Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dagens nyhedsbrev handler om Rundhøj Torv og dets fremtid. For selvom der ikke er noget på plads endnu, så begynder der at komme forslag på bordet. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Tre forslag til et nyt Rundhøj Torv

Jeg ville ønske, at jeg kunne starte dette nyhedsbrev med at fortælle, at nu sker der noget med Rundhøj Torv.

Men det kan jeg desværre ikke.

For der er stadig ikke noget konkret på plads. Butikslokaler står tomme, og parkeringskælderen er aflåst.

Men det, at nyhedsbrevet igen handler om torvet, kan betegnes som et lille lyspunkt i snakken om de tomme butikker og den mørke kælder.

For når jeg i dag fortæller dig om torvet, er det fordi, at der er gang i arbejdet med at løfte det. På et møde i juni fremlagde Aarhus Kommune tre forslag for de forskellige interessenter på torvet.

De tre forslag er ikke nødvendigvis nogle, der bliver til endelige løsninger, men de har været i spil, og derfor synes jeg, at du bør kende til dem.

Derfor danner de grundlag for dagens første artikel. Her kan du blandt andet læse om, hvordan kommunen foreslår boliger på dele af området for at finansiere en renovering eller permanent lukning af parkeringskælderen.

Man kan sige meget om torvet, og der er blevet sagt rigtig meget. Men hver eneste dag slår mange mennesker et smut forbi, og det vidner om, at der stadig er noget at komme efter, og at der forsat er potentiale.

Derfor skal man også passe på med at pille ved antallet af parkeringspladser. Sådan lyder det fra dele af det erhvervsliv, der holder til på torvet i dag.

Forhåbentlig bliver der truffet en beslutning om en mere konkret retning for torvet inden jul. Og uanset hvornår der sker mere, kommer jeg naturligvis til at følge op på det.

Til sidst skal det handle om en mand, der roser Rundhøj Torv. Faktisk roser han det meste. For ifølge Lars Svendsen findes det ikke noget bedre end det, man finder i postnummer 8270.

Han har boet her i næsten 70 år, og til dagens nyhedsbrev har han været så venlig at svare på fem spørgsmål om området. Det blev til en masse ros og en enkelt bekymring. Læs mere om det i dagens sidste artikel.

God weekend.

P.S.

Husk, at du ved at blive abonnent kan få adgang til dagens artikler, samt alle de artikler Skåde-Højbjerg-Holme tidligere har bragt. Du får selvfølgelig også alle dem, vi bringer i fremtiden.

Det kan du blive ved at klikke her.

Hvis du har brug for lige at se os an lidt længere, kan du naturligvis også det. Selve nyhedsbrevet fortsætter med at lande i din indbakke kvit og frit.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Der skal ske noget med Rundhøj Torv, der er bare ikke truffet nogen beslutning om, hvad der skal ske. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Parkeringskælderen er den store udfordring: Her er tre forslag til et nyt Rundhøj Torv

Skal parkeringskælderen renoveres, lukkes permanent eller have lov til at stå, som den gør i dag?

Skal der bygges boliger på dele af området, og skal nogle af parkeringspladserne inddrages?

Det er nogle af de spørgsmål Aarhus Kommune lige nu tygger på for Rundhøj Torv. Kommunen har indtil nu fremlagt tre mulige forslag til torvets fremtid.

Det ene forslag går på at forskønne området uden de helt store ændringer. De to øvrige forslag går på en noget større operation, hvor især parkeringskælderen bliver sat under lup.

Udfordringen er bare, at det er dyrt at gøre noget ved kælderen, og derfor skal kommunen finde finansiering. Det kan ske ved at bygge boliger.

Aarhus Kommune har forskellige forslag til en forskønnelse af Rundhøj Torv. Udfordringen er bare, at det helst ikke må koste noget at lave torvet om, og det kan blive svært at undgå, når parkeringskælderen fortsat spøger under jorden.

Butikslokalerne er stadig tomme. Parkeringskælderen er mørk og aflåst. Der er maling på vinduerne.

Intet nyt under solen på Rundhøj Torv.

