Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Særligt området omkring Lyseng kan blive hjemsted for gravemaskiner og byggeri i de kommende år. Foto: Jens Thaysen

Det store byggeoverblik og de bedste skoler

Det er igen blevet tid til at gøre status på områdets største byggeprojekter.

Siden jeg kom tilbage fra barsel, har jeg forsøgt at blive opdateret på, hvordan det går med Rema 1000’s byggeplaner, den nye badmintonhal og alt det andet, der er på tegnebrættet i 8270.

Nu er jeg efterhånden ved at være ajour med det hele, og det synes jeg også, at du skal have mulighed for at blive. Det er trods alt dig, der bliver påvirket, hvis nabogrunden skal laves om til et større boligkompleks, eller hvis det er din forening, der vil opgradere faciliteterne.

Derfor får du i dagens nyhedsbrev en status på de ti største byggeprojekter i området.

Nogle er større end andre, og nogle er tættere på at blive til virkelighed end andre.

Blandt andet er der et par industriarealer, der kan gøre plads til rigtig mange boliger, men det virker ikke til at være noget, der kommer til at ske lige foreløbig.

Samtidig er der et par projekter, der hører til i idrættens verden. Arbejdet skrider fremad med både Lys1 og den nye badmintonhal.

Hvis du vil have det fulde overblik, så fold dagens første artikel ud.

Fra nybyggeri og byudvikling skal vi til de lokale folkeskoler.

Tidligere på måneden offentliggjorde Børne- og Undervisningsministeriet resultatet fra den nyeste landsdækkende trivselsmåling.

Den viser, at der på et par skoler i 8270 er god grund til at række armene op over hovedet. Det er nemlig skoler med adresse i postnummeret for Højbjerg, der løber med både første og andenpladsen.

Jeg vil slutte dagens nyhedsbrev med en opfordring, du sikkert har læst fra mig tidligere. Nemlig at jeg altid gerne vil høre fra dig, hvis du har noget at fortælle. Det kan være en undren, en bekymring eller en god historie, som dine medborgere bør høre. Tag fat i mig på nicje@jfmedier.dk.

God weekend.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Der kan blive bygget lidt af hvert i både den ene og den anden del af postnummeret. Fotos: Christian Gnutzmann, visualiseringer: Loop Architects

Lys1 kommer tættere på, men hvad med et nyt Rundhøj Torv og Sallings 1.000 boliger i Holme? Få overblikket over 10 byggeprojekter

Det er ikke sådan, at byggeprojekter og lokalplanprocesser løber stærkt hen over en sommerferie. Men der kan alligevel ske noget, som du måske har overset.

Derfor får du her et overblik over ti af de største projekter, der kan være på vej til Højbjerg.

Det drejer sig om byggerierne langs Oddervej, hvor særligt projektet med 29 seniorboliger nærmer sig sin afsluttende fase.

Samtidig går det den rigtige vej med både Lys1 og Højbjerg Badmintonklubs nye badmintonhal.

Til gengæld er der ikke udsigt til, at Salling Groups grund på Axel Gruhns Vej bliver til boliger lige foreløbig. Planerne rumsterer dog stadig.

Få de fulde overblik ved at folde artiklen ud.

Nogle af projekterne er så godt som på vej, andre er mere tvivlsomme, mens nogle helt tredje har et godt stykke vej, hvis de da overhovedet bliver til noget.

Højbjerg er ikke ligefrem Aarhus C eller Risskov, når det kommer til byudvikling, men ideen om oprustning af boliger og nye steder at handle er selvfølgelig også nået til 8270.

Men det kan nogle gange være svært at holde styr på alle de projekter, der er på bordet. Derfor har vi på Skåde-Højbjerg-Holme samlet ti byggeprojekter, og i artiklen her kan du få en status på, hvor langt de forskellige projekter er.

Stort pengebeløb til Lys1

Lys1 har været på tale i efterhånden flere år. Nu begynder det endelig at se ud som om, at der rent faktisk også sker noget. Arkivfoto: Axel Schütt

Uanset hvor man spørger, har svaret været det samme. Det bliver til noget. Vi er på vej.

Men hvornår kommer det?

For udefra set virker det til at gå en smule trægt. Projektet, der blandt andet indeholder bibliotek, fitness, idræt og en ny daginstitution har stået i stampe. Det erkender de sådan set også selv, både kommunen og de frivillige kræfter bag.

