Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der blev sat en sværm af politifolk på sagen, da en håndfuld mænd på ganske kort tid løb med 26,7 millioner kroner. Arkivfoto: Jens Thaysen

Højbjerg blev centrum for et kæmpe milliontyveri

Kan du huske, hvordan politiet kastede masser af ressourcer og opmærksomhed efter Højbjerg for 15 år siden?

Det var lige efter jul. En masse millioner var forsvundet fra Danske Banks pengecentral i Brabrand, og ordensmagten blev hurtigt guidet i retning af Holme og Bjødstrupvej.

Måske kender du alt til historien, eller måske har du, som det var tilfældet hos mig, først lige hørt om det, der på det tidspunkt var et af de største kup i danmarkshistorien.

Uanset hvad, så får du fortællingen i dagens nyhedsbrev.

Jeg har nemlig været en tur i Århus Stiftstidendes arkiv og læst, hvad der blev skrevet om tyveriet i Brabrand.

Det var interessant læsning, for sagen har mange særlige detaljer. Måske vigtigst af alt, så var det forholdsvis fredeligt – eller, det var så fredeligt, som et tyveri nu engang kan være, når udbyttet lyder på mere end 26 millioner kroner.

Undervejs har jeg ikke kunnet undgå at spørge mig selv, hvad jeg ville gøre med så mange penge, hvis jeg - selvfølgelig på ærlig vis - skulle komme til sådan en formue.

Nu kan du få lov til at gruble over det – hvad skulle pengene bruges på? Et lækkert hus, et par nye biler, eller ville du tage dine venner med på en festlig ferie, hvor ingen af jer skulle bekymre jer om størrelsen på barregningen?

Gerningsmændene bag kuppet i Brabrand valgte fest og farver. Måske forståeligt, men tilsyneladende ikke specielt kløgtigt. For det lugter langt væk, når man pludselig smider om sig med kolde kontanter til tant og fjas. Læg dertil, at gruppen allerede var i politiets søgelys.

Legen stoppede da også her for Rundhøjbanden, som gruppen blev døbt. En våd aften i Prags natteliv blev den sidste på fri fod i lang tid.

I dagens anden historie hopper vi tilbage til nutiden.

Jeg holder løbende øje med politiets døgnrapporter, og heldigvis er det ikke så ofte, at Højbjerg er nævnt. Men tidligere på ugen var der dog noget, der fangede min opmærksomhed.

I rundkørslen på Christian X’s Vej var der sket et trafikuheld. Det fik mig til at tænke på, hvornår der mon sker noget med den rundkørsel, som igennem flere år har dannet ramme om ubehagelige og farlige situationer. Heldigvis er der forbedringer på vej.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Ved en gammel landejendom på Bjødstrupvej 73 gjorde politiet en opdagelse, der viste sig at være et gennembrud i efterforskningen. Arkivfoto: Kim Haugaard 

For 15 år siden stod Rundhøj-tyve bag et af danmarkshistoriens største tyverier – og så fyrede de millionerne af på tant og fjas

Med et brag begyndte det, der skulle vise sig at være et af danmarkshistoriens største tyverier.

Hegnet til Danske Banks pengecentral i Brabrand var splittet ad, og cirka et minut senere var gerningsmændene væk igen. 26,7 millioner kroner rigere.

Nu var jagten i gang. Hvem stod bag, og kunne politiet finde dem?

Svaret på det første blev ganske hurtigt klart på politigangene. Rundhøjbanden var hovedmistænkt.

Svaret på det andet var ja. For banden gjorde ikke meget for at skjule deres nye luksustilværelse.

Politiet slog til på et hotel i Prag, og gerningsmændene blev hver idømt fire års fængsel.

Måske kender du allerede historien, men så får du mulighed for at genlæse den. For 15 år siden blev Højbjerg nemlig centrum for et stort kup, hvor gerningsmændene løb afsted med 26,7 millioner.

Det var timet og tilrettelagt.

Som var det Egon Olsen, der havde lagt puslespilsbrikkerne bag det kup, som en gruppe tyve lavede i 2007.

Udefra set virker det i hvert fald til at være planlagt nøje.

Og alt klappede tilsyneladende. For på ganske kort tid var en lille gruppe mænd blevet 26,7 millioner kroner rigere. Samtidig var Danske Banks afdeling på Edwin Rahrs Vej blevet et tilsvarende beløb fattigere.

