Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jesper Lykkeskov gik konkurs, men virksomheden blev reddet. Foto: Form Plus

Hvor langt skal man gå for at redde sin virksomhed?

Jesper Lykkeskov har stillet sig selv det ovenstående spørgsmål flere gange i de sidste uger.

I oktober måtte han lide den hårde skæbne at se sit køkkenfirma gå konkurs.

Han sagde ja til at snakke med mig om forløbet, og han fortalte blandt andet, at han har fået hårde ord med på vejen.

Form Plus, som virksomheden hedder, lever nemlig endnu. Det gør den, fordi en ny ejerkreds har købt sig ind i firmaet med Jesper Lykkeskov som direktør. Og det har fået en gruppe kunder til at rynke på næsen, kalde Jesper Lykkeskov for en svindler og svine virksomheden til.

Og det er her, at spørgsmålet fra dagens overskrift kommer ind i billedet.

For selvom han godt kan forstå frustrationen fra kunderne, så har han knoklet og givet afkald på tid med sin familie for at redde virksomheden og hjælpe alle dem, der er kommet i klemme. Det kan du læse mere om i dagens første artikel.

Fra Form Plus og konkurs til noget lidt andet.

For det fik masser af opmærksomhed, da Skovmøllen fortalte om restaurantens nye tilbud, hvor man to gange om ugen kan få dagens ret til en fornuftig pris.

Faktisk har der været så mange gæster, at Skovmøllens ejer, Jens Holm Møller, ikke er i tvivl om, at tilbuddet skal fortsætte med at være på menukortet. Også selvom restauranten ikke tjener penge på det.

Det handler om at få nogle folk i restauranten og om at give så mange som muligt mulighed for at komme ud at spise i en tid, hvor elregningen ellers ikke indbyder til så mange restaurantbesøg.

I dagens tredje historie kan du læse om Lyseng.

Som jeg før har fortalt, så mangler fodboldklubben plads, og en ny kunstgræsbane er på vej. Det samme er en større opgradering af anlægget omkring banerne, og det er alt sammen noget, der koster mange penge.

Klubben har fundet en stor luns af den finansiering, der skal til, men der er stadig et stykke vej til, at Lyseng er helt i mål. Derfor er den på jagt efter flere penge, og så håber den på opbakning fra kommunen.

Til sidst får du en kort overflyvning over nogle af de øvrige historier fra 8270. Her er der blandt andet nyt om to byggeprojekter.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Jesper Lykkeskov er manden bag Form Plus, som i oktober blev begæret konkurs og senere reddet. Foto: Form Plus

Jesper gik konkurs, og siden har han arbejdet i døgndrift: - Jeg har spurgt mig selv, om det var det værd at redde virksomheden

Det var de stigende priser på materialer, der i sidste ende gjorde, at Jesper Lykkeskov var nødt til at erklære sin køkkenvirksomhed konkurs.

Form Plus, som virksomheden hedder, solgte ellers pænt sidste år.

Men Jesper Lykkeskov måtte se sit livsværk smuldre alligevel. I sidste øjeblik lykkedes det dog for Jesper Lykkeskov at finde en løsning, hvor en ny ejerkreds købte sig ind og overtog firmaet.

Og selvom han ikke længere ejer noget, så har de sidste måneder budt på masser af arbejdstimer for Jesper Lykkeskov. Men selvom det er kommet med en høj pris, så har det været det hele værd, siger han.

Det har været ren overlevelse i de sidste tre måneder for Jesper Lykkeskov, der startede virksomheden Form Plus, som gik konkurs og blev reddet.

- Lige to sekunder, så skal jeg være der, siger Jesper Lykkeskov med telefonen i hånden og airpods i ørerne, inden han med hastige skridt går op ad trappen til sit kontor.

Han har hevet en halv time ud af sit ellers travle program for at fortælle om noget, han meget gerne ville have været foruden.

For efterhånden en måned siden var kassen tom, og han måtte erklære sin virksomhed, Form Plus, konkurs. Inden da havde han i godt seks år leveret snedkerkøkkener til et hav af hjem.

- Vi har i år solgt for 25 millioner kroner, og det er jo et flot tal, men vi har ikke tjent penge nok, og det skyldes i høj grad de stigende priser. Når vi lukker en handel, der skal betales om tre måneder, kan jeg jo ikke komme og sige, at ”nå, nu steg træpriserne med 21 procent, det skal du betale”. Det hænger vi selv på, siger Jesper Lykkeskov.

Han havde faktisk en redningsplan klar. En investor stod klar til at spytte den nødvendige økonomi ind i firmaet og på den måde redde det fra konkurs.

