Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Aarhus Havn og især containerskibene er hovedmistænkt som afsenderen af den støj, der ødelægger nattesøvnen for flere borgere i 8270 Højbjerg. Arkivfoto: Henning Bagger

Støj ødelægger nattesøvnen - havnen under mistanke

Jeg er velsignet med et godt sovehjerte.

Ikke engang min ni måneder gamle datter har for alvor kunnet slå mig ud af kurs, hvad nattesøvnen angår. Og heldigvis for det. For jeg tror, alle kan skrive under på, at det at få spoleret sin søvn ligger meget højt på ”træls-skalaen”.

Derfor har jeg også fuld forståelse for dem, der har skrevet til Aarhus Havn og kommunen, fordi det larmer fra retning af havnen.

Det er særligt om natten, at støjen kan høres, og som det fremgår af flere af henvendelserne til kommunen og havnen, så ødelægger det nattesøvnen, når det er værst.

En borger skriver blandt andet, at vedkommende i flere år gik til ørelæge, fordi vedkommende troede, det var tinnitus. En anden skriver, at det er som at have en helikopter hængende over huset.

Lyden bliver beskrevet som en lavfrekvent brummen. Lidt som hvis man har et gammelt køleskab, der synger på sidste vers. Måske har du hørt det.

Men hvad kommer det af? Det spørgsmål har flere borgere stillet sig selv, og de fleste er kommet frem til, at det må være Aarhus Havn, der er afsenderen.

Det er også det udgangspunkt, havnen selv arbejder ud fra. Aarhus Havn vil dog ikke endegyldigt konkludere, at det er hos dem, der er et problem.

For lige som borgerne forsøger at lokalisere et arnested, gør havnen det samme, og den er endnu ikke kommet frem til et svar.

Det betyder dog ikke, at jagten på en løsning er indstillet. Men før en løsning kan komme i spil, skal der findes en kilde til støjen.

I artiklerne nedenfor kan du høre lyden og læse mere om, hvordan den påvirker borgerne. Du kan også blive klogere på, hvad Aarhus Havn gør for at finde frem til støjkilden, samt dens tanker om, hvad det kan være.

Det var alt fra mig. God læselyst.

P.S.

Husk, at du ved at blive abonnent kan få adgang til dagens artikler, samt alle de artikler Skåde-Højbjerg-Holme tidligere har bragt og selvfølgelig alle dem, vi bringer i fremtiden.

Det kan du blive ved at klikke her.

Hvis du har brug for lige at se os an lidt længere, kan du naturligvis også det. Selve nyhedsbrevet fortsætter med at lande i din indbakke kvit og frit.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Pilen peger i retning af Aarhus Havn og containerskibe, når der skal udpeges en afsender for den støj, der ødelægger nattesøvnen for flere borgere. Arkivfoto: Jens Thaysen

Har du undret dig over en brummende lyd fra bugten? Borgere får ødelagt nattesøvnen af støjen

- Selv med lukkede vinduer forstyrres vores nattero af en konstant snurren fra en dieselmotor.

Sådan lyder det i en af de klager, der er sendt til Aarhus Kommune og Aarhus Havn som følge af en lavfrekvent støj, som formentlig kommer fra havnen.

Det er en lyd, som flere i Højbjerg har klaget over, og som Birgitte Junø også har hørt, og som også gør sit for at spolere hendes nattesøvn.

Igennem længere tid gik hun og gættede på, hvor lyden kom fra, og nu er hun overbevist om, at det må være fra havnen.

Den opfattelse er der flere, der har. Også hos Aarhus Kommune har civilingeniør Carsten Ryom hørt lyden, og han er ikke i tvivl. Lyden kommer fra et skib.

Det er bare ikke lige til at gøre noget ved problemet, fortæller han.

Lyden beskrives som en lavfrekvent brummen, der oftest kan høres om natten og i de tidlige morgentimer. Den kommer formentlig fra havnen og er ”pisseirriterende”, som Birgitte Junø fra Højbjerg fortæller.

Det lyder lidt som et gammelt køleskab, der brummer.

Men når det nu ikke er køleskabet, der er noget galt med, hvad er det så?

Det spørgsmål stillede Birgitte Junø og hendes mand sig selv mange gange, før de endelig kunne sætte en formodet afsender på den støj, de ofte kan høre om natten og i de tidlige morgentimer.