I en stjålet Toyota bragede fire mænd gennem hegnet til pengecentralen. Et minuts tid senere forlod de stedet i en flugtbil, hvor en femte gerningsmand sad klar bag rattet. I store sække havde de, hvad der på det tidspunkt var udbyttet fra danmarkshistoriens næststørste kup.

- De har lavet en god research, konstaterede politikommissær Mogens Brøndum fra Østjyllands Politi i Århus Stiftstidende dagen efter det store tyveri.

Klokken 8.08 om morgenen den 27. december 2007 smadrede en Toyota gennem hegnet ved Danske Banks central i Brabrand. Arkivfoto: Jens Thaysen

Han henviste til, at gerningsmændene vidste præcist, hvad de skulle gøre, efter de havde forceret hegnet. Iført skihuer, som dækkede deres ansigter, løb de hen til den pengetransport, der var ved at blive læsset. Uden at sige noget til personalet stak tyvene afsted med de mange millioner.

Gerningsmændene havde heller ikke våben med. Den detalje endte med at få stor betydning, men det vender vi tilbage til.

Mistænkelig landejendom ved Bjødstrup

Klokken havde lige passeret otte om morgenen den 27. december 2007, da Toyotaen torpederede bankcentralens hegn. Kort tid efter fik politiet stablet et hold på benene, som satte gang i en intens efterforskning.

Blandt andet blev en helikopter sendt på vingerne, og det var særligt en gammel, forladt landejendom på Bjødstrupvej, der allerede samme aften, som kuppet fandt sted, fik politiets opmærksomhed.

En nabo til ejendommen fortalte til Århus Stiftstidende, at den forladte gård blev brugt til narkohandel og af par, der ”ville kissemisse uset”, som avisen skrev.

Nu var den tilsyneladende også blevet brugt som led i et af danmarkshistoriens største tyverier.

Et vidne sendte politiet til Bjødstrupvej, hvor der var bid. Gerningsmændene havde uden held forsøgt at slette alle spor. Arkivfoto: Kim Haugaard

Efter en ransagning af stedet fandt politiet blandt andet store poser som dem, der var brugt ved tyveriet, tøj, sko og huer.

- Det var et gennembrud. Vi var slet ikke i tvivl om, at der var en klar forbindelse til kuppet, sagde kriminalassistent Jørgen Werdermann, der var på sagen, til Århus Stiftstidende, da avisen talte med ham i 2014 om kuppet. 

Rundhøj under lup

Pilen pegede hurtigt i retning af Bjødstrupvej, og næsten lige så hurtigt pegede den på Holme og Rundhøj.

Præcist et år tidligere, næsten på samme klokkeslæt, blev en pengetransport ved Tilst udsat for et tyveri. Ingen våben, ingen trusler, men på ganske kort tid slap en lille håndfuld gerningsmænd afsted med 11 millioner kroner.

Efterforskningen af tyveriet i Tilst bragte politiet på sporet af en gruppe mænd, som blev døbt Rundhøjbanden.

Ikke overraskende, så fyldte kuppet en del i spalterne i Århus Stiftstidende den 28. december 2007 - dagen efter tyveriet. Foto: Århus Stiftstidendes arkiv

Banden blev aldrig knaldet for tyveriet, da politiet kun havde mistanke og ingen beviser. Til gengæld var kuppet i Tilst så klart i erindringen året efter, at politiet havde et sted at starte. Og da flere af gruppens medlemmer blev genkendt af øjenvidner, brændte tampen for alvor.

Fanget som Egon Olsen

Selvom alt er planlagt ned til mindste detalje, når Olsenbanden udfører de fantasifulde kup, så plejer det at ende med, at Egon Olsen må en tur i Vridsløselille Fængsel.

Han er ellers godt forberedt på, hvordan pengene skal bruges eller gemmes, så det ikke tiltrækker for meget opmærksomhed.

Og det kunne tyde på, at gerningsmændene fra Danske Bank-tyveriet missede den forelæsning i Olsens forbryderskole.

For de tiltrak i den grad opmærksom med deres nye tilværelse som mangemillionærer.

Politiet fik flere gode tip fra folk, der havde set noget mistænkeligt. Blandt andet gik der ikke ret lang tid, før flugtbilen blev fundet parkeret ved en skov i Hørning, hvor gerningsmændene tilsyneladende var taget videre i en ny bil. Arkivfoto: Jens Thaysen

Allerede i dagene efter tyveriet oplevede betjentene i Hamborgs Lufthavn noget, de ikke så tit.

