Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De gamle barakker skal skiftes ud med et nyt og topmoderne idræts- og medborgercenter. Foto Christian Gnutzmann

Lys1 glimter for enden af tunellen

Jeg er kæmpe foreningsmenneske, jeg elsker at være en del af de lokale sportsklubber, og inden jeg rykkede teltpælene op og flyttede til Aarhus for at studere, brugte jeg langt det meste af min tid på stadion og i hallen i den lille by, jeg kommer fra.

Derfor får jeg også lige et ekstra stort smil på læben, når jeg tænker på og taler om projekter som Lys1. For sikke et idræts- og medborgercenter, det ser ud til at blive.

Derfor var det da også med armene over hovedet, at alle involverede i det store arbejde med Lys1 modtog beskeden om, at de var blevet tildelt et to cifret millionbeløb fra Salling Fondene. Vel at mærke kun til idrætsdelen.

Lys1 er projektet døbt. Det er efterhånden ved at være længe siden, vi skal faktisk helt tilbage til 2016, hvor det fik sit navn i forbindelse med en konkurrence. Her blev det Dokk1-inspirerede navn kåret som vinder.

Der er nærmest ingen grænser for, hvad det nye center skal indeholde. Blot for at nævne et par af tingene. Der skal være ny hal til kampsport og gymnastik, en café, et demokratitorv og meget mere, som du kan læse om i artiklen.

Skulle den opmærksomme læser så sidde og tænke: "Men hov, vi fik da også penge fra Salling Fondene i 2017, gjorde vi ikke?"

Og jo det er ganske korrekt, der er dog ikke tale om flere penge, men nærmere "nye" penge.

Så melder en lokal ejendomsmægler sig ind i snakken om de 400 foreslåede boliger ved Slet Møllevej. Han kan ikke se noget problem med projektet.

Derudover kan du læse hvordan du kan holde årets fest under Aarhus Festuge. Festugen er nemlig på banen med et nyt koncept, hvor du kan få hjælp til alt, hvad en god fest skal bruge.

Det kræver en ansøgning, og så kan du være den heldige. Du skal dog være hurtig på aftrækkeren. Sidste frist for ansøgninger er nemlig fredag 1. juli.

Håber du vil læse med.

Billede af Markus Hjelmager Sørensen
Billede af skribentens underskrift Markus Hjelmager Sørensen Journalist
Der er endnu ikke lavet tegninger på det kommende byggeri, men der er lagt en plan for, hvor der skal bygges.

Milliondonation fra Salling Fonden styrker lokalområdet: Lys1 er endeligt på vej

Lys1 har endnu engang modtaget 10 millioner kroner i støtte fra Købmand Herman Sallings Fond. Det gjorde projektet også i 2017. Det er dog desværre ikke 10 millioner yderligere. Det er nemlig sådan, at fondspenge skal bruges inden for fire år, ellers går de tilbage til fonden.

Principielt er det altså de samme penge, de har fået en gang mere. Men der er nu sket noget, projektet har fået en slutdato, der lyder på andel halvdel af 2026. Man er også i gang med at behandle lokalplanen for området, så der sker faktisk noget på det efterhånden gamle projekt.

Hele Lys1 kommer i følge seneste gennem regning til at løbe op i 100 millioner kroner, hvoraf omkring 40 millioner kroner bliver til idrætsfaciliteter

Lys1 er igen rykket et skridt nærmere virkeligheden. Projektet har nemlig endnu engang modtaget et stort millionbeløb i støtte fra Købmand Herman Sallings Fond. Det betyder, at de nu kan tage næste skridt i processen og påbegynde lokalplansplanlægningen.

Om du dyrker gymnastik, fitness eller kampsport, eller måske foretrækker en tur på café imens du venter på, at børnene bliver færdige i omklædningsrummet, så er der i hvert fald gode nyheder. Det er nemlig bare nogle af de elementer, det omfattende projekt med at etablere et moderne idrætscenter i Lyseng indeholder.

Og nu er det altså kommet et skridt nærmere virkeligheden. Med en stor donation fra Købmand Herman Salling Fond på intet mindre end 10 millioner kroner, er hjulene virkelig begyndt at rulle. Noget formand for Fonden Lyseng Idrætscenter, Hans Skou, er utroligt glad for.

- Vi er meget glade for det kæmpe rygstød, som vi hermed har fået fra Salling Fondene. Idræts- og foreningsfaciliteter er der et stort behov for, også her i Sydbyen, og med denne flotte donation ser vi nu frem til snart at kunne komme i gang med byggeriet.

Efter planen skal det gamle barakbyggeri væltes for at gøre plads til det nye. Der ligger dog en skydebane under barakkerne, som skal forblive en del af det nye Lys1.

