Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Cykelstien på Holmevej bliver forlænget, men det kommer til at påvirke trafikken, mens anlægsarbejdet står på. Foto: Christian Gnutzmann

Ny cykelsti, nyt madtilbud og fornyet arbejdsglæde

Som overskriften på dette nyhedsbrev indikerer, så handler det i dag om tre forskellige ting, der alle har en ting til fælles.

Nyt, nyt, nyt.

Jeg starter med at fortælle mere om den cykelsti, jeg nævnte i et af de forrige nyhedsbreve. Den på Holmevej.

I dag er cirka halvdelen af Holmevej velsignet med cykelsti, og nu kommer turen til resten af strækningen. Det bliver en dyr affære, og arbejdet kommer til at stå på i nogle måneder. Det betyder, at trafikken på vejen også vil blive generet i flere måneder. Mere end et halvt år faktisk.

Det kan derfor godt betale sig at kaste et blik på rutekortet og se, om der kunne være et godt alternativ til at bruge Holmevej.

Fra en ny cykelsti hopper vi let og elegant videre til et nyt madtilbud. Det finder man i skoven ved Moesgaard Museum på Skovmøllen. To gange om ugen serverer restauranten dagens ret for en hundredkroneseddel - og for en halvtredser for børn.

Ideen er, at det ikke skal koste meget mere at tage på Skovmøllen, end det ville gøre, hvis man selv skal fyre op for kødgryderne. Du kan læse mere om initiativet og Skovmøllens første sommer med ny ejer, som er gået over al forventning.

Noget andet, der også er gået bedre, end personerne bag initiativet havde håbet, er det spring, som Tina Christensen og Bente Ramsdahl har taget. Tidligere havde de hver deres sikre job som kommunale dagplejere med løn, der troligt tikkede ind på kontoen hver måned.

Men selvom de elskede at arbejde med børnene, var jobbet ikke lykken. Det fik dem til at trække stikket og i stedet starte deres eget pasningstilbud. Nu er arbejdsglæden i høj grad vendt tilbage.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Ifølge planen vil arbejdet på strækningen stå på fra uge 41 til juli næste år. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Det koster over 14 millioner og vil drille trafikken i mere end et halvt år: Men derefter kan du også cykle trygt på hele Holmevej

Fra uge 41 og til juli næste år vil Holmevej være et besværligt sted at færdes. Der skal anlægges cykelsti, og det kommer til at påvirke trafikken.

Sideveje til Holmevej bliver spærret af, der vil kun være et farbart kørespor, og generelt er der lagt op til omkørsel.

Men når cykelstien så står færdig til sommer, skulle det gerne gavne trafiksikkerheden. Og cykelstien er ikke det eneste, der bliver lavet om på strækningen. Der bliver også lavet en helle, så fodgængere lettere kan krydse vejen, og lyskrydset ved Rundhøj Allé bliver lavet om.

Prisen for herlighederne løber op i cirka 14 millioner kroner.

Man vil stadig kunne bruge Holmevej, men det bliver markant mere bøvlet, mens arbejdet står på.

Gravemaskinerne ruller ind i Højbjerg, og de slår lejr for de næste mange måneder.

Det betyder, at du måske med fordel kan kigge efter andre ruter, hvis du plejer at køre på Holmevej. For her vil trafikken blive generet af det arbejde, der nu begynder.

Holmevej er nemlig den heldige vinder af en ny cykelsti. Det vil sige, at cyklister ikke længere skal dele kørebane med biler, buser og lastbiler på strækningen fra Rundhøj Torv og til Travbanen.

Og det er ikke bare sådan lige at anlægge cykelsti på den del af Holmevej. Vejen er nemlig relativt smal, så det har været nødvendigt at inddrage dele af private haver og arealer. Cirka 60 grundejerne er blevet eksproprieret og bliver betalt en erstatning, som er afhængig af indgrebets størrelse.

- Det kommer til at koste cirka halvanden millioner kroner i erstatninger, siger Chris Harlev Thomsen, der er projektleder hos Aarhus Kommune.

Dertil kommer udgifterne til selve cykelstien og anlægsarbejdet.

- Jeg vil skyde på, at det samlede projekt løber op i omkring 14 millioner kroner, og så er der også brugt noget økonomi tidligere i projektet til forarbejde og den slags. Det er ikke regnet med i de 14 millioner kroner, siger Chris Harlev Thomsen.

