Tag på tur i sommerlandet: Her er syv naturoplevelser for børn og voksne syd for Aarhus
Mangler du et par sommeraktiviteter, der kan aktivere hele familien. Er der her syv rigtig gode bud på endagsture, eller naturoplevelser med en enkelt overnatning.
Der er lidt for enhver smag med både vandreture, udsigtspunkter, en skøn strand og en borg de fleste århusianere nok kender.
Mangler du en god destination til en dagstur eller en enkelt overnatning? Så guider naturvejleder Carsten Lambek dig her til gode naturoplevelser i din baghave.
Sheltertur i Tranbjerg Skov
Hvis du er til stjernehimmel, bålmad og overnatning i det fri, anbefaler naturvejleder Carsten Lambek dig at pakke soveposen og besøge shelterpladsen i Tranbjerg Skov, som ligger lige ned til en lille sø.
Det særlige ved shelterne er, at de er placeret så tæt på søen, som også fungerer som regnvandsbassin, at der om vinteren ofte står vand helt ind under de små træhuse.
Vandstanden varierer meget hen over året, så det kan være en god idé at tage gummistøvler med for en sikkerheds skyld.
Carsten Lambek anbefaler, at man kombinerer en overnatning med en gåtur rundt om søen og mad over bål. Det er en særlig måde at opleve naturen på, synes han.
- Det fede ved at sove udenfor er, at man oplever naturen, også når det bliver mørkt. Lydene og duftene. Selv som voksen kan man faktisk blive en lille smule bange for de lyde, man hører, fordi ens sanser bliver skærpet utrolig meget, siger han.
Derudover er det en oplevelse at se stjernehimlen uden byens lysforurening og sidde rundt om et ildsted, når mørket falder på.
- Så er man bare sammen, og man behøver ikke at kigge på sin mobiltelefon, når man sidder rundt om et bål, for man har verdens bedste tv lige foran sig, siger Carsten Lambek.
Shelterne kan bookes via www.friluftslivaarhus.dk, og parkering findes på grusvejen mellem Jegstrupvej og Skovgårdsvænget.
Carsten Lambek anbefaler, at man medbringer en sovepose, en hovedpude, lidt brænde til bålet eller et gasblus og noget at lave mad med.
Vilhelmsborg
Vilhelmsborg mellem Mårslet og Beder er også et besøg værd.
Der er tæt løvskov omkring det gamle gods med mange gode vandreruter, og man kan for eksempel gå langs Giber Å og ende ved Moesgaard Strand.
- At gå en tur fra Vilhelmsborg ned mod Moesgaard er for mig som at gå en tur i historiens vingesus, siger Carsten Lambek.
Vilhelmsborg er blandt andet kendt for at have huset H. C. Andersen, når han kom på besøg i Aarhus, og det forlyder blandt andet, at den berømte eventyrforfatter engang var uheldig at køre i Giber Å under et besøg på godset.
- Historien lyder, at H. C. Andersen kører mod godset i hestevogn igennem Vilhelmsborgskoven. Da han skal krydse Giber Å på et stykke, hvor der i dag er en lille jernbro, siges det, at en af hestene bliver skræmt, så hestevognen og H. C. Andersen røg i åen, fortæller Carsten Lambek.
- Man kan jo tænke på, hvor mange eventyr, H. C. Andersen har skrevet på, mens han var på Vilhelmsborg.
Hovedbygningen på Vilhelmsborg er fra 1600-tallet.
Den Blå Skov
I de fleste skove vokser træerne ikke bogstavelig talt ind i himlen, men i hvert fald et godt stykke over hovedet på dem, der går rundt på stierne.
Men hvis man vil opleve en helt ny skov, hvor træerne kun går de fleste til brystet, er Den Blå Skov mellem Beder og Malling et besøg værd.
Her er Aarhus Kommune, Plant Et Træ og Blue Energy i fuld gang med at anlægge en helt ny skov med 100.000 træer, og rigtig mange af dem er allerede blevet plantet.
