Parkeringskælderen er den store udfordring: Her er tre forslag til et nyt Rundhøj Torv
Skal parkeringskælderen renoveres, lukkes permanent eller have lov til at stå, som den gør i dag?
Skal der bygges boliger på dele af området, og skal nogle af parkeringspladserne inddrages?
Det er nogle af de spørgsmål Aarhus Kommune lige nu tygger på for Rundhøj Torv. Kommunen har indtil nu fremlagt tre mulige forslag til torvets fremtid.
Det ene forslag går på at forskønne området uden de helt store ændringer. De to øvrige forslag går på en noget større operation, hvor især parkeringskælderen bliver sat under lup.
Udfordringen er bare, at det er dyrt at gøre noget ved kælderen, og derfor skal kommunen finde finansiering. Det kan ske ved at bygge boliger.
Butikslokalerne er stadig tomme. Parkeringskælderen er mørk og aflåst. Der er maling på vinduerne.
Intet nyt under solen på Rundhøj Torv.
Men der bliver arbejdet på det. Sådan har det været budskabet fra både KFI, der ejer centerbygningen, og Aarhus Kommune, der ejer arealet rundt om med parkeringspladsen, kælderen samt nabogrunden.
Tre forslag været på banen, og de blev fremlagt på et informationsmøde i juni, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået indsigt i.
Den første løsning er den, der umiddelbart er hurtigst at gennemføre. Her skal der nemlig ”kun” laves en forskønnelse af torvet, uden at der bliver gjort noget ved den aflåste parkeringskælder.
Løsning to går på at bygge cirka 6.000 nye kvadratmeter bebyggelse. Det skal være på kommunens grund ved siden af parkeringspladsen og ovenpå centerbygningen, som er ejet af KFI.
Den tredje og sidste løsning er at lave cirka 4.500 kvadratmeter ny bebyggelse. Her er der tale om to boligklynger. Den ene på grunden ved siden af torvet, Holmevej 180-182, den anden på det areal, hvor containerbygningen Omdrejningspunktet i dag ligger.
I forhold til centerbygningen, så har KFI allerede meldt ud, at der arbejdes på en gennemgående renovering, hvor centergangen sløjfes, og alle butikker for indgang ud til parkeringspladsen.
Ikke endelige forslag
Det er vigtigt at slå fast, at ingen af de tre forslag kan betegnes som endelige løsninger. Processen er på et tidligt stadie, og derfor er det for tidligt at sige, hvilken vej kommunen ønsker at gå med torvet.
- Vi kigger på, hvad man kan bringe i spil, så det er ikke tre konkrete forslag endnu, og det er ikke nødvendigvis en af de her tre veje, vi kommer til at gå. Det kan være, at der slet ikke bliver noget nyt byggeri på kommunal grund. I sidste ende bliver det op til rådmanden, siger Palle Feldborg Olesen, der er projektleder i Aarhus Kommune.
En del af undersøgelsesprocessen er at finde ud af, om det kan give mening for Aarhus Kommune at bygge boliger enten det ene eller det andet sted.
- Det er noget af det, vi kigger på. Der skal laves en vurdering af, om det vil gøre noget godt kvalitetsmæssigt for området, og om det kan give noget økonomisk til omdannelsen, siger Palle Feldborg Olesen.
Den besværlige parkeringskælder
Mange nybyggerier fødes med en splinterny parkeringskælder. Det er praktisk at pakke bilerne væk under jorden, og det er typisk en rigtig god forretning, da det ikke er småpenge, der skal betales for en underjordisk parkeringsplads.
Men på Rundhøj Torv har parkeringskælderen udviklet sig til at være en gevaldig klods om benet.
Undersøgelser har vist, at den er i så ringe stand, at den ikke kan bruges uden større forbedringer. Derfor er den aflåst, og det har den efterhånden været længe. I referatet fra informationsmødet i juni står, at kælderen lige nu ikke udgør en sikkerhedsmæssig risiko, men at ”der dog vil være nogle vedligeholdsudgifter snarligt”.
I det materiale, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i, bliver der beskrevet tre forslag til den besværlige parkeringskælder.
En løsning er at forlænge levetiden på kælderen. Det vil kræve ”udbedring af akutte skader, der kan udskyde en gennemgribende renovering med cirka 10 år”, som det står i kommunens materiale.
Netop en gennemgribende renovering er også i spil som en mulig løsning. Altså at man lapper alle huller og genåbner kælderen.
Sidste mulighed er at nedbryde kælderen en gang for alle. Det vil være den dyreste løsning nu og her, men det vil også være den løsning, der giver mest frihed i forhold til at lave om på parkeringsarealet på selve torvet.
En definitiv nedlæggelse af kælderen vil også betyde, at kommunen slipper for fremtidige driftsomkostninger, som vil følge med, hvis kælderen bliver renoveret og genåbnet.
Omkostningsneutral løsning
Det er økonomien, der for alvor gør parkeringskælderen til en sten i kommunens sko. Palle Feldborg Olesen kan ikke sætte et konkret beløb på en eventuel renovering eller permanent lukning af kælderen, men han fortæller, at det bliver en dyr omgang.
- Uanset hvad man gør, så er det omkostningstungt, og der skal gøres noget med kælderen, siger han.
I det materiale, Skåde-Højbjerg-Holme har fået indsigt i, fremgår det, at kommunen som udgangspunkt arbejder for en ”udgiftsneutral løsning”.
Derfor kan det blive en del af kommunens løsningsforslag, at der skal bygges boliger. Det er nemlig dem, der skal være med til at finansiere en eventuel nedlæggelse eller renovering af parkeringskælderen.
Konkret ved årets afslutning
Det hele er stadig tanker og ideer.
Næste skridt er at blive konkret og vælge en vej at gå. Det sker, når projektet har været drøftet på et rådmandsmøde, som lige nu står til at finde sted en gang i november eller december.
- Og så er det rådmandens beslutning, som kommer til at sætte retningen, og det kan i princippet gå alle veje, siger Palle Feldborg Olesen.