Men i løbet af de sidste par måneder har projektet taget to store skridt.

Først og fremmest har Salling Fondene ti millioner kroner til projektet, der skal opgradere faciliteterne for blandt andet gymnastik, fitness og kampsport, ligesom det også skal huse bibliotek og en ny daginstitution.

- Vi er meget glade for det kæmpe rygstød, som vi hermed har fået fra Salling Fondene. Med denne flotte donation ser vi nu frem til snart at kunne komme i gang med byggeriet, lød det fra Hans Skou i forbindelse med nyheden om den ti millioner kroner store donation.

Hans Skou er formand for Fonden Lyseng Idrætscenter og en af de frivillige, der har brugt mange timer på projektet.

En opstart af selve byggeriet er dog ikke lige om hjørnet. Det bringer os til det andet af de to store skridt, Lys1 har taget.

Projektet er kommet på Aarhus Kommunes portal for lokalplaner. Det er ikke nogen garanti for, at byggeriet bliver til noget, men det er et sted at starte.

Aarhus Kommune skal i gang med at undersøge, om der kan igangsættes en lokalplan for projektet. Kan der det, og kan lokalplanen vedtages af byrådet, kan Hans Skou og de andre finde guldspaden frem og tage første spadestik.

Igen er det ikke noget, der sker lige foreløbig. Ifølge den tidsplan, der ligger på lokalplanportalen på kommunens hjemmeside, kan en eventuel ny lokalplan træde i kræft i midten af 2025, og først herefter kan man begynde at bygge. Tidsplanen kan dog ændre sig undervejs i processen.

Et nyt Rundhøj Torv

Der bliver tænkt mange gode tanker for Rundhøj Torv, men spørgsmålet er, om der nogensinde kommer noget ud af de gode intentioner. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Man kan starte denne status samme sted, som vi startede opdateringen på Lys1.

Der sker noget. Vi er i gang. Det bliver bedre.

Igen er det store spørgsmål bare: Hvornår?

KFI, der ejer centerbygningen, har tidligere fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme, at de sidste detaljer er ved at være på plads, og at de i princippet snart kan begynde på en renovering af bygningen, hvor blandt andet Netto ligger.

Blandt andet er det meningen, at centergangen med det skakternede gulv skal droppes, så alle butikker i stedet har indgang fra parkeringspladsen.

KFI er ikke de eneste, der har planer om at gøre noget ved Rundhøj Torv en gang for alle.

I april sagde den afgående rådmand for teknik og miljø, Steen Stavnsbo (K), at der skulle sættes et arbejde i gang for at komme frem til det bedst mulige resultat for torvet.

Det drejer sig især om selve parkeringspladsen, parkeringskælderen og det område, der ligger ud til krydset, hvor Omdrejningspunktet ligger i dag.

Nu stopper Steen Stavnsbo som bekendt, men det betyder ikke, at arbejdet med udviklingen af torvet sættes på pause. Det fortæller projektleder Palle Feldborg Olesen fra Aarhus Kommune.

- Vi er arbejder på at kaste et mere helhedsorienteret blik på området for at se på de muligheder, der er, siger han.

Planen er, at der kan fremlægges en plan på et rådmandsmøde inden jul, hvor det så skal besluttes, hvilken vej man vil gå i den videre proces.

Sallings 1.000 boliger

Et nyt og kæmpestort boligområde i Holme? Ikke lige nu, hvis det står til politikerne. Illustration: Salling Group, Luplau & Poulsen, Cowi

Et af områdets absolut største boligprojekter er et projekt ved Axel Gruhns Vej i Holme.

Men det er samtidig også et projekt, der ikke virker til at være realistisk. I hvert fald ikke lige nu.

På Axel Gruhns Vej ligger Salling Groups gamle hovedbygning, men efter at virksomheden har flyttet hovedkvarteret til Aarslev, er der pludselig blevet en masse plads i Holme. Måske kunne det bruges til boliger?

Det var i hvert fald Salling Groups tanke, og der blev lagt op til hele 1.000 boliger på grunden.

Men den slags kræver byrådets godkendelse, og det har projektet altså aldrig fået. Planerne er dog ikke skrinlagt helt endnu, men der er ikke noget, der tyder på, at grunden skal bruges til andet end det, Salling Group bruger den til i dag, hvor der er lager og kontorplads.