Styrker lokalområdet

Lys1 har været på tegnebrættet længe og blev allerede døbt i 2016, hvor man kunne indsende sine forslag til et nyt navn for Lyseng Idrætscenter. Her blev vinderen altså Lys1, som de fleste nok har regnet ud er inspireret af Dokk1 i Aarhus C.

Lys1 er i den grad med til at styrke lokalområdet, både som samlingspunkt for borgere og til stor gavn for de mange brugere af idrætsfaciliteter i de lokale idrætsforeninger

Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand for Købmand Herman Sallings Fond

Projektet skal udover idrætsfaciliteterne også indeholde et nyt bibliotek, borgerservice, lokalarkiv, børneinstitution, flere nye mødesale og fælles faciliteter til hele lokalområdet. Også for dem der ikke interesserer sig for sport.

- Det bliver en styrke for hele lokalområdet og på vegne af alle ildsjælene og brugerne, glæder vi os. Vi ser frem til indvielsen af Lys1, siger Hans Skou.

Også i byrådet er det med store smil, at nyheden om den seneste donation modtages. En speciel stor tak sendes da også til de mennesker, der ligger rigtig mange frivillige timer i projektet.

Det skal Lys1 indeholde

 • Bibliotek
 • Borgerservice
 • Lokalarkiv
 • Børneinstitution
 • Højbjerg Gymnastikforening
 • Fitness
 • Kampsport
 • Café
 • Mødesal
 • Udstillingsmuligheder
 • Fælles faciliteter
 • Demokratitorv

- Vi har et stort behov for flere idrætsfaciliteter og mødesteder i Aarhus Kommune, så derfor hilser jeg Lys1 meget velkommen. Jeg vil gerne rette en stor tak til alle de frivillige, der knokler for det, og til Salling Fondene for at bidrage til en bedre hverdag for århusianerne, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

20 millioner fra Salling fondene eller hvad?

Det er som nævnt ikke første gang, at Lys1 modtager støtte fra Købmand Herman Sallings Fond. Også i 2017 modtog projektet 10 millioner kroner. Det er dog desværre ikke 10 millioner ekstra kroner, der er tale om. Det er nemlig sådan, at hvis man ikke får brugt de penge, der tildeles fra Salling Fondene inden for fire år går de tilbage.

De 10 millioner kroner er altså endnu en gang et tilsagn om at støtte projektet med 10 millioner kroner. Disse penge er øremærket til idrætsdelen af Lys1.

- Lys1 er i den grad med til at styrke lokalområdet, både som samlingspunkt for borgere og til stor gavn for de mange brugere af idrætsfaciliteter i de lokale idrætsforeninger. Vi glæder os derfor over at kunne bidrage til realisering af dette projekt, siger Jens Bjerg Sørensen, der er bestyrelsesformand for Købmand Herman Sallings Fond.

Hele projektet forventes at løbe op i den "beskedne" pris på omkring 100 millioner kroner, så donationerne giver altså et flot rygstød til hele projektet. Lyseng Idrætsforening og de andre idrætsklubber i området skal dog ikke finansiere hele beløbet.

Hans Skou, der er formand for Lyseng Idrætsforenings fond, er utroligt glad for, at Salling igen tilkendegiver deres støtte til Lys1. Foto: Jens Thaysen

- Idrætsdelen kommer til at fylde i omegnen af 40 procent af det samlede beløb. Og vi har med Salling Fonden og kommunen, samt vores egen fond, samlet størstedelen af de penge ind, vi skal ligge. Så nu skal vi i gang med noget fundraising i lokalmiljøet, ligesom vi gjorde, da vi byggede Lyseng Idrætscenter i 2007, forklarer Hans Skou.

Fonden Lyseng Idrætscenter mangler på nuværende tidspunkt lige omkring otte millioner kroner, der skal findes på den ene eller anden måde. Bliver det ikke ved fundraising, er fonden klar til at tage et lån ved kommunekredit.

Snart i gang

Hele Lys1-projektet med bibliotek, borgerservice, idrætshal og demokratitorv kommer efter planen til at fylde intet mindre end 4.800 kvadratmeter, hvoraf de 1.840 skal gå udelukkende til idrætsfaciliteter.

- Vi håber at få lov at bygge en ny stor idrætshal, hvor der skal være plads til kampsport, fitness og gymnastik. Derudover vil gymnastikforeningen gerne have et motorikcenter, og så er foreningsfitnessen simpelthen vokset ud af deres lokale, forklarer Hans Skou.

Lyseng Idrætscenter skal selvfølgelig blive stående som det er, det skal dog muligvis bygges sammen med resten af projektet. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Hele projektet forventes, hvis alt klapper, og der ikke er store uforudsete problemer, at stå færdigt i anden halvdel af 2026. Det kommer dog til at tage et godt stykke tid før byggeriet begynder, for sagen skal nemlig først behandles i Teknik og Miljø, hvilket sagtens kan tage et år.  Så nu er det bare at glæde sig til de nye rammer.