Generer trafikken

Det er en større operation at anlægge en cykelsti. Derfor vil Holmevej også være lidt mere besværlig at færdes på helt frem til sommerferien næste år.

Mens arbejdet står på, vil det være nødvendigt at spærre et af køresporene af, ligesom også de fleste sideveje til Holmevej bliver lukket af i perioden.

Der er ikke meget plads til cykelsti i begge sider af vejen, og derfor har det været nødvendigt at inddrage arealer fra private grundejere. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

I og med at det er en længere strækning, der skal anlægges cykelsti på, vil det skifte lidt, hvilke veje der får tilkørslen til Holmevej spærret af.

- Det er blandt andet for at give entreprenøren areal, der kan bruges til arbejdsplads, og jeg tænker ikke, at han skal bruge alle arealer hele tiden, siger Chris Harlev Thomsen, som også fortæller, at der naturligvis vil være skilte, der gør opmærksom på de trafikale ændringer.

Krydsningshelle, ændrede lyskryds og venteperroner

Når nu man alligevel har spaden i jorden og generer trafikken i månedsvis, så kan man jo lige så godt gøre det ordentligt.

Nogenlunde sådan har tanken været hos kommunen forud for projektet, og derfor bliver cykelstien assisteret af en række øvrige løsninger.

I krydset mellem, hvor Holmevej bliver til Carl Nielsens Vej, er der også ændringer på vej. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Der vil blive lavet såkaldte venteperroner ved busstoppestederne, så cykelstien kommer til at løbe imellem ventepladsen og fortovet. Der bliver også lavet en krydsningshelle ved det kryds, hvor Holmevej bliver til Carl Nielsens Vej, så fodgængere lettere og mere sikkert kan krydse vejen.

Sidst men ikke mindst bliver der pillet lidt ved lyskrydset ved Rundhøj Torv, som i fremtiden skal være uden svingbaner. Også krydset ved Rosenvangs Allé bliver lavet lidt om, så det passer til ændringerne på vejen. Og så vil vejbanen generelt bare blive smallere på hele strækningen.

Det er planen, at arbejdet skal begynde i løbet af uge 41 og strække sig indtil cirka juli næste år.

- Men vi lige nu venter vi på en myndighedstilladelse, men vi håber stadig, at det kan blive i uge 41, siger Chris Harlev Thomsen.

Særligt i løbet af sommeren har der været nok at se til for Skovmøllens nye personale. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Det oplagte havde været at skære i åbningstiden, men Skovmøllen gør det modsatte: Nu kan du sætte tænderne i et familievenligt koncept

Skovmøllen håber, at gæsterne stadig vil komme ud at spise, selvom priserne på alting stiger og stiger.

Derfor har restauranten søsat et nyt tiltag, hvor gæster et par dage om ugen kan få dagens ret til 100 kroner. Ideen er at lave mad, som ikke koster ret meget mere, end hvis en familie selv skulle kokkerere.

Skovmøllens ejer håber naturligvis på, at tilbuddet bliver taget godt i mod, for alternativet vil være at drosle ned på restaurantens åbningstider.

- Vi vil gerne gøre, så folk stadig kan komme ud at spise, uden at det bliver så meget dyrere, end hvis familierne selv skulle stå derhjemme og lave mad, lyder det fra Skovmøllens ejer.

Sol og sommer er blevet afløst af blæst, regn og efterår, og de lange gåture i den flotte natur omkring Moesgaard Museum er måske ikke helt så eftertragtede som varme tæpper og indendørsaktiviteter.

Derfor kigger Skovmøllen traditionen tro ind i en periode med færre gæster i restauranten.

Når kriseklokkerne samtidig bimler og bamler, og priserne på energi og råvarer stiger, vil det lette og oplagte træk være at kappe lidt af åbningstiden i restauranten for at spare på de faste udgifter.

Men det oplagte er også nogle gange det kedelige, og det er heller ikke nødvendigvis det rigtige.

- Vi har valgt at gøre det omvendt og så åbne mere op, siger Jens Holm Møller, der tidligere på året kunne åbne Skovmøllen som restaurantens nye ejer.

