Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det har før været undersøgt, om en lysregulering kunne være løsningen i krydset mellem Saralyst Allé og Rosenvangs Allé, men det var ikke muligt. Krydset ligger for tæt på et andet lyskryds, og det ville give for meget kø.

Det farlige kryds er bare ikke farligt nok

Overskriften er ikke den mest positive at starte ud med. Det må jeg nok erkende, men jeg håber at kunne bringe lidt bedre nyheder med højere humør henover sommeren.

Jeg har nemlig været så heldig, at få lov til at passe biksen her alt imens Christian tøffer rundt derhjemme og afholder hans sidste omgang barsel for denne gang.

Så skulle du kære læser, sidde derude med en kanon god historie, der måske kan give lidt større smil på læben end overskriften på det her nyhedsbrev nok gør, så giv endelig lyd. Jeg glæder mig allerede til at høre, hvad der fylder inde i hovedet på jer.

Men nu tilbage til overskriften.

Det farlige kryds på Rosenvangs Allé hvor Saralyst Allé krydser vejen, har igen kæmpet sig ind på dagsordenen, det er ikke noget helt til byrådet endnu, men en enkelt byrådspolitiker har utrolig stor interesse for at gøre krydset sikrere for alle, der færdes jævnligt i Højbjerg.

Metin Aydin Lindved, der er medlem af byrådet for det Radikale Venstre og bor i Højbjerg, gjorde allerede opmærksom på krydset i forbindelse med valgkampen. Han delte flyers ud og håbede på både cykelsti langs Rosenvangs Allé og rundkørsel i det farlige kryds.

Nu er der så kommet svar, og det er ikke just opløftende nyheder. Det er der flere grunde til. Jeg vil ikke løste sløret for dem alle endnu, men jeg kan da røbe, at noget tyder på krydset bare ikke er farligt nok. I hvert fald i følge statistikerne.

Der er dog også plads til hygge og samvær med venner, familie og naboer i det her nyhedsbrev. En lille oversigt over de sankthans arrangementer, hvor alle er velkommen er nemlig også på tapetet. Der er lagt op til gode aftner med underholdning for enhver smag. Der er nemlig tryllekunst, hoppeborg og snobrød gjort klar til fejringen.

God læselyst



Billede af Markus Hjelmager Sørensen
Billede af skribentens underskrift Markus Hjelmager Sørensen Journalist
Metin Aydin Lindved brugte i forbindelse med kommunalvalget en dag med gul vest og flyers i for at sætte fokus på trafiksikkerheden i krydset ved Saralyst og Rosenvangs Allé

- Jeg har set fodgængere springe for livet, fortæller byrådsmedlem Metin Lindved. Alligevel er der ikke udsigt til ændringer på Rosenvang Allé

I forbindelse med valgkampen til kommunalvalget sidste år delte byrådsmedlem Metin Aydin Lindved flyers ud i krydset mellem Rosenvangs Allé og Saralyst Allé. Det gjorde han for at skabe opmærksomhed på trafiksikkerheden i krydset og generelt på Rosenvangs Allé.

Han ville have undersøgt muligheden for at etablere en rundkørsel i krydset og en cykelsti langs vejen. Nu er svarene kommet, og det er blevet til en nedad pegende tommelfinger til begge projekter.

Kort fortalt er der ikke plads til hverken cykelsti eller rundkørsel, og det vurderes ikke, at der er mulighed for at indgå frivillige forhandlinger med de mange grundejere, der i så fald skulle købes grund af.

Metin Aydin Lindved har dog ikke opgivet sikkerheden endnu, og har indsendt en ny forespørgsel, hvor muligheden for at fartdæmpe strækningen skal undersøges.

Det er for dyrt, der er ikke plads, det er ikke farligt nok og traditionerne taler imod. Sådan kan det kort beskrives, når man taler om de nye forslag til trafiksikkerhed på Rosenvangs Allé. Byrådsmedlem Metin Aydin Lindved vil dog ikke givet op.

