Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Aarhus Havn kan nu bekræfte, at det er skibe, der laver støjen. Det er dog endnu ikke på plads, præcist hvilke skibe støjen kommer fra. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Bugten kan blive løsningen på støj fra havnen

Det var egentlig ikke meningen, at du skulle høre fra mig før på lørdag.

Men jeg har en historie, som, jeg synes, du skal have hurtigst muligt.

Fra Aarhus Havn brummer en lavfrekvent støj ud i stuer og soveværelser i huse, der ligger op til flere kilometer væk, og holder folk vågne om natten.

Brummeriet har stået på længe, og omtrent lige så længe har de kæmpestore skibe været under mistanke som synderen.

Jeg har i løbet af de sidste par måneder været i ugentlig kontakt med Carsten Kruse, der er kommerciel direktør ved Aarhus Havn.

Hver gang jeg har ringet til ham, har jeg håbet på, at han kunne fortælle, hvad der var årsag til støjen. Det har han ikke kunnet med sikkerhed, men han kom hele tiden tættere på en forklaring.

Den er kommet nu. Langt om længe, fristes man til at sige.

Måske ikke så overraskende så er det de store skibe, der sender de brummende og generende toner ud over 8270 og resten af Aarhus.

Og hvad så? Det vidste du sikkert godt, og Aarhus Havn kommer naturligvis ikke til at nægte alle store skibe adgang til havnen.

Men der findes måske andre løsninger – med streg under løsninger i flertal. For det kræver mere end ét tiltag at komme støjen til livs.

Det er nemlig ikke den samme kilde, der larmer i Højbjerg, som det er i resten af Aarhus.

Løsningen for Højbjerg kan findes et godt stykke ude i bugten. Det kan du læse mere om i dagens første artikel.

I dagens anden historie skal det handle om noget af det, mange fremhæver som det bedste ved Højbjerg - naturen, skoven og vandet.

Jeg fik hele paletten, da jeg i formiddags cyklede gennem skoven til Moesgård Strand. En cykeltur og en endestation, der er svær at blive træt af. Det eneste, jeg manglede, var en kop kaffe, jeg kunne varme mig på.

Det har man ikke kunnet få ved stranden, siden forpagteren af de aarhusianske ishuse i september gik konkurs. Netop derfor var jeg cyklet til Moesgård Strand. For nu er der nemlig fundet en ny forpagter af Moesgaard Strandkiosk.

Sebastian Kromann hedder han, og han var så venlig at byde mig på kaffe – god kaffe endda. Han fortalte også om, hvorfor han tror på, at han og sit hold kan få kiosken op at køre for fuld damp igen.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Mange borgere havde udråbt de store skibe som kilden til den lavfrekvente støj. Nu gør Aarhus Havn det samme. Arkivfoto: Jens Thaysen

Aarhus Havn har fundet kilden til brummende støj: Løsningen kan findes langt ude i bugten

Det har været en dårlig skjult hemmelighed længe, at det er de store skibe i Aarhus Havn, der laver den lavfrekvente støj, som generer mange borgere.

Nu er det så heller ikke en hemmelighed længere. Aarhus Havn bekræfter, at det er skibe, der er synderen.

Det er i sig selv en historie, der er værd at fortælle, men det er endnu mere interessant, at havnen nu også har et bud på en løsning. I hvert fald i forhold til den støj, der generer i Højbjerg.

Kort fortalt så kan løsningen være at flytte de store skibe længere ud i bugten, når de ligger og venter på en havneplads.

Som mange har peget på, så er det de store skibe i havnen, der laver den lavfrekvente støj. En løsning kan være at flytte skibene længere ud i bugten.

Pilen har længe peget i retning af de store containerskibe, der hver uge kommer til Aarhus for at anløbe havnen.

De brummer, og det holder folk vågne i både Højbjerg, Risskov og andre dele af byen.

