Lys1 kommer tættere på, men hvad med et nyt Rundhøj Torv og Sallings 1.000 boliger i Holme? Få overblikket over 10 byggeprojekter
Det er ikke sådan, at byggeprojekter og lokalplanprocesser løber stærkt hen over en sommerferie. Men der kan alligevel ske noget, som du måske har overset.
Derfor får du her et overblik over ti af de største projekter, der kan være på vej til Højbjerg.
Det drejer sig om byggerierne langs Oddervej, hvor særligt projektet med 29 seniorboliger nærmer sig sin afsluttende fase.
Samtidig går det den rigtige vej med både Lys1 og Højbjerg Badmintonklubs nye badmintonhal.
Til gengæld er der ikke udsigt til, at Salling Groups grund på Axel Gruhns Vej bliver til boliger lige foreløbig. Planerne rumsterer dog stadig.
Få de fulde overblik ved at folde artiklen ud.
Højbjerg er ikke ligefrem Aarhus C eller Risskov, når det kommer til byudvikling, men ideen om oprustning af boliger og nye steder at handle er selvfølgelig også nået til 8270.
Men det kan nogle gange være svært at holde styr på alle de projekter, der er på bordet. Derfor har vi på Skåde-Højbjerg-Holme samlet ti byggeprojekter, og i artiklen her kan du få en status på, hvor langt de forskellige projekter er.
Stort pengebeløb til Lys1
Uanset hvor man spørger, har svaret været det samme. Det bliver til noget. Vi er på vej.
Men hvornår kommer det?
For udefra set virker det til at gå en smule trægt. Projektet, der blandt andet indeholder bibliotek, fitness, idræt og en ny daginstitution har stået i stampe. Det erkender de sådan set også selv, både kommunen og de frivillige kræfter bag.
Men i løbet af de sidste par måneder har projektet taget to store skridt.
Først og fremmest har Salling Fondene ti millioner kroner til projektet, der skal opgradere faciliteterne for blandt andet gymnastik, fitness og kampsport, ligesom det også skal huse bibliotek og en ny daginstitution.
- Vi er meget glade for det kæmpe rygstød, som vi hermed har fået fra Salling Fondene. Med denne flotte donation ser vi nu frem til snart at kunne komme i gang med byggeriet, lød det fra Hans Skou i forbindelse med nyheden om den ti millioner kroner store donation.
Hans Skou er formand for Fonden Lyseng Idrætscenter og en af de frivillige, der har brugt mange timer på projektet.
En opstart af selve byggeriet er dog ikke lige om hjørnet. Det bringer os til det andet af de to store skridt, Lys1 har taget.
Projektet er kommet på Aarhus Kommunes portal for lokalplaner. Det er ikke nogen garanti for, at byggeriet bliver til noget, men det er et sted at starte.
Aarhus Kommune skal i gang med at undersøge, om der kan igangsættes en lokalplan for projektet. Kan der det, og kan lokalplanen vedtages af byrådet, kan Hans Skou og de andre finde guldspaden frem og tage første spadestik.
Igen er det ikke noget, der sker lige foreløbig. Ifølge den tidsplan, der ligger på lokalplanportalen på kommunens hjemmeside, kan en eventuel ny lokalplan træde i kræft i midten af 2025, og først herefter kan man begynde at bygge. Tidsplanen kan dog ændre sig undervejs i processen.
Et nyt Rundhøj Torv
Man kan starte denne status samme sted, som vi startede opdateringen på Lys1.
Der sker noget. Vi er i gang. Det bliver bedre.
Igen er det store spørgsmål bare: Hvornår?
KFI, der ejer centerbygningen, har tidligere fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme, at de sidste detaljer er ved at være på plads, og at de i princippet snart kan begynde på en renovering af bygningen, hvor blandt andet Netto ligger.
Blandt andet er det meningen, at centergangen med det skakternede gulv skal droppes, så alle butikker i stedet har indgang fra parkeringspladsen.
KFI er ikke de eneste, der har planer om at gøre noget ved Rundhøj Torv en gang for alle.
I april sagde den afgående rådmand for teknik og miljø, Steen Stavnsbo (K), at der skulle sættes et arbejde i gang for at komme frem til det bedst mulige resultat for torvet.
Det drejer sig især om selve parkeringspladsen, parkeringskælderen og det område, der ligger ud til krydset, hvor Omdrejningspunktet ligger i dag.
Nu stopper Steen Stavnsbo som bekendt, men det betyder ikke, at arbejdet med udviklingen af torvet sættes på pause. Det fortæller projektleder Palle Feldborg Olesen fra Aarhus Kommune.
- Vi er arbejder på at kaste et mere helhedsorienteret blik på området for at se på de muligheder, der er, siger han.
Planen er, at der kan fremlægges en plan på et rådmandsmøde inden jul, hvor det så skal besluttes, hvilken vej man vil gå i den videre proces.
Sallings 1.000 boliger
Et af områdets absolut største boligprojekter er et projekt ved Axel Gruhns Vej i Holme.
Men det er samtidig også et projekt, der ikke virker til at være realistisk. I hvert fald ikke lige nu.