- Kommunen har ikke givet os grønt lys til, at vi kan realisere vores planer for området. Derfor arbejder vi ikke aktivt videre på nuværende tidspunkt, lyder det i et skriftligt svar fra Salling Group.

Seks ændringer til 29 seniorboliger

Særlig den trafikale påvirkning er blevet drøftet og debatteret i forbindelse med projektet på Oddervej. Skitse: Aarhus Kommune 

Her er der tale om et af de projekter, der er tættest på at nå en ende. Høringsperioden er slut, og næste punkt i processen er at få den på byrådets dagsorden.

Ifølge Aarhus Kommunes lokalplanportal skal en eventuel ny lokalplan endeligt vedtages i november. Byrådet kan stadig vælge at sige nej og dermed skrinlægge projektet.

Gennem hele processen har der været massiv modstand fra især de nærmeste naboer til byggeriet. Også det lokale fællesråd har udtrykt bekymringer for den ekstra trafik, 29 nye seniorboliger vil give.

Undervejs i høringsperioden blev et ændringsforslag smidt i puljen. Man kan sige, at det kom i 11. time. I alt blev der foreslået seks forslag til ændringer, og en af de mest væsentlige forslag går på, at droppe parkeringspladserne med indkørsel fra Solbrinken.

Det kan du læse mere om her.

Rema 1000 i krydset

Den store, gule bygning står til at lade livet, hvis Rema 1000 kommer igennem med planerne om en ny butik og boliger på Højbjerg Torv. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

- Det er en af de sager, der ikke går hurtigt, men den er ikke lukket.

Sådan siger byplanlægger ved Aarhus Kommune Lene Damgaard, som sidder med projektet.

Det er Rema 1000, der har købt grunden ved Højbjerg Torv i krydset mellem Rosenvangs Allé og Oddervej. Her er det planen, at der skal bygges en ny dagligvarebutik og boliger, ligesom selve torvet skal have en overhaling.

Men projektet flytter sig i sneglefart. Senest har det været forbi den afgående rådmand Steen Stavnsbo (K), som ville have mere bebyggelse ud mod Oddervej. Samtidig skal der skabes et bedre byrum på grunden.

Vil det så sige, at bebyggelsesprocenten bliver højere, end det der hidtil har været fremme?

- Nej, den kommer ikke højere op. Præcist hvordan det bliver, kan vi ikke sige noget om endnu, men vi rykker lidt rundt på bebyggelsen, og det er meget almindeligt i sådan en proces, siger Lene Damgaard.

Med det er bolden sendt tilbage på Rema 1000’s banehalvdel. Det er op til dagligvarekæden at sætte nye streger og komme med et nyt forslag, som så kan komme forbi den nye rådmand for teknik og miljø.

Når projektet kommer så langt, skal der skrives et forslag til en ny lokalplan, som kan komme i offentlig høring, inden en eventuel ny lokalplan kan vedtages. Ifølge lokalplanportalen kan en ny lokalplan vedtages og offentliggøres i midten af 2024. Det er en tidsplan, som kan ændre sig.

Nyt boligområde mellem Holme og Tranbjerg

Lige nu er det bare en stor mark, men måske kan et nyt boligområde skyde op mellem Holme og Tranbjerg. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Her er vi i princippet udenfor postnummer 8270 og i stedet for i Tranbjerg. Men området, der er udset til boligbyggeri, ligger lige for døren til Holme og Højbjerg.

Derfor er det relevant for Skåde-Højbjerg-Holme at give en status. Specielt når der er tale om hele 400 nye boliger.

Det er MVM-Ejendomme, der ejer grunden på Slet Møllevej ved Aarhus Friplejehjem. Jorden er i dag forbeholdt erhverv, men der er umiddelbart ikke noget, der tyder på, at erhvervslivet tripper efter at flytte ind.

- Vi har haft grunden siden 2003, og der er ikke kommet en eneste henvendelse fra en virksomhed, der vil bygge, sagde direktør i MVM-Ejendomme, Mikael Mortensen, til Skåde-Højbjerg-Holme før sommerferien.

Nu er håbet fra Mikael Mortensen, at byrådet vil være med til at ændre rammerne for området, så der kan bygges boliger i stedet for erhverv.

