Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det var meldt ud, at HMF skulle flytte væk fra Højbjerg i 2024. Pressefoto: HMF

HMF genovervejer flytteplaner

For nyligt fik jeg en henvendelse fra en læser.

Den handlede om noget, som vedkommende havde fået fortalt af en anden, som havde hørt det i en frisørsalon. Den klassiske start på en historie, der nok ikke helt holder vand.

Men da henvendelsen kredsede om en af områdets største virksomheder Højbjerg Maskinfabrik (HMF), var jeg alligevel nødt til lige at tjekke op på det.

Historien, der var nået fra frisørsalonen og frem til min mailboks, var nemlig, at virksomheden måske ikke vil flytte til Skanderborg Kommune alligevel.

Det er selvfølgelig væsentligt, når nu der er tale om en lokal virksomhed i den størrelsesorden. Men det er for alvor interessant, fordi virksomheden råder over en kæmpestor grund, som kan spille en væsentlig rolle i områdets fremtid, alt efter hvad der skal ske med den.

Det er ikke lykkedes mig at få HMF selv i tale, desværre. Men i et mailsvar bekræfter virksomheden, at der er noget om snakken. Det samme fortæller Skanderborg Kommune og virksomheden, der ejer jorden ved Stilling, hvor HMF vil flytte til. Det peger dog stadig i retning af, at HMF flytter på et tidspunkt.

Jeg kommer naturligvis til at følge HMF’s flytteplaner, men nu skal det i første omgang handle om noget helt andet.

Det skal i stedet handle om Højbjerg Torv, der engang var et mindre butiksmekka. Det er nogle år siden, og når man kommer forbi torvet i dag, kan det måske være svært at forestille sig, at det var stedet, man handlede.

Men det var det altså.

Kan storhedstiden komme tilbage på Højbjerg Torv? Det spørgsmål har jeg givet videre til en, der har meget mere forstand på detailhandel, end jeg har.

Jeg slutter nyhedsbrevet samme sted, som jeg startede. Jeg vil nemlig meget gerne høre fra dig, hvis du har noget, som jeg bør undersøge eller tage op. For det kan jo være, at der er en historie i det, du har hørt – også selvom det lyder som sladder fra en frisørsalon. Du kan fange mig på nicje@jfmedier.dk.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Det er en stor grund, der bliver ledig, når HMF engang rykker væk fra Højbjerg. Foto: Google Maps

Stor virksomhed skulle flytte fra Oddervej i 2024, men nu er den gået i tænkeboks

Tidligere på året fortalte Højbjerg Maskinfabrik, HMF, til Stiften, at det var planen, at der i starten af efteråret ville blive truffet en beslutning om fremtiden for Oddervej 200 – grunden hvor virksomheden ligger i dag.

Den store højbjergvirksomhed pønsede nemlig på at flytte til Skanderborg Kommune i 2024.

Men det er stadig ikke afklaret, hvad der skal ske med grunden, og flytteplanerne er lige nu sat i bero.

HMF har tidligere fortalt, at virksomheden forventede at træffe en beslutning om fremtiden for grunden på Oddervej i løbet af det tidlige efterår.

Der kan måske laves et stort boligområde med potentiale for en udsigt, der topper de flestes, på grunden, hvor Højbjerg Maskinfabrik, HMF, i dag holder til.

Det kan også være, at der bliver plads til flere nye virksomheder på de mange tusinde kvadratmeter, maskinfabrikken råder over.

Men det kan naturligvis først blive, når den store højbjergvirksomhed er væk.

Det skulle den ifølge planen gerne være en gang i 2024, hvor den i stedet flytter til Skanderborg Kommune og slår sig ned omkring Stilling tæt på motorvejen.

Men nu er der noget, der tyder på, at virksomheden lige har brug for at tænke tingene igennem en ekstra gang.

- Det sidste, vi har hørt, er, at det er sat i bero lige nu, siger Lars Thesmer, der er projektudvikler hos A. Enggaard, som ejer den jord i Skanderborg Kommune, HMF har udset sig.

