Spareplanen kan få store konsekvenser i Højbjerg: Alfreds børnehave står til at blive lukket
Det giver en besparelse på 226.000 kroner at fjerne tilskuddet til Børnehuset Blæksprutten. Konsekvensen vil være, at børnehuset lukker.
Det kommer til at ramme fireårige Alfred, der, ligesom sine to søskende tidligere har gjort, går i Blæksprutten.
Tilbuddet er helt perfekt til ham, fordi huset er noget mindre end de fleste andre institutioner. Det giver ham en helt anden ro, og han er blomstret op, efter han startede i Blæksprutten. Det fortæller hans mor, Jane Bech Munksgaard, som håber til det sidste, at politikerne vælger at skåne Blæksprutten, når sparekniven skal svinges.
De store sparesabler er blevet slebet, og lige nu svinger kommunen med dem, mens den venter på grønt lys fra politikerne til at hakke i bordet.
Spørgsmålet er, om det bliver her eller der, at der skal kappes en luns af budgettet for at få kommunens økonomi til at hænge sammen.
Et af de steder, hvor kniven for alvor er for struben, er i daginstitutionen Blæksprutten på Rundhøj Allé. Her vil der blive tale om en lukning, hvis ikke spareøjnene retter deres opmærksomhed mod noget andet.
- Det vil være frygteligt, hvis den må lukke. Der er brug for mindre steder til de børn, der måske ikke lige trives i de store børnehaver, siger Jane Bech Munksgaard, der har Alfred på fire år i Blæksprutten.
Begge Alfreds søskende har gået i Blæksprutten før ham, og det har haft kæmpe betydning, at der netop var sådan et tilbud.
- Da vores datter skulle i børnehave, tænkte vi, at hun skulle følges med de andre fra vuggestuen over i en større børnehave. Men efter fire måneder gik vi på knæ nede i Blæksprutten og spurgte, om hun ikke nok måtte komme ind her.
- Hun kom tit hjem og var ked af det, da hun gik i den store børnehave. Hun var rastløs og klistrede sig fast på os, og det var svært for os at aflevere hende. Det var heller ikke altid, at vi kunne finde en voksen at aflevere hende til, og så blev det nærmest sådan, at vi skulle skubbe hende fra os, siger Jane Bech Munksgaard.
Noget helt andet i Blæksprutten
Blæksprutten er normeret til 20 børn, og det var lige præcis den størrelse, Jane Bech Munksgaards datter havde brug for.
- Her er der altid en voksen til at tage imod os, og de er nærværende, når de er der. Vores datter var i en helt anden balance, da hun kom hjem fra Blæksprutten end før. Det samme oplever vi nu med Alfred, som er blomstret op, efter han kom til fra vuggestuen. Han kan finde en helt anden ro her, siger hun.
Hvad er Blæksprutten?
Siden 1968 har Blæksprutten ligget på Rundhøj Allé.
Det startede som en såkaldt legestue, hvor dagen var inddelt i moduler, hvilket passede godt til forældre med skævearbejdstider på skiftehold eller lignende.
Med tiden er det mere og mere blevet som et kommunalt tilbud med en åbningstid som i andre institutioner. Men det er ikke et kommunalt tilbud, og det har heller ikke betegnelse af privat børnehave, da der mangler nogle fysiske krav.
- Vi mangler to kvadratmeter, og vi har heller ikke direkte adgang til vores legeplads. Man skal lige uden for og hen ad fortovet for at komme ind på den, har den daglige leder, Kirstine Buhl Jensen, fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme.
Blæksprutten finansieres af forældrebetaling sammen med det kommunale tilskud.
Med det blotte øje kan det være svært at se præcist, hvad Blæksprutten gør så meget anderledes end andre institutioner. Jane Bech Munksgaard peger på, at det især er størrelsen, der gør en forskel. Og så er det dygtige pædagoger, der har været på stedet i mange år.