”Vi kan ikke længere åbne vores vinduer om aftenen eller natten, og selv med lukkede vinduer forstyrres vores nattero af en konstant snurren fra en dieselmotor. Det er som at have en helikopter hængende meget højt over ens hus konstant. Det er hårdt!”

Sådan skrev en borger fra Højbjerg til Aarhus Kommune og Aarhus Havn tidligere på året i en klage, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLiv har fået aktindsigt i.

Men det har ikke været muligt for Aarhus Havn også at pege på de store skibe som synderen. Ikke før nu.

- Det kan være forskellige typer af skibe, men det er skibe af en vis størrelse med store motorer, siger Carsten Kruse, der er kommerciel direktør ved Aarhus Havn.

Konklusionen kommer efter, at Aarhus Havn i samarbejde med et eksternt firma har analyseret støjen over de seneste måneder. Og her er de altså kommet frem til det, som de fleste af de generede borgere allerede var sikre på.

Det er skibene, der larmer. Så langt så godt. Hvad har undersøgelsen ellers vist?

- Det er forskellige kilder, der laver den lavfrekvente støj, som kan høres i den sydlige del af Aarhus ved Højbjerg og i den nordlige del ved Risskov, siger Carsten Kruse.

Derfor kræver det også mere end én løsning, hvis man vil støjen til livs, og den ene løsning er mere besværlig end den anden.

Ankerplads ud for Højbjerg

Når skibene kommer til Aarhus Havn, kan de nogle gange blive nødt til at vente på deres plads i havnen. Her bliver de henvist til en såkaldt ankerplads, hvor de kan ligge og vente på, at det bliver deres tur. Nogle gange ligger de der i timer, andre gange i flere dage.

Den ankerplads har i mange år ligget cirka en kilometer syd for Aarhus Havn – altså cirka ud for Højbjerg og Skåde.

- Selvom de ligger her, skal der bruges ret meget strøm til for eksempel køle- og fryseanlæg på containerskibene, og det kan forklare den støj, man kan høre i Højbjerg. Vi har undersøgt, om der var noget galt med skibene, men det var der ikke, siger Carsten Kruse.

Flere klager

En aktindsigt, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLiv har fået, viser, at der særligt i marts i år blev sendt mange klager i retning af både Aarhus Kommune og Aarhus Havn.

Der kom klager fra 10 forskellige afsendere i Højbjerg, og de blev suppleret af andre klager fra Risskov og midtbyen.

I en af henvendelserne fra marts står der blandt andet: ”Det sker flere gange ugentligt. Ja, vi ånder nærmest lettet op, når vi endelig får en nat uden støj”.

En anden skriver: Vi er ret generet af, at der ude fra vandet lyder meget høje/dybe lyde. Det lyder som en motor, der kører, eller helikopterlyd. Det er virkelig generende og fortsætter hele aftenen og natten med”.

Også i september modtog kommunen og havnen henvendelser fra borgere, der blev generet af støjen. Klagerne kom fra forskellige steder i Aarhus.

Det kan der i første omgang ikke gøres så meget ved. Skibene kan ikke bare lukke helt ned, mens de venter.

Men der kan være en anden løsning på det problem.

- I teorien kan man flytte ankerpladsen længere i ud bugten, og vi er ved at undersøge, om det er muligt. Vi taler rigtig langt ud, så vi minimerer eller i bedste fald fjerner støjen helt.

Det er dog ikke alene Aarhus Havns beslutning, om det kan lade sig gøre. Faktisk er det slet ikke havnen, der bestemmer over ankerpladsen.

- Den hører under Trafikstyrelsen, så det er ikke os, der bestemmer det. Vi kan heller ikke sige, at nogle skibe ikke må ligge der, men vi har været inde og kigge på, om den kan ligge andre steder, for vi vil gerne have den flyttet, siger Carsten Kruse.

Kan du sige noget om, hvornår borgerne slipper for støjen?

- Nej, det kan jeg ikke. Men vi arbejder på det, og vi er i fuld gang.

