Ny aftale om den store spareplan: Der kommer ingen hjælpende hånd til børnehus, som nu står til lukning
Det sidste håb for Børnehuset Blækspruttens overlevelse ser ud til at forsvinde.
Natten til fredag blev forligspartierne bag besparelserne i de kommende års budget enige om en aftale. I den aftale fremgår en række ændringer til det oprindelige sparekatalog, men Blæksprutten bliver ikke nævnt.
Det gør den ikke, fordi der ikke er blevet ændret i forslaget – tilskuddet står stadig til at forsvinde.
Og det er den rigtige beslutning, siger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge.
I Blæksprutten har den daglige leder dog svært ved at se det rigtige i beslutningen, og selvom hun var forberedt på, at det kunne tippe den vej, så er hun ”dybt frustreret”.
De var forberedte på, at det kunne ske.
Alligevel er det et slag, der sender hele institutionen i gulvet. Knockout. Dødsstød, kan man også kalde det.
For Børnehuset Blæksprutten kommer ikke til at kunne køre videre uden tilskuddet fra Aarhus Kommune, og det tilskud forsvinder fra 2024.
Det sker som et lille led i den store spareplan, som Aarhus Kommune nu har lagt foreløbigt sidste hånd på. Natten til fredag kunne forligspartierne bag besparelserne i de kommende års budget, at der er indgået en aftale.
Og det spinkle håb, de har haft i Blæksprutten, blev ved håbet. Der var desværre ingen hjælp at hente.
- Vi havde tilladt os at være i håbet, men vi har også været nødt til at forhold os til, at der var stor sandsynlighed for, at det kunne ende negativt, siger Kirstine Buhl Jensen, der er daglig leder i Børnehuset Blæksprutten.
- Jeg er dybt frustreret på mine medarbejdere og børnenes vegne. Det er rigtig synd, at politikerne ikke kan se de muligheder, der kunne være i det her, hvis de gik i dialog med os og kiggede på, hvordan vi kunne gøre det meningsfuldt for alle parter.
Høringssvar og underskrifter
Der er ikke noget, der er endegyldigt forseglet endnu. Politikerne kan stadig nå at fjerne Blæksprutten fra spareplanen. Men når forligspartierne har indgået en aftale, vil der formentlig ikke blive pillet meget ved kataloget.
Sådan hænger regnestykket sammen
Kommunen fjerner driftstilskuddet – det giver en besparelse på cirka en million kroner.
Samtidig kommer der lidt flere penge i kommunekassen fra forældrebetaling, da det vurderes, at børnene fortsætter i kommunale tilbud. Her regnes der med cirka en kvart million kroner.
Til gengæld stiger udgifterne for kommunen også i og med, at der skal flere børn over i de kommunale børnehaver. Det vurderes at koste lidt mere end en million kroner.
I sidste ende giver det en årlig besparelse på 226.000 kroner.
Ifølge sparekataloget er der tale om et ”konservativt skøn af besparelsens potentielle størrelse, idet forudsætningen er, at børnene indmeldes på samme timeantal i et kommunalt tilbud. Besparelsen kan derfor potentielt blive større”.
Og det betyder altså en endegyldig lukning af Blæksprutten, når tilskuddet forsvinder.
- Vi kommer ikke til at kunne fortsætte uden. Så skal der komme en rig onkel, som vi ikke kender til, siger Kirstine Buhl Jensen.
Selvom det ikke redder børnehusets fremtid, så kan den daglige leder og pædagogerne varme sig på de mange underskrifter og høringssvar, der er kommet i håb om at bevare Blæksprutten.
- Selvfølgelig har det haft en betydning, at de har kunnet se sort på hvidt, at de får anerkendelse, og at nogen italesætter, at man gør en forskel.
Derfor er det ikke ændret i spareforslaget
Det har krævet lange forhandlinger at nå frem til en aftale om spareplanen. Et par timer efter midnat natten til fredag kunne Aarhus Kommune sende pressemeddelelsen ud om, at der nu var en aftale.
Der er flere ting, som er blevet ændret, og som derfor går fri af sparekniven, men hvorfor gør Blæksprutten ikke det, når besparelsen ”kun” lyder på 226.000 kroner? Det har Skåde-Højbjerg-Holme spurgt rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), om.
Hvorfor bliver besparelserne fastholdt ved Blæksprutten?
- Fordi vi skulle spare 229 millioner kroner.
Men hvorfor er det lige her, at der skal findes besparelser?
- Det er noget, der ligger ud over det servicetilbud, vi ellers har. Det er et ekstra tilbud. Vi tager et ansvar, og jeg synes, det vil være uansvarligt at lave grønthøstermetoden, hvor vi tvinger folk i daginstitutionerne til at løbe hurtigere.
Mange af familierne i Blæksprutten har valgt den, fordi de ikke følte, at de kunne trives i de større institutionerne. Når de så er kommet i Blæksprutten er børnene blomstret op, fortæller de. Når besparelsen ikke er større, bør Aarhus så ikke have sådan et tilbud her?
- Selvfølgelig betyder det noget for nogle mennesker (når de bliver ramt af besparelser, red), men der findes gode alternativer. Vi har gode daginstitutioner, dagplejer og private tilbud.
Der står i sparekataloget, at ”alle indmeldte børn kan optages i Holme-Rundhøj distriktet”, men det er ikke alle børn, der bor i det distrikt. Er det sikkert, at alle børnene fra Blæksprutten kan få en plads i deres distrikt?
- Vi har pasningsgaranti, så på den måde er der garanti. Vi har samtidig stor mangfoldighed i vores tilbud.
I det første udkast til sparekataloget stod der, at Blæksprutten på seks ud af ni parametre var ”utilstrækkelig”. Det har vist sig at være en fejl, og ”kun” et af de ni parametre scorer utilstrækkeligt. Har det spillet en rolle i jeres beslutning?
- Nej, det har det ikke. Det blev rettet til den rigtige formulering, og tilsynsrapporten taler stadig om ”lav kvalitet”, så jeg synes på mange måder, det her er den rigtige beslutning.
Har det overhovedet været på tale at ændre spareforslaget omkring Blæksprutten?
- Hvad der sker inde i forligslokalet, er ikke noget, jeg vil fortælle om. Det vil ikke være troværdigt af mig.