Kommunens store spareplan rammer også Højbjerg: Se, hvad der bliver påvirket
Der skal laves besparelser mere eller mindre hele vejen rundt. Det må være konklusionen på forslaget til det store sparekatalog for Aarhus Kommune.
Der skal spares mere end 200 millioner kroner, og nogle af de penge skal findes i Højbjerg.
Blandt andet slukkes saunaen i Lyseng i perioder, biblioteket skal ikke længere bemandes om fredagen, og en daginstitution står til lukning.
Det er blot nogle af de besparelser, der laves i 8270 Højbjerg.
Du kan finde det hele ved at folde artiklen ud.
Aarhus Kommune har offentliggjort det såkaldte sparekatalog med forslag til, hvor der kan spares i de forskellige kommunale afdelinger, der til sammen skal finde mere end 200 millioner kroner årligt.
Man kan sige, at metoden bygger på ordsproget 'mange bække små', forstået på den måde, at der bliver foreslået et hav af især besparelser af mindre beløb.
Dele af pengene skal findes i administrative besparelser, mens der også er en lang række punkter, som direkte berører kommunens borgere.
Og selvom beløbene ved flere af punkterne kan virke som en dråbe i det kommunale budgethav, så kan det få stor betydning for de personer, besparelserne rammer.
I artiklen her kan du danne dig et overblik over nogle af de poster, som vil få betydning i Højbjerg. Nogle af punkterne handler ikke specifikt om Højbjerg, men besparelser på ældreområdet og i daginstitutionerne påvirker naturligvis også livet i 8270.
Så meget skal der spares
Der skal spares mere end 200 millioner kroner om året på tværs af kommunens magistratsafdelinger. Her kan du se, hvor mange penge de enkelte afdelinger skal spare.
Børn og Unge – 72 millioner kroner.
Sociale Forhold og Beskæftigelse – 53 millioner kroner.
Sundhed og Omsorg – 48 millioner kroner.
Kultur og Borgerservice – 14 millioner kroner.
Teknik og Miljø – cirka 20 millioner kroner.
Borgmesterens Afdeling – ni millioner kroner.
Farvel til personligt billetsalg i svømmehallen og lukning af sauna
Svømmehallen ved Lyseng har to saunaer. De er begge åbne og i den offentlige åbningstid, og når skoler og foreninger har svømmehallen.
I spareplanen bliver det foreslået at lukke saunaerne udenfor den offentlige åbningstid. Det vil sige, at der ikke er varme på saunaerne, når foreningerne eller skolebørnene hopper i vandet. Forslaget gælder for alle kommunens offentlige svømmehaller. Det vil give en besparelse på 150.000 kroner om året.
Også når man træder ind i svømmehallen fra parkeringspladsen, vil man kunne møde ændringer. Sparekataloget lægger op til, at billetsalget skal digitaliseres, så man dermed kan spare den billetsælgende medarbejder i de offentlige svømmehaller.
I Lyseng Svømmebad er der bemandet billetsalg 20 timer om ugen. Ifølge kataloget vil nye billetautomater blive indført ”gradvist og med hensyntagen til lokale forhold”.
Besparelsen for dette punkt ligger på 600.000 om året.
Fredag uden betjening på biblioteket
Heller ikke bibliotekerne i Aarhus Kommune går fri af besparelser. Her bliver der lagt op til, at der ikke længere skal være bemanding på om fredagen. Det vil også gælde på biblioteket i Højbjerg, ligesom også borgerservicedelen vil blive ramt af nedskæringen.
Grunden til, at fredag er valgt, er, at det typisk er der, hvor bibliotekerne lukker tidligt, og hvor besøgstallene ofte er lavest.
Kortere åbningstid i daginstitution
Som udgangspunkt har de kommunale daginstitutioner åbent i 52 timer om ugen. Skruer man en lille smule på det tal og sætter den ugentlige åbningstid ned med en halv time, så tallet i stedet hedder 51,5 timer om ugen, vil der være penge at spare.
Et af forslagene for Børn og Unge går på netop det, og det vil give en årlig besparelse på 1,7 millioner kroner.
En kortere åbningstid er et af flere tiltag, der lægges op til i institutionerne. Også deltidsordningen kan stå til en ændring. I dag byder en deltidsplads på 30 timer om ugen, men i sparekataloget bliver det foreslået at sætte timeantallet ned til 25 om ugen.
Mere forældrebetaling i SFO’en og klubben
Det bliver foreslået, at prisen for en SFO-plads stiger med en procent om året fra maj næste år. Det vil sige, at den månedlige takst for en plads i SFO’en fra 2025 vil være 57 kroner dyrere, end den er i dag.
Ifølge sparekataloget vil det give en merindtægt på godt og vel fire millioner kroner.