Støj fra containerhavnen

Det er ikke kun ankerpladsen, der kan høres. Også fra containerhavnen, der ligger inde på selve havnen, brummer det.

Det er den støj, der primært generer borgerne i Risskov og den centrale del af Aarhus.

Flere har peget på, at støjen er tydelig, når de 400-meter lange Mærsk-skibe ligger i havn. Er det dem, støjen kommer fra?

- Det kan jeg på nuværende tidspunkt ikke sige præcist. Det kan være forskellige typer af skibe, siger Carsten Kruse.

Det er særligt om aftenen og natten, at støjen generer borgere, fremgår det af de klager, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLiv har fået indsigt i. Arkivfoto: Jens W. Møller

Mens der måske er en løsning på vej i forhold til at bekæmpe støjen i den sydlige del af Aarhus, så er det lidt mere kompliceret, når det kommer til den brummende lyd fra containerhavnen.

For selvom det er en større operation at flytte ankerpladsen længere ud i bugten, så er det trods alt lettere end at skulle flytte containerhavnen.

Derfor er Aarhus Havn endnu ikke klar med en løsning på den del af problemet.

- Vi mangler stadig data fra rederierne, så vi kan identificere præcist, hvilke skibe der giver den lavfrekvente støj. Når vi ved, hvilke skibe der er skyld i støjen, kan vi fortælle rederierne: "Kære venner, det er sådan her, tingene forholder sig. Hvad skal vi gøre ved det?", siger Carsten Kruse.

Vil det sige, at det er rederierne, der skal betale for at løse problemerne?

- Alt, hvad jeg læser mig til, viser, at lavfrekvent støj kun kan løses ved kilden, men nu skal vi identificere skibene, der forårsager støjen, og så kan vi konkret gå videre derfra.

Hvad sker der, hvis rederierne ikke ønsker at samarbejde om en løsning?

- Det nægter jeg simpelthen at tro på. Jeg tror, det er i alles interesse, at det bliver løst.

Hvad sker der, hvis havnen bliver udvidet?

I løbet af næste år er Aarhus Havn klar med landstrøm på den del af havnen, hvor de store krydstogtskibe lægger til.

Aarhus Havn har sat fem mikrofoner op for at blive klogere på støjen. Tre af dem står på havnen, og to har været sat op i private haver. Privatfoto

Det betyder, at skibene kan koble sig på strømanlægget og slukke for dieselmotorerne.

Burde I ikke gøre noget lignende for containerskibene, hvis I er myndighed, når skibene befinder sig i havnen?

- Det er rigtigt, at det er os, der stiller infrastrukturen til rådighed, og måske er det løsningen. Viser det sig at være tilfældet, må vi se nærmere på det, for vi er åbne for alle løsninger. Vi har et problem, der generer borgere i Aarhus, og det skal vi have løst. Der er desværre ingen hurtige løsninger, siger Carsten Kruse.

Netop landstrøm kommer i spil, hvis havneudvidelsen bliver en realitet.

Det har været en af de større bekymringer hos de generede borgere, at støjen kun vil blive værre, hvis havnen vokser, og der kommer flere af de store skibe.

- Havneudvidelsen vil blive lavet med landstrøm over det hele. Det vil blive bygget ind i infrastrukturen fra start, så der vil være en anden teknologi, siger Carsten Kruse.

Den nye forpagter, Sebastian Kromann, og daglig leder af kiosken, Katrine Sønderby, er klar til udnytte det store potentiale, der ifølge dem er i Moesgaard Strandkiosk. Foto: Christian Gnutzmann

Nu kan du igen få noget at styrke dig på ved stranden: Ny forpagter ser stort uforløst potentiale i Moesgaard Strandkiosk

Der er kommet andre boller på suppen, kan man vist godt sige.

Sebastian Kromann er ny forpagter af Moesgaard Strandkiosk, og han kommer med flere ændringer til kiosken. Han er samtidig fortrøstningsfuld i forhold til at få forretningen til at fungere, også selvom den tidligere forpagter gik konkurs.

