For 15 år siden stod Rundhøj-tyve bag et af danmarkshistoriens største tyverier – og så fyrede de millionerne af på tant og fjas
Med et brag begyndte det, der skulle vise sig at være et af danmarkshistoriens største tyverier.
Hegnet til Danske Banks pengecentral i Brabrand var splittet ad, og cirka et minut senere var gerningsmændene væk igen. 26,7 millioner kroner rigere.
Nu var jagten i gang. Hvem stod bag, og kunne politiet finde dem?
Svaret på det første blev ganske hurtigt klart på politigangene. Rundhøjbanden var hovedmistænkt.
Svaret på det andet var ja. For banden gjorde ikke meget for at skjule deres nye luksustilværelse.
Politiet slog til på et hotel i Prag, og gerningsmændene blev hver idømt fire års fængsel.
Det var timet og tilrettelagt.
Som var det Egon Olsen, der havde lagt puslespilsbrikkerne bag det kup, som en gruppe tyve lavede i 2007.
Udefra set virker det i hvert fald til at være planlagt nøje.
Og alt klappede tilsyneladende. For på ganske kort tid var en lille gruppe mænd blevet 26,7 millioner kroner rigere. Samtidig var Danske Banks afdeling på Edwin Rahrs Vej blevet et tilsvarende beløb fattigere.
I en stjålet Toyota bragede fire mænd gennem hegnet til pengecentralen. Et minuts tid senere forlod de stedet i en flugtbil, hvor en femte gerningsmand sad klar bag rattet. I store sække havde de, hvad der på det tidspunkt var udbyttet fra danmarkshistoriens næststørste kup.
- De har lavet en god research, konstaterede politikommissær Mogens Brøndum fra Østjyllands Politi i Århus Stiftstidende dagen efter det store tyveri.
Han henviste til, at gerningsmændene vidste præcist, hvad de skulle gøre, efter de havde forceret hegnet. Iført skihuer, som dækkede deres ansigter, løb de hen til den pengetransport, der var ved at blive læsset. Uden at sige noget til personalet stak tyvene afsted med de mange millioner.
Gerningsmændene havde heller ikke våben med. Den detalje endte med at få stor betydning, men det vender vi tilbage til.
Mistænkelig landejendom ved Bjødstrup
Klokken havde lige passeret otte om morgenen den 27. december 2007, da Toyotaen torpederede bankcentralens hegn. Kort tid efter fik politiet stablet et hold på benene, som satte gang i en intens efterforskning.
Blandt andet blev en helikopter sendt på vingerne, og det var særligt en gammel, forladt landejendom på Bjødstrupvej, der allerede samme aften, som kuppet fandt sted, fik politiets opmærksomhed.
En nabo til ejendommen fortalte til Århus Stiftstidende, at den forladte gård blev brugt til narkohandel og af par, der ”ville kissemisse uset”, som avisen skrev.
Nu var den tilsyneladende også blevet brugt som led i et af danmarkshistoriens største tyverier.
Efter en ransagning af stedet fandt politiet blandt andet store poser som dem, der var brugt ved tyveriet, tøj, sko og huer.
- Det var et gennembrud. Vi var slet ikke i tvivl om, at der var en klar forbindelse til kuppet, sagde kriminalassistent Jørgen Werdermann, der var på sagen, til Århus Stiftstidende, da avisen talte med ham i 2014 om kuppet.
Rundhøj under lup
Pilen pegede hurtigt i retning af Bjødstrupvej, og næsten lige så hurtigt pegede den på Holme og Rundhøj.
Præcist et år tidligere, næsten på samme klokkeslæt, blev en pengetransport ved Tilst udsat for et tyveri. Ingen våben, ingen trusler, men på ganske kort tid slap en lille håndfuld gerningsmænd afsted med 11 millioner kroner.
Efterforskningen af tyveriet i Tilst bragte politiet på sporet af en gruppe mænd, som blev døbt Rundhøjbanden.
Banden blev aldrig knaldet for tyveriet, da politiet kun havde mistanke og ingen beviser. Til gengæld var kuppet i Tilst så klart i erindringen året efter, at politiet havde et sted at starte. Og da flere af gruppens medlemmer blev genkendt af øjenvidner, brændte tampen for alvor.