I Stiften kunne man læse, hvordan en håndfuld danske mænd var troppet op i lufthavnen uden noget, der mindede om bagage.

”Deres totale mangel på bagage fik politiet til at tjekke deres identitet. Under kontrollen opdagede lovens håndhævere en ny detalje: gruppen svømmede i kontanter. Tegnebøgerne var spækket med kontanter: mellem 40.000 og 50.000 kroner fandt politiet på hver af de århusianere, som havde stukket næserne op efter en tur til Thailand”, skrev avisen.

Slog til i Prag

Ifølge artiklen fra Århus Stiftstidende fik mødet med det tyske lufthavnspoliti mændene til at genoverveje udenlandsturen. I hvert fald vendte flere af dem hjem til Aarhus.

Dog var der et par af gerningsmændene, der så stort på at være i politiets søgelys, og en enkelt af dem hoppede på flyet mod Thailand.

Da først politiet for alvor fik mistanke til de rette gerningsmænd, havde de langt hen ad vejen godt styr på dem. Arkivfoto: Jens Thaysen

Kriminalassistent Jørgen Werdermann var glad for at få bekræftet, at de var på sporet af de rigtige, men han var samtidig ærgerlig over, at mødet med politiet gjorde medlemmerne klar over, at de blev jagtet.

- Rundhøjbanden indrømmer aldrig noget som helst. De forholdt sig fuldstændig tavse, og vi havde endnu ikke tekniske beviser, vi kunne knalde dem på. Vi havde foretrukket at overvåge dem og slå til, når vi havde styr på f.eks. dna-profilerne, sagde han til Stiften i 2014, da han genfortalte sin historie om hele sagen.

Efter at have mistet færten af tre af gruppens medlemmer, kom politiet igen på sporet, da mændene indlogerede sig på et dyrt og fornemt hotel i Prag. Her blev de tre til fire, da ham, som ellers var taget til Thailand, også tjekkede ind på hotellet.

Og det var ganske let at holde øje med dem her. Ifølge Jørgen Werdermanns fortælling smed mændene om sig med penge.

Der gik fest, farver og tant og fjas i den, og da politiet i marts 2008 havde de nødvendige beviser, sendte det et par betjente til Prag. Sammen med tjekkiske kollegaer vækkede de gerningsmændene, som stod op til nogle grimme tømmermænd. Og nå ja, en tur i håndjern og så i kachotten.

Fire års fængsel

”Sagen stopper her”.

Sådan lød overskriften på en artikel i Århus Stiftstidende den 18. februar 2009.

De fem mænd bag kuppet i Brabrand var blevet idømt fire års fængsel, og det ville hverken mændene selv eller anklagemyndigheden anke.

Og så er vi tilbage ved det med de manglende våben og trusler. Det var nemlig afgørende for, hvorvidt kuppet skulle takseres som et røveri eller tyveri. Da gerningsmændene ikke truede sig til pengene, undgik de at blive dømt for røveri, som havde betydet en hårdere strafferamme.

Tilbage var kun det store millionbeløb. Hvad var der sket med pengene?

Politiet fandt et par hundrede tusinde kroner, men det var også det, fortalte Jørgen Werdermann.

- Vi har aldrig fundet dem og har ingen anelse om hvor, hvornår og hvordan, det lykkedes at få dem af vejen. Desuden har vi nogle ret sikre efterretninger, der fortæller, at de efterfølgende har brugt hver en krone på tant og fjas, sagde han til Stiften i 2014.

Rundkørslen på Christian X's Vej ved Lidl har lagt asfalt til flere uheld gennem de seneste år. Nu skal den ændres. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

I mandags blev en cyklist påkørt, og endnu et uheld blev tilføjet til kedelig statistik: Nu er kommunen klar til at ændre farlig rundkørsel

Rundkørslen blev Christian X’s Vej har længe været på vej til at blive lavet om. Nu er kommunen endelig klar med en konkret løsning, som også er finansieret og godkendt af myndighederne.

Det betyder, at cyklisterne kan komme mere trygt og sikkert igennem rundkørslen, men det bliver samtidig lidt mere besværligt for dem.

Fremkommeligheden skulle dog gerne vise sig at være en god pris at betale for at få mere sikkerhed, lyder det fra Aarhus Kommune.