- Der var en på Facebook, der skrev noget om, at lyden kom fra havnen. Det er pisseirriterende. Det er sådan en konstant, lavfrekvent brummen, siger Birgitte Junø.

Hun bor på Dalvangen i Højbjerg, tæt på Højbjerg Torv, og hvis hun vågner om natten, risikerer hun at blive holdt vågen af den brummende lyd.

- Det er ikke sådan, at jeg vågner af det, men det er med til at holde mig vågen, når jeg først bliver opmærksom på lyden, siger hun.

En ny lyd

Parret har boet i Højbjerg i 20 år, og i løbet af den tid er der kommer en hel del mere støj af enten den ene eller anden karakter. Det lever de med. Det er jo vilkåret, når man bor så tæt på byen, fortæller Birgitte Junø.

Men den her lyd fra havnen er ny. Og den er generende på en helt anden måde end alle de andre lyde, der ellers finder vej til adressen på Dalvangen.

- Vi ved stadig ikke, hvad det er. Vi tror, at det kommer fra havnen, men er det noget, der stopper igen? Når de bygger, og de hamrer og hamrer, så ved vi i det mindste, at det holder op på et tidspunkt.

Flere klager

Birgitte Junø er langt fra den eneste, der får spoleret nattesøvnen af brummeriet fra retning af havnen.

Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLIV har fået aktindsigt i de henvendelser, der er kommet til Aarhus Havn og Aarhus Kommune i forbindelse med problemet.


Det er en problemstilling med mange facetter, som vi skal have drøftet med havnen. Jeg har selv hørt lyden, og den er så kraftig, at den tydeligvis kan holde folk vågne om natten.

Carsten Ryom, Civilingeniør ved Aarhus Kommune

Her er der flere fra især Højbjerg, der pointerer problemet.

For nogle går det hårdt ud over nattesøvnen. En skriver blandt andet, at de har måttet lægge ører til konstant larm i 36 timer. Det er i en mail sendt afsted 19. marts i år, viser aktindsigten.

I mailen står der også: ”Vi kan ikke længere åbne vores vinduer om aftenen eller natten og selv med lukkede vinduer forstyrres vores nattero af en konstant snurren fra en dieselmotor. Det er som at have en helikopter hængende meget højt over ens hus. Det er hårdt!”

Her kommer klagerne fra

I det materiale, som RisskovLIV og Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i, er der klager over den brummende lyd fra i alt 18 forskellige afsendere.

Nogle af afsenderne har rettet henvendelser flere gange.

Ti forskellige afsendere kommer fra postnummer 8270.

Her har afsenderne adresser på blandt andet Atlasvej, Kridthøjvej, Ildervej, Højmarkvej, Hørhavevej og i Kalkærparken.

Derudover er der henvendelser fra Beder, Viby, Risskov og Aarhus C.

Også i Risskov har flere været plaget af den konstante summen. I en af de mails sendt til Aarhus Havn, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLIV har fået aktindsigt i, skriver afsenderen, at lyden har været der, siden vedkommende flyttede ind på Nordre Strandvej i 2012.

”Den kan høres i alle rum, så der er ingen steder, hvor man kan få fred”, står der i mailen. Der står også, at vedkommende i flere år gik til ørelæge, fordi vedkommende troede, det var tinnitus.

Hører det stadig

De fleste af de henvendelser, der er kommet i kommunen og havnens indbakke om støj fra havnens retning, er kommet i marts i år.

Det var også på det tidspunkt, at problemet var størst hos Birgitte Junø. Siden er der blevet lidt længere i mellem, at hun hører lyden, men den er ikke forsvundet.

- Vi har hørt den inden for de seneste 14 dage, siger hun.

Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLIV har været i kontakt med borgere, der har oplevet det inden for den seneste uge. En fortæller til RisskovLIV, at det kan høres morgen, middag og aften i mindst en tredjedel af ugens dage.

Også civilingeniør ved Aarhus Kommune Carsten Ryom har hørt støjen. På baggrund af de mange henvendelser tog han en overnatning nær vandet, og her kunne han med egne ører bekræfte, at støjen er reel.