Ny direktør

Skåde-Højbjerg-Holme har forsøgt at få HMF til selv at kommentere på situationen. Virksomheden har ikke ønsket at stille op til et decideret interview, men den skriver i et mailsvar:

- Projektet er sat i bero, og HMF vil kommunikere, når virksomheden har nyt omkring planen for projektet.

Ifølge Lars Thesmer fra A. Enggaard peger pilen dog stadig i retning af en flytning over kommunegrænsen.

- Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi kan få en aftale. Det er stadig mit indtryk, at de vil flytte, men at de lige har brug for at finde ud af, hvordan det skal foregå og i hvilket tempo. Samtidig har de fået ny direktør, og vi har fuld forståelse for, at han lige skal finde sig til rette, inden han træffer den største beslutning i virksomhedens historie, siger han med henvisning til, at HMF i juni skiftede direktør.

Lars Thesmer kender ikke til nogen tidshorisont, men han fortæller, at der står HMF på arealet ved motorvejen lidt endnu.

- Vi kommer ikke til at ligge med det til evig tid, men vi har tilbudt at holde det hen, indtil vi finder ud af, hvad de vil, siger han.

Brand og milliardomsætning

HMF har ligget på Oddervej siden, virksomheden blev grundlagt i 1945. Siden er den vokset og vokset, hvilket også har betydet, at den har startet en afdeling i Galten.

Netop den afdeling fik masser af opmærksomhed i oktober sidste år, da bygningen pludselig stod i flammer.

Det gik hårdt ud over afdelingen i Galten, da flammer sidste år havde fat fabrikken. Arkivfoto: Jens Thaysen

Ifølge en pressemeddelelse fra HMF i marts i år var branden i Galten en af årsagerne til, at der blev truffet en beslutning om at rykke teltpælene op på Oddervej og sætte kurs mod Skanderborg Kommune.

- Nogle gange kan det være sundt at sætte sig ned, tage et blankt stykke papir og tænke i helt nye baner. Branden i Galten tvang os til at tænke helt ud af boksen, sagde den daværende direktør Jens Seehusen i pressemeddelelsen fra marts, hvor det også blev præsenteret, at HMF planlagde at bygge nyt hovedkvarter i Stilling.

Trods branden lykkedes det i 2021 for HMF at lande et historisk regnskab med en omsætning på lige godt og vel en milliard kroner.

Forurenet med PFAS

Det er stadig uvist, hvad der skal ske med de mange kvadratmeter på toppen af Skåde, når HMF forlader postnummeret.

En af de ting, der især er med til at sætte spørgsmålstegn ved fremtiden, er det faktum, at der på grunden er fundet store forekomster af giftstofferne PFAS. Det kunne Århus Stiftstidende i marts fortælle.

Ifølge en rapport, som avisen har fået aktindsigt i, blev der ved nogle prøver fundet forekomster, der ligger 800 gange over grænseværdierne i drikkevand.

Bent Stougaard har boet tæt på torvet i cirka 50 år, og han har på nærmeste hold kunnet følge med i torvets udvikling. Foto: Christian Gnutzmann

For 35 år siden var Højbjerg Torv stedet, uanset om du skulle købe bøger, golfkøller eller dagligvarer: Kan det blive det igen?

I de gode gamle dage kunne man stort set få det hele på Højbjerg Torv, og butikkerne lå som perler på en snor.

Det gør de ikke længere, men ifølge detailhandelsekspert Bruno Christensen, er det ikke utænkeligt, at torvet igen kan få en storhedstid.

Men det kræver, at nogen kan og tør investere i det. Butikker avler butikker, lyder budskabet fra Bruno Christensen.

Det vil altså sige, at hvis man først ser de første nye forretninger, er der basis for, at flere kan følge trop.

Med 17 forskellige forretninger var 1987-udgaven af Højbjerg Torv noget lidt andet end nutidens version.

I dag er det mest af alt et sted, man tager hen, hvis man skal have noget i skrutten.

