Ny fartgrænse skal gøre utryg strækning mere sikker, men hjælper det overhovedet, når der ikke kommer bump eller chikaner?
Fra foråret bliver hastighedsgrænsen på Rosenvangs Allé sat ned fra 50 i timen til 40. Det sker som et led i en forsøgsordning, hvor Aarhus Kommune får mulighed for at prøve nogle ting af, som gerne skulle mindske støjen og øge sikkerheden.
Og selvom det ”kun” er en nedsættelse af fartgrænsen og ikke noget med bump eller chikaner, så bør det have en mærkbar effekt.
Det mener Vejdirektoratet, som på baggrund af evalueringer af lignende projekter ved, at risikoen for ulykker er mindre, hvis fartgrænsen er lavere.
Snart skal du træde lidt mere forsigtigt på speederen, når du svinger ind på Rosenvangs Allé.
På stykket fra Oddervej til Saralyst Allé bliver fartgrænsen nemlig sat ned fra 50 kilometer i timen til 40.
Det sker som et led i en større forsøgsordning, som Vejdirektoratet står bag, og hvor Aarhus Kommune er én af 16 forsøgskommuner.
Skåde-Højbjerg-Holme kunne i september fortælle, at Rosenvangs Allé ville være på listen over udvalgte strækninger i Aarhus, hvor fartgrænsen vil blive sat ned. Nu er de øvrige veje peget ud, og Rosenvangs Allé bliver den eneste fra 8270, der får et lavere tal på hastighedsskiltene.
- Der var mange veje i spil, men i samarbejde med politiet er vi landet på noget, der er repræsentativt. Det er en ny strategi, at vi prøver nogle ting af og ser, om det virker. Så kan vi skalere det, hvis det fungerer, siger rådmanden for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K).
Han håber, at projektet kan gøre noget ved de bekymringer, han og kommunen hører fra mange borgere.
- Grundlæggende handler det om på den mest skånsomme måde at gøre noget ved støj og noget ved, at der bliver kørt for stærkt på de veje, som ikke er tænkt som indfaldsveje.
Det virker
I første omgang er det udelukkende hastighedsgrænsen, der bliver sat ned. Der kommer altså ikke vejbump, chikaner eller andre fysiske foranstaltninger, som skal sikre, at farten bliver lavere.
Der er sat penge af til elektroniske færdselstavler og kørebaneafmærkning, men ellers bliver det op til bilisterne at holde sig under den nye grænse.
Og selvom det sikkert kommer til at knibe for nogen, så kommer det til at gøre noget godt for trafiksikkerheden, at grænsen bliver sat ned. Det fortæller Winnie Hansen, der er fagkoordinator i afdelingen for Trafiksikkerhed og Cykling ved Vejdirektoratet.
- Vi ved fra andre kommuner og fra internationale evalueringer, at det her er en god ide. Jo lavere hastigheden er, jo større er sandsynligheden for at undgå ulykker.
Kan man være sikker på, at det har en effekt, når det ”kun” er grænsen, man ændrer, uden at lave bump eller lignende?
- Man får selvfølgelig større nedsættelse, hvis man gør mere. Men selvom man kun ændrer hastigheden, har det en betydning for, hvor hurtigt folk kører, og det bliver trygheden større af, siger Winnie Hansen.
Hun henviser blandt andet til en evaluering af et lignende projekt, der blev lavet for år tilbage i Gladsaxe Kommune, hvor 71 procent af de adspurgte borgere efterfølgende mente, at 40 kilometer i timen eller lavere var den rigtige hastighedsgrænse. Også antallet af uheld faldt på steder med nedsat fartgrænse.
Winnie Hansen forventer dog ikke, at gennemsnitsfarten på Rosenvangs Allé falder med ti kilometer i timen, nu hvor grænsen bliver flyttet fra 50 til 40, men den vil helt sikkert falde, vurderer hun.
- Der er heldigvis mange, der overholder grænsen, og det vil de også gøre med 40 i timen, og så vil de automatisk trække nogle andre med ned i fart. Samtidig bliver klipgrænsen og bødegrænsen også lavere.
Også rådmand Nicolaj Bang tror på, at det kan have den rigtige effekt, selvom der ikke bliver lagt ”forhindringer” ud for bilisterne.
- Det er også for at forsøge noget. Hvis vi skulle lave chikaner eller lignende, vil det koste nogle penge, og kan vi i stedet opnå samme resultat eller noget, der er tæt på, uden de ting, kan vi komme længere for pengene. Vi ved også, at chikaner er ubehagelige og giver mere ujævn trafik, siger han.
Flere veje kan få 40 i timen
I alt 15 veje i Aarhus Kommune indgår i forsøgsordningen, men i fremtiden kan flere veje få samme tur.
Projektet er delt ind i to fase, hvor fase et er den, der starter i foråret med de 15 strækninger. Fase to bygger på veje, som borgerne har været med til at pege ud. I 2024 vil antallet af veje med 40 kilometer i timen blive udvidet i samarbejde med de forskellige fællesråd.
Undervejs vil projektet blive evalueret, og skulle det vise sig at være en succes, vil Nicolaj Bang ikke være afvisende for, at den nedsatte fartgrænse kan foldes ud til en større del af Aarhus Kommune.
- Nu involverer vi folk og hører til behovet, og hvis det virker, og hvis der er en efterspørgsel, så kan jeg sagtens forestille mig det her flere steder, siger han.
Ny Moesgårdvej var også i spil
Det er snart et år siden, at Aarhus Kommune meldte ud, at den vil deltage i forsøgsordningen. Siden har strækninger skullet vælges ud, og det har undervejs været på tale også at sænke fartgrænsen på Ny Moesgårdvej i Skåde.
Men den strækning klarede altså ikke cuttet og blev pillet ud af ordningen.
- Det er en meget åben vej, så vi tror ikke på, at man bare lige vil kunne skilte farten ned til 40 kilometer i timen. Det vil i hvert fald være svært uden at tage mange fysiske virkemidler i brug, siger Lars Clausen, der er specialkonsulent i Mobilitet ved Aarhus Kommune.