-  Jeg har hørt lyden, og det lyder som en stor dieselmotor, der kører med langsomme omdrejninger. Jeg har en ret klar formodning om, at den stammer fra skibenes motorer, siger han.

Om det er et skib eller noget andet fra havnen, er Aarhus Havn i gang med at finde ud af. Indtil videre har havnen ikke kunnet dokumentere, at det kommer fra dem. Det kan du læse mere om her.

Svært at give hvert enkelt skib et påbud

Men én ting er at lokalisere lyden. Noget andet er at gøre noget ved den. Principielt er skibe, der ligger til kaj, underlagt de samme støjgrænser som virksomheder på landjorden. Der er bare ikke nogen lovfæstede støjgrænser i Danmark.

Det betyder, at en støjgrænse først er gældende, når Aarhus Kommune som myndighed har påbudt dem. Og det er nemmere sagt end gjort, fortæller Carsten Ryom.

- Problemet er, at skibene ofte kun ligger til kaj i kort tid, og klagerne kommer som regel på bagkant. Det gør det svært at rykke ud i tide. Desuden er et påbud kun rettet mod hvert enkelt skib, men jeg forestiller mig, at der er flere skibe, der støjer.

Der er mange aktiviteter på havnen, som man være skyld i støjen. Aarhus Havn selv tør ikke udpege en syndebuk. Arkivfoto: Bo Amstrup

Gennem årene har han ikke været uvant med at modtage en eller to årlige klager om støj fra havnen, men han har aldrig oplevet så mange klager som nu.

- Det er en problemstilling med mange facetter, som vi skal have drøftet med havnen. Jeg har selv hørt lyden, og den er så kraftig, at den tydeligvis kan holde folk vågne om natten. Sker det sjældent, kunne man måske se igennem fingre med det, men sker det på ugentlig basis, giver det et problem, siger Carsten Ryom.

Bliver problemet større med havneudvidelsen?

Mens Birgitte Junø og andre kan høre støjen, kan de også følge med i den store debat om havneudvidelsen.

Bliver den en realitet, kommer havnen til at vokse med 105 hektar. Og med en udvidelse i den størrelsesorden, er det svært ikke at spekulere i, om det mon kan give mere støj.

- Hvis det er skibe, der laver lyden, så kan man da godt frygte for larmen, hvis havnen bliver større, siger Birgitte Junø.

- Det piner os, og vi håber meget på at kunne finde kilden, lyder et af svarene fra Aarhus Havn. Arkivfoto: Jens Thaysen

Er det Aarhus Havn, der larmer om natten? Her er havnens egen forklaring

Lars-Michael Andreasen vil ikke endegyldigt sige det.

At det er Aarhus Havn, der er ufrivillig afsender af den støj, som ødelægger nattesøvnen for borgere fra Højbjerg.

Han er afdelingsleder for kundecentret ved Aarhus Havn, og han kender udmærket til støjproblemet. Men han har ligesom alle andre ikke kunnet sige med sikkerhed, hvad der er skyld i problemet.

Aarhus Havn går dog ud fra, at støjen stammer fra en aktivitet på havnen, og Lars-Michael Andreasen kan slet ikke udelukke, at det er fra containerskibe.

Men før der kan gøres noget ved problemet, skal der udpeges en syndebuk, og det kan komme til at tage noget tid. I første omgang har Aarhus Havn taget kontakt til Teknologisk Institut for at få assistance.

Er det en generator, et containerskib eller noget helt andet, der larmer om natten? Aarhus Havn forsøger at finde frem til støjkilden.

Borgere fra Risskov til Højbjerg oplever at få spoleret nattesøvnen på grund af det, der beskrives som en lavfrekvent brummende lyd.

Præcist hvor lyden kommer fra, er der ikke nogen, der ved, men Aarhus Havn er hovedmistænkt som synderen.

Det viser henvendelser til havnen og Aarhus Kommune, som RisskovLIV og Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i.

Flere peger på, at det må være skibe, der ligger i bugten og venter på at komme til kaj. Men er det overhovedet havnen, der er syndebukken?

- Vi kan ikke dokumentere, at det kommer herfra. Vi kan heller ikke bevise, at det er skibe, men vores udgangspunkt er, at det kommer fra havnen. Henvendelserne er kommet til os, så vi tager ansvaret for at finde ud af, hvor det kommer fra, siger Lars-Michael Andreasen, der er afdelingsleder for kundecentret ved Aarhus Havn.