Fanget som Egon Olsen
Selvom alt er planlagt ned til mindste detalje, når Olsenbanden udfører de fantasifulde kup, så plejer det at ende med, at Egon Olsen må en tur i Vridsløselille Fængsel.
Han er ellers godt forberedt på, hvordan pengene skal bruges eller gemmes, så det ikke tiltrækker for meget opmærksomhed.
Og det kunne tyde på, at gerningsmændene fra Danske Bank-tyveriet missede den forelæsning i Olsens forbryderskole.
For de tiltrak i den grad opmærksom med deres nye tilværelse som mangemillionærer.
Allerede i dagene efter tyveriet oplevede betjentene i Hamborgs Lufthavn noget, de ikke så tit.
I Stiften kunne man læse, hvordan en håndfuld danske mænd var troppet op i lufthavnen uden noget, der mindede om bagage.
”Deres totale mangel på bagage fik politiet til at tjekke deres identitet. Under kontrollen opdagede lovens håndhævere en ny detalje: gruppen svømmede i kontanter. Tegnebøgerne var spækket med kontanter: mellem 40.000 og 50.000 kroner fandt politiet på hver af de århusianere, som havde stukket næserne op efter en tur til Thailand”, skrev avisen.
Slog til i Prag
Ifølge artiklen fra Århus Stiftstidende fik mødet med det tyske lufthavnspoliti mændene til at genoverveje udenlandsturen. I hvert fald vendte flere af dem hjem til Aarhus.
Dog var der et par af gerningsmændene, der så stort på at være i politiets søgelys, og en enkelt af dem hoppede på flyet mod Thailand.
Kriminalassistent Jørgen Werdermann var glad for at få bekræftet, at de var på sporet af de rigtige, men han var samtidig ærgerlig over, at mødet med politiet gjorde medlemmerne klar over, at de blev jagtet.
- Rundhøjbanden indrømmer aldrig noget som helst. De forholdt sig fuldstændig tavse, og vi havde endnu ikke tekniske beviser, vi kunne knalde dem på. Vi havde foretrukket at overvåge dem og slå til, når vi havde styr på f.eks. dna-profilerne, sagde han til Stiften i 2014, da han genfortalte sin historie om hele sagen.
Efter at have mistet færten af tre af gruppens medlemmer, kom politiet igen på sporet, da mændene indlogerede sig på et dyrt og fornemt hotel i Prag. Her blev de tre til fire, da ham, som ellers var taget til Thailand, også tjekkede ind på hotellet.
Og det var ganske let at holde øje med dem her. Ifølge Jørgen Werdermanns fortælling smed mændene om sig med penge.
Der gik fest, farver og tant og fjas i den, og da politiet i marts 2008 havde de nødvendige beviser, sendte det et par betjente til Prag. Sammen med tjekkiske kollegaer vækkede de gerningsmændene, som stod op til nogle grimme tømmermænd. Og nå ja, en tur i håndjern og så i kachotten.
Fire års fængsel
”Sagen stopper her”.
Sådan lød overskriften på en artikel i Århus Stiftstidende den 18. februar 2009.
De fem mænd bag kuppet i Brabrand var blevet idømt fire års fængsel, og det ville hverken mændene selv eller anklagemyndigheden anke.
Og så er vi tilbage ved det med de manglende våben og trusler. Det var nemlig afgørende for, hvorvidt kuppet skulle takseres som et røveri eller tyveri. Da gerningsmændene ikke truede sig til pengene, undgik de at blive dømt for røveri, som havde betydet en hårdere strafferamme.
Tilbage var kun det store millionbeløb. Hvad var der sket med pengene?
Politiet fandt et par hundrede tusinde kroner, men det var også det, fortalte Jørgen Werdermann.
- Vi har aldrig fundet dem og har ingen anelse om hvor, hvornår og hvordan, det lykkedes at få dem af vejen. Desuden har vi nogle ret sikre efterretninger, der fortæller, at de efterfølgende har brugt hver en krone på tant og fjas, sagde han til Stiften i 2014.