Jesper gik konkurs, og siden har han arbejdet i døgndrift: - Jeg har spurgt mig selv, om det var det værd at redde virksomheden
Det var de stigende priser på materialer, der i sidste ende gjorde, at Jesper Lykkeskov var nødt til at erklære sin køkkenvirksomhed konkurs.
Form Plus, som virksomheden hedder, solgte ellers pænt sidste år.
Men Jesper Lykkeskov måtte se sit livsværk smuldre alligevel. I sidste øjeblik lykkedes det dog for Jesper Lykkeskov at finde en løsning, hvor en ny ejerkreds købte sig ind og overtog firmaet.
Og selvom han ikke længere ejer noget, så har de sidste måneder budt på masser af arbejdstimer for Jesper Lykkeskov. Men selvom det er kommet med en høj pris, så har det været det hele værd, siger han.
- Lige to sekunder, så skal jeg være der, siger Jesper Lykkeskov med telefonen i hånden og airpods i ørerne, inden han med hastige skridt går op ad trappen til sit kontor.
Han har hevet en halv time ud af sit ellers travle program for at fortælle om noget, han meget gerne ville have været foruden.
For efterhånden en måned siden var kassen tom, og han måtte erklære sin virksomhed, Form Plus, konkurs. Inden da havde han i godt seks år leveret snedkerkøkkener til et hav af hjem.
- Vi har i år solgt for 25 millioner kroner, og det er jo et flot tal, men vi har ikke tjent penge nok, og det skyldes i høj grad de stigende priser. Når vi lukker en handel, der skal betales om tre måneder, kan jeg jo ikke komme og sige, at ”nå, nu steg træpriserne med 21 procent, det skal du betale”. Det hænger vi selv på, siger Jesper Lykkeskov.
Han havde faktisk en redningsplan klar. En investor stod klar til at spytte den nødvendige økonomi ind i firmaet og på den måde redde det fra konkurs.
- Men fire dage før vi skulle betale løn, trak investoren sig. Det trak tæppet væk under os, og så kunne vi ikke undgå at gå konkurs.
Utilfredse kunder
Som det så ofte er, når en virksomhed går konkurs, så er der nogle, der kommer i klemme. Nogen der har et eller andet til gode hos forretningen, som ikke kan leveres, hvis nøglen drejes om.
I dette tilfælde har flere kunder købt og betalt et køkken, som de ikke ville kunne få, hvis Form Plus endegyldigt lukkede og slukkede.
Men det har Jesper Lykkeskov ikke gjort. En gruppe på syv investorer, hvor to af dem havde et mindre ejerskab i det gamle selskab, har købt virksomhedens navn og udstillinger og investeret penge i at hjælpe de kunder, der er kommet i klemme. Det er derfor, Jesper Lykkeskov fortsat spæner rundt mellem udstillingskøkkenerne.
- Vi har kontaktet alle kunder for at hjælpe dem, så de trods alt får noget for deres penge, der ellers var tabt i konkursen, siger Jesper Lykkeskov.
På Trustpilot får Form Plus med Jesper Lykkeskovs egne ord mange tæsk af utilfredse kunder, der føler sig snydt. Andre anklager virksomheden og Jesper Lykkeskov for at svindle, fordi virksomheden gik konkurs og er startet op igen i et nyt selskab.
- Men der er ikke trukket så meget som en krone ud af det gamle selskab, og der er blevet puttet flere penge i virksomheden lige inden konkursen. Det sender et signal om, at vi ville redde det. Og de ekstra penge, der er investeret nu, går til nye køkkener hos de kunder, der er kommet i klemme.
Ren overlevelse
De sidste tre måneder har ikke ligefrem været de sjoveste i Jesper Lykkeskovs tid som ejer af køkkenfirmaet.
- Jeg er ikke helt kommet mig over det endnu, for det har været overlevelseskamp i tre måneder nu. Jeg har arbejdet i døgndrift og stort set ikke set mine børn, fordi jeg så gerne vil redde det og sørge for, at kunderne mister mindst muligt, siger han.
Jesper Lykkeskov ejer dog ikke længere noget af forretningen. Nu er han ”bare” ansat som direktør.
- Selvfølgelig var det sjovere at eje det, men for mig er det vigtigste, at Form Plus består, og at jeg stadig er med på rejsen.
Og der er noget, der tyder på, at rejsen får lov til at fortsætte, selvom den egentlig var slut med konkursen. Men med nye investeringer og fortsat nye kunder i butikken, tror Jesper Lykkeskov på en fremtid.
- Konceptet holder 100 procent, og jeg tror, at Ikea-hack er kommet for at blive. Investorerne redder jo heller ikke firmaet bare for at lukke det igen.
Har det været det hele værd?
Der har været mange lange arbejdsdage for Jesper Lykkeskov på det seneste. Fra fem om morgenen til 22 om aftenen.
Og når han har sat sig i bilen et par timer før midnat, har han ikke kunnet undgå at stille sig selv det helt store spørgsmål.
- Jeg har spurgt mig selv, om det var det hele værd at redde virksomheden med det store arbejde og med de utilfredse kunder, som vi jo har prøvet at hjælpe.
Hvad er du så kommet frem til?
- At selvfølgelig skal det reddes. Der er heldigvis også en overvejende del, der synes, vi er hæderlige, og vi har også mange glade kunder, siger Jesper Lykkeskov.
Kan det ske igen?
Den turbulente tid, som virksomheden har været igennem og stadig er på vej ud af, har kostet i alt to stillinger.
Det har samtidig betydet, at Form Plus har lukket en af de tre fysiske forretninger. Foruden butikken på Grumstolsvej ligger Form Plus i København, og indtil for nyligt har virksomheden også været i Lyngby, men den afdeling er lukket nu.
Det store spørgsmål er nu, om man som kunde på køkkenmarkedet trygt kan gå til Form Plus uden at frygte for at blive fanget i en ny konkurs.
- Jeg har fået en bestyrelse over mig med kompetente erhvervsfolk, som kan hjælpe mig med det strategiske, og vi har ansat en til at holde øje med nøgletal, og så har vi tilpasset budgettet til den kommende tid, hvor vi måske ser lidt afmatning, så jeg tror meget på en fremtid, siger Jesper Lykkeskov.