Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Christian Gnutzmann

Det begynder at se lyst ud for Lys1

Det første nyhedsbrev, jeg lavede på Skåde-Højbjerg-Holme, handlede om Lys1.

Det storstilede projekt, der skal give området bedre forhold til idræt, bibliotek og borgerservice, skulle helst stå færdigt i 2025. Det er jo efterhånden lige om lidt.

Og det har da også vist sig at være lige optimistisk nok. Det kan man næppe bebrejde nogen, når man tænker på, hvad der i mellemtiden er sket i verden, som ikke har gjort det lettere at få et byggeprojekt til at nå i mål.

Nu er et nyt bud kommet på banen. Styregruppen, hvor både de frivillige, lokale kræfter og Aarhus Kommune sidder, har kigget hinanden i øjnene og sat en tidshorisont på, hvornår projektet skal være klar til indvielse.

Selvom forhistorien jo viser, at sådan en bagkant har det med at være ganske elastisk, så er der noget, der tyder på, at tidshorisonten denne gang er mere passende, end da jeg for halvandet år siden skrev, at 2025 nok var realistisk.

Der er dog stadig mange ting, som skal falde på plads i projektet. Blandt andet er den trafikale situation stadig ikke uden udfordringer, og det kommer jeg selvfølgelig til at holde øje med, når der er sat nogle mere konkrete streger på projektet. Det sker forhåbentlig snart.

Et andet sted i Højbjerg er der allerede godt gang i gravemaskinerne. Jeg tænker på Holmevej. Og det gør jeg faktisk ganske ofte, da en af mine kollegaer ynder at køre den vej til redaktionen. Hver gang spørger hun, hvornår cykelstien er færdig, så hun kan blive fri for vejarbejdet.

I et forsøg på at servicere hende og alle andre, der glæder sig til, at gravearbejdet er overstået, har jeg talt med kommunens projektleder om en status.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Barakken skal fjernes for at gøre plads til Lys1, men de gamle lokaler får lov til at blive liggende lidt endnu. Arkivfoto: Axel Schütt

De har kigget hinanden i øjnene og besluttet sig for, hvornår Lys1 skal stå færdigt: Spørgsmålet er, om tidsplanen holder denne gang?

Ambitionen er, at Lys1 skal være klar til at blive indtaget i 2027, og i modsætning til tidligere skulle der denne gang være gode chancer for, at tidsplanen holder.

Priserne på byggematerialer falder, og projektet er justeret til, så det er mere realistisk rent økonomisk.

Men selvom der nu er sat en tidsramme for projektet, er der stadig lang tid til, at borgerservice, bibliotek og nye idrætsfaciliteter står klar. Ifølge Carsten Holst, forvaltningschef i Borgerservice og Biblioteker ved Aarhus Kommune, er det værd at vente på.

Det giver lokalbefolkningen meget mere, når det hele bliver bygget sammen.

Når kommunen og foreningslivet sammen skal lave et stort projekt, tager det længere tid, lyder det. Men det skulle samtidig gerne sikre, at projektet også bliver markant bedre.

Der er blevet snakket om Lys1 siden 2015, og projektet har skovlet rosende ord og sympati ind.

Alligevel er der i dag end ikke lavet en endelig tegning af, hvordan projektet præcist skal se ud. Det betyder selvsagt, at byggeriet ikke ligefrem er på trapperne.

For et par år siden lød det forsigtige, men også realistiske, bud ellers, at Lys1 ville kunne indvies i 2025, men det kommer helt sikkert ikke til at ske. Nu er meldingen en anden.

- Ambitionen er, at vi er klar i tredje kvartal af 2027. Der skal det stå færdigt, siger Hans Skou, der er formand for Fonden Lyseng Idrætscenter, som skal finansiere foreningsdelen af Lys1.

Projektet består udover nye idrætsfaciliteter af bibliotek, borgerservice og en ny daginstitution. Den del står Aarhus Kommune for. Og selvom Lys1 stadig har lange udsigt, så er det et stort skridt på vejen, at Aarhus Kommune og gruppen af foreninger nu har kigget hinanden i øjnene og sat en tidsramme for projektet.