På Axel Gruhns Vej ligger Salling Groups gamle hovedbygning, men efter at virksomheden har flyttet hovedkvarteret til Aarslev, er der pludselig blevet en masse plads i Holme. Måske kunne det bruges til boliger?
Det var i hvert fald Salling Groups tanke, og der blev lagt op til hele 1.000 boliger på grunden.
Men den slags kræver byrådets godkendelse, og det har projektet altså aldrig fået. Planerne er dog ikke skrinlagt helt endnu, men der er ikke noget, der tyder på, at grunden skal bruges til andet end det, Salling Group bruger den til i dag, hvor der er lager og kontorplads.
- Kommunen har ikke givet os grønt lys til, at vi kan realisere vores planer for området. Derfor arbejder vi ikke aktivt videre på nuværende tidspunkt, lyder det i et skriftligt svar fra Salling Group.
Seks ændringer til 29 seniorboliger
Her er der tale om et af de projekter, der er tættest på at nå en ende. Høringsperioden er slut, og næste punkt i processen er at få den på byrådets dagsorden.
Ifølge Aarhus Kommunes lokalplanportal skal en eventuel ny lokalplan endeligt vedtages i november. Byrådet kan stadig vælge at sige nej og dermed skrinlægge projektet.
Gennem hele processen har der været massiv modstand fra især de nærmeste naboer til byggeriet. Også det lokale fællesråd har udtrykt bekymringer for den ekstra trafik, 29 nye seniorboliger vil give.
Undervejs i høringsperioden blev et ændringsforslag smidt i puljen. Man kan sige, at det kom i 11. time. I alt blev der foreslået seks forslag til ændringer, og en af de mest væsentlige forslag går på, at droppe parkeringspladserne med indkørsel fra Solbrinken.
Det kan du læse mere om her.
Rema 1000 i krydset
- Det er en af de sager, der ikke går hurtigt, men den er ikke lukket.
Sådan siger byplanlægger ved Aarhus Kommune Lene Damgaard, som sidder med projektet.
Det er Rema 1000, der har købt grunden ved Højbjerg Torv i krydset mellem Rosenvangs Allé og Oddervej. Her er det planen, at der skal bygges en ny dagligvarebutik og boliger, ligesom selve torvet skal have en overhaling.
Men projektet flytter sig i sneglefart. Senest har det været forbi den afgående rådmand Steen Stavnsbo (K), som ville have mere bebyggelse ud mod Oddervej. Samtidig skal der skabes et bedre byrum på grunden.
Vil det så sige, at bebyggelsesprocenten bliver højere, end det der hidtil har været fremme?
- Nej, den kommer ikke højere op. Præcist hvordan det bliver, kan vi ikke sige noget om endnu, men vi rykker lidt rundt på bebyggelsen, og det er meget almindeligt i sådan en proces, siger Lene Damgaard.
Med det er bolden sendt tilbage på Rema 1000’s banehalvdel. Det er op til dagligvarekæden at sætte nye streger og komme med et nyt forslag, som så kan komme forbi den nye rådmand for teknik og miljø.
Når projektet kommer så langt, skal der skrives et forslag til en ny lokalplan, som kan komme i offentlig høring, inden en eventuel ny lokalplan kan vedtages. Ifølge lokalplanportalen kan en ny lokalplan vedtages og offentliggøres i midten af 2024. Det er en tidsplan, som kan ændre sig.
Nyt boligområde mellem Holme og Tranbjerg
Her er vi i princippet udenfor postnummer 8270 og i stedet for i Tranbjerg. Men området, der er udset til boligbyggeri, ligger lige for døren til Holme og Højbjerg.
Derfor er det relevant for Skåde-Højbjerg-Holme at give en status. Specielt når der er tale om hele 400 nye boliger.
Det er MVM-Ejendomme, der ejer grunden på Slet Møllevej ved Aarhus Friplejehjem. Jorden er i dag forbeholdt erhverv, men der er umiddelbart ikke noget, der tyder på, at erhvervslivet tripper efter at flytte ind.
- Vi har haft grunden siden 2003, og der er ikke kommet en eneste henvendelse fra en virksomhed, der vil bygge, sagde direktør i MVM-Ejendomme, Mikael Mortensen, til Skåde-Højbjerg-Holme før sommerferien.
Nu er håbet fra Mikael Mortensen, at byrådet vil være med til at ændre rammerne for området, så der kan bygges boliger i stedet for erhverv.
Men før kommunen og politikerne kan tage stilling til det, skal der være et mere konkret projekt.
- På grund af sommerferie, er der ikke sket ret meget hos os. Vi arbejder lige nu på at tegne det projekt, som skal sendes ind til kommunen. Så det er hos os, det ligger. Det er ikke kommunen, der halter, siger Mikael Mortensen.
Dobbelt så meget badminton
De har to udfordringer i Højbjerg Badmintonklub.
For det første er den nuværende badmintonhal ikke ligefrem en ny model. For det andet vrimler det med medlemmer. Den del må siges at være et luksusproblem.