Men før kommunen og politikerne kan tage stilling til det, skal der være et mere konkret projekt.

- På grund af sommerferie, er der ikke sket ret meget hos os. Vi arbejder lige nu på at tegne det projekt, som skal sendes ind til kommunen. Så det er hos os, det ligger. Det er ikke kommunen, der halter, siger Mikael Mortensen.

Dobbelt så meget badminton

Højbjerg Badmintonklub mangler plads, og den bedste løsning på det problem er at bygge en splinterny hal. Visualisering: Højbjerg Badmintonklub

De har to udfordringer i Højbjerg Badmintonklub.

For det første er den nuværende badmintonhal ikke ligefrem en ny model. For det andet vrimler det med medlemmer. Den del må siges at være et luksusproblem.

For selvfølgelig er det dejligt med de mange badmintonspillere, men det kniber i høj grad med pladsen i klubben ved Lyseng. Derfor må flere medlemmer udstationeres i andre haller rundt omkring i Aarhus.

Det vil klubben gøre noget ved, og derfor er en ny badmintonhal til 30 millioner kroner formentlig på vej. Med streg under formentlig.

For 30 millioner brænder naturligvis ikke i lommen på ret mange idrætsforeninger og heller ikke hos Højbjerg Badmintonklub.

Men i modsætning til mange andre byggeprojekter, så er der styr på lokalplan og rammer for at kunne bygge. Her mangler badmintonklubben altså først og fremmest at finde pengene.

Det arbejder kører på fuldt tryk, og det indbefatter blandt andet en ansøgning til kommunens anlægspulje, fonde og interne initiativer.

Blandt andet er det tanken, at private kan købe platter med deres navn på.

Drømmescenariet er ifølge klubben, at byggeriet kan begynde i løbet af næste år.

Hvad skal der ske med de 90.000 kvadratmeter?

Alle ved, at HMF er på vej væk, men der er endnu ikke meldt noget ud om, hvad der skal ske med den store grund på toppen af Oddervej. Arkivfoto: Morten Ravn

Det er måske den mest interessante grund af dem alle.

For det kan godt være, at Salling Groups 1.000 boliger er et større projekt, men måske er det mere realistisk med boliger på HMF’s grund på Oddervej?

I hvert fald står det klart, at kranproducenten forlader Oddervej og Højbjerg i 2024 for i stedet at rykke til Skanderborg Kommune.

Det efterlader 90.000 kvadratmeter grund, som har en udsigt, der er slår de fleste andre grundes.

Det helt store spørgsmål er så, om der fortsat skal være erhverv på grunden, eller om det kan blive til et nyt boligområde.

HMF har fået ny direktør, men han kan endnu ikke løfte sløret for, hvad der skal ske.

- I forhold til afklaring har jeg intet nyt at berette, lyder det i et skriftligt svar fra den nye direktør Mikkel Winther Andersen.

Med den gode udsigt taget i betragtning kan man forestille sig, at udviklere har stået med julelys i øjnene og tænderne løbende i vand, siden nyheden om virksomheden farvel kom frem.

Men måske er grunden slet ikke så oplagt til boliger, som det i første omgang kunne lyde til.

I foråret kunne Århus Stiftstidende nemlig fortælle, at der på grunden er fundet store forekomster af giftstofferne PFAS. Nogle prøver viser, at grænseværdierne overskrides med 800 gange.

Det rimer ikke ligefrem på boliger, men der er altså endnu ikke meldt noget officielt ud fra HMF’s side.

34 boliger på Saralyst Allé

Et nyt boligområde kan rykke ind midt i Højbjerg, hvis altså kommunen og politikerne giver lov. Dette er en foreløbig skitse, som kan ændre sig mange gange. Illustration: Loop Architects

På grunden, hvor Privathospitalet Mølholm ligger, kan et nyt boligområde være på vej.

Det er KPC Ejendomsudvikling, der har gjort sig store tanker med matriklen, hvor planen er at bygge rækkehuse. I alt 34 huse på cirka 130-150 kvadratmeter.

I det foreløbige forslag lyder bebyggelsesprocenten på 66, og der regnes både med parkeringspladser og grønne arealer.

Men projektet kræver en ny lokalplan, og sådan en tager tid at få i hus. Derfor bliver det ikke lige foreløbig, at rækkehusene erstatter privathospitalet.