- Vi har haft et behov for at mærke fremdrift, for det har presset humøret hos os og testet tålmodigheden hos ildsjælene, men vi er et godt sted nu, siger Hans Skou.

Nu ser det lyst ud

Når der er optimisme at spore hos Hans Skou og resten af den frivillige gruppe bag projektet, så skyldes det i høj grad, at byggepriserne er ved at falde igen.

Samtidig har kommunen og foreningsdelen sammen rettet projektet til og justeret i antallet af kvadratmeter, og det gør, at økonomien nærmer sig et punkt, hvor det er realistisk at lave et godt projekt.

- Vi har ikke justeret voldsomt meget, men det smarte ved det her projekt er, at vi er mange sammen om det, så vi kan låne hinandens dele. Og ved at bruge hinandens sale optimalt kan vi skrue lidt ned for kvadratmeterne, siger Carsten Holst, der er forvaltningschef i Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune.

Lys1 er ikke det eneste projekt, der er på vej ved Lyseng. Også badmintonklubben og fodboldklubben har planer om at udvide. Arkivfoto: Jens Thaysen

Han tror derfor på, at tidsplanen holder denne gang, og at det ikke ender som med de tidligere meldinger om, hvornår det hele skulle stå færdigt.

- Jeg er forholdsvis sikker, men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, for når der er så meget usikkerhed i verden, kan der altid ske nogle ting. Men bedste mands bedste bud lige nu er tredje kvartal 2027, siger Carsten Holst.

Værd at vente på hinanden

Hvis de ville, kunne foreningerne formentlig godt have bygget de nye faciliteter, de står og mangler. Det ville i så fald blive uden alt det, som kommunen kommer med. Men de har ventet, fordi det samlede Lys1-projekt hele tiden har været førsteprioriteten.

- Det er noget unikt, at vi går sammen med kommunen, og det er vigtigt, at vi har kunnet holde sammen, siger Hans Skou.

Det samme mener Carsten Holst fra Aarhus Kommune, som også erkender, at projektet er trukket i langdrag, fordi der er flere aktører i spil. Men det skal nok vise sig at være en god investering, fortæller han.

- Det er klogt at gøre det sammen, fordi vi får mere ud af mindre, når vi samler tingene. Alle får mere ud af det, og borgerne får nogle bedre faciliteter, end de ville gøre, hvis man byggede hver for sig. I Gellerup har vi lavet noget lignende, og her har vi set en stor stigning i brugere på biblioteket.

- Men jeg indrømmer også gerne, at det er sværere end at bygge en hal, fordi hele projektet med samme lokation kræver flere hensyn og mere tid til planlægning og justering, men det er jo i sidste ende også det, der giver mere værdi til lokalområdet.

Trecifret millionbeløb

Byggeriet skal ligge mellem badmintonhallen og svømmehallen, hvor barakken i dag ligger. Præcist, hvor stort det bliver, og hvad det kommer til at koste, er endnu ikke fastslået. Tidligere har der været tale om 90 millioner kroner, men nu er det mere sandsynligt, at prisen for hele dynen ender på et trecifret millionbeløb.

- Der er brugere, som står og mangler idrætsfaciliteter, og derfor er der behov for fremdrift i projektet, siger Hans Skou. Arkivfoto: Jens Thaysen

Fonden Lyseng Idrætscenter har tidligere fået tilsagn om en donation på 10 millioner kroner fra Salling Fondene, og ifølge Hans Skou kommer foreningslivet i mål med deres del af finansieringen.

Det samme forventer Carsten Holst, at Aarhus Kommune gør, når projektet engang har været forbi byrådssalen.

- Men før vi går til byrådet, skal vi sikre os, at priserne er stabiliseret, så vi kommer med en økonomisk ramme, som vi anser for at være valid, siger han.

Trafikken kalder på en løsning

Det er næppe til diskussion, at Lys1 vil betyde flere folk på anlægget ved Lyseng. Det er jo sådan set det, der er hensigten. De nye rammer skal give flere lyst til at benytte faciliteterne.