Man kan få en hotdog på grillen, man kan hente aftensmad hos fastfoodstederne, eller man kan sætte sig ind og få en kop kaffe og noget brød hos Fru Lund, der også har tøjforretningen.

Med andre ord så er det trafikerede kryds mellem Oddervej og Rosenvangs Allé slet ikke tomt og forladt. Men det måler sig ikke med sin storhedstid, som ligger en hel del år tilbage.

Et gammelt udklip fra 1987, som Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv har gravet frem, fortæller, at der på det tidspunkt lå et hav af forskellige forretninger. Alt fra skobutik, frisørsaloner og banker til købmænd, bageri og en hundesalon.

”17 aktive specialbutikker er klar med service, råd, vejledning. Altid gode parkeringsforhold”, står der på udklippet.

- Vi handlede der meget, og man kunne jo stort set få det hele. I starten havde vi ikke bil, og så var det nemt bare at gå om på Højbjerg Torv, siger Bent Stougaard, der siden 70’erne har boet på Grumstolsvej tæt på torvet.

De gode gamle dage

Man kunne få væsentligt flere forskellige ting på Højbjerg Torv i 1987, end man kan i dag.

Men betyder det så, at de gode gamle dage var bedre end nutidens torv?

- Nej, det synes jeg egentlig ikke. Udvalget er meget større i dag i de store butikker. Dengang var mel bare mel, og et franskbrød var et franskbrød. Der var ikke så meget at vælge imellem som nu, siger Bent Stougaard, som dog godt kan finde noget fra 80’ernes handelstorv, han gerne så mere af i dag.

- Den lokale stemning var nok bedre dengang. Det var næsten en oplevelse i sig selv at skulle til købmanden, fordi man kendte købmanden, og man var stort set altid sikker på at møde andre, man kendte.

Storhedstiden er forbi

Bent Stougaard har ikke bare boet i Højbjerg i et halvt århundrede – han er også en del af det frivillige korps, der holder Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv i gang.

Her har han netop brugt tid på at kigge områdets gamle forretninger igennem. Så han ved, hvad han snakker om, når han sætter ord på handelslivets storhedstid.

- Da centrene på Rundhøj og ved Kridthøj kom, og mange begyndte at få bil, kørte flere og flere dertil, og så forsvandt nogle af de mindre butikker lige så stille, siger han.

Man kunne få lidt af hvert engang på Højbjerg Torv. Foto: Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv

Samtidig skete der noget i forhold til sortimentet hos særligt købmændene.

- Engang kunne man jo ikke få kød og mælk hos købmanden, så det skulle man hente andre steder. Men da så købmanden fik lov til at sælge det hele, var det jo lettere at handle alting det samme sted.

Hvad byder fremtiden på?

De ligger ikke længere klistret op ad hinanden, butikkerne på Højbjerg Torv. Men det er slet ikke utænkeligt, at torvet igen kan få en ny storhedstid.

Sådan lyder vurderingen fra Bruno Christensen, der er ekspert i detailhandel.

- Selvfølgelig kan det blomstre igen, men der kræver, at der er mennesker, som har lyst og mulighed for at åbne en butik på torvet, siger han.

Sådan kan man naturligvis altid stille det op, men spørgsmål er, om det vil være at skyde sig selv godt og grundigt i foden, hvis man starter en ny forretning på Højbjerg Torv.

- Det afhænger af, om man kan komme ind i en positiv spiral. Når der åbner en butik, tiltrækker det flere mennesker, og så kan der måske åbnes en butik mere og en mere, og på den måde kan området blive attraktivt som indkøbssted, siger Bruno Christensen.

Corona har vendt tendensen

Bruno Christensen peger på konkurrencen fra midtbyen og de større indkøbscentre, som en af hovedårsagerne til, at de mindre butikstorve lige så stille forsvandt eller blev markant mindre.

- Så er vi tilbage ved den spiral, jeg talte om før, bare omvendt her. Hver gang en butik forsvinder, bliver området dårligere og dårligere i forhold til at tiltrække kunder. Det kan også være, at en forretning lukkede naturligt på grund af generationsskifte, men pludselig kommer man i en situation, hvor det ikke giver mening for folk at komme der.

