Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Når Hanne Kristensen ikke er på arbejde, bruger hun de fleste vågne timer i campingstolen og nyder udsigten. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Tyvstart på ferien og sabbat år fra studiet - Ja camping kan bruges til lidt af hvert

Ferien har meldt sig. I hvert fald på den her lille en-mands redaktion. Christian tøffer rundt derhjemme og holder ferien i forlængelse af sin barsel. Og den tid jeg fik lov at passe biksen her, er desværre også udløbet. Det betyder dog ikke, at i kære læsere skal snydes for gode historier hen over ferien.

Der er nemlig skrevet gode historier for de næste uger, også selvom det ikke lige er de mest aktuelle, er de et læs værd. I hvert fald hvis jeg selv skal sige det. Denne gang skal vi på camping. Nærmere bestemt skal vi et smut forbi Blommehaven Camping.

Her har to meget forskellige campist-par inviteret os indenfor til et kig. Det er både fastligger parret, der bor i campingvognen fra åbnings- til lukkedag og et ægtepar fra Højbjerg, der tyvstarter sommerferien og bruger de sidste tre uger op til sommeren på campingpladsen med udsigt over Aarhus bugt.

Først har vi fået lov at kigge ind og se, hvordan et sabbatår fra studierne kan se ud, hvis man som Mathias Rejnhold da er ”fra landet og har skruet hænderne ordentligt på” samt har en kæreste, der også kan leve med at bo i en campingvogn, også når det bliver lidt vådt og fugtig.

Jeg kan afsløre at hygge og det simple liv, er de to nøglebegreber i campinglivet. Men kig da med, der er en masse billeder.

Herefter tager vi den lige en enkelt eller to generationer op. Her er det ikke fjumreår, som det måske hedder hos Hanne og Bo, der trækker. De har fundet ud af hvordan de får mere ud af sommeren, med købet af en egoistvogn og en plads med fantastisk udsigt.

Her er det roen ved camping og den lækre natur der vejer tungt. Måske kan andre inspireres?

Er I allerede gået på ferie, vil jeg da også lige benytte muligheden for at ønske en god ferie til jer alle.

Billede af Markus Hjelmager Sørensen
Billede af skribentens underskrift Markus Hjelmager Sørensen Journalist
Hyggen er i højsædet, når man træder ind i forteltet hos Mathias og Camilla Rejnhold. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Kom med på en kigger - Det er simpelt og hyggeligt: Mathias og Camilla holder sabbatår i deres campingvogn

Hvordan ser det egentligt ud, når man bruger sit sabbatår i en gammel finsk campingvogn, der ikke kostede de glade ejere mere end 9.000 kroner.

Ja det kan du få øjnene op for i denne artikel. Mathias og Camilla Rejnhold har nemlig inviteret indenfor til et kig. Campingvognen er ikke specielt stor og dækker kun de mest basale behov. Men alligevel lader parret lejligheden i Aarhus stå tom, for at bo hele camping sæsonen på Blommehave Camping.

Mathias Rejnhold arbejder som pladsmand i sit friår fra medicin studiet. Hvilket er grunden til parret kan få lov at bo på campingpladsen fra marts til oktober. Er du nysgerrig på en alternativ boligform, synes jeg du skal kigge med. Der er masser af billeder.

En hel campingsæson som pladsmand og fastligger på Blommehaven, må siges at være et lidt atypisk sabbatår. Det har dog været det helt rigtige for Mathias Rejnhold, der sammen med kæresten Camilla Rejnhold slapper af og nyder roen midt i naturen. Vi er blevet inviteret indenfor til et kig.

I en gammel finsk campingvogn godt gemt væk i det ene hjørne af Blommehaven Camping bor parret Mathias og Camilla Rejnhold fra marts til oktober i en fastligger vogn. Det er ikke nogen kæmpe luksus campingvogn, men det er tydeligvis heller ikke nødvendigt for skabe sig et hyggeligt hjem på fire hjul, med udsigt udover Aarhus bugten fra den lille sengs fodende.