Men når naboerne Højbjerg Badmintonklub og IF Lyseng samtidig har planer for at opgradere, så der i de to klubber kan blive plads til flere medlemmer, bliver der for alvor tryk på parkeringspladsen og vejene dertil.

Det hele sker på et sted, hvor der i forvejen er bekymringer for de trafikale forhold. Derfor skal der kigges nøje på infrastrukturen, når Lys1 skal sættes i søen.

- Vi er klar over bekymringerne, og vi tager dem seriøst. Derfor er det også en stor del af det, vi kigger på. Når lokalplanen skal laves, kommer Teknik og Miljø til at vurdere på det, og det kommer også til at blive en del af høringsperioden, siger Carsten Holst.

Man skal være vågen for at undgå at køre forkert lige for tiden på Holmevej. Arkivfoto: Morten Ravn

Vejarbejde skaber kaos og frustrationer, og helt som planlagt kommer arbejdet til at stå på i nogle måneder endnu

Alt tyder på, at tidsplanen kommer til at holde for vejarbejdet på Holmevej, hvor der bliver lavet cykelsti i begge retninger.

Det betyder, at der vil være afspærringer og formentlig også ensrettet indtil juli. Det skaber frustrationer hos mange borgere, men det kan ikke undgås, når der skal laves et projekt som det her, fortæller Aarhus Kommunes projektleder.

Han fortæller samtidig, at det er blevet mindre kaotisk, efter vejen blev ensrettet.

- Vi havde ikke forudset, at det ville være nødvendigt at ensrette, og det er et stort indgreb, som vi gerne ville have undgået, men set i bagklogskabens lys, var det den helt rigtige beslutning, siger projektlederen.

Selvom der er udsigt til noget godt i form af en ny cykelsti, så er ventetiden lang for dem, der dagligt bruger Holmevej. Og de trafikale besværligheder bliver hængende lidt endnu.

Der er en god og en dårlig nyhed at fortælle om det omfattende vejarbejde på Holmevej.

Den dårlige er, at gravearbejdet kommer til at fortsætte indtil sommer. Den gode nyhed er, at der ikke er noget, som tyder på, at tidsplanen kommer til at skride.

For det har hele tiden været planlagt, at arbejdet med at anlægge en ny cykelsti i begge sider af Holmevej ville stå på indtil juli.

- Vi har sådan set været godt med i forhold til tidsplanen, også selvom vejr og vind har drillet os, men det var forventeligt. Jeg regner stadig med, at vi er færdige til juli, siger Chris Harlev Thomsen, der er Aarhus Kommunes projektleder på projektet.

Han har forståelse for beboernes frustrationer over, at en af Højbjergs mest benyttede strækninger i en lang periode er blevet kaotisk virvar af skilte, gravemaskiner og biler.

- Det kan bare ikke undgås, at det bliver sådan. Det er dog min opfattelse, og det er også det, jeg hører fra entreprenøren, at ensretningen har skabt lidt mere ro og mindre forvirring.

- Nu er vi ved at være så langt, at vi rykker fra den nordlige side af vejen over på den sydlige. Vi er også langt med de signalregulerede kryds, og så snart vi har mulighed for at indskrænke afspærring, så gør vi det.

Tvunget til at ensrette

Det er halvdelen af Holmevej, der siden efteråret har været ramt af vejarbejde. Fra Rundhøj Allé til der, hvor Holmevej bliver til Carl Nielsens Vej, bliver cykelstien på Holmevej fuldendt.

Vejarbejde på Holmevej har været i gang siden efteråret. Arkivfoto: Morten Ravn

I første omgang var det egentlig planen, at trafikken på strækningen skulle fortsætte nogenlunde som normalt. Men det blev der lavet om på i januar, hvor Aarhus Kommune efter flere farlige og ubehagelige situationer for trafikanterne tog konsekvensen og ensrettede vejen.

