 1910.

Placeringen blev midt Marselisborg Skovene i det område, der senere blev til Dyrehaven, og det var ikke noget man var vant til på disse kanter.

Man havde set, at det med teaterforestillinger i det fri kunne fungere i Ulvedalene i København. Men hvordan skulle det dog gå, når lillebror Aarhus forsøgte at gøre kunsten efter?

I en artikel i Århus Stiftstidende fra 1968 står der, at ”Op til premieren og åbningen af friluftsteatret havde adskillige rystet lidt betænkeligt på hovedet, når talen var om et friluftsteater i Marselisborg Skov. Første forestillingen gjorde alle tvivlere grundigt til skamme.”

Ovenstående er i øvrigt en del af en lille konkurrence fra den dags avis. Man skulle gætte årstallet, og åbningen af friluftsteateret i skoven er en af ledetrådene. Avisen satte 50 flasker ”særlig jubilæumsportvin” på højkanten til vinderen af konkurrencen.

En anden artikel fra Stiften fra 1995 fortæller, at der var plads til cirka 2.000 tilskuere, og at scenen også blev brugt til andet end teater. Den blev også brugt til ”sportskampe”.

Og som det jo hører sig til med en tur i teateret, så skulle gæsterne også bydes på lidt godt at spise. Det kunne for eksempel foregå på Varna Pavillonen. En annonce i Århus Stiftstidende fra 1910 fortæller, at man før teatertid kunne kigge forbi og få en bid mad.

Her var der blandt andet fiskefilet, skildpaddesuppe og andesteg på menukortet. Det var naturligvis ikke gratis, og de spisende gæster skulle have hele tre kroner op af lommen for at få en af de førnævnte retter.

Det er for længst slut med de store teaterforestillinger i Dyrehaven, men scenen kan stadig findes. Når man kommer ind i haven og går mod bakken, finder man en lille forhøjning på venstre side af stien. Det var scenen.

Værtshus med et særligt navn

Det er ikke helt slut med bodegaer i 8270, men der har tidligere været flere, end postnummeret har at byde på i dag. Og det er jo ofte sådan med bodegaer, at de gerne skal have et navn, der på en eller anden måde giver genlyd. Det må man sige, at bodegaen ved Højbjerg Torv gjorde med en fiks navneændring i 80’erne.

Ifølge en gammel annonce i Stiften fra 1987 ændrede bodegaen navn fra Højbjerg Bodega til Skidenpyt Bodega.

Indtil 1923 hed Højbjerg Skidenpyt. Derfor har vi valgt at ændre vort hyggeligt værtshus’ navn. I den anledning afholder vi dåbsfest”, står der i annoncen fra 1987.

Skidenpyt var ganske rigtigt navnet på Højbjerg indtil engang i 1900-tallet, og der ligger en særlig historie bag områdets navneskifte. Det kan du læse meget mere om her.

Ifølge lokalhistorisk arkiv lukkede bodegaen i midten af 90’erne. I dag kan du stadig med fordel benytte lokalerne, men der bliver ikke serveret cigaretter og Ceres Top. Til gengæld kan du få klippet lokkerne hos Frisør Blikfang.

’Sengekantsfilm’ i biografen

Det var her på hjørnet af Højbjerg Torv-krydset, at biografen lå ved siden af det, der i dag er Fru Lund. Foto: Danmark set fra luften

I en gammel udgave af Århus Stiftstidende fra 1939 kan man finde en lille annonce for åbningsforestillingen hos den på det tidspunkt helt nye biograf Rio, der åbnede på Højbjerg Torv.

Ifølge bogen Fra landsby til forstad, som er udgivet af Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv fremgår det, at biografens første forestilling var ”Den store vals”, som blev vist 15. september 1939. Der var plads til i alt 313 biografgæster i salen.

Det blev første forestilling af mange i løbet af de mere end 40 år, hvor Højbjerg havde biograf.

Det var ikke i Rio Biografen, at man så premiererne på de helt store film, men når de havde spillet i de større biografer i Aarhus, begyndte de at køre i Højbjerg.

Biografen fik med tiden to sale, og i biografens sidste tid var der særligt én type film, der hittede.

Der blev i de sidste år vist en del ”sengekantsfilm” i biografen. Når der var sengekantsfilm i Rio, holdt bilerne langt op ad Rosenvangs Allé”, står der i bogen fra Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv.