Sebastian Kromann har nemlig en lignende forretning ved Brabrandsøen, og han tager de gode erfaringer med til Moesgaard Strand.

Der er fundet en ny forpagter af Moesgaard Strandkiosk, og det er en forpagter, der kommer med et koncept, som allerede har bevist sit værd.

Bølgerne slår taktfast ind mod strandkanten.

Kajakroere padler på livet løs rundt mellem de små bølger, og Molslinjen har sat kurs mod Sjælland, mens Mols gemmer sig i baggrunden.

Omgivelserne ved Moesgård Strand kalder næsten på en kop varm kaffe. Og det kan man heldigvis få igen ved Moesgaard Strandkiosk.

Siden september har kiosken ellers været lukket, da den tidligere forpagter gik konkurs.

Men nu er der fundet en ny mand til at drive biksen videre.

Det er Sebastian Kromann, der også ejer Æblehaven ved Brabrandsøen, der har fået nøglerne og påtaget sig opgaven med at banke kiosken tilbage i fulde omdrejninger.

- Det er gået meget hurtigt. Det er kun et par uger siden, at vi startede dialogen, men jeg ser et stort, uforløst potentiale i kiosken, og derfor ville jeg gerne ind her, siger den nye forpagter.

Konceptet fungerer

Den 17. september kunne man i Århus Stiftstidende læse, at ”økonomien var i ruiner”, og at ti ishuse i Aarhus måtte lukke.

Det var den samme forpagter, der drev samtlige ishuse, heriblandt Moesgaard Strandkiosk.

Men hvordan kan man så være sikker på, at den nye forpagter kan drive en fornuftig og rentabel forretning?

- Vi har et koncept, der fungerer. Under corona startede vi Æblehaven ved Brabrandsøen, og der har vi styr på driften, så det kan vi også her, siger Sebastian Kromann, der varsler ændringer i kiosken.

- Vi kommer til at gøre mere ud af kaffe, og så har vi fået nye produkter ind fra Ebeltoft Gårdbryggeri, som vi også bruger i Æblehaven. Vi kommer også til at køre med en gourmethotdog med økologisk pølse. Så det bliver lidt mere simpelt, men det bliver med nogle bedre råvarer.

Man vil stadig kunne få de gode gamle sodavand, men sortimentet er blevet opgraderet med produkter fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Foto: Christian Gnutzmann

Der vil selvfølgelig også være den klassiske isvaffel på menukortet, men både den og hotdoggen kommer først ind i billedet lidt senere.

- Vi er ikke klar med det fulde koncept endnu. Lige nu er det kaffe, cookies og muffins, og så kommer vi til at lave gløgg fra weekenden.

Uheldig årstid

Sebastian Kromann tænder for kaffemaskinen. Det er et større apparat, som tager lidt tid om at varme op. Men når den først er oppe at køre, laver den også god kaffe, understreger han.

Katrine Sønderby, der er daglig leder af både kiosken ved Moesgård Strand og Æblehaven, kommer med nye forsyninger. Der er også kommet lidt ny inventar til, for kiosken trængte til en opfriskning, lyder det.

Kaffe er en væsentlig del af forretningen, og derfor er det også vigtigt for Sebastian Kromann, at der bliver gjort noget ud af kvaliteten. Foto: Christian Gnutzmann

Det er ellers ikke ligefrem sådan, at restaurationsbranchen løber rundt med armene i vejret med en stor trang til at investere i nyt for tiden. Tværtimod.

Tiden med høje energi- og råvarepriser har ikke ligefrem gjort det gunstigt at drive den type forretning.

- Man kan også sige, at det er en lidt uheldig årstid at overtage på, men vi har set fra Æblehaven, at der også kan være ret gode dage om vinteren. Og igen så tror vi på, at der er et stort potentiale her, siger Sebastian Kromann.

I første omgang vil Strandkiosken kun være åbent i weekenderne, men fra cirka påske vil der været åbent hver dag.