Et ton skrald på et halvt år: Det startede med Lisbeths 'tossede ide', en hapser og en plastiksæk, og så tog det pludselig fart
På seks måneder har den frivillige bevægelse En for holdet samlet et ton skrald i naturen rundt omkring i Aarhus.
Det er i høj grad Lisbeth Olesens fortjeneste. Hun kommer fra Højbjerg og har i flere år gjort det til et fritidsprojekt at samle affald. Oftest bare med sig selv.
Men i løbet af efteråret sidste år begyndte de første holdkammerater at melde sig på banen, og nu har de altså nået det, der ellers var det ambitiøse mål for hele 2022. Et ton.
Næste skridt bliver at få byrådspolitikerne med på indsamlinger, så de kan se, at det altså ikke kun er, fordi folk smider deres skrald, at det ligger og flyder. Politisk kan man også gøre noget, mener Lisbeth Olesen.
- Tit er der jo brug for en tosse, hvis man vil have startet en lille bevægelse op.
Sådan sagde Lisbeth Olesen til Skåde-Højbjerg-Holme i november sidste år.
På det tidspunkt var hun godt i gang med at støvsuge området omkring Rundhøj Torv for slikpapir, cigaretskodder, og hvad der ellers lå af skrald og affald.
Dengang gik hun stort set altid alene, når hun samlede skrald, men sådan er det ikke længere.
Heldigvis har det vist sig, at der findes andre, der er lige så ”tossede” som Lisbeth Olesen, og som også er klar til at bruge flere timer om ugen på at samle skrald i vejkanter, på parkeringspladser og lignende.
Og tre sæt arme kan naturligvis få fat i mere, end et enkelt sæt kan, og det kan ses på den samlede mængde skrald, der er blevet samlet på baggrund af Lisbeth Olesens initiativ.
Selvom året kun er et seks måneder gammelt, kunne Lisbeth Olesen i weekenden glæde sig over at have nået den ellers ganske ambitiøse målsætning.
- I januar sagde jeg lidt for sjov, at vi skulle se, om ikke vi kunne samle et ton skrald på et år. Det nåede vi så i weekenden, da vi samlede ind på Tangkrogen, siger hun.
Hun bor i Højbjerg, men skraldeindsamlingen foregår mange steder i og omkring Aarhus.
- Viby Torv, Ringvejen og Rundhøj Torv er nogle af de steder, hvor vi har samlet rigtig meget.
Tager en for holdet
Lisbeth Olesen og har i flere år gjort det til en vane at tage en skraldesæk og en hapser med, når hun går tur. Siden har hendes initiativ inspireret andre til også at hoppe i den gule refleksvest og væbne sig med indsamlingsredskaber.
Det har dannet grundlag for at starte fællesskabet 'En for holdet', som på Facebook har 230 medlemmer.
På Facebook, hvor man kan finde En for holdet, bliver løbende slået op, hvornår der er fælles indsamling, hvor man skal troppe op, og hvor meget skrald der bliver samlet ind.
- Nogle gange er vi otte-ni stykker, og en enkelt gang har vi været helt oppe på 20. Det var i marts, hvor vi samlede 124 kilo på en time, siger Lisbeth Olesen, der glæder sig over at flere er hoppet på skraldevognen.
- Det er fedt, at så mange er med. Tit er det de samme, så man lærer hinanden at kende, og vi har fået et godt fællesskab. Så går vi i halvanden time og snakker om løst og fast. Nogle gange har vi en aftale med et sted, hvor vi kan få en kop kaffe og et stykke kage.
Skræmmende meget
På mange måder burde Lisbeth Olesen at ose af stolthed. På hendes initiativ er der forsvundet et ton skrald fra naturen i Aarhus. Grøfter, midterrabatter og parkeringspladser flyder ikke længere med skrald.
Men det er alligevel svært at spore stoltheden i hendes stemme.
- Det er mest bare skræmmende, synes jeg. Du kan ikke forestille dig, hvad der ligger derude. Det er alt fra tøj, kaffekopper og slikpapir til møbler, der ligger i naturen. Altså, det er jo som om, at folk bare tror, at man bare kan læsse alt af, siger Lisbeth Olesen.
Hun er dog stadig glad for det arbejde, hun selv og resten af indsamlerne har lavet i det sidste halve år. For et ton fra eller til betyder alligevel ret meget i naturen.
- Hvis vi ikke gjorde noget, så ville affaldet jo ligge i endnu tykkere lag, end det gør nu. Så det er fedt, at andre også synes, at vi sammen kan gøre en forskel, for det kan vi på mange måder.
Vil have politikerne med
Hvad bliver det næste?
Det er fristende at spørge Lisbeth Olesen om netop det.
Først drømte hun om følgesvende, og det fik hun. Så gik hun efter at samle et ton. Det klarede hun sammen med de følgesvende, hun havde fået. Endda på halvdelen af den tid, hun tænkte, det ville tage.
Så hvad er egentlig næste målsætning?
- Jeg vil enormt gerne have byrådet med ud at gå, så politikerne bliver opmærksomme på, at nogle ting skal ændres. For eksempel forstår jeg ikke, hvorfor skraldespandene ikke alle sammen har låg på. Jeg ser både ræve og fugle tage affald op. Så det er altså ikke kun folk, der smider affald, der er problemet, siger Lisbeth Olesen.
Nu er der sommerferie
Men før politikerne kan komme med Lisbeth Olesen og resten af En for holdet, så skal der holdes lidt fri fra skraldeindsamlingen.
- Nu holder vi lidt ferie. Jeg har også nogle projekter i huset og haven, jeg skal have lavet, og så starter vi med at samle skrald igen i august.
Det er måske heller ikke så underligt, hvis Lisbeth Olesen har brug for at lade hapseren hvile lidt. Og hvis hun selv har brug for lidt pause.
For når hun ikke samler skrald, laver hun blandt andet hjemmelavede penalhuse til ukrainske flygtningebørn, ligesom hun er frivillig i skraldecafeen.
- Og så skal jeg jo også gerne have tid til at gå på arbejde, siger hun.
Hvis du ligesom Lisbeth Olesen tænker, at naturen er lige rigeligt fyldt med slikpapir og andet affald, så kan du finde facebookgruppen En for holdet her.