Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er stadig et godt stykke vej til, at Rundhøj Torv er helt klar i en opgraderet version. Men når første del af centeret inden længe er færdigrenoveret, er det et skridt på vej i den rigtige retning. Foto: Christian Gnutzmann

Glæd dig til det nye Rundhøjcenter

Når håndværkerne inden længe frigiver første del af centeret ved Rundhøj Torv, bliver det startskuddet på en forhåbentlig ny tid på torvet.

Alt for længe har snakket gået på, at torvet var slidt, forladt og på vej i den forkerte retning.

Men nu er det snart fortid med tomme butikslokaler. Frisøren, pizzeriaet og bodegaen rykker frem i frontlinjen, og det bliver det første, man ser, når man kommer ind på parkeringspladsen.

Det kan du godt glæde dig til, hvis du er en af dem, der håber på bedre tider for torvet. Det gør de forretningsdrivende i hvert fald selv.

Trine Skov, der ejer bodegaen, tror på, at ombygningen kan sparke gang i torvet igen, som hun siger i dagens første artikel.

Næste skridt bliver, at Netto skal udvides, og så bliver der forhåbentlig snart gjort noget ved selve torvet. Det er kommunens opgave, og her er håbet, at en tidsplan og et mere konkret projekt ligger klar omkring sommerferien.

Så skal projektet selvfølgelig føres ud i livet, før torvet er i mål med den fulde omdannelse, så det kommer fortsat til at tage noget tid, før alt er på plads. Men til at starte med, kan du glæde dig over, at centerbygningen bliver pænere og mere indbydende.

I dagens anden historie skal det handle om en liste, som Højbjerg er gledet ud af. Det er listen over tomme buslommer, som kan og måske skal laves til parker.

Forslaget tog egentlig sit udspring i Højbjergs ubenyttede buslommer, og en ny park har da også tidligere været på tale ved buslommen på Hørhavevej. Hvordan kan det være, at buslommen ikke længere er på listen, og er ideen om en ny park i 8270 allerede forduftet igen? Det har jeg spurgt kommunens sagsbehandler om.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Det karakteristiske centergulv er snart fortid i Rundhøjcenteret. Foto: Christian Gnutzmann

De har været gemt bag en centergang og tomme butikslokaler, men nu rykker frisøren, bodegaen og pizzeriaet frem i forreste linje

Langt om længe forsvinder de tomme butikslokaler i centerbygningen ved Rundhøj Torv.

KFI, der ejer bygningen, har bygget om, og lige om lidt er første del af arbejdet færdigt, og frisøren, bodegaen og pizzeriaet kan tage de nye lokaler i brug. Helt ude ved vejen.

Når flytningen er overstået, begynder næste etape af centerombygningen. Her skal Netto optimeres og bygges større.

Det arbejde skulle gerne stå færdigt til sommer.

Og det bliver godt for området, lyder vurderingen fra pizzeriaet, bodegaen og frisøren. De tror på, at flytningen bliver starten på en optur.

- Selvfølgelig har det noget at sige, når butikkerne pludselig forsvinder. Det har vi kunnet mærke. Men jeg tror, at ombygningen kan være med til at sparke gang i Rundhøj Torv igen, siger Trine Skov, der ejer Rundhøj Bodega.

Gabende tomme butikslokaler med maling på vinduerne og tomme reklameskilte.

Det er mange år blevet mødt af som det første, når man drejet ind på parkeringspladsen ved Rundhøj Torv.

Ikke ligefrem noget, der fortæller om et rigt butiksliv.

Men der er faktisk gang i forretningerne i det efterhånden decimerede center på Rundhøj Allé. Netto tiltrækker mange handlende, der bliver klippet masser af lokker hos Salon Erik, mens der bliver langet pizzaer over disken hos Rundhøj Pizza og Grill, og øllene bliver knappet op hos Rundhøj Bodega.

De tre sidstnævnte forretninger kan man bare ikke se fra gaden. De ligger skjult inde i centeret bag de tomme lokaler. Men ikke ret meget længere.

Nu er første del af ombygningen af centeret nemlig ved at være så langt, at frisøren, bodegaen og pizzeriaet kan flyttes frem i forreste geled. Med hver deres indgang.

- Det bliver rigtig godt. Det har ikke set pænt ud i nogle år, så det er dejligt, at der sker noget med facaden, og at der kommer noget fornyelse, siger Pernille Jakobsen, der er daglig leder i Salon Erik.

Hun regner med, at frisørsalonen rykker inventaret og tager det nye lokale i brug omkring 1. marts.

- Vi håber, at vi kan flytte på en weekend, men det er svært at sige præcist, hvornår det bliver. Men det ser rigtig flot ud det nye, og vi glæder os til at få vores egen indgang.