- Men fire dage før vi skulle betale løn, trak investoren sig. Det trak tæppet væk under os, og så kunne vi ikke undgå at gå konkurs.

Utilfredse kunder

Som det så ofte er, når en virksomhed går konkurs, så er der nogle, der kommer i klemme. Nogen der har et eller andet til gode hos forretningen, som ikke kan leveres, hvis nøglen drejes om.

I dette tilfælde har flere kunder købt og betalt et køkken, som de ikke ville kunne få, hvis Form Plus endegyldigt lukkede og slukkede.

Form Plus laver såkaldte Ikea-hacks – køkkener med indmad fra Ikea men med snedkerlavede fronter. Foto: Form Plus

Men det har Jesper Lykkeskov ikke gjort. En gruppe på syv investorer, hvor to af dem havde et mindre ejerskab i det gamle selskab, har købt virksomhedens navn og udstillinger og investeret penge i at hjælpe de kunder, der er kommet i klemme. Det er derfor, Jesper Lykkeskov fortsat spæner rundt mellem udstillingskøkkenerne.

- Vi har kontaktet alle kunder for at hjælpe dem, så de trods alt får noget for deres penge, der ellers var tabt i konkursen, siger Jesper Lykkeskov.

På Trustpilot får Form Plus med Jesper Lykkeskovs egne ord mange tæsk af utilfredse kunder, der føler sig snydt. Andre anklager virksomheden og Jesper Lykkeskov for at svindle, fordi virksomheden gik konkurs og er startet op igen i et nyt selskab.

- Men der er ikke trukket så meget som en krone ud af det gamle selskab, og der er blevet puttet flere penge i virksomheden lige inden konkursen. Det sender et signal om, at vi ville redde det. Og de ekstra penge, der er investeret nu, går til nye køkkener hos de kunder, der er kommet i klemme.

Ren overlevelse

De sidste tre måneder har ikke ligefrem været de sjoveste i Jesper Lykkeskovs tid som ejer af køkkenfirmaet.

- Jeg er ikke helt kommet mig over det endnu, for det har været overlevelseskamp i tre måneder nu. Jeg har arbejdet i døgndrift og stort set ikke set mine børn, fordi jeg så gerne vil redde det og sørge for, at kunderne mister mindst muligt, siger han.

Jesper Lykkeskov ejer dog ikke længere noget af forretningen. Nu er han ”bare” ansat som direktør.

- Selvfølgelig var det sjovere at eje det, men for mig er det vigtigste, at Form Plus består, og at jeg stadig er med på rejsen.

Form Plus kommer stadig til at ligge i lokalerne på Grumstolsvej: Foto: Christian Gnutzmann

Og der er noget, der tyder på, at rejsen får lov til at fortsætte, selvom den egentlig var slut med konkursen. Men med nye investeringer og fortsat nye kunder i butikken, tror Jesper Lykkeskov på en fremtid.

- Konceptet holder 100 procent, og jeg tror, at Ikea-hack er kommet for at blive. Investorerne redder jo heller ikke firmaet bare for at lukke det igen.

Har det været det hele værd?

Der har været mange lange arbejdsdage for Jesper Lykkeskov på det seneste. Fra fem om morgenen til 22 om aftenen.

Og når han har sat sig i bilen et par timer før midnat, har han ikke kunnet undgå at stille sig selv det helt store spørgsmål.

- Jeg har spurgt mig selv, om det var det hele værd at redde virksomheden med det store arbejde og med de utilfredse kunder, som vi jo har prøvet at hjælpe.

Hvad er du så kommet frem til?

- At selvfølgelig skal det reddes. Der er heldigvis også en overvejende del, der synes, vi er hæderlige, og vi har også mange glade kunder, siger Jesper Lykkeskov.

Kan det ske igen?

Den turbulente tid, som virksomheden har været igennem og stadig er på vej ud af, har kostet i alt to stillinger.

Det har samtidig betydet, at Form Plus har lukket en af de tre fysiske forretninger. Foruden butikken på Grumstolsvej ligger Form Plus i København, og indtil for nyligt har virksomheden også været i Lyngby, men den afdeling er lukket nu.

Det store spørgsmål er nu, om man som kunde på køkkenmarkedet trygt kan gå til Form Plus uden at frygte for at blive fanget i en ny konkurs.

- Jeg har fået en bestyrelse over mig med kompetente erhvervsfolk, som kan hjælpe mig med det strategiske, og vi har ansat en til at holde øje med nøgletal, og så har vi tilpasset budgettet til den kommende tid, hvor vi måske ser lidt afmatning, så jeg tror meget på en fremtid, siger Jesper Lykkeskov.