Rosenvang Allé har længe været genstand for debat omkring trafiksikkerhed, og specielt det skæve kryds, hvor Saralyst Allé krydser vejen har været på dagsordnen ad flere omgange.

Nu er der så igen kommet nyt i sagen, desværre nedslående for de mange bekymrede forældre, hvis børn anvender vejen til at komme i skole, samt de mange højbjerggensere, der bor klods op og ned af den trafiktunge allé.

Byrådsmedlem for Radikale Venstre og snart vikarierende rådmand for Kultur og Borgerservice, Metin Aydin Lindved, har nemlig fået svar på en forespørgsel omkring en mulig cykelsti på Rosenvangs Allé, samt muligheden for at opføre en rundkørsel i det føromtalte kryds.

Begge projekter er i et svar fra Teknik og Miljø dømt urealistiske. Så kunne man jo ellers godt tro, at alt håb for sikkerheden var ude på Rosenvang Allé, men vi skal dog ikke kaste håndklædet i ringen endnu. I hvert fald ikke hvis det skal være op til Metin Aydin Lindved.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at begge projekter er dømt urealistiske, men jeg mener ikke det er helt tabt endnu, der er stadig muligheder for at fartdæmpe Rosenvangs Allé. Det sidder de og kigger på i Teknik og Miljø lige nu. Og så mener jeg også, at der er mulighed for at rykke på placeringen en mulig rundkørsel, hvilket kan gøre det mere realistisk.

Et uheld på fem år

Et af de ret mange punkter i svaret fra Teknik og Miljø, der gør, at en rundkørsel ikke er en mulighed er, at der i løbet af de seneste fem år "kun" er registreret et enkelt uheld i krydset ved Saralyst Allé. Vel at bemærke et uheld uden personskade. Det er dog et tal, der muligvis skal tages med en gran salt.

- Jeg har selv set flere små nærveds-uheld eller situationer, hvor fodgængere har måttet springe for deres liv. Så jeg er ret sikker på, at der er et ret stor antal uheld, der ikke anmeldes. Man kan kalde det et mørketal, forklarer Metin Aydin Lindved.

Han bor selv i området, og benytter vejen ganske ofte. Han er selv så bekymret for sikkerheden, at han har bedt sine børn om at undgå at krydse vejen ved netop det kryds, selvom det skulle betyde, at man må gå eller cykle en lille omvej.

Udover "manglen" på uheld er prisen for opførslen af en mulig rundkørsel også lidt af en forhindring. Det er nemlig ikke bare det, at der skal betales for beton og arbejdskraft. Det vil ifølge Teknik og Miljø også være nødvendigt at ekspropriere store dele privat grund. Altså at kommunen tvangskøber privat grund.

Krydset mellem Rosenvangs Allé og Saralyst Allé set fra oven. Stregerne viser hvor skellene mellem grundende Foto: Teknik og Miljø. Aarhus Kommune.
En rundkørsel ville som vist på billedet, kræve store dele af privat grund ekspropriet og en enkelt helt ejendom må lade livet. Foto: Teknik og Miljø. Aarhus Kommune.

Et bud på prisen af den foreslåede rundkørsel lyder på tre til seks millioner kroner. Det er så foruden udgifter til arealerhvervelse og ekspropriation. Tallet stammer fra svaret fra Teknik og Miljø.

- Jeg mener dog at, en rundkørsel muligvis vil kunne parallelforskydes diagonalt mod nord-vest og derved begrænse påvirkningen af ejendommen – men det vil stadig skabe gener, men lidt mindre end tegningen viser, siger Metin Aydin Lindved

150 frivillige forhandlinger

Det var rundkørslen, men hvad så med den der cykelsti, der også var oppe at vende. Ja den kan der nok godt vinkes farvel til inden nogen overhovedet nåede at drømme. Og det er der mange grunde til.

