Borgere vil have gjort noget ved fartglade bilister på utryg strækning: - Sæt hastighedsgrænsen ned, og lav fartkontrol
Det er utrygt at færdes på Jelshøjvej, selvom bilisterne holder sig nogenlunde til den fart, de må.
Sådan lyder det fra Eva Bonefeld, der hver dag går tur med hunden omkring den smalle landevej.
Hun opfordrer derfor til, at hastighedsgrænsen sættes markant ned. Det samme gør en håndfuld andre borgere, der gennem de seneste par år har taget fat i Aarhus Kommune.
Men grænsen er stadig 80 kilometer i timen.
I første omgang lyder det som en fin grænse, mener byrådsmedlem Jesper Kjeldsen (S), da han har stor tillid til kommunens fagfolk.
Når Eva Bonefeld hver morgen går tur med sin hund, har hun plads på første parket til de ubehagelige situationer.
Scenen er Jelshøjvej, og aktørerne er de bilister, der bruger Jelshøjvej, og som ifølge hende trykker lidt for hårdt på speederen.
- Det er uforsvarligt, som folk kører. Vejen er smal, og flere steder er der meget dårlig sigtbarhed, siger hun.
Jelshøjvej er en smal landevej, der går fra Skåde og syd på mod Tranbjerg og Mårslet. Eva Bonefeld bor på Skåde Højgårdsvej, der ligger lige ved Jelshøjvej, og hun kunne godt vælge at lufte sin hund andre og mere trygge steder.
- Der er flere, der spørger, hvorfor jeg tør blive ved med at gå tur her, men jeg er jo voksen, og jeg går i rabatten eller op på marken. Det er værre for cyklister og især små børn på cykel.
- Men det er da ærgerligt, at alle ikke kan færdes på Jelshøjvej, fordi nogen bruger den som en smutvej og kører rigtig hurtigt.
Fartgrænsen er 80 kilometer i timen, og det er her, det store problem er ifølge Eva Bonefeld. For det egner strækningen sig slet ikke til.
- Man bør sætte grænsen ned til 40 i timen, og så skal der laves fotokontrol. Folk kan nemmere forstå det, når det koster penge, siger hun.
Flere henvendelser
Eva Bonefeld er ikke den eneste, der råber vagt i gevær, når det kommer til hastigheden hos de firehjulede på Jelshøjvej.
Siden 2021 har kommunen fået henvendelser fra fem forskellige borgere, der alle påpeger det uhensigtsmæssige i kombinationen af smal vej og høj fart. Det viser en aktindsigt som Skåde-Højbjerg-Holme og Tranbjerg-MårsletLIV har fået.
”Der er mange, som kører efter forholdene og nyder udsigten samt passer på cyklister, heste, løbere samt gående. Så er er dem, som absolut ikke forstår, at forholdene ikke giver ret til 80-100 km i timen”.
Sådan står der i en af henvendelserne til Aarhus Kommune. En anden borger skriver: ”Jeg har talt med flere af mine naboer, og vi er alle enige om, at Jelshøjvej helt fra Ringvej Syd og til Ellemosevej ikke egner sig til at køre den tilladte generelle hastighed på 80 km. i timen.”
I henvendelserne bliver der foreslået noget af det samme, som Eva Bonefeld flager for. En nedsættelse af hastighedsgrænsen.
”Vi kunne godt tænke os, at hastigheden på vejen blev nedsat til 50 km. i timen”.
Tiltro til forvaltningen
Jesper Kjeldsen sidder i Aarhus Byråd for Socialdemokratiet, og han har generelt en stor tiltro til, at man i forvaltningen sætter fartgrænserne efter et stærkt rationale.
Men hvad skal der til, for at man sætter fartgrænsen ned?
- Det kan eksempelvis være, hvis man udstykker et område i nærheden, og det bliver den daglige vej for mange cyklister. Der kan også være mulighed for, at man sætter farten ned på bestemte områder, og det er der nogle, som er enormt fagligt dygtige, der ved mere om end mig, og dem har jeg tillid til, siger han.
- Derved er det ikke sagt, at der ikke er nogle ting, hvor opmærksomheden ikke lige har været der, og så er det fint, at borgere eller fællesråd for eksempel bringer tingene på bane. Så er det vores opgave at reagere på det og vurdere, om vi skal gøre noget ved det. Eller om der er en grund til, at det er, som det er, uddyber Jesper Kjeldsen.
Han er ikke bekendt med, at hverken borgere eller fællesråd i området har rettet henvendelse til ham, men hvis nogle gør, vil han tage den videre til forvaltningen og høre, hvorfor man ikke sætter fartgrænsen ned.
Tragisk ulykke i 2005
Eva Bonefeld har set flere situationer, som kunne være endt rigtig galt. Og så minder hun om, at en ulykke for en del år siden fik det værst tænkelige udfald.
En ung bilist kom kørende med lidt over 80 kilometer i timen, og på en bakketop ramte bilisten ni cyklister, som kom cyklende i modsat retning. Sammenstødet var så voldsomt, at det kostede to cyklister livet.
Retten fastslog senere, at cyklisterne havde kørt korrekt og ikke havde fyldt hele vejen. Sagen endte med, at den unge bilist blev kendt skyldig i uagtsomt manddrab men slap med bødestraf, da retten ikke mente, at bilisten havde kørt væsentligt over de tilladte 80 i timen, og at der ikke var tale om ”særlig hensynsløst kørsel”. Det kunne man læse i Århus Stiftstidende i september 2006.
Ulykken fik meget opmærksomhed, og særligt fra de nærmeste naboer og motionscyklister, som ofte benyttede Jelshøjvej, gik opfordringen på, at der skulle gøres noget ved fartgrænsen.
Sådan endte det ikke, og Eva Bonefeld håber, at der nu bliver gjort noget ved hastigheden på strækningen.
- Det er et spørgsmål om tid, før det går galt igen, siger hun.
Bestil en fartkontrol
Selvom strækningen har en fartgrænse på 80 kilometer i timen, betyder det ikke, at du absolut skal sende speedometeret op til de 80.
Det understreger Lars Bisgaard, der er politikommissær ved Østjyllands Politis færdselsafdeling.
- Man skal altid køre efter forholdene, lige gyldigt hvad grænsen er.
Han fortæller samtidig, at man kan tage fat i ordensmagten, hvis man mener, at der bliver kørt for hurtigt på en strækning.
- Så kan man bestille en hastighedskontrol på politiets hjemmeside, og så kigger vi på, om det kan lade sig gøre, og om det giver mening. Så vil man i hvert fald få belyst, om der er noget, siger Lars Bisgaard.