Biografen findes ikke mere, og det har den ikke gjort i mange år. Som det skete for så mange andre biografer, blev konkurrencen fra det stigende antal fjernsyn i de private hjem for stor. I maj 1983 kørte en film med blandt andre Sylvester Stallone på rollelisten over lærredet, og det blev den sidste i Rio Biografen.

I 1985 blev lokalerne solgt til Antroposofisk Selskab. I en artikel fra Århus Stiftstidende det år kunne man læse, at selskabet havde købt den gamle biograf for en halv million kroner, og at en ombygning var godt i gang.

Selvom Rio Biografen for længst er væk, så hænger navnet ved. Mange henviser stadig til ”Rio Krydset” som krydset mellem Oddervej og Rosenvangs Allé.

Pølsevognen fik klager over ’griseri’

Lotte Rode til højre solgte i 2015 pølsevognen videre, efter at den havde været i familien siden 60'erne. Arkivfoto: Axel Schütt

Den findes sådan set endnu, og den lever i bedste velgående. Også selvom den har ligger der længe.

Pølsevognen på Højbjerg Torv – altså det hjørne af krydset, der i de flestes øjne kan kaldes Højbjerg Torv.

Men den var faktisk tæt på at blive droppet, allerede inden den for alvor fik fat i torvet.

Ifølge Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv blev der for første gang givet tilladelse til en pølsevogn ved Rio Biografen i 1949. Og da Ib Damborg Sørensen ville overtage den i 1968 og drive forretning på torvet, var det i fare for at blive stemt ned af det lokale sogneråd.

Det var nemlig ikke alle, der var lige begejstrede for madboden.

Hos beboere i Højbjerg omkring torvet ved Grumstolsvej er der utilfredshed med pølsevognen på hjørnet, og der har været klager til sognerådet over griseri med papir og over støj”, står der i en artikel fra Århus Stiftstidende fra juli 1968.

Sognerådet godtog dog overdragelsen, og i cirka 20 år var det ”Pølse Ib”, der drev forretningen. Med tilladelsen fra sognerådet fulgte dog også en stigning i afgiften til kommunen. Den lød nu på 1500 kroner årligt i stedet for de tidligere 1000 kroner.

Historien melder ikke noget om, hvorvidt pølsevognen var en fremadstormende forretning, men ifølge bogen Fra landsby til forstad, som er udgivet af lokalhistoriske arkiv, var især de føromtalte sengekantsfilm i Rio Biografen gode for pølsesalget.

”Folk ville gerne have en hotdog efter filmene, så de dage havde pølsevognen åbent til 23”, fortæller Ib Damborg Sørensen til arkivet.

Ib Damborg Sørensen gav i slutningen af 80’erne pølsetangen videre til sin datter, som passede butikken frem til 2015, hvor hun solgte den.

Det var hende, der i midten af 90’erne fik bygget pavillonen, som også står på torvet i dag.

De små købmandsforretninger

Købmanden her er i dag lavet om til dyrlæge. Billedet bliver af Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv dateret til cirka 1930. Foto: Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv

Det er begrænset, hvor langt man nu om dage skal bevæge sig for at finde et sted, hvor man kan få sine dagligvarer. Men det var heller ikke, fordi man skulle på nogen længere rejse, når man skulle proviantere i ”gamle dage”.

I hvert fald har der ligget mange forskellige mindre købmandsforretninger rundt omkring i 8270, og de var markant anderledes end dem, man handler i nu om dage.

En af de sidste ”rigtige” købmænd, der var i området, var Købmand Erik Poulsen på Olaf Rudes Vej 45. Ifølge Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv lukkede butikken i 1994.

Det var en af mange mindre købmænd, som i årenes løb har åbnet og lukket en forretning i Højbjerg. På Rosenvangs Allé, hvor der i dag er lægehus, lå Saralyst Købmandsforretning, på Holme Byvej lå Købmand Svend Christensen på adressen, hvor Rema 1000 i dag sælger dagligvarer.

Oddervej havde Købmand Sandgaard i nummer 55 og Købmand Gade i de lokaler, der i dag bruges til dyreklinikken.

Det skal du også vide: Lys1-projektet er ramt af stormvejr og vanvidskørsel i Holme

Her får du et kort overblik over øvrige historier fra 8270.

Mens priserne galoperer afsted, står Lys1-projektet stort set stille

Der er blevet talt meget om det store projekt på Lysengs anlæg, Lys1. En ny daginstitution, bibliotek og nye idrætsfaciliteter er noget af det, der skal flytte ind på anlægget, og projektet har fået et væld af rosende ord med på vejen.