Først en lille introduktion af de gæstfri beboere. Mathias Rejnhold er til dagligt ansat på Campingpladsen som pladsmand, hvorfor det giver rigtig god mening at bo på campingpladsen hele dens åbningstid.

- Jeg har en bachelor i medicin, men havde lige brug for noget pause fra studierne, så fik jeg en mulighed for at arbejde her som pladsmand, og det passede bare perfekt med en pause fra studiet, forklarer Mathias Rejnhold.

Han har ikke som sådan nogen håndværksbaggrund, men som han selv siger - Jeg er fra landet, så man har jo hænderne skruet okay på, og lavet lidt af hvert derhjemme.

Camilla Rejnhold er ikke tilknyttet campingpladsen, men "arbejder bare", hvilket jo som oftest betyder, at man holder fri fra studierne, som også er tilfældet her.

Vi er blevet inviteret indenfor i deres campingvogn for at se, hvordan det kan se ud, og fungerer i praksis at bo i en campingvogn med dertilhørende fortelt, der fungere som både køkken og dagligstue. Velkommen til.

Alene i køkkenet

Når man træder ind i den lille aldrene campingvogn, står man, som de fleste, der har camperet ved i selve køkkenet. Et køkken der tæller to små gasblus og en håndvask, der ikke fås meget mindre, før en Magrethe skål kunne være stand-in.

-   Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi ikke kan lave mad sammen. Det er altså bedst man står alene, også selvom vi har tilføjet lidt bordplads og en lille ovn i forteltet, så er madlavning altså et enmands projekt, fortæller Mathias Rejnhold.

Køkkenet er udvidet med en lille smule bordplads, det er dog stadig ikke egnet til mere end en person ad gangen. Foto: Markus Hjelmager Sørensen.

Der er dog blevet plads til både røremaskine og service i flere forskellige afskygninger, så det er ikke helt tilbage til de gode gamle dage i køkkenet. Et "barskab" er der da også blevet plads til, så det unge par ikke skal gå tørstige i seng. Der ligges dog ikke op til sådan rigtig store arrangementer, der er nemlig kun to vinglas til skue.

Barskabet er i miniformat, men godt fyldt op til et par rigtig gode aftener. Måske noget skal gemmes til de lidt koldere tider. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Bugten i fodenden

Inde i vognen, der er fra årgang 1983 og satte Mathias Rejnhold hele 9000 kroner tilbage, ser man en helt typisk campingvogn. En lille siddegruppe i den ene ende og en seng i den anden. Og det er da heller ikke selve vognen, der tiltaler det unge par.

- Det er bare megahyggeligt og fredeligt at være her, når vi ligger i vores seng kan vi lige se lidt af bugten og så er der bare de mest fantastiske solnedgange om aftenen, fortæller Mathias Rejnhold.

Sengen er ikke så stor, men gør mere end op for det med udsigt til fjorden fra det lille vindue i fodenden.. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Det er dog ikke kun fryd og gammen i den finske campingvogn. I hvert fald ikke sådan hele tiden. Vognen er nemlig utrolig varm, og det samme er forteltet når solen står på. Noget der nok hænger sammen med at vognen er finsk og bygget til de lidt koldere klimaer.

Så det er ikke fordi den ene elektriske radiator i campingvognen er på overarbejde.

Mathias og Camilla har faktisk ikke camperet tidligere, men på et enkelt er år de blevet hovedkulds opslugte af livsstilen. Foto Markus Hjemager Sørensen.

Motorcykel i Vietnam

Lige nu har vi ramt de bedste uger i campingsæsonen. Der er masser af dage med solskin og skyfri himmel, dog ikke de timer vi var forbi. Her stod regnen ned i en meget insisterende sommer byge. Men når det engang begynder at blive lidt koldere og mere vådt udenfor, må parret leve med en del ubudne gæster i forteltet.

- Det værste ved at bo hernede, sådan mere eller mindre fast, det er, at når det er lidt mere fugtigt søger mange dyr ind i forteltet, så der er en del kryb man lige skal forholde sig til, siger Camilla Rejnhold.