Man kan eksempelvis ansøge om hjælp til at få sat højtalere op, hvis man gerne vil sætte gang i dansegulvet til sin fest. Arkivfoto: Mette Mørk.

Skal du holde en fed vejfest? Så kan du få hjælp af Aarhus Festuge

Når Aarhus Festuge i slutningen af august og starten af september løber af stablen, er der lagt op til et brag af en århusiansk fest. Sådan har det godt nok været siden 1965, men i år er der også nye boller på suppen.

Arrangørerne bag Aarhus Festuge har nemlig søsat et nyt initiativ, noget de kalder komSAMMEN, med det formål at mobilisere hele Aarhus Kommune, særligt i lokalområder som Skåde, Højbjerg og Holme, til at holde deres helt egen fest lørdag 3. september.

Med initiativet kan du således søge om hjælp til at arrangere eller afvikle lige præcis den fest, du allerhelst vil holde. Det er i princippet kun fantasien, der sætter grænsen. Læs her, hvordan du kan ansøge om at få hjælp til din fest.

Aarhus Festuge forsøger med et nyt initiativ at hjælpe med at arrangere fester i lokalområderne i Aarhus Kommune. Fristen nærmer sig, men du kan stadig nå at ansøge om at få hjælp til din fest.

Har du planer om at holde fest efter sommerferien? Måske en vejfest, en fest i grundejerforeningen, eller måske bare et mindre sammenskudsgilde blandt venner og veninder? Så er der hjælp at hentet hos ingen ringere end Aarhus Festuge.

For med coronaens mange restriktioner og gentagne nedlukninger, måtte mange planer lade livet i både 2020 og 2021. Planer om festligheder som netop vejfester røg i vasken, men også selve Aarhus Festuge måtte aflyses for to år siden.

Det kan være hjælp til at spærre vejen af, råd og vejledning til markedsføring, en musiker noget mad, drikkevarer eller lyskæder.

Nadia Harchi, projektleder på komsammen-initiativet ved Aarhus Festuge

Med et nyt initiativ forsøger Aarhus Festuge nu at puste liv i netop festerne i starten af september. De ønsker således at bidrage til fester i lokalområderne og står klar til at yde hjælp i mange former og størrelser.

- Vi vil gerne hjælpe så bredt som overhovedet muligt, så det tæller både kontakter, lokationer og sparring om, hvordan man kan holde festen. Vi vil også gerne hjælpe med at booke for eksempel kunstnere eller kokke, fortæller Nadia Harchi, der er projektleder på initiativet.

Alle idéer velkomne

Man behøver absolut ikke have store ambitioner for at ansøge om hjælp fra Aarhus Festuge. Alle idéer er således velkomne i følge Nadia Harchi.

- Det kan være alt fra to veninder, der vil feste sammen, til en familiefest i haven, en fest i beboerforeningen eller på det lokale plejecenter. Vi vil gerne prøve at ramme alle, der kunne have interesse i at fejre festugen med os.

Sådan ansøger du

 • Find tilmeldingsblanketten på https://www.aarhusfestuge.dk/om-festugen/komsammen
 • Udfyld blanketten - først med en beskrivelse af dig, dit arrangement, og hvad man har planer om, derefter hvad man specifikt ønsker hjælp til
 • Send ansøgning via mail til komsammen@aarhusfestuge.dk
 • Fristen er 1. juli, og man kan forvente svar senest 1. august

Hun fortæller samtidig også, at man allerede har modtaget en hel del gode ansøgninger, og at man absolut ikke skal holde sig tilbage, hvis man tænker i utraditionelle baner.

- Vi vil gerne mobilisere hele Aarhus til at komme med deres bud på en fejring. For mange har måske en anden idé om, hvad en god fejring er, end det program festugen har lagt, og det vil vi meget gerne hjælpe med at facilitere, pointerer Nadia Harchi.

Frist på fredag

Fristen for ansøgninger nærmer sig dog med hastige skridt, for festugens arrangører skal have modtaget en udfyldt blanket før fredag 1. juli.

Herefter vurderer en lille udvælgelseskomité, hvilke ansøgninger der bedst muligt kan realiseres, med de ressourcer der er til rådighed - og derfor skal man naturligvis være specifik med, hvad man ønsker hjælp til.

- Det kan være hjælp til at spærre vejen af, råd og vejledning til markedsføring, en musiker noget mad, drikkevarer eller lyskæder, lyder det fra Nadia Harchi.

Så ønsker du at holde Højbjergs fedeste vejfest eller måske bare at invitere to veninder på en hyggelig aften i haven, kan du måske få professionel hjælp til dit arrangement.