Som opfølgning på de skuffende svar omkring cykelsti og en rundkørsel for at gøre krydset mere sikkert, har jeg anmodet forvaltningen om, at komme med alternative muligheder for fartdæmpning,

Metin Aydin Lindved

For at starte fra en ende af. Der er simpelthen ikke plads nok på siden af Rosenvangs Allé til at lave en cykelsti. Skulle den realiseres ville det kræve, at kommunen køber grund fra 150 ejendomme, dertil skal der lægges penge til erstatning af hække, skure og hvad folk ellers har i deres haver.

Og sidste benspænd er, at kommunen ikke som udgangspunkt vil berøre privat grund, medmindre det sker på frivillig basis. Når der er tale om 150 ejendomme vurderes det til at være urealistisk.

- Jeg vidste nok godt, at det ikke var muligt med en cykelsti langs Rosenvang Allé, men jeg synes, at det skulle kigges igennem for en sikkerheds skyld. Bygninger er dog så tæt op ad vejen, at det bare ikke er muligt med en cykelsti, forklarer Metin Aydin Lindved.

Et tema rådmanden allerede var klar over ville blive et problem, da han under valgkampen til kommunalvalget delte flyers ud ved det farlige kryds. Dengang sagde han således om udsigterne til en mulig cykelsti.

- I den gamle del af Højbjerg ligger bygningerne tæt på vejen, så her skal embedsmændene se på, om det overhovedet er muligt med en cykelsti.

Hvilket det så ikke var.

Fartdæmpning på vej?

En sidste mulighed for at gøre trafikken bare en lille smule sikrere er at få etableret en form for fartdæmpning på Rosenvangs Allé. Det er faktisk en mulighed, der ikke er skudt fuldstændig i sænk.

Nu har Rådmanden nemlig sendt et nyt spørgsmål ind til forvaltningen. Denne gang skal det afklares om det er muligt med fartdæmpning på strækningen.

- Som opfølgning på de skuffende svar omkring cykelsti og en rundkørsel for at gøre krydset mere sikkert, har jeg anmodet forvaltningen om at komme med alternative muligheder for fartdæmpning, fortæller Metin Aydin Lindved.

Der da også har et bud, hvordan sådan noget kunne se ud.

- Det kunne jo være ved brug af de her striber på tværs af vejen, som giver en ret massiv lyd inde i bilen, hvis man kører hurtigt over dem. Det er en ret økonomivenlig løsning, som erfaringer viser virker bedre end eksempelvis mere skiltning, forklarer Metin Aydin Lindved.

Nu venter vi altså på at finde ud af, om fartdæmpning er en del af løsningen for at gøre det mere sikkert at færdes på langs og på tværs af Rosenvangs Allé.

Når bilisterne alligevel skulle holde i kø for at komme igennem morgentrafikken, kunne de jo passende bruge tiden på lidt læsestof. Den del stod byrådsmedlem Hans Skou (V) og byrådskandidat Metin Aydin (R) for.

- Det er da ærgerligt, hvis der skal uheld til, før vi gør noget ved sikkerheden

- Det kan godt være, der ikke har været så mange uheld. Men jeg synes altså også, at det er ærgerligt, hvis der skal alvorlige uheld til, før man tager affære. Sådan lyder det fra fællesrådmedlem Hans Schou om afslaget fra Teknik og Miljø på at få etableret en rundkørsel i krydset ved Rosenvangs Allé og Saralyst Allé.

For der skal gøres noget for at gøre krydset mere sikkert. Specielt for de bløde trafikanter, der er udsatte i krydset. Det er de primært på grund af dårlige orienteringsmuligheder og lange køer i myldretiden.

Beslutningen om afslag på cykelsti og en ny rundkørsel på Rosenvangs Allé mødes med ærgrelse i fællesrådet. Specielt at det vægtes i forvaltningen, at uheldene endnu er udeblevet undrer.

Ærgrelse må være ordet, der bedst beskriver modtagelsen af nyheden om et nej til de foreslåede tiltag for trafiksikkerheden på Rosenvangs Allé. Særligt, at en rundkørsel i krydset ved Saralyst Allé umiddelbart ikke kan blive til noget.

Sådan er det i hvert fald for tidligere byrådsmedlem og medlem af fællesrådet i Højbjerg, Hans Schou.