Anlægsarbejdet skulle gerne sættes i gang i løbet af foråret. Det skal sørge for, at det bliver mere trygt og sikkert at cykle gennem rundkørslen. Nu er det cyklisterne, der skal holde tilbage for bilerne.

Det kan godt være, at det bliver en lille smule mere besværligt at være cyklist, når man i fremtiden rammer rundkørslen på Christian X’s Vej foran Lidl.

Til gengæld bliver det mere trygt og sikkert at færdes på to hjul.

Det er i hvert fald hensigten hos Aarhus Kommune, der nu er klar med et anlægsprojekt, som skal sikre færre farlige situationer i rundkørslen.

- Det er en rundkørsel, hvor man som bilist kan komme i relativt høj fart, og så kan det være, at man ikke opdager cyklisterne. Derfor skal cykelstien lægges uden om rundkørslen, siger Martin Simonsen, der er projektleder i Aarhus Kommunes mobilitetsafdeling.

Det vil sige, at kommer man cyklende syd fra på Christian X’s Vej, skal man nogle meter henad Jyllands Allé for at krydse vejen, inden man igen kommer tilbage på Christian X’s Vej. Det betyder også, at cyklisterne nu skal holde tilbage for bilerne.

Kommer man nede fra bakken og har retning mod Viby Gymnasium og Tranbjerg, skal man stort set gøre, som man plejer. Cykelstien kommer bare til at ligge uden for rundkørslen.

- Det nedsætter måske trafikfremkommeligheden lidt for cyklisterne, men det bliver til gavn for alle parter, siger Martin Simonsen.

Projektet er nu på plads, og der er hentet de nødvendige tilladelser. Aarhus Kommune forventer, at anlægsarbejdet starter en gang i foråret.

Kvinde blev ramt af bil

Der er desværre en god grund til, at rundkørslen i fremtiden skal tage sig lidt anderledes ud.

I mandags blev en 50-årig kvindelig cyklist påkørt af en bilist, der havde misset sin vigepligt. Kvinden landede på jorden og måtte med en ambulance til hospitalet. Det fremgår af døgnrapporten fra Østjyllands Politi.

Sådan skal rundkørslen se ud i fremtiden. De blå stykker er den nye cykelsti, og som du kan se, bliver den altså flyttet udenom selve rundkørslen. De grønne arealer er græsrabatter. Illustration: Aarhus Kommune

Og det er ikke første gang, at rundkørslen lægger asfalt til den slags situationer. I perioden fra januar 2017 til december skete der fire uheld i rundkørslen. De tre af dem var med personskade, viser en opgørelse fra Aarhus Kommune.

Rundkørslen står også på kommunens ”sorte liste” over steder, hvor trafiksikkerheden bør forbedres. Den såkaldte Sortpletanalyse udpeger 20 steder i kommunen, hvor der på baggrund af uheldsdata er udarbejdet forslag til forbedringer.

Ifølge analysen skete der 13 uheld i rundkørslen i perioden fra 2014-2018.

Derfor skal cykelstien ud af rundkørslen

Det er svært at finde mange gode argumenter for, hvorfor man ikke skulle lave en løsning, der gør det mere sikkert at cykle gennem rundkørslen.

Men måske der alligevel sidder cyklister og tænker, at det da må kunne gøres smartere, så sikkerheden bliver højere, uden at det bliver mere besværligt for cyklisterne.

- Flere undersøgelser peger på, at det nedsætter sikkerheden at have en cykelsti eller cykelbane inde i rundkørslen. Derfor bliver det anbefalet, at man lægger den helt udenfor, siger Martin Simonsen.

I dag cykler man inde i rundkørslen men stadig på cykelsti. Det er bare ikke nødvendigvis nogen sikker løsning. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Et alternativ til den løsning havde været at fjerne cykelstien men stadig lade cyklisterne køre ind i rundkørslen.

- Det kan måske lyde mere farligt, end hvis der er en cykelsti, og det vil også blive mere utrygt. Men hvis man er utryg, kan det være, at man bliver mere opmærksom, og derfor ser vi løsninger, der giver lav tryghed men højere sikkerhed.

Men det er altså ikke den løsning, der er valgt til rundkørslen på Christian X’s Vej. Her er kommunen gået med en løsning, der både gør noget godt for trygheden og for sikkerheden, mens cyklisterne til gengæld får en ganske lille omvej.