Men der bliver arbejdet på det. Sådan har det været budskabet fra både KFI, der ejer centerbygningen, og Aarhus Kommune, der ejer arealet rundt om med parkeringspladsen, kælderen samt nabogrunden.

Tre forslag været på banen, og de blev fremlagt på et informationsmøde i juni, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået indsigt i.

Den første løsning er den, der umiddelbart er hurtigst at gennemføre. Her skal der nemlig ”kun” laves en forskønnelse af torvet, uden at der bliver gjort noget ved den aflåste parkeringskælder.

Der er liv i flere af butikkerne, og der er masser af biler på parkeringspladsen. Alligevel springer tomme lokaler i øjnene på torvets gæster som noget af det første. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Løsning to går på at bygge cirka 6.000 nye kvadratmeter bebyggelse. Det skal være på kommunens grund ved siden af parkeringspladsen og ovenpå centerbygningen, som er ejet af KFI.

Den tredje og sidste løsning er at lave cirka 4.500 kvadratmeter ny bebyggelse. Her er der tale om to boligklynger. Den ene på grunden ved siden af torvet, Holmevej 180-182, den anden på det areal, hvor containerbygningen Omdrejningspunktet i dag ligger.

I forhold til centerbygningen, så har KFI allerede meldt ud, at der arbejdes på en gennemgående renovering, hvor centergangen sløjfes, og alle butikker for indgang ud til parkeringspladsen.

Ikke endelige forslag

Det er vigtigt at slå fast, at ingen af de tre forslag kan betegnes som endelige løsninger. Processen er på et tidligt stadie, og derfor er det for tidligt at sige, hvilken vej kommunen ønsker at gå med torvet.

- Vi kigger på, hvad man kan bringe i spil, så det er ikke tre konkrete forslag endnu, og det er ikke nødvendigvis en af de her tre veje, vi kommer til at gå. Det kan være, at der slet ikke bliver noget nyt byggeri på kommunal grund. I sidste ende bliver det op til rådmanden, siger Palle Feldborg Olesen, der er projektleder i Aarhus Kommune.

Hjørnegrunden på torvet spiller en central rolle i torvets fremtid. Umiddelbart er der ikke lagt op til, at Omdrejningspunktet skal blive liggende. I stedet er et boligbyggeri på tale. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

En del af undersøgelsesprocessen er at finde ud af, om det kan give mening for Aarhus Kommune at bygge boliger enten det ene eller det andet sted.

- Det er noget af det, vi kigger på. Der skal laves en vurdering af, om det vil gøre noget godt kvalitetsmæssigt for området, og om det kan give noget økonomisk til omdannelsen, siger Palle Feldborg Olesen.

Den besværlige parkeringskælder

Mange nybyggerier fødes med en splinterny parkeringskælder. Det er praktisk at pakke bilerne væk under jorden, og det er typisk en rigtig god forretning, da det ikke er småpenge, der skal betales for en underjordisk parkeringsplads.

Men på Rundhøj Torv har parkeringskælderen udviklet sig til at være en gevaldig klods om benet.

Undersøgelser har vist, at den er i så ringe stand, at den ikke kan bruges uden større forbedringer. Derfor er den aflåst, og det har den efterhånden været længe. I referatet fra informationsmødet i juni står, at kælderen lige nu ikke udgør en sikkerhedsmæssig risiko, men at ”der dog vil være nogle vedligeholdsudgifter snarligt”.

I det materiale, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i, bliver der beskrevet tre forslag til den besværlige parkeringskælder.

Den er mørk, lukket og en stor udfordring for Aarhus Kommune. Parkeringskælderen kan ende med at blive endegyldigt lukket, hvis kommunen kan finde finasiering til det. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

En løsning er at forlænge levetiden på kælderen. Det vil kræve ”udbedring af akutte skader, der kan udskyde en gennemgribende renovering med cirka 10 år”, som det står i kommunens materiale.

Netop en gennemgribende renovering er også i spil som en mulig løsning. Altså at man lapper alle huller og genåbner kælderen.

Sidste mulighed er at nedbryde kælderen en gang for alle. Det vil være den dyreste løsning nu og her, men det vil også være den løsning, der giver mest frihed i forhold til at lave om på parkeringsarealet på selve torvet.

