De har kigget hinanden i øjnene og besluttet sig for, hvornår Lys1 skal stå færdigt: Spørgsmålet er, om tidsplanen holder denne gang?
Ambitionen er, at Lys1 skal være klar til at blive indtaget i 2027, og i modsætning til tidligere skulle der denne gang være gode chancer for, at tidsplanen holder.
Priserne på byggematerialer falder, og projektet er justeret til, så det er mere realistisk rent økonomisk.
Men selvom der nu er sat en tidsramme for projektet, er der stadig lang tid til, at borgerservice, bibliotek og nye idrætsfaciliteter står klar. Ifølge Carsten Holst, forvaltningschef i Borgerservice og Biblioteker ved Aarhus Kommune, er det værd at vente på.
Det giver lokalbefolkningen meget mere, når det hele bliver bygget sammen.
Der er blevet snakket om Lys1 siden 2015, og projektet har skovlet rosende ord og sympati ind.
Alligevel er der i dag end ikke lavet en endelig tegning af, hvordan projektet præcist skal se ud. Det betyder selvsagt, at byggeriet ikke ligefrem er på trapperne.
For et par år siden lød det forsigtige, men også realistiske, bud ellers, at Lys1 ville kunne indvies i 2025, men det kommer helt sikkert ikke til at ske. Nu er meldingen en anden.
- Ambitionen er, at vi er klar i tredje kvartal af 2027. Der skal det stå færdigt, siger Hans Skou, der er formand for Fonden Lyseng Idrætscenter, som skal finansiere foreningsdelen af Lys1.
Projektet består udover nye idrætsfaciliteter af bibliotek, borgerservice og en ny daginstitution. Den del står Aarhus Kommune for. Og selvom Lys1 stadig har lange udsigt, så er det et stort skridt på vejen, at Aarhus Kommune og gruppen af foreninger nu har kigget hinanden i øjnene og sat en tidsramme for projektet.
- Vi har haft et behov for at mærke fremdrift, for det har presset humøret hos os og testet tålmodigheden hos ildsjælene, men vi er et godt sted nu, siger Hans Skou.
Nu ser det lyst ud
Når der er optimisme at spore hos Hans Skou og resten af den frivillige gruppe bag projektet, så skyldes det i høj grad, at byggepriserne er ved at falde igen.
Samtidig har kommunen og foreningsdelen sammen rettet projektet til og justeret i antallet af kvadratmeter, og det gør, at økonomien nærmer sig et punkt, hvor det er realistisk at lave et godt projekt.
- Vi har ikke justeret voldsomt meget, men det smarte ved det her projekt er, at vi er mange sammen om det, så vi kan låne hinandens dele. Og ved at bruge hinandens sale optimalt kan vi skrue lidt ned for kvadratmeterne, siger Carsten Holst, der er forvaltningschef i Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune.
Han tror derfor på, at tidsplanen holder denne gang, og at det ikke ender som med de tidligere meldinger om, hvornår det hele skulle stå færdigt.
- Jeg er forholdsvis sikker, men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, for når der er så meget usikkerhed i verden, kan der altid ske nogle ting. Men bedste mands bedste bud lige nu er tredje kvartal 2027, siger Carsten Holst.
Værd at vente på hinanden
Hvis de ville, kunne foreningerne formentlig godt have bygget de nye faciliteter, de står og mangler. Det ville i så fald blive uden alt det, som kommunen kommer med. Men de har ventet, fordi det samlede Lys1-projekt hele tiden har været førsteprioriteten.
- Det er noget unikt, at vi går sammen med kommunen, og det er vigtigt, at vi har kunnet holde sammen, siger Hans Skou.
Det samme mener Carsten Holst fra Aarhus Kommune, som også erkender, at projektet er trukket i langdrag, fordi der er flere aktører i spil. Men det skal nok vise sig at være en god investering, fortæller han.
- Det er klogt at gøre det sammen, fordi vi får mere ud af mindre, når vi samler tingene. Alle får mere ud af det, og borgerne får nogle bedre faciliteter, end de ville gøre, hvis man byggede hver for sig. I Gellerup har vi lavet noget lignende, og her har vi set en stor stigning i brugere på biblioteket.
- Men jeg indrømmer også gerne, at det er sværere end at bygge en hal, fordi hele projektet med samme lokation kræver flere hensyn og mere tid til planlægning og justering, men det er jo i sidste ende også det, der giver mere værdi til lokalområdet.
Trecifret millionbeløb
Byggeriet skal ligge mellem badmintonhallen og svømmehallen, hvor barakken i dag ligger. Præcist, hvor stort det bliver, og hvad det kommer til at koste, er endnu ikke fastslået. Tidligere har der været tale om 90 millioner kroner, men nu er det mere sandsynligt, at prisen for hele dynen ender på et trecifret millionbeløb.
Fonden Lyseng Idrætscenter har tidligere fået tilsagn om en donation på 10 millioner kroner fra Salling Fondene, og ifølge Hans Skou kommer foreningslivet i mål med deres del af finansieringen.
Det samme forventer Carsten Holst, at Aarhus Kommune gør, når projektet engang har været forbi byrådssalen.
- Men før vi går til byrådet, skal vi sikre os, at priserne er stabiliseret, så vi kommer med en økonomisk ramme, som vi anser for at være valid, siger han.
Trafikken kalder på en løsning
Det er næppe til diskussion, at Lys1 vil betyde flere folk på anlægget ved Lyseng. Det er jo sådan set det, der er hensigten. De nye rammer skal give flere lyst til at benytte faciliteterne.
Men når naboerne Højbjerg Badmintonklub og IF Lyseng samtidig har planer for at opgradere, så der i de to klubber kan blive plads til flere medlemmer, bliver der for alvor tryk på parkeringspladsen og vejene dertil.
Det hele sker på et sted, hvor der i forvejen er bekymringer for de trafikale forhold. Derfor skal der kigges nøje på infrastrukturen, når Lys1 skal sættes i søen.
- Vi er klar over bekymringerne, og vi tager dem seriøst. Derfor er det også en stor del af det, vi kigger på. Når lokalplanen skal laves, kommer Teknik og Miljø til at vurdere på det, og det kommer også til at blive en del af høringsperioden, siger Carsten Holst.