Det koster over 14 millioner og vil drille trafikken i mere end et halvt år: Men derefter kan du også cykle trygt på hele Holmevej
Fra uge 41 og til juli næste år vil Holmevej være et besværligt sted at færdes. Der skal anlægges cykelsti, og det kommer til at påvirke trafikken.
Sideveje til Holmevej bliver spærret af, der vil kun være et farbart kørespor, og generelt er der lagt op til omkørsel.
Men når cykelstien så står færdig til sommer, skulle det gerne gavne trafiksikkerheden. Og cykelstien er ikke det eneste, der bliver lavet om på strækningen. Der bliver også lavet en helle, så fodgængere lettere kan krydse vejen, og lyskrydset ved Rundhøj Allé bliver lavet om.
Prisen for herlighederne løber op i cirka 14 millioner kroner.
Gravemaskinerne ruller ind i Højbjerg, og de slår lejr for de næste mange måneder.
Det betyder, at du måske med fordel kan kigge efter andre ruter, hvis du plejer at køre på Holmevej. For her vil trafikken blive generet af det arbejde, der nu begynder.
Holmevej er nemlig den heldige vinder af en ny cykelsti. Det vil sige, at cyklister ikke længere skal dele kørebane med biler, buser og lastbiler på strækningen fra Rundhøj Torv og til Travbanen.
Og det er ikke bare sådan lige at anlægge cykelsti på den del af Holmevej. Vejen er nemlig relativt smal, så det har været nødvendigt at inddrage dele af private haver og arealer. Cirka 60 grundejerne er blevet eksproprieret og bliver betalt en erstatning, som er afhængig af indgrebets størrelse.
- Det kommer til at koste cirka halvanden millioner kroner i erstatninger, siger Chris Harlev Thomsen, der er projektleder hos Aarhus Kommune.
Dertil kommer udgifterne til selve cykelstien og anlægsarbejdet.
- Jeg vil skyde på, at det samlede projekt løber op i omkring 14 millioner kroner, og så er der også brugt noget økonomi tidligere i projektet til forarbejde og den slags. Det er ikke regnet med i de 14 millioner kroner, siger Chris Harlev Thomsen.
Generer trafikken
Det er en større operation at anlægge en cykelsti. Derfor vil Holmevej også være lidt mere besværlig at færdes på helt frem til sommerferien næste år.
Mens arbejdet står på, vil det være nødvendigt at spærre et af køresporene af, ligesom også de fleste sideveje til Holmevej bliver lukket af i perioden.
I og med at det er en længere strækning, der skal anlægges cykelsti på, vil det skifte lidt, hvilke veje der får tilkørslen til Holmevej spærret af.
- Det er blandt andet for at give entreprenøren areal, der kan bruges til arbejdsplads, og jeg tænker ikke, at han skal bruge alle arealer hele tiden, siger Chris Harlev Thomsen, som også fortæller, at der naturligvis vil være skilte, der gør opmærksom på de trafikale ændringer.
Krydsningshelle, ændrede lyskryds og venteperroner
Når nu man alligevel har spaden i jorden og generer trafikken i månedsvis, så kan man jo lige så godt gøre det ordentligt.
Nogenlunde sådan har tanken været hos kommunen forud for projektet, og derfor bliver cykelstien assisteret af en række øvrige løsninger.
Der vil blive lavet såkaldte venteperroner ved busstoppestederne, så cykelstien kommer til at løbe imellem ventepladsen og fortovet. Der bliver også lavet en krydsningshelle ved det kryds, hvor Holmevej bliver til Carl Nielsens Vej, så fodgængere lettere og mere sikkert kan krydse vejen.
Sidst men ikke mindst bliver der pillet lidt ved lyskrydset ved Rundhøj Torv, som i fremtiden skal være uden svingbaner. Også krydset ved Rosenvangs Allé bliver lavet lidt om, så det passer til ændringerne på vejen. Og så vil vejbanen generelt bare blive smallere på hele strækningen.
Det er planen, at arbejdet skal begynde i løbet af uge 41 og strække sig indtil cirka juli næste år.
- Men vi lige nu venter vi på en myndighedstilladelse, men vi håber stadig, at det kan blive i uge 41, siger Chris Harlev Thomsen.