En definitiv nedlæggelse af kælderen vil også betyde, at kommunen slipper for fremtidige driftsomkostninger, som vil følge med, hvis kælderen bliver renoveret og genåbnet.

Omkostningsneutral løsning

Det er økonomien, der for alvor gør parkeringskælderen til en sten i kommunens sko. Palle Feldborg Olesen kan ikke sætte et konkret beløb på en eventuel renovering eller permanent lukning af kælderen, men han fortæller, at det bliver en dyr omgang.

- Uanset hvad man gør, så er det omkostningstungt, og der skal gøres noget med kælderen, siger han.

I det materiale, Skåde-Højbjerg-Holme har fået indsigt i, fremgår det, at kommunen som udgangspunkt arbejder for en ”udgiftsneutral løsning”.

Derfor kan det blive en del af kommunens løsningsforslag, at der skal bygges boliger. Det er nemlig dem, der skal være med til at finansiere en eventuel nedlæggelse eller renovering af parkeringskælderen.

Konkret ved årets afslutning

Det hele er stadig tanker og ideer.

Næste skridt er at blive konkret og vælge en vej at gå. Det sker, når projektet har været drøftet på et rådmandsmøde, som lige nu står til at finde sted en gang i november eller december.

- Og så er det rådmandens beslutning, som kommer til at sætte retningen, og det kan i princippet gå alle veje, siger Palle Feldborg Olesen.

- Jeg er nået dertil, hvor jeg bare håber, at der sker noget, siger Allan Moeslund, der er formand for Rundhøj Ejerlaug.

Bekymringer hos beboer og erhvervsdrivende: Et nyt Rundhøj Torv må ikke koste parkeringspladser

Allan Moeslund venter og venter. Han har boet på Rundhøj Allé i godt seks år, og han håber snart, at der sker noget med Rundhøj Torv.

Han er næsten ligeglad med, hvad der bliver gjort, så længe det bliver forskønnet. Et stort ønske har han dog, og det er, at der ikke bliver inddraget parkeringspladser.

Det samme ønske har nogle af de erhvervsdrivende på torvet. Det er nemlig i høj grad de gode parkeringsmuligheder, der gør torvet attraktivt, fortæller de.

De fleste er enige om, at Rundhøj Torv har brug for forandring. Spørgsmålet er bare, hvilken vej man skal gå. Spørger man nogle af interessenterne på torvet er svaret, at man skal passe på med at inddrage parkeringspladser.

Der skal snart ske noget. Det er næsten lige meget, hvad der bliver gjort, bare der sker noget.

Sådan er holdningen hos Allan Moeslund, der er formand for Rundhøj Ejerlaug.

Han har selv tænkt mange tanker om, hvordan man kunne udvikle torvet og gøre det pænere. Blandt andet kunne man lave et grønt område der, hvor containerbygningen Omdrejningspunktet i dag ligger.

Men det er efterhånden ikke så vigtigt, hvilken vej man går.

- Alt er jo stort set bedre end sådan, som det er nu. Jeg er træt af, hvordan torvet ser ud, og det er også sådan, den generelle holdning er. Jeg er nået dertil, hvor jeg bare håber, at der sker noget, siger Allan Moeslund.

Han kan dog finde én god ting at sige:

- Der er mange, der bruger torvet. Især Netto trækker mange folk til.

KFI, der ejer centerbygningen, har planer om at lave bygningen om, så Netto bliver større og nyere, mens alle butikker i centeret skal have deres egen indgang fra parkeringspladsen. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Derfor mener han også, at Aarhus Kommune skal passe på med at presse parkeringspladsen. Det siger han med henvisning til, at kommunen i nogle af dens forslag til torvets fremtid lægger op til flere boliger og dermed flere, der skal parkere.

- Hvis der forsvinder parkeringspladser, kan man risikere at fjerne grundlaget for forretningerne. Derfor så jeg gerne, at man bygger etageboliger på hjørnegrunden ved siden af torvet, og at man sætter parkeringskælderen i stand, så nye beboere vil kunne bruge den mod betaling, siger Allan Moeslund.