Projektet er lige nu i afklaringsperioden, hvor der bliver lavet forundersøgelse. Senere skal forslaget forbi rådmanden for teknik og miljø, inden det blandt andet skal i høring.

Man kan derfor sige, at projektet er i den meget spæde start, men forslaget er på bordet, og det er ikke utænkeligt, at beboerne på Saralyst Allé får nye naboer om nogle år.

Et nyt Højbjerg Plads

Der er både boliger, butikker, en cafe og en parkeringskælder i spil til grunden på Oddervej 84. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

Her er der kommet nyt liv i gamle planer.

Remien Ejendomme, der har grunden på Oddervej 84, hvor blandt andet Alexandra Blomster ligger, har før forsøgt at fornye området.

Men borgerne sagde nej, politikerne det samme, og området ligner sig selv. Men tidligere på året fortalte Remien Ejendomme om et nyt projekt til Skåde-Højbjerg-Holme.

Hovedtanken er den samme, som det har været tidligere. Området skal have en ordentlig tur, der skal ryddes op i de gamle og mindre pæne bygninger, og i stedet skal der være boliger, dagligvarebutik og måske en cafe.

Men alt er dog ikke bare på skinner med projektet. Den foreslåede bebyggelsesprocent på 104 er højere end det tilladte, og afgående rådmand Steen Stavnsbo har tidligere lagt op til, at bebyggelsesprocenten skulle holdes på 50 procent. Det vil altså sige en halvering af projektet mere eller mindre.

Det betyder, at projektet er sat lidt på pause, men det er bestemt ikke droppet. Det fortæller Claes Remien, der er direktør i Remien Ejendomme.

- Lige nu er vi i tænkeboks, og vi søger dialog med blandt andet fællesrådet for at se, om der findes en måde at komme videre i projektet på. Der er ikke basis for at lave et projekt inden for de rammer, siger han med henvisning til bebyggelsesprocenten på 50.

Hvad er tidsrammen for projektet?

- Det tør jeg ikke sige noget om. Vi arbejder på at finde løsninger, og den slags tager ofte tid, siger Claes Remien.

Højbjerg har de to bedste skoler målt på trivsel, hvis eleverne selv skal sige det. Fotos: Christian Gnutzmann

Lokale skoler topper listen: Her trives eleverne bedst, hvis de selv skal sige det

Trivslen er høj på både Skåde Skole og Kragelundskolen. Faktisk er den højere end på alle andre folkeskoler i kommunen.

Det er de naturligvis godt tilfredse med på Skåde Skole, som løber med førstepladsen i den nyeste landsdækkende trivselsmåling.

Her har 96,7 procent af eleverne svaret, at trivslen er høj.
På de øvrige skoler, Holme Skole og Rundhøjskolen, har henholdsvis 90,1 og 91,1 procent af eleverne svaret høj trivsel.

De fire folkeskoler i Højbjerg har lige som resten af landets skoler spurgt eleverne til deres trivsel. Det har sendt to af de lokale skoler helt til tops.

De har klappet hinanden på skuldrene, spist flødeboller og fået kage.

På Skåde Skole har skoleeleverne det nemlig bedst af alle i kommunen. I hvert fald hvis de selv skal sige det.

For det er nemlig skolen i Skåde, der topper listen over de kommunale skoler, når det kommer til trivsel. Det viser tal fra Undervisningsministeriet, som bygger på svar fra eleverne selv.

Ifølge undersøgelsen har 96,7 procent af eleverne svaret, at deres trivsel er i den høje kategori. Og det er selvfølgelig noget, der glæder skoleleder Mogens Steen Petersen.

- Jeg har sagt til personalet, at de skal fortsætte med at gøre de ting, de gør nu, for det virker, siger han.

Sådan er trivslen på skolerne

Her kan du se, hvor stor en del af de adspurgte elever på de forskellige skoler, der har svaret, at trivslen er høj.