Havde vejret været mere medgørligt, ville man kunne se en solbeskinnet "terrasse", noget ikke særligt mange er begunstigede af at have plads til på Blommehaven. Foto: Markus Hjelmager Sørensen.

Der dog ikke har lyst til at tage tilbage til lejligheden i Aarhus før det er strengt nødvendigt. Og som parret pointere, kan man nok heller ikke forvente at en campingvogn til 9.000 kroner kan holde alle ubudne gæster fra fadet. Selvom der er lagt en del arbejde i for at gøre den beboelig.

Men hvad gør man så når campingpladsen holder vinterlukket, er det tilbage til lejligheden i Aarhus, hvor roen er skiftet ud med støj fra vejene og de mange træer med naboer på alle sider. Ja man gør i hvert fald noget, men Aarhus ligger i lige i horisonten.

- Vi ved faktisk ikke lige nu hvad vi skal efter oktober. Vi ved dog vi vil ud og rejse, men der er flere ting oppe at vende. Lige nu tænker vi en del på en motorcykel tur i Vietnam, eller måske tage campingvognen med på tur igennem Østeuropa, fortæller Mathias Rejnhold med et stort smil på læben.

Vi siger tak for kigget, og lader Mathias Rejnhold lukke forteltet for denne gang. Foto Markus Hjelmager Sørensen

På trods af regnvejr under besøget var det nemt at fornemme, hvor hyggeligt, det kan være under bedre vejrforhold. Det var altså en rundtur i fastligger vognen på Blommehaven

Det kan være svært at komme afsted mod arbejdet om morgenen, når man står op til en udsigt som denne. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

- Sommerferien starter bare tre uger tidligere, selvom vi stadig går på arbejde: Hanne og Bo er blevet bidt af en gal campingvogn

Ægteparret Bo Hjelmager og Hanne Kristen fra Højbjerg har fundet en måde, at få lidt ekstra feriefornemmelse end de sædvanlige tre ugers sommerferie, med egne ord forlænger de sommerferien med tre uger ydereligere, selvom de stadig går på arbejde.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og så foregår det nærmest i deres egen baghave. De tager nemlig på camping tre uger før sommerferien egentligt starter. Og det er altså ikke bare hvilken som helst camingplads. Nej, de skal forbi Blommehaven Camping for at nyde naturen og ikke mindst udsigten over bugten.

Livet er givetvis noget mere primitivt i en campingvogn, hvor badet ikke bruges, men det kan altså noget andet end hverdagens trummrum. Først og fremmest giver det ro.

Udlængsel under de efterhånden fortrængte corona nedlukninger blev starten på en ny livsstil for Hanne og Bo Hjelmager. Sidste år købte de en Campingvogn og kørte direkte fra forhandleren du til Blommehaven Camping. Og de ligger der igen i år og næste år.

På plads 288 hos Blommehaven ligger der en lille campingvogn, forteltet er vendt væk fra grusvejen og ud mod Aarhus bugten. Da jeg runder hjørnet ligger Hanne Kristensen og småsover på sin liggestol med kig udover hele bugten, ja faktisk kan hun se hele vejen til Mols.

Campingvognen er ganske ny, kun et år gammel. Den er af mærket Adria og så kalder de to sommerresidenter den for en rigtig egoist vogn. Et stort køleskab, for en campingvogn bevares, er prioriteret højere end en soveplads eller to mere.

Skulle de voksne børn komme på besøg, får de en luftmadras i forteltet. Hvilket faktisk må være meget lækkert, når man kan falde i søvn og vågne til en helt igennem fantastisk udsigt gennem teltduen.

- Vi har været så heldige i år, at vi har fået det vi nok selv vil kalde for kongepladsen. Vi har også forsøgt at booke den til næste år, men der var vi altså for sent ude, fortæller Bo Hjelmager.

Parret bor på campingpladsen tre uger om inden deres reelle sommerferie starter, for lige at tage forskud på campingglæderne.