En sværm på torvet

I torvets ene hjørne mellem Netto og Rundhøjskolen ligger ejendomsmægleren Lokalbolig. Det er en forretning, som Morten Pedersen er indehaver af. Han sidder også i bestyrelsen i Rundhøj Ejerlaug.

I årevis har han kunnet kigge ud ad sit vindue og set, hvordan parkeringskælderen gror mere og mere til, og hvordan dagene med tomme butikslokaler bliver flere og flere.

Forslagene til Rundhøj Torv

På et møde i juni fremlagde Aarhus Kommune tre forslag til torvets fremtid.

Første forslag går på at forskønne torvet uden at gøre noget ved parkeringskælderen.

Andet forslag handler om at bygge 6.000 nye kvadratmeter bebyggelse på torvet. Det kan både være boliger og erhverv.

Sidste løsning er 4.500 kvadratmeter ny bebyggelse. Fælles for de sidste to forslag er, at eventuelt salg eller udleje af bebyggelsen skal finansiere en renovering eller permanent lukning af parkeringskælderen.

Det hele er forslag og skitser, og der er ikke truffet nogen endelig beslutning.

Du kan læse mere om forslagene og den videre proces her.

Han håber derfor, at der snart sker noget, og han er skuffet over, at det ikke er sket endnu.

- Jeg synes faktisk ikke, at kommunen kan være bekendt, at der ikke er fundet en løsning endnu. Hvis det er parkeringskælderen, der er problemet, skulle man have vedligeholdt den, og nu er det på tide, at der sker forskønnelse, og at der bliver investeret i torvet, siger han.

Men han har også kunnet se gode ting fra sit kontor. Parkeringspladsen bruges flittigt. Og man kan sige meget om Rundhøj Torv, men de mange biler, der kører ud og ind af parkeringspladsen, vidner om, at der altså stadig er noget at komme efter på torvet.

- Der kører en sværm af biler sådan en dag, og du finder ikke mange andre steder i området, hvor det er så let at parkere, siger Morten Pedersen.

Hjørnegrunden, hvor Omdrejningspunktet ligger i dag, er især i spil til fornyelse. En mulighed er at bygge bygninger til enten boliger eller erhverv. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Han er glad for, at der er gang i dialogen om torvets udvikling, men han håber ikke, at kommunen vælger at bygge nye lejligheder.

- Det vil jo kræve endnu flere parkeringspladser, og jeg så faktisk gerne, at man i stedet brugte hjørnegrunden til at udvide parkeringspladsen, fordi der allerede nu er tidspunkter, hvor der er fyldt her.

Han vil især håbe, at kommunen går væk fra ideen om at bygge på den gamle tankstationsgrund, hvor Omdrejningspunktet i dag ligger.

- Det vil komme til at dække for torvets synlighed, og jeg synes ikke, at et torv skal gemmes væk bag bygninger.

Kan forsinke fornyelse

En af de forretninger, der trækker absolut flest folk til torvet, er Netto.

Butikken ligger i centerbygningen, som ejes af KFI. Og netop KFI er ved at være klar til at lave bygningen om og udvide Netto.

- Vi er klar til at gå i gang med at renovere centret. Aftalerne med de nuværende lejere er ved at være på plads, og vi vil gerne starte renoveringen og opgraderingen af bygningen så hurtigt som muligt, lyder det i et skriftligt svar fra Per Sten Nielsen, der er kommunikationschef i KFI.

Ideen er, at selve centeret med en midtergang og butikker på begge sider skal ændres, så gangen forsvinder, og butikkerne får hver deres adgang til parkeringspladsen.

Men KFI venter også på, hvad den endelige udmelding bliver fra kommunen.

- Vi har arbejdet med projektet i seks år og haft en tæt og god dialog med kommunen. Derfor kommer det også som en overraskelse, at kommunen nu lufter planer om at bygge på parkeringspladsen foran centret. Det skaber usikkerhed omkring istandsættelsen af centret og risiko for forsinkelse af projektet, fordi vi nu skal vente på en afklaring indtil udgangen af 2022, hvor rådmanden skal træffe beslutning om torvets fremtid, lyder det i det skriftlige svar fra KFI.