- De giver vores børn nogle gode værdier, og der er så meget kærlighed fra de voksne, at det er som om, det var deres egne børn.
Får meget for få penge
Kommunen skal i alt finde besparelser for mere end 200 millioner kroner, og 72 af de millioner skal findes på børn- og ungeområdet.
Her står det kommunale tilskud til Blæksprutten til at blive sparet væk. En besparelse på 226.000 kroner om året.
- Jeg synes, det er småpenge i forhold til, hvad det kan gøre ved de her børn, hvis tilbuddet ikke er der. Og på sigt kan det koste mange flere penge, hvis der skal laves ekstra tiltag på børnene, fordi de mistrives og får en dårlig start på livet med lavere selvværd, siger Jane Bech Munksgaard.
Blækspruttens daglige leder, Kirstine Buhl Jensen, har tidligere til Skåde-Højbjerg-Holme fortalt, at det reelt betyder lukning, hvis tilskuddet forsvinder. Og det vil allerede være til sommer, at håndklædet bliver kastet i ringen, selvom besparelsen først rammer Blæksprutten i 2024.
- Men vi sender børn videre i skole til august, og jeg vil næsten ikke byde nogen at starte op hos os, hvis vi bliver lukket få måneder efter. Og så har jeg svært ved at se, hvordan vi skal få det til at løbe rundt, sagde Kirstine Buhl Jensen i starten af november.
Hvad med de næste børnehavebørn?
Når Aarhus Kommune skal finde så stort et millionbeløb i årlige besparelser, så er det svært at forestille sig, at det ikke vil gøre ondt et eller andet sted.
Derfor kan Jane Bech Munksgaard også godt forstå argumentet om at spare steder, hvor det rammer færrest mulige. Hun mener bare ikke, at det gør Blæksprutten til det rigtige sted at spare.
- Selvom det måske ”kun” handler om 15-20 børn nu, så vil der jo være mange børn i fremtiden, som har brug for det her tilbud, og de vil blive ramt af den her besparelse. Alle børn er altså ikke ens, siger hun.
Overvejer at sige op
Det store sparekatalog med forslag til, hvor de forskellige af kommunens afdelinger kan finde de nødvendige besparelser, er lige nu i offentlig høring. Det er det til 24. november, og bagefter skal partierne i byrådet vende og dreje både kataloget og alle høringssvarene, inden der til sidst skal vedtages en endelig spareplan.
Bliver det som foreslået med en besparelse på Blæksprutten, så skal Jane Bech Munksgaard træffe en svær beslutning. For hvad skal der så ske med fireårige Alfred?
- Vi har besøgt en anden børnehave, men jeg har bare ondt i maven over det. Det er ikke, fordi jeg som sådan har noget at have det i, men det var bare den følelse, jeg fik. Når man kommer fra et lille sted og skal ind i et stort, så har jeg svært ved at se for mig, at det kommer til at lykkes.
- Der er bare ikke andre tilbud i Højbjerg som Blæksprutten, og det er derfor, det er så skrækkeligt, at de vil lukke det.
En løsning på det kan være slet ikke at sende Alfred afsted.
- Vi overvejer at holde ham hjemme indtil skolestart. Det vil jeg hellere, end jeg vil have en dreng, der bliver ked af det, når han skal afleveres. Jeg får helt lyst til selv at starte et tilbud op, siger Jane Bech Munksgaard.
Samler underskrifter
Jane Bech Munksgaard er ikke den eneste forælder, der er ked af at se Blæksprutten i sparekataloget. Det kan man både se ved at kigge på de høringssvar, der allerede er indgivet, og på den underskriftsindsamling, der er startet.
”Bevar Børnehuset Blæksprutten” har rundet de første 100 underskrifter fra folk, som ikke ønsker at se institutionen lukke.
Der kan indsendes høringssvar frem til 24. november. Du kan finde hele Aarhus Kommunes høringsportal her.