Nyt boligtilbud på Oddervej: Det er ikke verdens største byggeri, men måske kan det gøre en stor forskel
Der findes mange byggeprojekter nu om dage, der er meget større end 29 lejligheder. Men projektet på Oddervej skulle gerne gøre lidt mere end bare at give en gruppe borgere tag over hovedet.
Seniorbofællesskabet skulle gerne være med til at gøre op mod ensomheden.
Byggeriet er designet sådan, at man stort set altid har mulighed for at møde andre mennesker, hvis det altså er det, man vil.
Det er noget, der i høj grad er efterspørgsel på, lyder det fra en lokal ejendomsmægler, som tror på, at seniorbofællesskabet kan blive en succes.
Hvis alt går vel, ryger den første spade i jorden i løbet af 2023. Og derfra går der cirka et år til halvandet, før de første kan flytte ind i det nye seniorbofællesskab på Oddervej.
Der kommer 29 lejligheder, hvor de fleste bliver på lige knap 60 kvadratmeter, og det hele bliver lejeboliger.
Men boligerne skulle gerne gøre mere end bare at give en gruppe borgere tag over hovedet.
- Grundtanken bag seniorfællesskaber er at bekæmpe ensomhed. Det giver beboerne øget livskvalitet og sundhed, når man bliver en del af et fællesskab, hvor man omgås og har glæde af hinanden i hverdagen, siger Matias Thorn, der er en af udviklerne bag projektet.
Det er en stor ambition, men udvikleren tror på, at boligbyggeriet kan gøre en forskel. For selvom det måske umiddelbart kan ligne et lejlighedskompleks som alle mulige andre, så er der alligevel væsentlige forskelle.
- Det bliver designet til, at man møder hinanden i hverdagen. Det kan være i værkstedet eller i haven og på altangangene, hvor der bliver plads til, at man kan have stole og borde, så man sidder der, hvor andre kommer forbi. Der bliver også lavet elevator lige ved fælleshuset, så man helt automatisk kommer der forbi og kan se, om der sker noget, siger Matias Thorn.
Der skal være liv
Det ligger næsten i ordet ”seniorboliger”, at det ikke er for alle og enhver. Men hvornår er man egentlig senior?
I dette tilfælde skal man være fyldt 50, og man må ikke have hjemmeboende børn.
- Men vi vil meget gerne have noget aldersspredning, så der kommer noget liv her, siger han.
Det er nemlig det, der er hovedtanken bag det hele. At der er noget liv og nogen at snakke med.
- Jeg møder folk, der er lidt bekymrede for, at de køber ind på et gammelt hippiekoncept, hvor man spiser sammen fem dage om ugen, men sådan er det ikke. Vi sætter rammerne, som de selv kan udfylde. Men man skal nok have interesse for fællesskabet, siger Matias Thorn.
Stor efterspørgsel
Seniorboliger og i særdeleshed seniorbofællesskaber er ikke noget, der hænger på træerne i Højbjerg.
Derfor spår Torben Skov Lauridsen, der er indehaver og ejendomsmægler ved Home Højbjerg, projektet gode chancer for at blive en succes.
- Der er ingen tvivl om, at nutidens seniorer ønsker et uforpligtende fællesskab, hvor man kan vælge til og fra på aktiviteter. Man ønsker at være individuel i et fællesskab, så vi tror på, at der i Højbjerg findes mange seniorer, som vil finde projektet interessant, siger han.
Det er på trods af størrelsen på de cirka 60 kvadratmeter, der ifølge Torben Skov Lauridsen er på grænsen til at være for småt.
- Det er i underkanten, da mange fra Højbjerg er godt vant, og det kan være svært at gå fra 150 kvadratmeter til 60. Men der vil stadig være et marked, måske især for singler, så der er helt klart en chance for, at der kan blive udsolgt.
Kritik og bekymringer
Det lyder godt med seniorboliger, der ifølge spådommen kan komme til at gå som varmt brød. Men når det alligevel har taget tid at få en ny lokalplan vedtaget, skyldes det, at der både hos fællesrådet, naboer og politikere har været bekymringer og kritik af projektet.
Blandt andet har der været tvivl om, hvorvidt 18 parkeringspladser er nok til 29 lejligheder.
- Vi opfylder kommunens krav til antal parkeringspladser, men selvfølgelig havde det været ideelt med ti pladser mere. Men det handler også om, hvad der har kunnet lade sige gøre, siger Matias Thorn.
Kan det komme til at skræmme nogen væk, at der måske ikke er parkeringspladser til alle?
- Nej, det tror jeg ikke. Det ligger bynært og tæt på skoven og vandet, så jeg tror, at mange vil cykle.
Heller ikke ejendomsmægler Torben Skov Lauridsen ser de 18 parkeringspladser som et problem.
- Flere nye projekter har delebiler eller delecykler, som også er en del af fællesskabsfølelsen. Vi ser ikke ind i en fremtid, hvor alle skal have deres egen bil, så jeg er ikke bekymret for det på projektets vegne, siger han.
Husleje afhænger af byggepris
Prisen er ofte et af det mest afgørende punkter, når man skal vælge, hvor man vil slå sig ned henne. Derfor er det meget relevant for alle interesserede at vide, hvad der skal hives op af lommen hver måned for at blive en del af seniorbofællesskabet.
Men det kan Matias Thorn ikke fortælle endnu.
- Det kommer til at afhænge lidt af byggeprisen, som vi ikke kender endnu.
Til gengæld kan han fortælle, at der bliver tale om seniorboliger. Ja selvfølgelig, tænker du måske, men det er ikke nødvendigvis en selvfølge.
Særligt på byrådsmødet, hvor lokalplanen blev vedtaget, blev det drøftet, om man nu også kunne stole på, at seniorboligerne bliver ved med at være seniorboliger.
Som flere har peget på, så kan vedtægterne i princippet ”bare” laves om, så seniorboligerne bliver almindelige boliger. Men helt så lige til er det ikke i praksis.
- Vi har lavet og designet det til at være et seniorbofællesskab, så det kan vi ikke lave om, og det kommer vi heller ikke til, siger Matias Thorn.