Derfor kan man fra på onsdag sætte sig til bords til et nyt koncept på Skovmøllen.

- Vi går i luften med familiemiddage, hvor man til aften kan få dagens ret for 100 kroner som voksen, 50 kroner som barn. Man kan enten spise i restauranten eller tage maden med hjem. Der vil også været et alternativ til vegetarer.

Folk skal kunne komme ud at spise

Det er ikke hensigten, at Skovmøllen skal skovle penge ind på initiativet, for det kommer restauranten helt sikkert ikke til, fortæller Jens Holm Møller.

- Måske kommer vi faktisk til at tabe lidt på det, men vi vil hellere have fuld restaurant, og vi vil også gerne kunne holde fast i at have åbent alle ugens dage på nær mandag, siger han.

Jens Holm Møller overtog ved årsskiftet nøglerne til restauranten ved Moesgaard Museum. Privatfoto: Jan Bøgeskov

Men det handler ikke kun om penge og åbningstider. Det handler om at give gæsterne mulighed for fortsat at komme ud og få madoplevelser. For når elregningen, mælken og oksekødet bliver dyrere, er sådan noget som restaurantbesøg et sted, man kan spare.

- Derfor vil vi gerne gøre, så folk stadig kan komme ud at spise, uden at det bliver så meget dyrere, end hvis familierne selv skulle stå derhjemme og lave mad, siger Jens Holm Møller, som også fortæller, at der ikke er sat en slutdato på familiemiddagene.

- Det bliver hver onsdag og torsdag fra nu af, og så kommer det til at køre så længe, det er attraktivt.

Angstprovokerende tid

Det var i februar i år, at Skovmøllens nye hold genåbnede restauranten med Jens Holm Møller i spidsen. Og det har indtil nu været et rigtig godt år på mange måder.

- Det har været helt suverænt og det bedst tænkelige år, hvor vi har været fuldt booket meget af tiden. Så vi har haft armene over hovedet.

Men de glade gæster og travlheden har ikke smittet meget af på bundlinjen af restaurantens regnskab.

- Selvom vi har haft en sindssygt travl sommer, så står vi her uden at have tjent ret mange penge. Og det er lidt angstprovokorende med sådan en tid her, for som restaurant skal du omsætte rigtig meget for at kunne se det på bundlinjen, og når elpriserne så stiger så meget, så forsvinder sommerens indtjening, siger Jens Holm Møller.

Kom med en kedelig tid

I kølvandet på tiden med corona var det ellers endelig nu, at restauranterne skulle tage revanche, og derfor kunne Jens Holm Møller da også godt snart bruge nogle helt almindelig, kedelig og forudsigelige måneder.

- Det ville da være fantastisk med en periode uden alt det her, men vi må prøve at finde noget positivt i krisen, siger han.

Noget af det gode, han kan finde frem, er måden, han og resten af holdet er blevet modtaget på.

- Vi er blevet taget vanvittigt godt i mod, og vi har haft en strøm af fantastiske bryllupper og fødselsdage, så det har været meget positivt.

Tina Christensen og Bente Ramsdahl har begge arbejdet i både vuggestue og som dagplejere i kommunalt regi. Nu er de gået sammen om et privat tilbud. Foto: Christian Gnutzmann

Bente og Tina tabte pusten som kommunale dagplejere: Nu er de selvstændige børnepassere, og arbejdsglæden er tilbage

Det er sådan set ikke, fordi de har mistet lysten til at arbejde med børn, for det elsker de stadigvæk.

Bente Ramsdahl og Tina Christensen fik simpelthen bare nok af alt det, der blev trukket ned over hovedet på dem, da de var ansat som kommunale dagplejere.

Nu har de skiftet jobbet ud med titlen som selvstændige børnepassere, som i bund og grund er det samme arbejde. Den eneste forskel er, at nu bestemmer de selv, hvornår de vil på kursus, hvornår de vil sætte fokus på det ene og det andet, og fremfor alt bestemmer de selv, hvor mange børn de vil have.

Det giver meget mere luft, og deres arbejdsglæde er sprudlet, som de siger.

Det kan godt være, at det rent økonomisk er et dårligt bytte, Tina Christensen og Bente Ramsdahl har lavet ved at blive selvstændige, men det er lige meget. For de har udelukkende gjort det for at passe på sig selv og hinanden.

