Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dagens nyhedsbrev kommer forbi Lisbeth Olesens gode initiativ, to byggeprojekter og onsdagens afstemning. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Sådan forsvandt et ton skrald fra naturen

Måske har du tænkt over det.

Naturen er blevet pænere og renere. Der ligger knapt så meget slikpapir og flyder i hækken, og den gamle cykel, der har ligget i grøften i ugevis er væk.

Uanset om du har tænkt over det eller ej, så send en tanke til Lisbeth Olesen. Hun har nemlig i høj grad haft en finger med i spillet i forhold til den lidt pænere natur.

Før nytår satte hun sig et mål. Der skulle samles et ton skrald i løbet af 2022. Et prisværdigt og ved første øjekast meget ambitiøst mål. Men nu er målet allerede nået. Halvvejs inde i året.

I weekend blev det sidste stykke skrald puttet i sækken, og vægten krydsede den imponerende men også skræmmende milepæl.

Nu kan Lisbeth Olesen og de andre frivillige skraldeindsamlere holde lidt velfortjent sommerferie. Til august tager de kampen op igen, og hvem ved, måske kan de nå at samle et ton mere, inden vi skriver 2023?

Det kunne være en målsætning, men hun håber, at det stopper med at være nødvendigt at gå rundt med skraldesæk og hapser. Derfor er hendes næste mål at få nogle helt særlige personer med ud at samle ind.

I dagens anden historie kan du læse om almene boliger. For et par uger siden kunne du i nyhedsbrevet fra Skåde-Højbjerg-Holme læse, at skoledistriktet i Skåde ikke har en eneste af slagsen. Det vil Aarhus Kommune nu lave om på. Ti af de billigere boliger kan være på vej på en kommunal grund.

Et andet sted i Højbjerg kan der også være nye boliger på vej. Her er der dog ikke tale om almene boliger. Der er tale om ni rækkehuse, som nu er tæt på at kunne opføres, på trods af at byggeriet går ud over nogle af rammerne i den nuværende lokalplan.

Til sidst kan du få en hurtig gennemgang af valget set med helt lokale øjne. I kunne stemme tre forskellige steder, og det har de fleste af jer gjort. Og langt de fleste af jer har stemt det samme.

Du kan læse mere om det hele ved at rulle lidt længere ned og folde historierne ud.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Selvom hun har fået en god flok med på vognen, så sker det stadig, at Lisbeth Olesen tager en tur på egen hånd. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Et ton skrald på et halvt år: Det startede med Lisbeths 'tossede ide', en hapser og en plastiksæk, og så tog det pludselig fart

På seks måneder har den frivillige bevægelse En for holdet samlet et ton skrald i naturen rundt omkring i Aarhus.

Det er i høj grad Lisbeth Olesens fortjeneste. Hun kommer fra Højbjerg og har i flere år gjort det til et fritidsprojekt at samle affald. Oftest bare med sig selv.

Men i løbet af efteråret sidste år begyndte de første holdkammerater at melde sig på banen, og nu har de altså nået det, der ellers var det ambitiøse mål for hele 2022. Et ton.

Næste skridt bliver at få byrådspolitikerne med på indsamlinger, så de kan se, at det altså ikke kun er, fordi folk smider deres skrald, at det ligger og flyder. Politisk kan man også gøre noget, mener Lisbeth Olesen.

Lisbeth Olesen har i flere år samlet skrald i naturen, og hendes gode initiativ har smittet af på andre. Nu har hun sammen med sine følgesvende nået en stor milepæl, og hun er klar med næste målsætning.

- Tit er der jo brug for en tosse, hvis man vil have startet en lille bevægelse op.

Sådan sagde Lisbeth Olesen til Skåde-Højbjerg-Holme i november sidste år.

På det tidspunkt var hun godt i gang med at støvsuge området omkring Rundhøj Torv for slikpapir, cigaretskodder, og hvad der ellers lå af skrald og affald.

Dengang gik hun stort set altid alene, når hun samlede skrald, men sådan er det ikke længere.