- Vi havde ikke forudset, at det ville være nødvendigt at ensrette, og det er et stort indgreb, som vi gerne ville have undgået, men set i bagklogskabens lys, var det den helt rigtige beslutning, siger Chris Harlev Thomsen, som ikke forventer, at der kan køre biler i begge retninger lige foreløbig.

- Der går noget tid, før vi afkorter strækningen med ensretning, desværre.

Prisen for den nye cykelsti lyder på cirka 14 millioner kroner.

Naseer Ahmad, der har Let Køb i Håndværkerparken, var på vippen til at lukke butikken, men nu tror han på, at butikken kan fortsætte. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Leverandøren var opsagt, og lukningen var faretruende tæt på – men så gik kunderne sammen for at redde købmanden

I starten af året så det sort ud for Let Køb i Håndværkerparken. Butikkens ejer, Naseer Ahmad, fortalte, at han havde lånt over 30.000 kroner af sin familie til at betale regninger.

Han havde opsagt kontrakten med sin leverandør, og han var sådan set indstillet på, at det pegede i retning af en lukning af butikken.

Men de lokale gik sammen med købmanden og kaldte til krisemøde, hvor alle blev enige om at gøre noget for at redde butikkens fremtid. Og nu ser det ud til at have hjulpet, og Naseer Ahmad har bedt leverandøren se bort fra opsigelsen af kontrakten. Butikken fortsætter.

Det ser ud til, at de lokale mente det, da de sagde, at de ville handle mere i Let Køb i Håndværkerparken.

Naseer Ahmad kunne heldigvis nå at fortryde. For han havde egentlig opsagt aftalen med sin leverandør.

Butikken styrede imod en ufrivillig lukning, og sidste åbningsdag skulle være 1. april.

De stigende energipriser, en større husleje og en svækket købekraft hos kunderne satte hver sine stød ind, og Let Køb i Håndværkerparken var på grænsen til at være knockoutet.

Men det ville alligevel også være en skam, hvis området skulle være uden deres lokale købmand, tænkte de lokale. Derfor gik de sammen med butiksejer Naseer Ahmad.

På et krisemøde i januar blev de lokale i Håndværkerparken enige om at handle lidt oftere hos Naseer Ahmad, som samtidig skulle optimere nogle ting ved butikken. Og det har indtil nu båret frugt.

- Jeg kan se på omsætningen, at de kommer oftere, og jeg kan også mærke, at de går op i butikken. De spørger meget til, hvordan det går. Så lige nu har vi ingen planer om at lukke, siger købmanden.

Derfor har han sagt til sin leverandør, at de bare kan smide opsigelsen i skraldespanden og i stedet blive ved med at sende varer.

Dejligt med opbakning

Naseer Ahmad fortalte i januar, at han måtte låne 32.000 kroner af sin familie for at kunne betale regningerne. Der var ganske enkelt ikke kapital til at få enderne til at mødes ellers.

Siden 2007 har Naseer Ahmad været i spidsen for Let Køb-butikken. Foto: Christian Gnutzmann

Men bare siden januar har tingene ændret sig i en sådan grad, at de mørke konkursskyer ikke længere hænger over Håndværkerparkens købmand. For en ting er den stigende kundeopbakning, en anden er faldende energipriser.

- Elregningen i sidste måned var den laveste i lang tid, så jeg håber, det bliver ved sådan, siger Naseer Ahmad, der samtidig glæder sig over den opbakning, han har mærket.

- Det er dejligt at vide, at kunderne så gerne vil have, at vi bliver her. Det gør en købmand glad.

Onlinebutik til sommer

Da de lokale på mødet i januar gav udtryk for, at de ville handle mere i Let Køb, havde de også et ønske med til Naseer Ahmad. Butikken skulle optimeres på flere punkter.

Blandt andet var der ønsker til et bredere varesortiment, samtidig med at kunderne ønskede at kunne handle online. Bestille varerne hjemmefra og hente dem i butikken.

- Jeg er i gang med at få den del til at køre. Min leverandør skal lave hjemmesiden, og det tager lidt tid, så jeg ved ikke, præcist hvor lang tid der går, men jeg satser på, at det er aktuelt omkring sommerferien.