- Shh…

Bente Ramsdahl har lige fået det sidste barn til at sove, og der er ro i alle seks barnevogne.

Det er midt på dagen, og derfor er det blevet tid til lur for de små. Kort forinden har der været liv og glade dage, og det bliver der igen, når de sovende børn vågner. Og det er med en stor, tyk streg under glade dage.

Bente Ramsdahl og Tina Christensen er nemlig meget glade for at gå på arbejde.

- Nu betyder det ikke noget, at det bliver mandag morgen, og man skal på arbejde, siger Tina Christensen, inden Bente Ramsdahl tager ordet.

- Arbejdsglæden er simpelthen bare sprudlet.

De store smil er efterhånden ni måneder gamle. Makkerparret sagde deres kommunale dagplejerjobs op efter henholdsvis 20 og 30 år i faget og startede deres eget private pasningstilbud ved årsskiftet.

- Vi elsker jobbet som dagplejere, og vi elsker at være sammen med børnene, men vi skal også have plads til det, og det har vi fået nu, hvor vi har vores eget, siger Bente Ramsdahl.

Udfordret på normering

De har lige så mange børn, som de havde, da de var kommunalt ansatte. Derfor kan det måske lyde lidt skørt, når de siger, at det var normeringen i det kommunale job, der fik dem til at springe ud i jobbet som selvstændig.

Men det var altså normeringen, der var den store udfordring. For samtidig med, at de som dagplejere kunne have op til fem børn, blev en masse ting trukket ned over hovedet på dem.

- Der var mange tiltag hele tiden. Nu skulle der fokus på det og det, og nu er der kursus i det og det. Det kunne komme samtidig med, at jeg skulle have tre helt nye børn kørt ind, og så risikerer man at blive presset ud i situationer, man ikke har lyst til, siger Tina Christensen.

Det kostede på arbejdsglæden, når tiden til kurser var nødt til at gå fra tiden til børnene.

- Og det kan både børnene og deres forældre mærke, siger Tina Christensen.

Nu vælger de selv

Som selvstændige børnepassere må de have fem børn hver, så i alt kan ti børn have deres daglige gang hos Humlebierne, som det private tilbud hedder.

- Men vi kan selv vælge, hvor mange vi vil have. Vi kan for eksempel kigge på børnegruppen, når nogen skal videre i børnehave og tænke, at nu vil det være bedst, hvis vi venter med at tage nye ind. Vi kan lave perioder, hvor vi måske kun har seks børn, så vi bedre har tid til at tage de kurser, vi skal, siger Bente Ramsdahl, som også fortæller, at de aldrig kommer til at fylde helt op med ti børn.

For de skal igennem de samme kurser og læreplaner, som de skulle før. Nu har de bare mere frihed til at sætte brikkerne sammen, så det giver bedst mening for dem.

- Det giver os en masse overskud, og hvor vi før gik og talte ned til, at der kom en ferie, så have vi det begge sådan, at da vi gik på sommerferie i år, kunne vi sagtens have arbejdet en uge mere. Vi var fyr og flamme, siger Tina Christensen.

Farvel til økonomisk sikkerhed

Det lyder alt sammen meget godt. Frihed, arbejdsglæde, tid til børnene. Men skiftet fra det kommunale til det private tilbud kommer naturligvis med en pris.

- Før fik vi jo vores løn, uanset hvor mange børn vi havde. Det gør vi ikke længere. Nu får vi for det antal børn, vi har, så når vi vælger en periode med færre børn, så tjener vi selvfølgelig mindre, siger Tina Christensen, men det er heller ikke på grund af pengene, at de har startet deres eget, siger fastslår de.

- Vi har gjort det for at passe på os selv, og det har været det hele værd, siger Bente Ramsdahl.

Mange dygtige pædagoger

De har brugt stort set hele deres arbejdsliv i den kommunale mølle som pædagoger i vuggestuer og som dagplejere. Her har de mødt et hav af pædagoger, og de slår fast, at de intet dårligt har at sige om deres kollegaer.

- Der er rigtig, rigtig mange dygtige pædagoger i det kommunale. Ingen tvivl om det. Men der er udfordringer i forhold til normeringen og arbejdsprocessen, og det blev nok for os, siger de i fællesskab.