Jens Holm Møller, der nærmer sig sin første årsdag som ejer af Skovmøllen, glæder sig over, at han kan fylde restauranten på dage, hvor der ellers normalt er stille. Privatfoto: Jan Bøgeskov

Skovmøllen gik mod strømmen midt i en tid med stigende priser, og det var den helt rigtige beslutning

Det havde måske givet mere mening for Skovmøllen at spare lidt på strømmen, skære lidt i åbningstiden og lave lidt mindre mad.

Men restauranten har gjort det modsatte og tilbudt dagens ret to gange om ugen til en god pris.

Det har mange benyttet sig af. Restauranten har stort set været fyldt på alle dage, hvor tilbuddet har været der, og derfor kommer Skovmøllen til at fortsætte med at tilbyde dagens ret.

Restauranten tjener ikke penge på det nye initiativ, men det giver glade gæster, som forhåbentligt lærer Skovmøllen bedre at kende.

Det er ikke noget, der fylder deres lommer med guld.

Men det giver forhåbentlig en masse til alle de gæster, der lægger vejen forbi Skovmøllen til en omgang dagens ret for en hundredelap.

- Vi har ikke kunnet se, at vi laver penge på det. Men det giver selvfølgelig noget kendskab til stedet og til de mange andre arrangementer, vi også har, siger Skovmøllens ejer, Jens Holm Møller, inden han retter fokus på netop gæsterne.

- Initiativet er lavet på baggrund af den situation, som alle sidder i med høje priser, og så vil vi gerne gøre, så folk stadig kan komme ud at spise.

Til at begynde med var tiltaget på prøve, men det er der ingen grund til længere. For Skovmøllen har haft rygende travlt.

- Det er gået over al forventning, det er ret vildt faktisk. Den første dag var der nok halvt fyldt i restauranten, men allerede fra dag to var der stort set udsolgt, og sådan har det været siden, siger Jens Holm Møller.

Ville ikke fortælle den dårlige historie

Det kommer til at være en fast ting fremover, at man hver onsdag og torsdag kan få dagens ret enten i restauranten eller til at tage med hjem for 100 kroner per snude.

I hvert fald så længe energipriserne fortsætter med at være på samme stadie som nu.

- Det er fedt at have fuldt hus midt på ugen, men det er ikke holdbart for os i længden, så det skal hænge sammen med energipriserne og det med at give mulighed for at komme ud at spise i den her tid. Men det kan godt være, at det stadig skal være en fast ting, men bare til en anden pris på et tidspunkt, siger Jens Holm Møller.

Det er forskelligt fra gang til gang, hvad der er på menuen, når Skovmøllen serverer dagens ret. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Det kan måske lyde skørt og en smule tosset, at Skovmøllen står fast på den lave pris, mens energi- og råvarepriser presser hele branchen, men sådan er det altså.

Jens Holm Møller og Skovmøllen har nemlig et ønske om, at det ikke kun skal være den negative fortælling, der kører i ring.

- Jeg bliver stadig spurgt meget ind til det at være i en presset branche, og derfor vil vi gerne prøve at gøre noget andet, siger han.

Lyseng har store planer for fremtiden, men det kræver først og fremmest, at der kan findes penge til det. Visualisering: Pluskontoret Arkitekter

Lyseng er på jagt efter en million kroner og værdifuld opbakning fra kommunen

Det har længe været en udfordring for IF Lyseng, at der mangler plads på træningsbanerne.

Klubben er lige nu et godt stykke inde i planerne om at anlægge en ny kunstgræsbane og generelt opgradere anlægget.

Men selvom klubben allerede har rejst en stor portion penge, så mangler der stadig et betydeligt beløb, før drømmene kan realiseres.

Fodboldklubben er godt i gang med at samle penge sammen til en ny kunstgræsbane og andre opgraderinger, men den er stadig et stykke vej fra at være helt i mål.

I IF Lyseng er de lige nu på udkig efter den helt store krukke med guld.

For planerne for fremtiden er store, og de koster mange penge.

En ny kunstgræsbane, opgradering af klubhus og bedre omklædningsfaciliteter og opholdsrum. Det er noget af det, fodboldklubben drømmer om for fremtiden.

I første omgang er det en helt ny kunstgræsbane, der skal på plads, for klubben mangler i høj grad plads til de cirka 1800 medlemmer.

Planen er, at den skal anlægges på det, der i dag er kampbanen foran klubhuset. Den del af projektet er Lyseng sådan set klar til at gå i gang med. Der mangler bare lige en ret væsentlig ting – finansiering.

- Vi har godt og vel en million kroner nu, og vi skal nok i nærheden af det dobbelte for at kunne lægge den nødvendige kapital, siger klubansvarlig Henrik Brandt.