For selvfølgelig er det dejligt med de mange badmintonspillere, men det kniber i høj grad med pladsen i klubben ved Lyseng. Derfor må flere medlemmer udstationeres i andre haller rundt omkring i Aarhus.
Det vil klubben gøre noget ved, og derfor er en ny badmintonhal til 30 millioner kroner formentlig på vej. Med streg under formentlig.
For 30 millioner brænder naturligvis ikke i lommen på ret mange idrætsforeninger og heller ikke hos Højbjerg Badmintonklub.
Men i modsætning til mange andre byggeprojekter, så er der styr på lokalplan og rammer for at kunne bygge. Her mangler badmintonklubben altså først og fremmest at finde pengene.
Det arbejder kører på fuldt tryk, og det indbefatter blandt andet en ansøgning til kommunens anlægspulje, fonde og interne initiativer.
Blandt andet er det tanken, at private kan købe platter med deres navn på.
Drømmescenariet er ifølge klubben, at byggeriet kan begynde i løbet af næste år.
Hvad skal der ske med de 90.000 kvadratmeter?
Det er måske den mest interessante grund af dem alle.
For det kan godt være, at Salling Groups 1.000 boliger er et større projekt, men måske er det mere realistisk med boliger på HMF’s grund på Oddervej?
I hvert fald står det klart, at kranproducenten forlader Oddervej og Højbjerg i 2024 for i stedet at rykke til Skanderborg Kommune.
Det efterlader 90.000 kvadratmeter grund, som har en udsigt, der er slår de fleste andre grundes.
Det helt store spørgsmål er så, om der fortsat skal være erhverv på grunden, eller om det kan blive til et nyt boligområde.
HMF har fået ny direktør, men han kan endnu ikke løfte sløret for, hvad der skal ske.
- I forhold til afklaring har jeg intet nyt at berette, lyder det i et skriftligt svar fra den nye direktør Mikkel Winther Andersen.
Med den gode udsigt taget i betragtning kan man forestille sig, at udviklere har stået med julelys i øjnene og tænderne løbende i vand, siden nyheden om virksomheden farvel kom frem.
Men måske er grunden slet ikke så oplagt til boliger, som det i første omgang kunne lyde til.
I foråret kunne Århus Stiftstidende nemlig fortælle, at der på grunden er fundet store forekomster af giftstofferne PFAS. Nogle prøver viser, at grænseværdierne overskrides med 800 gange.
Det rimer ikke ligefrem på boliger, men der er altså endnu ikke meldt noget officielt ud fra HMF’s side.
34 boliger på Saralyst Allé
På grunden, hvor Privathospitalet Mølholm ligger, kan et nyt boligområde være på vej.
Det er KPC Ejendomsudvikling, der har gjort sig store tanker med matriklen, hvor planen er at bygge rækkehuse. I alt 34 huse på cirka 130-150 kvadratmeter.
I det foreløbige forslag lyder bebyggelsesprocenten på 66, og der regnes både med parkeringspladser og grønne arealer.
Men projektet kræver en ny lokalplan, og sådan en tager tid at få i hus. Derfor bliver det ikke lige foreløbig, at rækkehusene erstatter privathospitalet.
Projektet er lige nu i afklaringsperioden, hvor der bliver lavet forundersøgelse. Senere skal forslaget forbi rådmanden for teknik og miljø, inden det blandt andet skal i høring.
Man kan derfor sige, at projektet er i den meget spæde start, men forslaget er på bordet, og det er ikke utænkeligt, at beboerne på Saralyst Allé får nye naboer om nogle år.
Et nyt Højbjerg Plads
Her er der kommet nyt liv i gamle planer.
Remien Ejendomme, der har grunden på Oddervej 84, hvor blandt andet Alexandra Blomster ligger, har før forsøgt at fornye området.
Men borgerne sagde nej, politikerne det samme, og området ligner sig selv. Men tidligere på året fortalte Remien Ejendomme om et nyt projekt til Skåde-Højbjerg-Holme.
Hovedtanken er den samme, som det har været tidligere. Området skal have en ordentlig tur, der skal ryddes op i de gamle og mindre pæne bygninger, og i stedet skal der være boliger, dagligvarebutik og måske en cafe.
Men alt er dog ikke bare på skinner med projektet. Den foreslåede bebyggelsesprocent på 104 er højere end det tilladte, og afgående rådmand Steen Stavnsbo har tidligere lagt op til, at bebyggelsesprocenten skulle holdes på 50 procent. Det vil altså sige en halvering af projektet mere eller mindre.
Det betyder, at projektet er sat lidt på pause, men det er bestemt ikke droppet. Det fortæller Claes Remien, der er direktør i Remien Ejendomme.
- Lige nu er vi i tænkeboks, og vi søger dialog med blandt andet fællesrådet for at se, om der findes en måde at komme videre i projektet på. Der er ikke basis for at lave et projekt inden for de rammer, siger han med henvisning til bebyggelsesprocenten på 50.
Hvad er tidsrammen for projektet?
- Det tør jeg ikke sige noget om. Vi arbejder på at finde løsninger, og den slags tager ofte tid, siger Claes Remien.