Heldigvis har det vist sig, at der findes andre, der er lige så ”tossede” som Lisbeth Olesen, og som også er klar til at bruge flere timer om ugen på at samle skrald i vejkanter, på parkeringspladser og lignende.

Og tre sæt arme kan naturligvis få fat i mere, end et enkelt sæt kan, og det kan ses på den samlede mængde skrald, der er blevet samlet på baggrund af Lisbeth Olesens initiativ.

Selvom året kun er et seks måneder gammelt, kunne Lisbeth Olesen i weekenden glæde sig over at have nået den ellers ganske ambitiøse målsætning.

- I januar sagde jeg lidt for sjov, at vi skulle se, om ikke vi kunne samle et ton skrald på et år. Det nåede vi så i weekenden, da vi samlede ind på Tangkrogen, siger hun.

Hun bor i Højbjerg, men skraldeindsamlingen foregår mange steder i og omkring Aarhus.

- Viby Torv, Ringvejen og Rundhøj Torv er nogle af de steder, hvor vi har samlet rigtig meget.

Tager en for holdet

Lisbeth Olesen og har i flere år gjort det til en vane at tage en skraldesæk og en hapser med, når hun går tur. Siden har hendes initiativ inspireret andre til også at hoppe i den gule refleksvest og væbne sig med indsamlingsredskaber.

Det har dannet grundlag for at starte fællesskabet 'En for holdet', som på Facebook har 230 medlemmer.

På Facebook, hvor man kan finde En for holdet, bliver løbende slået op, hvornår der er fælles indsamling, hvor man skal troppe op, og hvor meget skrald der bliver samlet ind.

- Nogle gange er vi otte-ni stykker, og en enkelt gang har vi været helt oppe på 20. Det var i marts, hvor vi samlede 124 kilo på en time, siger Lisbeth Olesen, der glæder sig over at flere er hoppet på skraldevognen.

- Det er fedt, at så mange er med. Tit er det de samme, så man lærer hinanden at kende, og vi har fået et godt fællesskab. Så går vi i halvanden time og snakker om løst og fast. Nogle gange har vi en aftale med et sted, hvor vi kan få en kop kaffe og et stykke kage.

Skræmmende meget

På mange måder burde Lisbeth Olesen at ose af stolthed. På hendes initiativ er der forsvundet et ton skrald fra naturen i Aarhus. Grøfter, midterrabatter og parkeringspladser flyder ikke længere med skrald.

Men det er alligevel svært at spore stoltheden i hendes stemme.

- Det er mest bare skræmmende, synes jeg. Du kan ikke forestille dig, hvad der ligger derude. Det er alt fra tøj, kaffekopper og slikpapir til møbler, der ligger i naturen. Altså, det er jo som om, at folk bare tror, at man bare kan læsse alt af, siger Lisbeth Olesen.

Gribetangen får fat i lidt af hvert på Lisbeth Olesens vej. Foto: Christian Gnutzmann

Hun er dog stadig glad for det arbejde, hun selv og resten af indsamlerne har lavet i det sidste halve år. For et ton fra eller til betyder alligevel ret meget i naturen.

- Hvis vi ikke gjorde noget, så ville affaldet jo ligge i endnu tykkere lag, end det gør nu. Så det er fedt, at andre også synes, at vi sammen kan gøre en forskel, for det kan vi på mange måder.

Vil have politikerne med

Hvad bliver det næste?

Det er fristende at spørge Lisbeth Olesen om netop det.

Først drømte hun om følgesvende, og det fik hun. Så gik hun efter at samle et ton. Det klarede hun sammen med de følgesvende, hun havde fået. Endda på halvdelen af den tid, hun tænkte, det ville tage.

Så hvad er egentlig næste målsætning?

- Jeg vil enormt gerne have byrådet med ud at gå, så politikerne bliver opmærksomme på, at nogle ting skal ændres. For eksempel forstår jeg ikke, hvorfor skraldespandene ikke alle sammen har låg på. Jeg ser både ræve og fugle tage affald op. Så det er altså ikke kun folk, der smider affald, der er problemet, siger Lisbeth Olesen.