I forlængelse af det bliver der lagt op til, at kontingentet for ungdomsklubber hæves med tilsvarende en procent om året.
Der bliver samtidig lagt op til, at der skal spares seks millioner kroner årligt på ledelse i kommunens SFO’er.
Besparelser på plejehjem
Beboere på kommunens plejehjem kan hver uge få en halv times ekstra hjælp til det, de nu lige har lyst til. Det kan være en udflugt eller sociale arrangementer. Det koster et klip i klippekortet, og hvis beboerne har lyst, kan de spare sammen, så de på en gang bruger flere klip og på den måde får tid til en aktivitet, der måske tager lidt mere end den halve time.
Nu kan klippekort stå til en afskaffelse. I hvert fald bliver det foreslået i kataloget, og det vil give en årlig besparelse på 13,5 millioner kroner fra 2024
Det er ikke det eneste, plejehjemsbeboerne risikerer at miste. Også oplevelsesmedarbejderne er nævnt i kataloget. Det er folk, der står for at skabe ”gode stunder og unikke oplevelser”, som det står i kataloget.
Det bliver foreslået, at indsatsen halveres, hvilket vil spare kommunen for 3,9 millioner kroner årligt.
Ifølge kataloget er der også lagt op til at sløjfe Kendt Hjælper-ordningen. Det drejer sig om, at de borgere, der får hjemmepleje, så vidt muligt skal have hjælp af det samme team, så de ikke altid bliver mødt af et nyt ansigt.
Den ordning skal også skrottes, hvis spareplanen bliver som foreslået. Det vil give en besparelse på 4,9 millioner kroner om året.
Billetautomater og gadelamper
Der skal naturligvis også spares penge under afdelingen for teknik og miljø. Her skal der findes 20 millioner kroner, og de bliver blandt andet fundet i bybusserne.
Her skal det være slut med at putte mønter i en automat i bussen, når man vil trække sin billet. En fjernelse af billetautomaterne vil give en besparelse på 6,3 millioner kroner om året.
Der vil også blive sparet lidt på lyset i bybilledet. Spareplanen lægger op til, at hver anden gadelampe slukkes i ni timer om natten. Det vil give 1,8 millioner i den kommunale kasse.
Daginstitution mister sit tilskud og risikerer lukning
Der ligger en besparelse på 226.000 kroner årligt og venter, hvis det bliver endeligt vedtaget at lukke for tilskuddet til børnehuset Blæksprutten på Rundhøj Allé.
Her går 14 børn lige nu i børnehave, men forsvinder tilskuddet, forsvinder Blæksprutten også. Og så må børnene og deres forældre finde andre institutioner.
Du kan læse meget mere om Blæksprutten og konsekvenserne ved en besparelse i denne artikel, som Skåde-Højbjerg-Holme har lavet.
Legepladser med dyr
Rundt omkring i Aarhus Kommune kan man finde de såkaldte pædagogisk ledede legepladser. Det er ofte steder, hvor der både er dyr og værksteder og så pædagogisk personale noget af dagen.
Der findes i alt 17 af dem i kommune, og flere af dem er en del af en nærliggende klub. Sådan er det for eksempel med Legepladsen Rundhøj, hvor der blandt andet er kaniner. Det er gratis og åbent for alle.
I spareplanen bliver der lagt op til, at fem af de 17 skal omdannes til at være ubemandede legepladser. Det vil formentlig betyde, at der ikke længere kan holdes dyr.
Reduceret budget til Holme Søndergaard
Klubben, der er for unge i omkring teenagealderen med fysisk funktionsnedsættelse eller ”gennemgribende udviklingsforstyrrelser”, står til at få skåret i budgettildelingen.
Fra 2024 skal budgettet ifølge spareforslaget reduceres med cirka 400.000 kroner. Ifølge forslaget kan der næsten spares en hel fuldtidsstillid væk som følge af den mindre tildeling.
Højbjerg Fotografiske Værksted
Her er der tale om en omlægning. Højbjerg Fotografiske Værksted er i dag et betjent fotoværksted, og det skal det ifølge forslaget ikke være længere. I stedet foreslås, at det i fremtiden skal være kunstværksted, som billedkunstnere kan søge om at kunne bruge, men uden at stedet er bemandet.
Det vil give en besparelse på 150.000 kroner om året.
Sig din mening
Den endelig plan for, hvor der skal spares, hvad der skal afskaffes og gøres anderledes, er endnu ikke på plads. Det bliver først endeligt vedtaget i det nye år, og inden da har du mulighed for at bidrage.
Sparekataloget er nu sendt i offentlig høring, og det vil sige, at du frem til 24. november kan komme med kommentarer, spørgsmål og input.
Du kan klikke dig ind på kommunens hjemmeside og give dit høringssvar. Du kan også dykke dybere ned i de enkelte forslag til besparelser for hver af kommunens afdelinger.