Skåde Skole - 96,73%

Kragelundskolen - 95,90%

Mårslet Skole - 95,09%

Sølystskolen - 94,97%

Rosenvangskolen - 94,63%

Risskov Skole - 94,33%

Engdalskolen - 94,26%

Strandskolen - 94,24%

Gammelgaardsskolen - 94,13%

Skæring Skole - 93,50%

Hårup Skole - 93,48%

Søndervangskolen - 93,40%

Virupskolen - 93,14%

Ellehøjskolen - 92,65%

Skødstrup Skole - 92,48%

Frederiksbjerg Skole - 92,46%

Beder Skole - 92,07%

Viby Skole - 91,90%

Malling Skole - 91,64%

Vorrevangskolen - 91,63%

Højvangskolen - 91,50%

Ellevangskolen - 91,13%

Tilst Skole - 91,06%

Rundhøjskolen - 91,06%

Kaløvigskolen - 90,91%

Møllevangskolen - 90,83%

Bakkegårdsskolen - 90,69%

Sødalskolen - 90,15%

Holme Skole - 90,06%

Næshøjskolen - 89,87%

Bavnehøj Skole - 89,49%

Skovvangskolen - 89,44%

Åby Skole - 88,99%

Lystrup Skole - 88,83%

Læssøesgades Skole - 88,82%

Tranbjergskolen - 88,53%

Samsøgades Skole - 88,48%

Katrinebjergskolen - 88,30%

Solbjergskolen - 88,27%

Elsted Skole - 87,47%

Vestergårdsskolen - 86,22%

Lisbjergskolen - 85,22%

Hasle Skole - 84,89%

Elev Skole - 84,62%

Sabro-Korsvejskolen - 83,89%

Langagerskolen - 83,82%

Skjoldhøjskolen - 81,44%

Børne- og Undervisningsministeriet

Præcist hvad det er, personalet og skolen gør godt, har han sværere ved at fastslå.

- Jeg tror ikke, man kan sige, at det er den og den indsats, men jeg tror, at det er det hele, vi lykkes med. Jeg er også glad for, at vi ligger, som vi gør, samtidig med at vores faglige output er højt, siger skolelederen.

Øjebliksbillede

Når elever og personale er færdige med at nyde kagen og rosen, skal de huske, at en måling som denne er et øjebliksbillede.

Sådan er undersøgelsen lavet

Det er Børne- og Undervisningsministeriet, der laver undersøgelsen.

Her får eleverne fra 4.-9. klasse 40 spørgsmål om trivsel inden for kategorierne faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration i undervisningen og ro og orden.

De mindste elever får 20 spørgsmål.

Børne- og Undervisningsministeriet

Det slår Mogens Steen Petersen fast.

- Vi er glade for, at det går godt lige nu, men vi skal også være opmærksomme på, at 3,3 procent af eleverne ligger lavere, siger han.

Selvom målingen viser, hvordan trivslen er her og nu, er der noget, der tyder på, at Skåde Skole har meget godt fat i den lange ende.

I hvert fald viser de seneste års trivselsmålinger også, at Skåde Skole ligger i den bedste ende af skalaen.

Det samme gør Kragelundskolen, som i år ligger lige efter Skåde Skole på listen over skolens kommuner, mens Kragelundskolen også de seneste år har været fast inventar i toppen.

Ni ud af ti

Mens man allerøverst finder Kragelundskolen og Skåde Skolde, skal man lidt længere ned på listen for at finde de to øvrige Højbjergskoler.

Rundhøjskolen ligger nummer 25 med 91,1 procent af eleverne, der har svaret høj trivsel, mens Holme Skole ligger en håndfuld pladser længere nede på listen med 90,1 procent af besvarelserne i kategorien høj trivsel.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de øvrige skoler.

I mange år har det været med tungen lige i munden, når man har skullet fra Oddervej til Moesgaard Museum. I lige så mange år har kommunen villet gøre noget ved det, men der er endnu ikke sket noget. Arkivfoto: Kim Haugaard

Kan træerne fældes nu? Naturfredningsforening vil ikke længere stå i vejen for en ny Moesgård Allé

Det sidste ord er endnu ikke sagt i snakken om Moesgård Allé, men nu er et vigtigt budskab kommet frem.

Danmarks Naturfredningsforening, som gennem hele processen har været modstander af en fældning af de gamle træer, har nu meldt ud, at den ikke vil stå i vejen for en udvidelse, selvom det vil være på bekostning af træerne.

Foreningen forventer dog, at der først og fremmest vil blive lavet en grundig undersøgelse af træernes betydning for biodiversiteten.