Hvad gør I for at få styr på problemet?

- Vi har nogle gode ambassadører, de borgere der har henvendt sig til os, og så har vi haft vores egne folk ude at lytte, der hvor ambassadørerne har hørt lyden. Vi har også haft folk ude om natten for at lokalisere kilden, siger Lars-Michael Andreasen.

Aarhus Havn har også kigget på, hvilke skibe der har været i havn, når borgere har henvendt sig om støj.

- Men det har der ikke været noget mønster i. Vi har også haft fat i andre bynære havne i udlandet for at høre, om de også har oplevet problemet, men det har vi ikke kunnet få et entydigt svar på.

Ødelægger nattesøvnen

Da det ikke er til at sige, hvad der er skyld i larmen, er det heller ikke til at sige, hvor længe det har stået på. I en af henvendelserne til Aarhus Kommune, som Skåde-Højbjerg-Holme og RisskovLIV har fået aktindsigt i, fremgår det, at afsenderen har kunnet høre lyden i ti år.

En anden har lagt mærke til den siden nytår. Her skrev vedkommende den 18. marts i år blandt andet, at lyden er ”særdeles slem om natten”, og at lyden er så generende, at vedkommende må bo i sit køkken, fordi det vender væk fra vejen.

Der er kommet henvendelser til kommunen og havnen fra borgere i blandt andet Risskov, midtbyen, Viby og Højbjerg.

- Det piner os, og vi håber meget på at kunne finde kilden, siger Lars-Michael Andreasen.

Hjælp udefra

Noget af det, der gør det svært at finde støjkilden, er, at lyden er, som den er. En lavfrekvent brummen kan være svær, hvis ikke umulig, at høre, når man står tæt på, men når man kommer længere væk, bliver den tydelig.

- Og når man er langt væk, så kan det være svært præcist at lokalisere. Derfor vil jeg også være ked af at sige, at det er et skib, for det kan være støj fra alt muligt. Der ligger mange forskellige virksomheder på havnen, siger Lars-Michael Andreasen.

Aarhus Havn håber ikke, at det er et skib, der er skyld i larmen. Det vil gøre det noget mere besværligt at få sat en stopper for problemet. Arkivfoto: Bo Amstrup

Derfor har Aarhus Havn allieret sig med Teknologisk Institut, som skal hjælpe med at finde frem til støjkilden.

Hvornår kan man så forvente, at lyden forsvinder?

- Når vi kender støjkilden og ved, hvad der forårsager lyden, så håber jeg, at vi kan få det stoppet.

Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, om støjen kommer fra landet eller vandet. Hvis det kommer fra land, kan havnen lettere gør noget ved problemet, end hvis det kommer fra bugten.

- Hvis det er fra et skib, så gælder der en anden miljølovgivning, og så har vi reelt ingen autoritet, så jeg håber, at det genereres fra landjorden. Når det er sagt, så har jeg svært ved at forestille mig, at noget rederi kunne have interesse i at larme, siger Lars-Michael Andreasen.

Havnen kan blive større

Et af de mest omtalte projekter i Aarhus for tiden er den mulige udvidelse af Aarhus Havn. Der er lige nu et forslag på bordet, hvor havnen står til en udvidelse på 105 hektar.

Det har i sig selv fået mange op fra stolene, og det giver også bekymringer hos nogle af dem, der kæmper med den brummende støj.

Hvad hvis udvidelsen bliver en realitet, kommer der så endnu mere af den her støj?

- For det første kender vi ikke støjkilden. Samtidig forandrer landskabet sig, og vi flytter nogle aktiviteter længere væk. Hvis det er et skib, der er kilden, så bliver det flyttet længere ud i bugten, og den kommer til at ligge bag ved en form for barriere, siger Lars-Michael Andreasen.

Her kan du henvende dig

Aarhus Havn er altså endnu ikke i mål med at finde kilden til uroen, og derfor er der heller ikke noget, der tyder på, at støjen forsvinder bare sådan lige.

Derfor vil Aarhus Havn gerne høre fra dig, hvis du bliver plaget af den brummende lyd.

Du kan henvende dig til havnen på port@portofaarhus.dk.