Det skal du også vide: Indbrudstyv fængslet efter fire indbrud i Højbjerg, og bilforhandler tjener mest af alle i Aarhus

Her får du et kort nyhedsoverblik fra 8270.

Først blev han afsløret af en nabo, så af husejeren selv: Nu er 37-årig varetægtsfængslet for i alt syv indbrud

Det kan godt betale sig at slå alarm, når man opdager en indbrudstyv i færd med at udføre sine ulovligheder. Den viden kunne en 37-årig mand gå på weekend med. Desværre for den 37-årige mand, var det ham, der var skyld i, at der blev ringet efter ordensmagten.

En borger kom torsdag middag hjem til sin villa på Søsterhøjvej og så en fremmed mand skynde sig ud fra villaen med et koben i hånden. Borgeren gav politiet et signalement af gerningsmanden, og politiet fik mistanke om den 37-årige mand.

Og ganske rigtigt, da politiet kom frem til mandens adresse, fandt det både cykel og tøj, som passede på beskrivelsen.

Den 37-årige mand blev anholdt og sigtet for indbrud, og da det ikke var første gang, at manden blev nuppet for indbrud, blev han fredag fremstillet i grundlovsforhør, hvor han blev varetægtsfængslet i fire uger.

Ifølge Østjyllands Politi nægtede manden de fleste af forholdene, men han valgte ikke at kære kendelsen.

Han blev fremstillet for i alt syv indbrud, hvor de fire af dem er blevet begået i Højbjerg. Det seneste endte faktisk med at blive et røveri, da tyven løftede kobenet mod borgeren og sagde ”lad være med at gøre noget”, oplyser Østjyllands Politi.

For nogle uger siden var en mand på spil på Emiliedalsvej, hvor en vaks kvinde opdagede indbrudstyven i aktion hos naboen. Også her kunne der gives et godt og detaljeret signalement af manden, som endte med at sende politiet det rigtige sted hen. Ifølge politiet er der altså tale om den samme mand.

Bilforhandler fra Højbjerg topper listen: Tjener mest af alle i Aarhus

Hvis de smiler lidt ekstra hos Via Biler for tiden, så er der en god grund.

Forhandleren med hovedkontor i Højbjerg er nemlig den bilforhandler i Aarhus, der i seneste regnskab har lavet det bedste resultat før skat. Det viser en opgørelse, som Århus Stiftstidende har lavet på baggrund af bilforhandlernes og leasingselskabernes regnskaber.

Indtjeningen før skat endte sidste år på 49.332.000 kroner hos Via Biler, som har afdelinger flere steder i landet. Det var lige nok til overgå Bayern Auto Group Aarhus, som indtager andenpladsen på listen.

Via Biler er ikke den eneste højbjergforhandler på Stiftens top-15. Også Aros Leasing på Søren Nymarks Vej blander sig blandt de bedst tjenende forhandlere i Aarhus. Med et samlet resultat på 5,5 millioner før skat indtager Aros Leasing en sjetteplads på listen.

Euro-Car med adresse i Højbjerg sniger sig med på listen på en 12. plads med et resultat før skat på 2,8 millioner kroner.

Moesgaard Museum tager affære efter klager

Et udkigstårn og en campingvogn i baghaven er nu fortid ved det gamle Fiskerhuset på Moesgård Strand.

Det er det, fordi Moesgaard Museum, som ejer huset, har bedt lejeren om at fjerne begge del, efter museet har modtaget klager. Det skriver Århus Stiftstidende.

Klagerne kommer blandt andet fra Danmarks Naturfredningsforening og en privat borger. Henvendelserne går på, at tårnet og campingvognen skulle ødelægge det naturlige udtryk, og at det samtidig skulle være ulovligt, fordi det karambolerer med strandbeskyttelseslinjen.

Om det er tilfældet, var egentlig op til Kystdirektoratet at tage stilling til, men sagen er endnu ikke blevet behandlet, og nu har museet altså selv taget affære.

- Vores driftschef tog også kontakt til Danmarks Naturfredningsforening, og han var helt enig i, at hverken legehuset eller campingvognen, der var opsat, gjorde noget godt for området, siger kommunikationschef på Moesgaard Museum, Bodil Jensen til Stiften.