Men der er bare et problem. Projektet flytter sig i sneglefart, hvis overhovedet det. Og situationen bliver på ingen måde bedre af de stigende priser på stort set alting, som alle oplever for tiden.

- Vi er havnet i den perfekte storm, og priserne galoperer afsted. Så lige nu ser vi det lidt an, for kurven knækker forhåbentlig på et tidspunkt, siger Carsten Holst, der er forvaltningschef i Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune.

Han kalder det selv, den mest kedelige forklaring af dem alle, men det er nu engang sådan, tingene er.

Ifølge Aarhus Kommunes lokalplanportal er en ny lokalplan for området sat til at kunne træde i kraft i midten af 2025. En tidsplan med så lange udsigter kan naturligvis flytte sig mange gange til både den ene og den anden side, hvis projektet da overhovedet bliver godkendt og realiseret.

- Der er gode dialoger og samtaler, og vi arbejder på det, så jeg tror stadig, at det bliver til noget, siger Carsten Holst.

34-årig mand fik en bunke af sigtelser, da han kørte vanvidskørsel i udkanten af Holme

Den fik ikke for lidt, da en 34-årig mand onsdag eftermiddag drønede rundt i udkanten af Holme på en motorcykel.

I Tranbjerg kørte han over for rødt lige for øjnene af en patruljevogn, og forseelsen fik betjentene til at sætte efter ham.

I krydset mellem Christian X’s Vej og Gunnar Clausens Vej kørte den 34-årige mand indenom to biler og så igen stort på det røde lys. Det fik politiet til at tænde for udrykningen, men det fik blot motorcyklisten til at dreje yderligere på gashåndtaget, og ifølge politiets døgnrapport nåede han op over 100 kilometer i timen.

Flere patruljer blev tilkaldt for at få manden standset. Det klarede han dog selv, da han væltede i et forsøg på at vende rundt i krydset mellem Ringvej Syd og Søndervangs Allé.

Her måtte politiet frem med den helt store notesblok, for der var flere sigtelser at sende i mandens retning.

For det første undlod han at efterkomme politiets anvisninger. Han blev samtidig sigtet for narko- og spirituskørsel, han havde ikke førerret, og sidst men ikke mindst kostede den hensynsløse kørsel i høj fart en beslaglæggelse af motorcyklen, da der var tale om vanvidskørsel. Det oplyser Østjyllands Politi.

Beslutning om havneudvidelsen bliver udsat

Selvom havnen ikke ligger i Højbjerg, så spiller den eventuelle udvidelse alligevel en betydelig rolle for postnummer 8270.

Den nye yderhavn med kraner, og hvad der ellers hører til, vil kunne ses fra Højbjerg og spise noget af udsigten over bugten.

Derfor er mange spændte på at se, hvad politikerne beslutter. Skal havnen bygges, eller skal den ikke.

Men de må vente lidt længere, end det først var planlagt. Beslutningen skulle efter planen have været taget på denne side af jul, men nu er den udsat i mindst to måneder. Det skriver Århus Stiftstidende.

Det skyldes, at borgerne skal have mere mulighed for at blive inddraget.

- Det drejer sig om, at vi har inviteret et repræsentativt udvalgte århusianere til at deltage i processen for at bidrage med deres holdninger, forklarer juridisk chef i Aarhus Kommune og chef for byrådsservice, Christian Mølgaard, til avisen.

Lyseng bruger stort beløb på at gøre kunstgræsbanen mere miljøvenlig

IF Lysengs kunstgræsbane bliver flittigt brugt af klubbens mange medlemmer. Og når en kamp eller en træning er overstået, og fodboldbenene dribler væk fra det kunstige underlag, så følger der oftest en portion af de små, sorte gummistykker med. Nogle gange kan man endda komme hjem med en større dynge i støvlerne.

Det er i sagens natur ikke optimalt rent miljømæssigt, at gummigranulatet bliver spredt, og derfor investerer klubben nu cirka 300.000 kroner i en opgradering af anlægget.

Det sker i samarbejde med Aarhus Kommunes pulje til miljøvenlige tiltag, skriver klubben på dens hjemmeside.

De nye tiltag går blandt andet ud på, at der skal laves en slags slusesystem, så gummigranulat og de kunstige græsstrå ikke kommer med uden for anlægget.

Samtidig bliver der gjort hovedrent på de omkringliggende arealer, for at reducerer de seneste års miljøbelastning mest muligt, som klubben skriver på hjemmesiden