Nu er der sommerferie

Men før politikerne kan komme med Lisbeth Olesen og resten af En for holdet, så skal der holdes lidt fri fra skraldeindsamlingen.

- Nu holder vi lidt ferie. Jeg har også nogle projekter i huset og haven, jeg skal have lavet, og så starter vi med at samle skrald igen i august.

Det er måske heller ikke så underligt, hvis Lisbeth Olesen har brug for at lade hapseren hvile lidt. Og hvis hun selv har brug for lidt pause.

For når hun ikke samler skrald, laver hun blandt andet hjemmelavede penalhuse til ukrainske flygtningebørn, ligesom hun er frivillig i skraldecafeen.

- Og så skal jeg jo også gerne have tid til at gå på arbejde, siger hun.

Hvis du ligesom Lisbeth Olesen tænker, at naturen er lige rigeligt fyldt med slikpapir og andet affald, så kan du finde facebookgruppen En for holdet her.

På Stenvej har kommunen en grund, som kan blive til en lille klynge billige boliger. Foto: Christian Gnutzmann

Almene boliger kan være på vej i et område, hvor der ellers ikke er en eneste

Måske bliver det runde nul ud for skoledistriktet i Skåde snart slettet.

I dag er der ikke en eneste almen bolig i distriktet, men det pønser kommunen på at lave om på.

Det bliver en lille ændring, men der kan være otte-ti af de billigere boliger på vej.

Helt konkret kigger kommunen på en kommunalejet grund på Stenvej tæt på Skådecenteret.

Projektet, hvis man kan kalde det for det, er stadig på et meget tidligt stadie. Lige nu kigger kommunen på mulighederne indenfor den gældende lokalplan.

Det er ikke hverdagskost, at der bliver bygget almene boliger i det skoledistrikt, der hører til Skåde Skole. Netop derfor er kommunen interesseret i lave de billigere boliger i området.

Det ser måske ikke ud af meget, men det kan det komme til.

På en kommunalejet grund i Skåde, der i dag er vokset til med langt græs og gule blomster, kan der i fremtiden komme boliger.

Og det er boliger af en særlig karakter. I hvert fald når man snakker om det område, der hører til Skåde Skoledistrikt.

Her er der ikke en eneste almen bolig, og det vil Aarhus Kommune nu lave om på. Derfor er den lille grund med træerne udset som et sted, hvor der netop kan opføres en lille klump af de billigere boliger.

- Det er jo ikke sådan, at vi har masser af muligheder for at bygge den slags i Skåde, men vi har en lille grund, og her kigger vi konkret på mulighederne for at lave almene boliger, siger Torsten Kjær Ravn, der er arkitekt ved Aarhus Kommune.

Almene boliger i skoledistrikter

Begrebet almene boliger dækker over, at huslejen er relativt billig. Der er i hvert fald ikke en udlejer, der må tjene penge på huslejen. Huslejen går i store træk til at dække drift og afdrag på boligafdelingens lån.

Almene boliger er for alle. Både unge, gamle, rige og knapt så rige kan bo i almene boliger.

Fordelingen af almene boliger i Aarhus Kommune er kortlagt ud fra skoledistrikter. Opdelingen i skoledistrikter fremfor sogne eller postnumre skulle gerne være med til at sikre en mere blandet skole.

Kommunens målsætning er, at mindst 25 procent af alle boliger skal være almene. På nuværende tidspunkt ligger kommunen på et gennemsnit på 27 procent. Altså over målsætningen.

Skåde Skoles distrikt har nul procent almene boliger, hvilket er det laveste af alle distrikter. Strandskolen i Risskov har to procent, hvilket er næstlavest.

I den modsatte ende af skalaen ligger Søndervangsskolens distrikt med 74 procent.

De øvrige distrikter i 8270 ser således ud:

Holme Skole har 50 procent.

Rundhøj Skolen har 39 procent.

Kragelundskolen har 42 procent.

Grunden ligger på Stenvej tæt på Skådecenteret, og Torsten Kjær Ravn fortæller, at der formentlig kan bygges otte-ti almene boliger. Antallet bygger dog på en hurtig vurdering lavet i den indledende fase.