- Der er lavet stier, og man kan opleve træer, der indtil videre kun er 70-100 cm høje. Der er plantet alle mulige slags træer - frugttræer, bøg, eg, elm, birk og andre gængse danske træarter - for at få så stor en biodiversitet som muligt, fortæller Carsten Lambek.
Træerne i Den Blå Skov står i buer og ikke i snorlige rækker, som man ellers ville have gjort, hvis træerne skulle bruges til tømmer.
- Der er stier og små vandhuller, som man kommer forbi. Det er skideflot, siger Carsten Lambek.
Kør til idrætscentret Egelund og gå derfra.
Vandretur fra Ajstrup Strand
En anden smuk gåtur kan man finde ved at tage til Ajstrup Strand og gå nordpå langs vandet.
Går man fra Ajstrup Strand og hele vejen ind til Aarhus C, er der cirka 13 kilometer, men ruten kan opdeles som man vil.
På vejen nordpå kommer man blandt andet forbi Mariendal strand, hvor der er anlagt nogle særlige pileshelters, som man kan overnatte i. Man kan også nyde udsigten ved Fløjstrup Strand, og går man helt ind til Moesgaard Strand, hvor man kan spise en is og få en kop kaffe.
- Hvis man kommer om aftenen og er det helt fantastisk at se lyset ind over Aarhus Midtby, mens man går langs vandet. Aarhus er en utrolig smuk by fra den side, siger Carsten Lambek.
- Samtidig kan man gå i de skove, hvor vikingerne i gamle dage gik på jagt og samlede vilde urter, inden de er tog ind til hovedbyen Aros, siger han.
Fra Ajstrup Strand til Mariendal Strand er der cirka 1,5 kilometer.
Fra Ajstrup Strand til Fløjstrup Strand er der cirka 2,5 kilometer.
Fra Ajstrup Strand til Moesgaard Strand er der cirka 6 kilometer.
Holme Bjerge
Hvis du vil se din by fra bakkens top, er Holme Bjerge et oplagt udflugtsmål. Holme Bjerge er et bakkedrag med en storslået udsigt ind over Aarhus by, og det store naturområde blev fredet i 1967.
Her finder man blandt andet bronzealderhøjen Jelshøj, hvor man fra toppen kan se byen og Aarhus Havn.
Der er masser af vandrestier i området med informationstavler undervejs, og man kan dele turen op, som man vil.
- Har man børn med, som ikke kan gå så langt, kan man nøjes med at gå op på Jelshøj og ned igen, foreslår Carsten Lambek.
Du kan finde en oversigt over vandrestier i området her.
Giber Å
Et af Carsten Lambeks yndlingssteder i det sydlige Aarhus er Giber Å, som er et udflugtsmål i sig selv.
- Jeg synes, det er noget af det smukkeste at gå langs åen under det grønne tag fra de gamle bøgetræer. Hvis man kigger efter, kan man være heldig at se havørreder i åen, og der er masser af store sten og urter langs bredden, siger han.
Går man fra Skovmøllen til Moesgaard Strand er der cirka to kilometer, så børnene også kan være med.
- Det er en unik oplevelse at gå fra Skovmøllen til Moesgaard Strand. Det er der, hvor vikingerne har færdes, og i gamle dage blev Skovmøllen brugt til at lave mel til Aarhus By. Der har også været erhvervsfiskere, som kunne fiske så meget i Giber Å, at de kunne leve af det, siger Carsten Lambek.
Solbjerg Skov
Hvis du selv eller dine børn synes, det er hyggeligt at finde dyrespor i skoven, er en tur til Solbjerg Skov et besøg værd, siger Carsten Lambek.
- Der er et utroligt fint stisystem i skoven, hvor man kan gå forskellige ruter. Det er et godt sted at kigge efter dyrespor, for eksempel spor efter rådyr. Der kan også være en rævegrav eller andre ting, som man kan opdage. Det er lidt nemmere at finde dyrespor i en ny skov end en gammel skov.
Solbjerg Skov blev etableret i 2001 og er 130 hektar.
I den ene ende af skoven er der lavet hundeskov med en agilitybane.