Gaver, sponsorater og Aarhus Kommune

Vi har taget hul på november, og det betyder, at de kommunale græsbaner er lukket for i år, og de får lov til at hvile indtil april.

Det tvinger selvsagt de fleste klubber til at rykke tættere sammen på træningsaftener, så der kan blive plads til alle på de eftertragtede kunstgræsbaner.

Lyseng har allerede en kunstgræsbane, og den begynder også at trænge til en udskiftning. Men det bliver først, når den nye bane er på plads. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Hos Lyseng er der en 11-mandsbane og en 7-mandsbane, og selvom det ikke er alle 1800 medlemmer, der går til fodbold hen over vinteren, så kniber det gevaldigt med pladsen.

- En ny kunstgræsbane vil give os en massiv kapacitetsforøgelse, så vi er nødt til at løse det med økonomien, siger Henrik Brandt.

Derfor er der gang i et hav af aktiviteter for at samle penge sammen. Der er åbent for gaveindsamling, sponsorater, og så bliver der blandt andet solgt juletræer senere på året.

Og nok så vigtigt, så har klubben søgt om at få del i Aarhus Kommunes anlægspulje.

- Det er jo ikke garanteret, at vi får den, men vi føler, at vi har en god case. Så vi håber meget, at der kommer nogle penge derfra.

Klar til vinter

Henrik Brandt fortæller, at klubben også regner med at kunne lave en kommunegaranteret lån, og hvis alt falder i hak, så er Lyseng snart klar til at skifte underlaget på kampbanen.

- Vi er egentlig klar til at sætte byggeprocessen i gang, når vi har pengene og får tilladelserne. Vi drømmer om, at vi kan tage vores nye anlæg i brug til vinter næste år, siger han.

Det skal du også vide: Et byggeprojekt er sendt i høring, et andet er sat på pause

Her får du et kort nyhedsoverblik fra 8270.

AGF vil bygge kollegie på Fredensvang – nu kan du give din mening om projektet

Det er godt nok på den anden side af postnummergrænsen, men det er så tæt på, at det er relevant at have med i et nyhedsoverblik fra 8270.

På Fredensvang, hvor AGF til dagligt holder til, vil superligaklubben bygge et såkaldt High Performance Center.

Her skal der være lokaler til træning, undervisning og møder, ligesom skal være kontor og omklædningsrum. Og måske væsentligst af alt, så skal der være 19 kollegieboliger til de unge fodboldspillere.

Projektet kræver en ny lokalplan, og den blev behandlet på sidste uges byrådsmøde. Her blev politikerne enige om at sende projektet i høring, og det betyder, at du nu har mulighed for at komme med kommentarer og spørgsmål.

Ifølge Aarhus Kommunes lokalplanportal er høringsperioden sat til at være fra 9. november til 4. januar. Du kan læse mere om projektet og tidsplanen på kommunens hjemmeside.

Omstridt byggeprojekt er sat på pause

Der er nok at se til for byplanlæggerne i Aarhus Kommune, og det kan være svært at nå det hele.

Derfor har det været nødvendigt at sætte Rema 1000-projektet i krydset ved Højbjerg Torv på pause.

Projektet byder foruden en ny dagligvarebutik også på boliger og en større ombygning af selve hjørnegrunden. Det er dog slet ikke lagt i graven, men kommunens afdeling skal først i mål med andre sager, før opmærksomheden igen rettes mod Højbjerg Torv.

Ifølge byplanlægger Lene Damgaard fra Aarhus Kommune, som sidder med sagen, kommer projektet til at ligge stille i cirka et halvt år.

Alternativer til havneudvidelsen kan løse halvdelen af problemet – men der mangler stadig ét vigtigt tal

Et samarbejde med Grenaa Havn, en såkaldt dry port, hvor containere opbevares på land et stykke væk fra selve havnen, en udvidelse af den eksisterende containerhavn mod nord og en optimering af den nuværende havn.

Det er forslag, der alle er på bordet som mulige alternativer til den havneudvidelse, der ellers er lagt op til mod syd og mod Højbjerg.

Nu er der blevet regnet på alternativerne, og ifølge HBS Economics, som kommunen har haft på sagen, vi de fire alternativer kunne cirka halvdelen af det behov, som den foreslåede udvidelse skal komme til undsætning. Det skriver Århus Stiftstidende, der var til stede på det borgermøde, der blev afviklet mandag aften.

Der er også et femte forslag i spil. Det går på at bygge containertårne, som skal hjælpe til, at pladsen på havnen bliver udnyttet bedre.

Den løsning er der dog endnu ikke beregnet en effekt af.