- Men jeg kan ikke sige så meget mere end det nu. Og det er ikke, fordi vi putter med noget, det er bare, fordi vi ikke er nået længere, siger han.

Nul procent som det eneste sted i kommunen

Otte-ti boliger, hvis alt går vel, rykker naturligvis ikke meget på procentdelen af almene boliger i et helt skoledistrikt. Ikke desto mindre vil det dog betyde, at der rent faktisk kan findes nogle få boligtilbud af den billigere slags i distriktet.

Det finder man ikke i dag. Nul procent står der ud for Skåde Skoledistrikt i kommunens seneste materiale om almene boliger.

For nyligt vedtog byrådet en plan for, hvordan der i fremtiden skal gøres mere for alment boligbyggeri i hele kommunen. Det skal sikre, at mindst 25 procent af boligerne i kommunen er at betegne som almene.

- Vi er også opmærksomme på de nul procent i Skåde. Derfor kigger vi også på muligheden for et lille projekt på den her grund, som kommunen ejer, siger Torsten Kjær Ravn.

Der kan altså være lidt flere boliger på vej til postnummeret, men det er ikke sådan, at man skal forvente gravemaskiner og lignende lige foreløbigt.

- Vi har kigget på den gældende lokalplan og mulighederne på den baggrund. Men lige nu ligger det som en intern drøftelse, og så må vi se, hvor det ender. Lige nu er markedet er vanskeligt, siger Torsten Kjær Ravn med henvisning til byggebranchens stigende priser.

Skåde-Højbjerg-Holme har tidligere skrevet om almene boliger og manglen på dem i Skåde Skoledistrikt. Det kan du læse mere om her.

På en skråning på Jelshøjvænget kan ni boliger være på vej. Kommunen har givet en dispensation til lokalplanen, hvilket er et stort skridt i forhold til at realisere byggeplanerne. Foto: Christian Gnutzmann

Kommunen klar med en dispensation til byggeri af ni rækkehuse

Der er ikke givet endegyldigt grønt lys endnu, men et byggeri af ni boliger på Jelshøjvænget ved Ringvej Syd og Oddervej er kommet et stort skridt tættere på at blive en realitet.

Det er det, fordi Aarhus Kommune har givet dispensationer til den gældende lokalplan. Blandt andet har projektet flere enheder, end det ellers er tilladt på hver matrikel, ligesom der kan rykkes lidt ved bebyggelsesprocenten.

Nu mangler projektet en byggetilladelse, før der kan sættes gang i byggeriet.

Kunne de fredede træer fælles, og var der plads til ni boliger? Nu er der kommet svar på de største spørgsmål, og kommunen har givet dispensation til at bygge større på Jelshøjvænget, end lokalplanen ellers tillader.

Der kan bygges ni nye boliger på Jelshøjvænget, selvom det ikke er helt i tråd med lokalplanen.

Sådan lyder den korte konklusion på det dokument, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har sendt ud til naboer, bygherre og andre berørte af det projekt, der nu formentlig ender med at blive til ni huse.

Naboerne, der tidligere til Skåde-Højbjerg-Holme har udtrykt deres bekymringer ved et nyt boligbyggeri, hæftede sig ellers ved, at projektet gik ud over rammerne i den gældende lokalplan.

Blandt andet står der i lokalplanen, at der ikke må bygges mere end en enkelt bolig på hver grund. Det har kommunen nu givet dispensation for. Blandt andet fordi der andre steder på Jelshøjvænget ligger rækkehuse og dobbelthuse.

Disse er alle bygget inden vedtagelsen af lokalplanen, men er dog med til at skabe et helhedsindtryk af, at den tætte bebyggelse ikke er fremmed for området, og delområdet derfor er karakteriseret af en varieret boligform.”

Sådan står der i afgørelsen, som kommunen har sendt ud til naboerne. Der står også, at kommunen har vurderet størrelsen på grunden og konkluderet, at der kan være ni boliger, samtidig med at der er plads til grønne fællesarealer.