Det er stadig på tale, at en ny Rema 1000 kan komme til på Højbjerg Torv. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Der er dog noget, der tyder på, at butikkerne igen kan få folk til at handle lokalt. Corona satte store aftryk, mens virussen for alvor stod på, og ifølge Bruno Christensen har sygdommen også sat spor i måden at handle på.

- Vi fandt ud af, at det faktisk betyder noget, at der er butikker i nærområdet, og derfor værdsætter forbrugerne det lokale mere, end de gjorde tidligere.

Det betyder, at der i princippet er potentiale for butiksliv mange forskellige steder i Højbjerg.

- Der er ikke noget, der tilsiger, at her og der kan der ikke drives butik, men igen så afhænger det af, at nogen tager første step, siger Bruno Christensen.

Det skal du også vide: Lægehus flytter, ny skrædder åbner, og du kan få hjælp til klimavenlige tiltag

Her får du et kort nyhedsoverblik fra 8270.

Kim kan fikse dit tøj, men han har ambitioner om meget mere

Foto: Christian Gnutzmann

Det ser måske ikke ud af så meget – Kim Dinnesens nye skrædderi.

Han driver sin nystartede virksomhed, Skrædder Torvet, i sin lejlighed lige ved Kridthøj Torv, og selvom det ikke er så stort endnu, så er ambitionerne høje.

- Jeg drømmer om at lave mit eget brand, hvor jeg laver tøj fra bunden. Jeg er faktisk også begyndt at kigge efter større, tomme lokaler, siger han.

Før han når så langt, skal han først lige have overbevist Højbjerg og resten af Aarhus om, at det altså godt kan betale sig at lægge vejen forbi hans symaskine frem for at smide bukserne ud, når der går hul på dem, eller hvis lyslåsen driller.

- Vi skal gøre op med smid væk-kulturen, og i stedet give vores tøj nyt liv og en ny vinkel. Det kan man sagtens, siger han.

Det store spørgsmål er så bare, om Kim Dinnesen kan leve af at fikse andre folks tøj?

- I princippet ja, og det er da også meningen, at det skal være en levevej for mig. Men lige nu har jeg også et arbejde ved siden af ved FOF Aarhus, hvor jeg underviser i at sy, siger han.

Man kan finde Kim Dinnesens Skrædder Torvet på Rosenvangs Allé og på Facebook.

Lægehus flytter i større og mere moderne lokaler

Foto: Christian Gnutzmann

Man vil stadig kunne gå til lægen på Rosenvangs Allé, men det bliver nødvendigt at indstille gps’en efter et andet husnummer.

Lægerne Rosenvangs Allé flytter nemlig små 500 meter ned ad vejen.

Det nuværende lægehus er af ældre dato, og derfor er der behov for nye og mere moderne lokaler. Det har klinikken fundet på Rosenvangs Allé 194. Det er større og kvadratmeterne bliver udnyttet bedre.

Det er endnu ikke på plads, hvilken dato klinikken rykker i de nye omgivelser, men de forventer selv, at det bliver omkring 1. februar 2023.

Har du brug for et økonomisk skub i den grønne retning? Kommunen vil støtte lokale initiativer

Der kan være hjælp at hente hos Aarhus Kommune, hvis du står og drømmer om en fælles ladcykel, grønne fællesspisninger eller andre tiltag, der på den ene eller anden måde fremmer den klimavenlige adfærd.

Kommunen tilbyder nemlig et såkaldt Klima Puf – et økonomisk skub i en mere klimavenlig retning.

Som borger kan man ansøge om for eksempel en fælles cykel, eller tilskud til grønne fællesmåltider.

Målgruppen for tilskudspuljen er ”nærmest alle former for fællesskaber”, som det står på kommunens hjemmeside.

I første omgang er der 100.000 kroner i puljen, og du kan ved at klikke her se, hvordan du søger om en bid af den klimavenlige pulje.