Børnehaver og vuggestuer mangler pædagoger: Se normeringerne i Højbjergs institutioner
Ligesom det er en udfordring mange andre steder, så er det også svært for daginstitutionerne i Højbjerg at få fat i det nødvendige antal uddannede pædagoger.
Derfor er det også svært at indfri målet om minimumsnormeringer, som ellers helst skulle have været opnået allerede i år i Aarhus Kommune.
En ting er de manglende pædagoger, noget andet er økonomien, som lige nu ikke er til at ansætte meget mere personale. For ligesom alle andre steder, så stiger priserne også i vuggestuerne og børnehaverne, og det bliver dyrere at få gjort rent, vedligeholdt de grønne områder og så videre.
Det er særligt i børnehaverne, at normeringerne ikke er opnået. Du kan i artiklen her se et kort over postnummerets institutioner og deres normeringer for det seneste hele kalenderår.
- Vi kommer ikke i mål med minimumsnormeringerne i 2022.
Meldingen er klar, kontant og ærgerlig, og den kommer fra Mette Bjerregaard, som er konstitueret leder i Skåde-Højbjerg Dagtilbud.
Målsætningen er, at der i løbet af i år skal være en pædagogisk medarbejder til tre børn i de aarhusianske vuggestuer, mens der skal være en til seks børnehavebørn.
Og det kommer altså ikke til at ske, i hvert fald ikke i den gruppe af institutioner, som Mette Bjerregaard lige nu er leder for.
- Der er ikke penge i vores budget til at opnå minimumsnormeringer, så hvis vi skal nå det i vores dagtilbud, skal vi have nogle flere penge, så vi kan købe nogle flere hænder, siger hun.
Men det er ikke det eneste problem.
- Det er svært at få uddannede pædagoger. Der er ikke ret mange ledige i kommunen, og vi får meget få ansøgninger, når vi slår stillinger op.
Ikke samme kvalitet med 19-20-årige
Der er ni daginstitutioner i Skåde-Højbjerg Dagtilbud, som alle har både vuggestue og børnehave.
Mette Bjerregaard er leder i en af institutionerne, så hun ved, hvad det i praksis betyder, når det uddannede personale i stigende grad er en mangelvare.
- Lige nu kan vi godt få unge medhjælpere ind som vikarer. Det er typisk folk, der blev studenter før sommerferien, men selvom de gør det godt, så er det bare ikke den samme kvalitet og sikkerhed, hvis en 19-20-årig nyudklækket student står med en opgave, som hvis det er uddannet fagpersonale, siger hun.
Det er dog trods alt bedre, end det var for et år siden. For her var det i mange unges øjne mere attraktivt at styre en podepind ind i et næsebor på et af landets coronatestcentre.
Tættest på i vuggestuen
Minimumsnormeringerne skal være opfyldt fra 2024, men i Aarhus Kommune er det ambitionen, at det allerede i 2022 skal være gældende.
I Skåde-Højbjerg Dagtilbud og Holme-Rundhøj Dagtilbud, som dækker institutionerne i 8270, er det kun ganske få børnehaver, der holder sig inden for de seks børn per voksen i børnehaven, mens det ser noget pænere ud i vuggestuerne. Det viser de seneste normeringstal for 2021 fra Aarhus Kommune.
Det skal nævnes, at alle fuldtidsstillinger for pædagogisk personale tæller med, og at der ikke tages højde for fravær blandt hverken børn eller voksne.
- Det vil sige, at i disse tal tæller både den medarbejder, som holder ferie eller er sygemeldt og vikaren med, hvilket ikke giver et helt faktuelt billede af, hvor mange voksne der faktisk er hos børnene, siger Mette Bjerregaard.
Du kan her se et kort over postnummerets daginstitutioner og deres normeringer. De grønne markeringer er vuggestuer, og de blå er børnehaver.
Det er ikke tilfældigt, at vuggestuerne er tættest på at nå i mål med minimumsnormeringerne.
- Vi får tilført minimumspenge, og her forsøger vi i Skåde-Højbjerg først at indføre det i vuggestuen, og det er med henblik på at sikre en tidlig indsats, siger Mette Bjerregaard, der også fortæller, at tidens prisstigninger giver udfordringer med at få pengene til at række.
- Det kan godt være, at vi har fået flere penge ind i vores budget, men reelt har vi ikke kunnet bruge dem til at ansætte flere, for vi har stigende udgifter til rengøring, vedligehold af grønne områder og sådan noget.
Hænderne rækker så langt, de kan
I flere af de institutioner, som ligger over målsætningen for normeringer, er man lige ved at være i mål. For eksempel er en lille håndfuld af børnehaverne på 6,1.
Men de små forskelle betyder noget, for det gør noget ved kvaliteten, når normeringen vokser.
- Det er jo ikke sådan, at pædagogerne bare kan skifte en ble eller give en flyverdragt på lidt hurtigere her, end de kan i de mere socialt udsatte områder, som tildeles flere penge. Den basale omsorg tager samme tid, uanset hvilket postnummer man er i. Så hænderne rækker det, de gør, siger Mette Bjerregaard, som også pointerer, at personalet ikke kun har opgaver, der direkte berører børnene.
- Der skal også laves skriftligt arbejde omkring børnene, faglig udvikling, og der skal holdes forældresamtaler. Det er jo også noget, personalet skal nå i åbningstiden.
Øget arbejdspres
Netop de opgaver, der ligger udover den direkte børnekontakt, er noget, der er med til at øge arbejdspresset på de uddannede pædagoger.
For det er ikke medhjælperne uden pædagoguddannelsen, der bliver sat til at holde møder med forældre og til at lave det skriftlige arbejde.
- Derfor stiger arbejdspresset på det uddannede personale, som får et langt større opgavespænd og ansvar. Vi prøver alt, hvad vi kan, for at rekruttere og nytænke, hvordan vi kan tiltrække uddannet personale. Jeg har lederkollegaer med ledige stillinger, som forsøger at tilpasse det, så stillingerne bliver slået op samtidig med, at et nyt hold pædagoger bliver færdiguddannede, siger Mette Bjerregaard.