Kræver byggetilladelse

Antallet af boligenheder på matriklen har ikke været det eneste i lokalplanen, der har skullet kigges på i forhold til byggeplanerne.

I lokalplanen står, at bebyggelsesprocenten for denne type boliger ikke må overstige 30 procent. Det er der også blevet givet dispensation for. Der er dog tale om en lille overskridelse, hvis det overhovedet bliver mere end de 30 procent.

”Bebyggelsesprocenten er i projektet forskellig for hver af de fremtidige grunde og varierer fra 30-34 procent”, står der i afgørelsen fra kommunen.

Naboerne har tidligere fortalt om betydningen af træerne og det grønne udtryk, der er på grunden på Jelshøjvænget. Foto: Christian Gnutzmann

Med dispensationerne fra lokalplanen er der taget et stort skridt i retning af byggeriet af de ni boliger, men der mangler stadig en væsentlig detalje. En byggetilladelse.

Denne tilladelse omfatter alene dispensationerne fra lokalplanen. Tilladelsen giver altså ikke mulighed for at opføre/påbegynde byggeriet. Til dette skal der søges om byggetilladelse gennem Byg og Miljø”, står der i afgørelsen.

Træer stod i vejen

I første omgang var det en gruppe træer, der spændte ben for projektet. På skråningen på Jelshøjvænget, som er udset til at blive ni boliger rigere, står en række fredede træer.

Det gør selvsagt, at de ikke bare lige må fældes. Afgørelsen er blevet, at nogle af træerne var i så dårlig stand, at de alligevel burde fælles. Derfor er de blevet det. Og derfor er det stadig muligt at gennemføre projektet.

Der er dog blevet flyttet lidt rundt på boligerne, så de træer, der skal bevares, ikke kommer i karambolage med byggeplanerne.

Der blev sat mere end 10.000 krydser i stemmeboksene rundt om i Højbjerg. Arkivfoto: Mette Mørk

Klart ja fra Højbjerg: Sådan blev der stemt i 8270

Danmark stemte ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det samme gjorde størstedelen af borgerne i 8270 Højbjerg.

Faktisk var resultatet i postnummeret endnu mere klart, end det var på landsplan.

76 procent af stemmerne ved de tre stemmesteder i Højbjerg gik til et ja. Specielt på stemmestedet på Skåde Skole var der stor overvægt af ja-vælgere. Kun to andre steder i Aarhus Kommune var der større procentmæssig tilslutning til at afskaffe forbeholdet.

Den gennemsnitlige valgdeltagelse ved de tre stemmesteder i 8270 var højere, end den var på landsplan.

Ja tak, ja tak og ja tak.

Der var aldrig for alvor spænding om, hvilken vej det skulle gå ved onsdagens afstemning.

Det blev et klokkeklart ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, og det var uanset om vælgerne kom fra syd, nord, øst eller vest.

Højbjerg var ingen undtagelse. Faktisk tværtimod. Her var ja-sejren endnu mere overbevisende end på landsplan.

Det klareste ja kom fra stemmeboksene på Skåde Skole. Her hed fordelingen i stemmeprocenter 81-19 i ja-sidens favør. Kun to steder i Aarhus Kommune var stemmefordelingen mere entydig.

I Rundhøjhallen lød fordelingen på 72-28, mens 78,4 procent på Kragelundskolen satte krydset ud for ja.

På landsplan endte stemmefordelingen med at hedde 66,9 procent for ja og 33,1 procent for nej.

Højere stemmeprocent

Uanset om man stemmer det ene eller det andet, er det vigtigt at bruge sin stemme.

Sådan lyder det klassiske budskab op til alle folkeafstemningen, og sådan har det også lydt denne gang.

Og der er noget, der tyder på, at borgerne i Højbjerg har lyttet. For stemmeprocenten ligger et stykke over den gennemsnitlige stemmeprocent for hele landet.

Ved de tre valgsteder i Højbjerg blev der sat i alt 10.727 krydser. Det giver en stemmeprocent på 71,3. På landsplan hedder procenten 65,8.