Se, hvor hyggeligt det ser ud

Det kommer til at tage lidt mere end en weekend at flytte baren fra bodegaen til de nye gemakker. Trine Skov, der ejer Rundhøj Bodega, fortæller, at det kommer til at tage omkring 14 dage.

- Sidste åbningsdag bliver 4. marts ifølge håndværkerne. Så skal vi flytte hele baduljen, og vi kan åbne igen i midten af marts, siger hun.

Ligesom hos frisøren så er der store forventninger til de nye lokaler.

- Nu er der gået så lang tid, hvor der ikke har været butikker, og det er faldet lidt sammen, så jeg tror, at både beboere i området og handlende glæder sig til, at centeret ikke ligner noget, der er ved at lukke. Der sker virkelig noget nu, det er altså ikke bare lige en omgang maling, siger Trine Skov.

Det er slut med graffiti på vinduerne. Centeret har fået nyt ydre. Foto: Christian Gnutzmann 

Når bodegaen genåbner, bliver det med cirka lige så meget plads som i dag. Og nok så vigtigt, så bliver det i en størrelse, der gør det muligt fortsat at måtte ryge indendørs. Og så er det slut med at holde til inde bag det skakternede centergulv.

- Jeg glæder mig til at få front ud mod torvet. Vi har valgt at have foldedøre, så vi kan åbne op særligt om sommeren, så folk kan kigge ind og se, at det altså er rigtig hyggeligt her. Jeg tror, det bliver meget bedre og meget mere indbydende, end det er nu.

Betyder noget, at andre butikker er forsvundet

De har begge været med i mange år. Pernille Jakobsen har passet frisørsaksen i 25 år, mens Trine Skov har stået bag baren siden 2003.

Det betyder, at de begge har kunnet følge med i, hvordan butikker omkring dem har drejet nøglen om eller valgt at flytte væk fra Rundhøj Torv. Blandt andet flyttede Ostebutikken Lading Mejeri i 2016 fra Rundhøj til Kridthøj Torv.

- Der er ikke så meget gang i centergaden længere, og så kan man lige så godt lave det om. Det kommer heller ikke til at se så forfaldent ud med det nye, siger Pernille Jakobsen.

Bodegaen kommer til at have front ud mod Rundhøj Allé, og så kommer Netto til at få flere kvadratmeter. Foto: Christian Gnutzmann

Hun mener ikke, at frisørsalonen har lidt under butiksdøden omkring dem, men hun forstår godt, at nye butikker ikke er stået i kø for at flytte ind på Rundhøj Torv.

- Jeg tror, det ville være svært at starte noget nyt op, efter det hele er blevet tomt, siger hun.

Hos Rundhøj Bodega vurderer Trine Skov, at det har haft en negativ betydning, at centeret ikke længere har farvehandel, ostebutik eller de øvrige forretninger, der gennem tiden har holdt til på matriklen.

- Selvfølgelig har det noget at sige, når butikkerne pludselig forsvinder. Det har vi kunnet mærke. Men jeg tror, at ombygningen kan være med til at sparke gang i Rundhøj Torv igen, siger hun.

Centertiden er forbi

Midt imellem bodegaen og frisøren ligger Rundhøj Pizza og Grill. Her har Aydin Ethesham, siden han var lille, kunnet følge med i udviklingen i centeret.

Han er søn af pizzeriaets ejer, og som han siger, har både han og hans brødre været igennem en ”værnepligt” i køkkenet.

- Vi har været der i 22 år, og engang var der kæmpe kundestrøm og alle mulige butikker. Der var meget liv, men det er gået ned ad de sidste ti år, hvor den ene butik efter den anden er lukket, siger han.

Derfor har de ligesom naboerne ventet i lang tid på, at centeret blev bygget om. Og ifølge Aydin Ethesham er det den helt rigtige løsning at nedlægge centergangen.

- Vi får vores egen facade, så vi ikke ligger gemt væk, og det gør, at nye kunder kan se os fra vejen og fra busstoppestedet. Det bliver mere et torv fremfor et center, og vi kan jo se, hvor meget succes de har haft med det på Kridthøj Torv, siger han.

Pizzeriaet kommer til at flytte ind i det nye lokale, når det står færdigt i marts, og så vil forretningen holde lukket i nogle dage, mens inventaret kommet på plads.

Netto holder lukket

Mens centergangen bliver nedlagt, og pizzeriaet, bodegaen og frisøren flytter i nye lokale i den modsatte ende af Netto, så får netop Netto også lov til at brede sig lidt mere.

Butikken skal udvides og opgraderes, og det arbejder begynder 1. april, når arbejdet med den øvrige del af centeret er overstået.

Ifølge KFI, som ejer centerbygningen, vil ombygningen være i mål i slutningen af juni, og Netto vil være lukket i den periode.