Ikke fastliggere

Ægteparret fra Højbjerg er ikke fastliggere hos Blommehaven camping, men når sommerferien nærmer sig, og vejret begynder at indbyde til udendørs hygge og afslapning, slæber de campingvognen den korte vej fra deres hus på Lerhus Allé til Blommehaven. Nærmere bestemt tre kilometer.

- Vi gør det for at komme tættere på naturen og den ro det giver at være herude. Derhjemme kan vi nærmest ikke sidde i vores have på grund af trafiklarmen fra vejen. Så er det bare fantastisk at kommer herned med udsigt til bugten og alt naturen omkring, forklarer Hanne Kristensen.

Et er bare som om vi allerede er på sommerferie, selvom vi går på arbejde hver eneste dag. Så når vi kommer herned er det altså bare feriestemning

Bo Hjelmager

En af flere grunde til, at fastligger livet ikke er noget for ægteparret er, at man os Blommehaven ikke selv, kan bestemme hvilken plads man får, og man kan faktisk ikke engang være sikker på at få en plads. Det hele foregår nemlig ved lodtrækning. Noget der er bestemt af Aarhus Kommune, som ejer campingpladsen.

Der er ikke blevet plads til en dobbeltseng i campingvognen, men at vågne op med kig til himmelen er nu heller ikke helt dumt. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

- Vi vil selv bestemme perioden vi ligger hernede, og som fastligger er det delt op i sæsoner. En forårs og en efterårssæson. Så hele højsæsonen, hvor det for os er dejligst at være her, vil ikke være en mulighed som fastligger, fortæller Hanne Kristensen.

Et skærebræt og en bådgrill

Når man rykker fra et hus med alt det der høre sig til der, så vil det nok være en stor omstilling for de fleste at skulle vænne sig til en hverdag uden de sædvanlige hjælpere som opvaskemaskine, det store køkken og ja bare sit eget toilet og badeværelse.

- Der er selvfølgelig nogle ting man ikke har her, men det egentligt også meget rart, det hele er lidt mere primitivt, altså bordpladsen i køkkenet er reduceret til et skærebræt og ovnen findes ikke. Der har vi en lille bådgrill i stedet, siger Hanne Kristensen.

De store serveringer kan være svære at få plads til på den lille køkkenbord. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

De materielle mangler betyder dog ikke det store for parret. Det giver dem nemlig langt mere at være fri for hverdagens stress og larm, end at der lige er en opvaskemaskine. De elsker begge at være i naturen og går næsten dagligt en tur til stranden eller i skoven, både morgen og aften.

- Det er bare som om vi allerede er på sommerferie, selvom vi går på arbejde hver eneste dag. Så når vi kommer herned er det altså bare feriestemning. Folk der bader ved stranden og bare tøffer rundt, så er det svært at tage stressen med sig, forklarer Bo Hjelmager.

Parret benytter sig endnu ikke det store af badebroen, men Hanne Hjelmager er gået i træning, og er nu kommer så langt at begge ankler da godt kan komme i det stadig lidt for kolde vand.

Hjem og passe katten

Står jeres hus så bare tomt de tre uger i ligger her inden i tager på sommerferie?

- Ikke helt, jeg kører hjem og arbejder i alle hverdagene, så jeg er stort set hjemme hver dag, også for lige at passe katten lidt. Bo er slet ikke hjemme medmindre, der er noget der kræver han skal hjem, fortæller Hanne Kristensen.

- Ellers passer katten huset når vi ligger hernede, tilføjer hun.

Når de tre uger på hjemmebanen er gået, rejser de videre ud i Danmark og højst sandsynligt et smut til Nordtyskland når sommerferien faktisk starter. De forventer at få mere end 50 nætter i campingvognen henover sommeren.

Bo Hjelmager og Hanne Kristensen elsker alt hvad der følger med campinglivet. Selv turen til det fælles badeværelseshus om morgenen. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Parret har også allerede booket tre uger på Blommehaven igen til næste år, når der skal tyvstartes på sommerferien. Plads 288 eller kongepladsen, nåede de dog ikke at booke, så eftermiddagsluren bliver ikke med panorama udsigt over bugten til næste år.

Men mindre kan også gøre det for de campingglade højbjerggensere.