- Det er da en skam, at det ikke kan lade sig gøre med både cykelsti og rundkørsel. Men specielt rundkørslen havde jeg virkeligt håbet på. Og det er altså fordi, at krydset er farligt og utroligt svært at orientere sig i, fortæller Hans Schou.

Krydset er ramt af vejarbejde, så trafikken er lige nu ikke så voldsom, men da Hans Schou i forbindelse med kommunalvalget var ude og dele flyers ud, var situationen en helt anden. Der holdt bilerne i kø i begge retninger af Saralyst Allé.

Skal der uheld til?

Det er netop i situationer som den førnævnte, at krydset bliver ekstra farligt.

Det kan godt være, der ikke har været så mange uheld. Men jeg synes altså også, at det er ærgerligt, hvis der skal alvorlige uheld til, før man tager affære

Hans Schou, Fællesrådsmedlem

- Når man holder i kø så lang tid, som man ofte kan komme til. Så er man mere tilbøjelig til, at tage en lille chance når man skal ud på Rosenvang Allé. Det er selvfølgelig ikke en undskyldning, at det er irriterende, men en rundkørsel ville bare afhjælpe sådanne situationer, forklarer Hans Schou.

Det har før været undersøgt, om en lysregulering kunne være løsningen i krydset mellem Saralyst Allé og Rosenvangs Allé, men det var ikke muligt. Krydset ligger for tæt på et andet lyskryds, og det ville give for meget kø.

Rundkørslen ser ikke ud til at blive til noget. Som skrevet tidligere, er et af de springende punkter i den beslutning, at krydset faktisk ikke er så farligt. I hvert fald hvis man kigger på statistikkerne, hvor der "kun" kan findes et enkelt uheld de seneste fem år. Et uheld uden personskade.

- Det kan godt være, der ikke har været så mange uheld. Men jeg synes altså også, at det er ærgerligt, hvis der skal alvorlige uheld til, før man tager affære. Jeg har selv været med til, at arbejde hen mod en løsning i det her kryds, i hvert fald de sidste seks år, så det er jo ikke et nyt problem, fortæller Hans Schou med henvisning til sine mange år i fællesrådet og 16 år i Aarhus byråd.

Fodgængerfelt og fartdæmpning

Det er dog ikke kun de dårlige orienteringsforhold i krydset, der skaber problemer på Rosenvangs Allé. Farten er generelt for høj. Hvilket også er med til at gøre krydset farligere.

- Noget fartdæmpning vil selvfølgelig være en hjælp til at gøre krydset sikrere, men jeg ved ikke, hvor meget man kan gøre på Rosenvangs Allé. Men det vil da helt sikkert være et skridt på vejen, siger Hans Schou.

Noget helt fjerde vi slet ikke har været inde på endnu er, at det er svært at krydse vejen ved det efterhånden velbeskrevne kryds. Der er simpelthen ikke nogle fodgængerfelter. Noget Hans Schou selv har set være tæt på at gå galt.

- Bageren ligger jo lige her på det ene hjørne af krydset, og så parkerer folk jo bare rundt omkring, når de skal ind og hente morgenbrød. Og her er det altså sket flere gange, at folk har måttet springe eller bremse for at undgå uheld, forklarer Hans Schou, der dog vil pointere, at han ikke ser fodgængerfelter som en løsning på problemet med den høje fart, men at det vil give en større opmærksomhed på fodgængere og de bløde trafikanter.

Der vil være underholdning for både børn og voksne ved Sankthans fejringerne i Højbjerg. Foto: Henning Bagger

Her tændes sankthansbålene i Højbjerg

Sankthans-bålene tændes tre steder i 8270. De har alle har familiehygge i fokus. Valget står mellem hoppeborg og tryllekunst for de yngste.

De lidt ældre kan vælge mellem båltaler fra kundechef i Djursland Bank, Daniel Kongsgaard, der holder tale ved Saralyst Kirke eller folketingsmedlem Camilla Fabricius, der tager sig af båltalen ved Holme Kirke og sidst men ikke mindst Anders Kragh Jespersen, der står for båltalen i Kragelundparken.