Også foran Netto, og foran de øvrige butikker, skal der ske noget. Parkeringspladsen og parkeringskælderen står foran en overhaling, men det er kommunens bord, og her er der endnu ikke nogen helt klar køreplan.

Meldingen fra Aarhus Kommune er, at den håber at have skitser og en tidsplan klar til omkring sommerferien.

Den forladte buslomme ved Hørhavevej og Oddervej står bare og venter på, at den får en ny funktion. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

En buslomme i Højbjerg kunne blive til en ny park: Nu er området ikke blandt steder, der bliver foreslået til nye grønne områder

Selvom ideen om at omdanne tomme buslommer, der ikke længere bruges, til grønne områder og parker er startet i Højbjerg, så er det ikke sikkert, at buslommen ved Hørhavevej bliver til en park.

Det var der ellers lagt op til i december, da et forslag om en park i buslommen til to millioner blev fremlagt.

Nu arbejder kommunen med en liste på ni destinationer fordelt i Aarhus Kommune, og Højbjerg er ikke nævnt.
Der kan dog stadig blive lavet et projekt ved Hørhavevej.

Meldingen fra kommunen er, at der skal kigges på hele området, og det skal gentænkes, hvad der kan laves på asfaltarealet.

Selvom Højbjerg ikke længere er på listen over mulige destinationer til en ny park, så er det stadig ikke udelukket, at buslommen ved Hørhavevej kan blive til et grønt område.

Flere steder i 8270 står buslommer og vendepladser øde, efter at busserne ikke længere bruger dem. Men også andre steder i kommunen er bussernes ubenyttede asfaltarealerne blevet overflødige.

Et forslag fra Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet, SF og løsgænger Jakob Søgaard Clausen lyder derfor på at nedlægge asfaltarealerne og i stedet lave grønne områder eller parker.

Ideen har taget sit udspring i Højbjergs forladte buslommer, som Skåde-Højbjerg-Holme tidligere har fortalt. Og da forslaget nåede frem til politisk behandling i byrådet før jul, var det da også med ideens arnested, Højbjerg, som én af to muligheder for at lave en ny park.

Forslaget blev dog aldrig drøftet i byrådssalen, da det blev pillet af dagsordenen lige før byrådsmødet.

I denne uge har det så været på politikernes bord igen. Denne gang i Magistraten. Her var de to foreslåede buslommer blevet til ni forskellige, men buslommen i Højbjerg var gledet ud.

Her bliver det foreslået at lave ubenyttede buslommer til grønne områder. Visualisering: Aarhus Kommune

Vil det så sige, at Højberg allerede kan vinke farvel til den park, der ellers var på tale?

Ikke nødvendigvis.

Tilbage til værkstedet

Det kan stadig blive til en ny park i buslommen ved krydset mellem Hørhavevej og Oddervej. Ligesom forslaget lød på i december. Her var der foreslået en park ”med mulighed for ophold og motion” til to millioner kroner.

Men det er ikke sikkert, at det bliver, som det blev foreslået i slutningen af sidste år. Nu skal det tomme areal nemlig tages tilbage i værkstedet, så mulighederne for området kan kigges grundigt igennem igen.

- Den er pillet af listen, fordi vi vil kigge på det igen. Vi tager et kig på et lidt større område end bare buslommen, for at se, om vi måske kan disponere området bedre end det er i dag. I det indgår også hvordan vi kan etablere et rekreativt område, der kan komme nabolaget til gode, siger David Kastberg Reimann fra Aarhus Kommunes afdeling for Bystrategi.

Han fortæller også, at det stadig kan blive en park, men at det i princippet også kan blive til alt muligt andet.

- Vi kigger på en masse forskellige muligheder, men har ikke noget konkret på tegnebrættet endnu, så vi kan ikke sige, hvad det ender med.

Han håber på, at Aarhus Kommune i løbet af foråret kan lægge sig lidt mere fast på, hvad der skal ske med den tomme buslomme.

Kunstgræsbanen i IF Lyseng bliver brugt flittigt, og klubansvarlig Henrik Brandt har flere gange fortalt, at det er afgørende for klubben at få mere plads, der kan bruges hele året rundt. Foto: Henrik Havbæk Madsen

En snak om klimavenligt byggeri får byrådet til at holde på de millioner, der skal sikre lokale foreninger mere plads

Der var tale om en misforståelse, da flere partier i byrådssalen onsdag aften troede, at et nyt klimakrav var på vej til at gøre foreningers anlægsprojekter markant dyrere.

For det er slet ikke hensigten, slår Socialdemokratiets Lone Hindø fast.

Alligevel er sagen om de kommunale millioner til idræts- og fritidsfaciliteter sendt tilbage i Kulturudvalget, og der går derfor lidt længere tid, før pengene ender i foreningerne.