Men skulle det komme dertil, hvor fredningsnævnet giver kommunen lov til at fælde de gamle træer, så vil beslutningen altså ikke blive mødt af modstand fra Danmarks Naturfredningsforening

Der er stadig ikke truffet en endelig afgørelse om udvidelsen af Moesgård Allé, men en af de største modstandere af fældning af de gamle træer har nu ændret mening om en eventuel udvidelse.

Der er for længst sat penge af til at gøre noget ved den smalle Moesgård Allé. Alligevel kniber det stadig, at to biler kan passere hinanden mellem de store træer.

Vejen ligger i et fredet område, og derfor kræver det en dispensation fra Fredningsnævnet, hvis træerne skal fældes og vejen gøres bredere.

Sådan en har Aarhus Kommune tidligere forsøgt at få, men uden held. Blandt andet har Danmarks Naturfredningsforening sat foden ned og gjort indsigelser, som har været med til at bremse udvidelsen af vejen.

Men nu er foreningen kommet på andre tanker. Efter et offentligt møde om alléen tidligere på ugen har Danmarks Naturfredningsforening meldt ud, at den ikke vil modsætte sig en eventuel udvidelse og ny fredning af alléen.

- Det er stadig ikke vores beslutning at træffe, men vi overlader det til Fredningsnævnet at tage en beslutning, og den kommer vi til at acceptere, siger Sebastian Jonshøj, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening Aarhus.

I dag er det et problem, at bilisterne knapt nok kan være der, og det bliver for alvor en udfordring, når cyklister og gående også skal bruge alléen. I Aarhus Kommunes forslag til en udvidelse, skal der være plads til, at alle kan færdes trygt og sikkert. Skitse: Aarhus Kommune

Og det har han ret i. For det er fortsat op til Fredningsnævnet at vurdere, om Aarhus Kommune må fælde de gamle træer og plante nogle nye, samtidig med at man gør vejbanen bredere.

Men med udmeldingen fra Danmarks Naturfredningsforening er en væsentlig modstander af kommunens forslag væk.

Skulle fældes alligevel

Det har krævet lange drøftelser internt i foreningen at komme frem til beslutningen, fortæller Sebastian Jonshøj, som mener, at man er kommet frem til en ”pragmatisk beslutning”.

- Havde vi valgt den anden model og modsat os en fældning af træerne, så var de kommet til at stå der i højest 10-20 år mere. For så skulle de fældes alligevel. Det var ikke et alternativ at have de nuværende træer i 200 år, siger han.

Kan du forstå, hvis nogen sidder og tænker, at det ellers netop burde være Danmarks Naturfredningsforening, der modsatte sig en fældning?

- Jeg anerkender, at nogen kan have den opfattelse, at det er underligt. Sådan har nogen også haft det hos os selv, men et flertal valgte den her løsning. Ni ud af ti gange er det med god ret, når man trækker biodiversitetskortet, men vores opgave er også at bevare det saglige, siger Sebastian Jonshøj, der også mener, at man kan diskutere, hvorvidt alléen lever op til dens formål.

- Da man fredede alléen for næsten 100 år siden, var skønhedsværdi et centralt begreb, og man kan argumentere for, at den ikke længere lever op til formålet, og at det giver god mening at etablere alléen på ny.

Ideen er at plante 20 år gamle lindetræer, så der ikke først skal gå mange år, før alléen igen har store træer langs vejkanten. Visualisering: Aarhus Kommune

Sebastian Jonshøj slår dog fast, at foreningen ikke bare helt ukritisk går med til en fældning af de gamle træer.

- Jeg forventer selvfølgelig en aktuel undersøgelse af træernes betydning for biodiversitet inden, siger han.

Langstrakt proces

Det var sådan set meningen, at Moesgård Allé skulle være lavet bredere allerede til åbningen af det nye Moesgaard Museum i 2014.

Men der gik fredning i den, og nu snart ti år senere, må museumsgæsterne fortsat sno sig forsigtigt mellem hinanden, når de skal til og fra udstillingerne.

For fem år siden besluttede byrådet, at der skulle laves nye undersøgelser og findes på nye løsningsforslag til en bredere allé, og i 2018 besluttede politikerne at indlede en ny fredningssag, så de gamle træer kunne fældes og erstattes med nye træer.

Da byrådet sidste år blev enige om et nyt budgetforlig, blev der afsat 13 millioner kroner til projektet. De 13 millioner venter stadig på at blive brugt, og det kræver først og fremmest tilladelse til at fælde træerne.