Torben Skov Lauridsen lufter idéen om, at Tranbjerg skal blive en bydel. PR-foto.

Lokal ejendomsmægler om de 400 boliger ved Holme: Vi skal ikke blive for forkælede. Der er brug for den slags boliger

Home i Tranbjergs indehaver tror, at de op til 400 boliger ved Slet Møllevej ved tæt på Holme kommer til at give byen noget den mangler. Ejerlejligheder, lejeboliger og ældreboliger.

Efterspørgslen er høj, men særligt de tr boligtyper har et lavt udbud. Han tror ikke det bliver problematisk, at ældre og unge kommer til at side om side. Snarere tvært i mod.

Bliver de 400 boliger til virkelighed, mener ejendomsmægleren at Aarhus efterhånden er groet sammen hele vejen til Tranbjerg.

Der er stor efterspørgsel på boliger i Aarhus syd, og ejerboliger, andelsboliger og lejeboliger er der få af, hvilket de op til 400 boliger ved Slet Møllevej vil kunne ændre på, lyder det fra Home i Tranbjerg.

Hvis MVM-ejendommes boligprojekt med op til 400 boliger ved Slet Møllevej bliver en realitet, så kommer de ikke til at stå tomme.

Det siger Torben Skov Lauridsen, der er indehaver af Home i Tranbjerg. Han vurderer, at der mangler ejerboliger, lejeboliger eller andelsboliger i Tranbjerg. Den slags boliger vil projektet ved Slet Møllevej åbne for, fortæller ejendomsmægleren:

- Tranbjerg er ved at udvikle sig fra en forstad til en bydel som Åbyhøj eller Trøjborg. Det kræver en sammenhæng mellem Aarhus og Tranbjerg.

- Vi er i kontakt med rigtig mange ældre, som gerne vil blive boende i lokalområdet, men ikke længere magter en stor have og gerne vil have et hjem, hvor en vicevært står for det praktiske, siger han og uddyber:

- Samtidig vil det give en mulighed for, at unge mennesker kan bosætte sig i Tranbjerg tæt på deres familie, og inden de måske flytter videre ind i Aarhus. Det er en anden prisklasse end i midtbyen, og det ligger kun et kvarter væk med Letbanen.

Kan unge og ældre godt bo sammen i sådan et område? Bliver Kaj på 90 ikke træt af morgenfesterne hos Celine på 20?

- Man behøver jo ikke bo dør til dør. Det kan være, man bor i hver sit hjørne af boligområdet. Alle undersøgelser viser netop, at Kaj på 90 elsker at sidde på en bænk og se den liv, der kommer i et område, hvor Celine på 20 bor.

Må ikke blive forkælede

Et af kritikpunkterne fra byrådsmedlemmet Jan Ravn Christensen (SF) er, at området ikke er naturligt at bygge boliger på. Det ligger i forlængelse af et erhvervsområde, og han påpeger, at infrastrukturen ikke er til boliger, fordi der er for langt til eksempelvis daginstitutioner og skoler.

Torben Skov Lauridsen mener, at efterspørgslen i Tranbjerg er stor, og at ejerlejligheder, lejeboliger og ældreboliger er en mangelvare. PR-foto.

Udlægningen som 'unaturlig' er Torben Skov Lauridsen ikke enig i.

- Der er jo mange, som arbejder i erhvervsområdet, og de vil kunne komme til at bo tættere på deres arbejde og spare transportudgifter, mens de samtidig får en bolig tæt på Aarhus, siger han.

Men har Jan Ravn Christensen ret i, at området ikke ligger naturligt tæt på en skole og daginstitution og ikke er en naturlig forlængelse af Tranbjerg?

- Vi skal også passe på, vi ikke bliver for forkælede. Det er ikke længere end fem minutter væk. Mon ikke nogle godt kan sætte børnene af på vej til arbejde . Der er en sammenhæng mellem tingene i Tranbjerg, og jeg tror ikke, det er et større problem. Der er også en cykelsti mellem Slet og Tranbjerg, siger Torben Skov Lauridsen.

- Hvis man ikke kunne lave boliger i et erhvervsområde, var Aarhus Ø aldrig blevet til noget. Der var også nogle, som ikke kunne forestille sig, at man kunne bo i havneområdet engang, supplerer han.

En ny bydel

Ved at området bliver bebygget, vil Slet og Tranbjerg reelt være meget tæt på at være vokset helt sammen. Selvom Slet og Tranbjerg deler postnummeret 8310, adskiller blandt andet området ved Slet Møllevej de to byer en smule.

I og med at Slet er i direkte forlængelse af Holme, der så er en direkte forlængelse af Viby, som er en direkte forlængelse af Aarhus C, vil man med en sammenvoksning mellem Slet og Tranbjerg kunne argumentere for, at Tranbjerg er vokset sammen med Aarhus.