Her venter blandt andre Højbjerg Badmintonklub og IF Lyseng på millioner, som de er indstillet til, og som skal gå til en ny hal og mere kunstgræs.

Ifølge Lone Hindø skal Kulturudvalget drøfte sagens forløb, så man i fremtiden er skarpere og dygtigere til at lave slags byggerier mere klimavenligt.

En ny badmintonhal og mere kunstgræs skal løse pladsproblemerne i IF Lyseng og Højbjerg Badmintonklub, men de to klubber må vente lidt endnu på at modtage økonomisk støtte fra kommunen.

Det skulle have været en slags festdag. Et startskud til for alvor at sætte fart i projekterne.

I Højbjerg Badmintonklub og IF Lyseng mangler medlemmerne plads. Faktisk er klubberne så pressede på kvadratmeter, at de er nødt til at sende medlemmerne på græs og halgulv andre steder.

Derfor var udfaldet af punkt nummer 12 på onsdagens byrådsmøde ganske afgørende for foreningerne. Her skulle millionerne i kommunens anlægspulje endeligt fordeles. Højbjerg Badmintonklub og IF Lyseng var indstillet til at modtage henholdsvis 7,5 millioner og 4,9 millioner kroner.

Men pengene bliver i kommunekassen lidt endnu.

Der var nemlig flertal for at sende sagen tilbage i Kulturudvalget.

- Den 28. september besluttede vi i byrådet at indføre et klimahensyn på byggeri. Siden har forvaltningen kunnet arbejde med de projekter, der har søgt om midler, og vores undren i Socialdemokratiet gik på, hvorfor vi i materialet ikke kunne se, om man har drøftet klimahensynet, siger Lone Hindø (S), der er næstformand i Kulturudvalget, til Skåde-Højbjerg-Holme.

Det betyder, at foreningerne må vente med at få del i de knap 43 millioner kroner, som kommunen har i anlægspuljen.

Mavepuster

I Lyseng IF var de klar til at poppe champagnepropperne onsdag aften. Her er halvanden kunstgræsbane på vej. Men de våde varer måtte forblive på køl, og fejringen blev udsat.

Efter at have sovet på byrådets beslutning forsøger klubansvarlig Henrik Brandt dog alligevel at beholde de positive briller på.

- Der var stadig opbakning til økonomidelen, så jeg går ud fra, at vi stadig får pengene, men det var da en mavepuster, og det giver os nogle udfordringer, fordi vi nu ser ind i en forsinkelse, som vi ikke havde forventet, siger han.

Præcis hvad byrådets beslutning kommer til at betyde for IF Lyseng, kan han ikke sige endnu.

- Sagsbehandlingen bliver længere, men vi ved ikke, hvor lang tid det bliver forsinket. Vi må forholde os til, at der er politisk velvilje til, at vi skal have en kunstgræsbane, og så må vi have fokus på at holde dampen oppe. Jeg tror stadig på, at vi kommer i mål, siger Henrik Brandt.

Klimakrav eller ej?

Da politikerne nåede til punkt 12 på onsdagens byrådsmøde, var der flere, der tog ordet. Og der var bestemt ikke enighed blandt partierne.

Måske det skyldtes forvirring. For debatten gik i store træk på, hvorvidt et krav om en maksimal udledning af CO2 i byggefasen skulle trækkes ned over foreningernes projekter eller ej.

Højbjerg Badmintonklub vil bygge en ny hal i forlængelse af den nuværende. Visualisering: Højbjerg Badmintonklub

Her er vi tilbage til det klimahensyn, Lone Hindø snakker om, som blev besluttet i slutningen af september. Små to uger inden, klimahensynet blev vedtaget, var der ansøgningsfrist til anlægspuljen, og det fik snakken om klimakravet til at bryde ud.

For skulle foreningerne så ”straffes” med et klimakrav, der ville blive indført med tilbagevirkende kraft? I så fald risikerede foreningerne at få en ekstra regning på op imod 15 procent.

Men det var ikke hensigten fra Socialdemokratiets side at pålægge foreningerne de nye krav, fortæller Lone Hindø.

- Jeg forventer stadig, at foreningerne får de midler, der er blevet indstillet til. De bliver ikke lavet om med tilbagevirkende kraft. Vi vil have den i udvalg for at høre, hvilke overvejelser man har gjort i de sidste fire måneder og om drøftelserne mellem forvaltningen og foreningerne. Det skal bruges fremadrettet. Vi vil gerne have nogle koncepter for, hvordan man rådgiver foreninger i forhold til at bygge bæredygtigt.

Hvis der blot er tale om, at I skal orienteres om drøftelser, hvorfor så ikke bare sende pengene ud til foreningerne, så de kan komme videre, og så kan I tage orienteringen sideløbende?

- Vi taler måske om 14 dage. Jeg forventer, at det kommer med på næste byrådsmøde eller næste igen.