Nu nærmer vi os midsommer og Sankthans. Det skal traditionen tro fejres med bål, taler og fællessang. Her kan du se, hvor du kan finde store bål og skønsang torsdag 23. juni.

Holme Kirke

Der bliver masser af sjove aktiviteter for børn og voksne ved sankthans-fejringen ved Holme Kirke. 

Der vil være grillpølser, fadøl, sodavand samt snobrødsbagning og underholdning for børn og barnlige sjæle. Båltalen holdes af folketingsmedlem Camilla Fabricius.

Derudover er der besøg af tryllekunstneren Petro Petroleum, der med sin fingerfærdighed, humor og tankelæsning vil tryllebinde små såvel som store.

Programmet er således:

Kl. 17:00: Grillen tændes.
Kl. 17:30: Salg af pølser, fadøl, kaffe, kaffe, the, sodavand og slik – gratis snobrød til børnene. Kl. 19:15: Underholdning for hele familien med tryllekunstner Petro Petroleum.
Kl. 20:30: Båltale v. Camilla Fabricius, MF for Socialdemokratiet.
Kl. 20:45: Bålet tændes og derefter fællessang.

Adresse: Hjulbjergvej 175 8270 Højbjerg.

Saralyst Kirke

Sankthans aften med hoppeborg, slush-ice, grill og båltale.

Også i år er der inviteret til en hyggelig Sankthansfest i Saralystkirken, Kirke- og Kulturcenter. Der vil være hoppeborg til de yngste og båltalen afholdes af Daniel Kongsgard, der er Kundechef i Djursland Bank.

Programmet ser således ud:

Kl. 16.00: Hoppeborgen, slush-ice, snobrød og kaffen er klar.
Kl. 17.00: Christian Meiner synger og spiller hyggelige sommersange.
Kl. 17.30: Maden er klar. Der kan købes mørbradbøffer, én pølse, salat, brød, kartoffelsalat, et glas vin eller sodavand. Pris 60 kr. for voksne, 50 kr. for studerende og 25 kr. for børn fra 2-12 år.
Kl. 19.30: Bålet tændes. Man synger midsommervisen og andre kendte danske sange. Båltalen holdes af Daniel Kongsgard, kundechef i Djursland Bank.

Festen holdes i haven ved Saralystkirken, hvor alle er velkomne til at deltage.

Adresse: Saralyst Alle 140, 8270 Højbjerg

Kragelundparken - Højbjerg Gymnastikforening

Sankthans i Kragelundparken.

Det er 25. gang Højbjerg Gymnastikforening står for at holde sankthans.

Med en varm gril, den lokale slager og trubadur til at spille op, skal fejringen af Sankthans i Kragelundparken nok blive til en succes. Båltalen holdes af foreningens første formand, Anders Kragh Jespersen, og det vil være muligt at købe kaffe, popcorn og is i forskellige boder.

Program:

Kl. 17: Parken og salg af drikkevarer åbner.
Kl. 18: Grillen er varm og slagteren fra Skåde Brugs åbner for salg af grillmad og tilbehør.
Kl. 19: Den lokale trubadur Per Blom spiller og synger.
Kl. 20: Anders Kragh Jespersen, der er foreningens første formand, holder talen. Herefter vil der blive sunget et par fællessange, mens bålets flammer slikker mod himlen.

Adresse: Kragelundparken ved Kragelundsalle

Katterhøj

Grundejerforeningerne Teglbakken, Københavnergården, Askehøjvej og beboerrepræsentationen Sandbakken/Lerdalen afholder også sankthans. Og alle er velkmommende.

Arrangementer starter kl. 18.00.

Programmet ser således ud:

Kl. 18.00 Boder åbner for salg af øl, sodanvand og snogbrødsdej.

Kl. 20.00 tændes bålet. Årets båltaler er Folketingsmedlem Heidi Bank (V)

Ops. Du skal selv medbringe en pind hvis du vil lave snobrød.