Lars Svendsen er blandt andet trofast klummeskribent i Århus Stiftstidende. Arkivfoto: Kim Haugaard

Efter næsten 70 år i Højbjerg har Lars Svendsen kun én bekymring for området

- Jeg har ikke meget at brokke mig over, siger Lars Svendsen.

Faktisk har han stort set kun ros tilovers for det område, hvor han har boet i stort set hele sit liv.

Han fremhæver blandt andet Jelshøj, Rundhøj Torv, Kridthøj.

Og hvis man beder ham om det, kan han også godt finde noget, han vil have ændret. Han brokker sig som sagt ikke, men han har alligevel et ønske til politikerne om at gøre noget ved trafikken omkring Oddervej.

- Der er intet så dejligt som Højbjerg, siger Lars Svendsen, som har boet flere steder i postnummeret. Han kan dog finde en enkelt ting, han gerne så ændret. I artiklen her svarer han på fem spørgsmål om sit tilhørsforhold til området.

Lars Svendsen, 71 år, forfatter og foredragsholder.

Hvornår flyttede du til Højbjerg og hvorfor?

- Jeg er født i Aarhus, og så kom jeg til Højbjerg, da jeg var to-tre år gammel. Og siden har jeg stort set ikke været udenfor pastoratet.

- Jeg hører altid andre folk fortælle om, hvordan de skal ud at rejse en masse, og hver gang tænker jeg, at det skal jeg ikke. Jeg har aldrig rejst ret meget, for der er ikke noget, der er så dejligt som Højbjerg. Der er ingen tvivl om, at Højbjerg er Aarhus’ bedste postnummer.

Hvad er dit yndlingssted i Højbjerg?

- Området består af ene yndlingspunkter. Rundhøj Torv, Kridthøj, Moesgaard og Blommehaven. Uanset hvor jeg kører hen, føler jeg mig hjemme. Men når jeg skal vælge et sted, så bliver det Jelshøj.

- Jeg kommer der desværre ikke så tit mere, for jeg er dårligt gående, men det er fantastisk at stå der. For dælen, man har jo 360 graders udsyn. Det er som at stå på verdens tag.

Hvad er det bedste ved Højbjerg?

- Vi er tæt på alt, og vi har alt. Man kan hurtigt komme ind til byen, vi har skov, strand og en golfbane. Vi er tæt på dejlige restauranter og idrætsanlæg, og vi har gode indkøbsmuligheder. Og så kender vi hinanden.

- Når min kone og jeg handler, kender jeg ni ud af ti af dem, vi møder, og der er ikke noget mere hyggeligt end at møde hinanden på gaden. Det er noget unikt i forhold til, hvis man bor inde midt i Aarhus.

Hvad bekymrer dig?

- Jeg har ikke meget at brokke mig over, men jeg kan godt bekymre mig om trafikken. Specielt Oddervej som hovedfærdselsåre bekymrer mig. Der bliver kørt for stærkt, og det er selvom der bliver skrevet om det og advaret mod det. Det går for stærkt alle de steder, hvor det ikke behøver at gå stærkt. Men det er som om, at der er kommet en adfærd i trafikken, hvor det er lidt for meget mig, mig, mig.

Hvis du skulle give en bøn til byrådet, hvad skulle det så være?

- Jeg synes, at Ringvej Syd er blevet et mærkeligt kryds. Trafikken om morgenen afvikles egentlig godt, men det er på bekostning af de veje ind til boligområderne langs Oddervej, der er blevet lukket.

- Det betyder, at alle dem inde i boligområdet må helt ned til Hørhavevej og Emiliedalsvej for at komme ud, og skal de på ringvejen, tager de Stenvej, som er en lille vej, og som slet ikke kan bære al den trafik. Men så slipper bilisterne jo for at skulle op i krydset mellem Oddervej og Ringvej Syd.

- Så min bøn er, at der bliver kigget på det her kryds igen. Det skal tænkes videre, for det er gået i stå. Og det kan godt være, at Giber Ringvej kan tage noget af trafikken fra Odder, men det hjælper jo stadig ikke på, at vejene ind til boligområdet i Skåde er lukkede.