Annonce
Martin Haaning er glad og tilfreds. Han nyder tilværelsen som bed and breakfast-ejer og friheden som selvstændig. Og så kan han også glæde sig over, at forretningen kører ganske fornuftigt. Foto: Christian Gnutzmann
Skåde-Højbjerg-Holme

Da stormen ruskede, spurgte Martin sig selv om, hvad familien havde rodet sig ud i: Men efter års renovering er Hørhavegården blevet en god forretning

Hver en sten er vendt, og alt det, der kunne genbruges, er blevet brugt igen. Det har resulteret i et moderne bed and breakfast i gamle, idylliske rammer, som ovenikøbet er en rigtig fin forretning, hvis indehaveren af Hørhavegården selv skal sige det.

- Vi har forsøgt at bevare det gamle... Hov, den lampe lyser da ikke. Jeg henter lige en ny pære, siger Martin Haaning, inden han stikker afsted efter noget mere lys.

Selvfølgelig, det er han jo nødt til. Der er ikke andre til at fikse den slags, og lige om lidt rykker et par ind i den lille lejlighed, og så skal der naturligvis gang i lamperne.

- Så er der lys igen, siger Martin Haaning, der kan gøre sin sætning om at bevare det gamle færdig.

For det er nemlig en ret væsentlig pointe.

Hørhavegården Bed and Breakfast, som Martin Haaning driver med sin kone, Susanne, er nemlig en idyllisk perle midt inde i Marselisborg Skoven.

Og uden de gamle mursten, det originale bindingsværk og stenbelægningen i indkørslen, så går charmen lidt tabt.

- Derfor var det også vigtigt for os, da vi renoverede det, at vi genbrugte alt det, der kunne genbruges. Så vi pillede det hele ned og byggede det op igen med mange af de samme mursten og det samme materiale.

Fire lejligheder

Hver en sten er vendt, og gården er bygget op på ny. Den stod færdig i slutningen af 2018 og byder på fire lejligheder i forskellige størrelser.

Men når nu man driver et bed and breakfast, er det jo ikke nok bare at skifte en pære i ny og næ.

Der skal, som titlen på fænomenet afslører, også laves morgenmad til gæsterne. Hver eneste dag.

Her står den på friskbagt brød og pandekager, hvis der er børn og barnlige sjæle blandt de overnattende.

Alt er sat i stand, og alt er bevaret i den gamle stil og de gamle rammer. Da bygningen skulle genopføres var det med meget af det gamle materiale. Foto: Christian Gnutzmann

Det står Martin Haaning også for. Det er også ham, der gør rent i lejlighederne, vasker sengetøj, byder gæster velkommen og siger pænt farvel, når de tjekker ud.

- Susanne er skolelærer på fuldtid, så der er kun mig her, og det er mit fuldtidsarbejde. Men jeg savner egentlig ikke at have kollegaer. Jeg snakker jo med gæsterne, som tit er nogle, der kommer igen, og på den måde skaber man en form for venskabeligt bånd til dem, siger han.

Der er tidspunkter med fuld fart på, hvor han skal nå en masse, og så er der øjeblikke, hvor han kan sætte sig med sin Pepsi Max og sin frokost og nyde roen. Den eneste lyd er kålen, der knaser, og kaffemaskinen, der småbrummer.

- Det er helt fantastisk bare at være sin egen chef. Jeg kan bruge god tid på at spise frokost eller tage en tur i skoven, når jeg vil. Det nyder jeg virkelig.

Første nat

Hørhavegården er ikke kun en del familien Haanings levebrød. Det er også der, de bor.

De rykkede ind 1. december 2015. På det tidspunkt havde gården været ubeboet i tre år.

Dem med god hukommelse kan huske, at Moder Jord viste tænder den decemberdag, og det kunne mærkes i den gamle bygning.

- Det stormede helt vildt, og det oplever man altså på en anden måde herude i skoven, og så i et gammelt hus fra 1776. Susanne tog vores datter på tre måneder med ind under spisebordet og sov der, fordi hun var bange for, at loftet ville falde sammen, siger Martin Haaning.

Han var dog ikke så bekymret. Bygningen havde trods alt holdt ud i regn og rusk i små 250 år, så mon ikke, at det også gik denne gang, tænkte han.

Det gjorde det heldigvis. Men da Martin Haaning kiggede ud i haven dagen efter, fik han alligevel en lille klump i halsen.

- Der stod et stort, flot birketræ, som jeg var helt vildt med, men det var væltet. Heldigvis var det væltet i modsatte retning af huset. Men efter den nat kunne man da godt stå at tænke på, hvad det lige var, vi havde rodet os ud i.

For at udnytte pladsen bedst muligt har familien Haaning tilføjet en overetage i den gamle gård. Det gør, at der nu er plads til, at en hel familie kan rykke ind i de små lejligheder. Foto: Christian Gnutzmann

Der ventede et gevaldigt renoveringsarbejde. Ikke på grund af stormen, men fordi gården bare var gammel. Den var lige til at bo i, men så heller ikke mere end det.

Gulvet var dårligt, loftet det samme, og indeklimaet var heller ikke værd at skrive hjem om.

- Vi vidste, at det helle skulle rives ned og bygges op igen, og efter cirka et år kunne vi flytte ind i den gamle stald, som nu er vores bolig. Og så kunne vi gå i gang med at renovere resten, som i dag er de lejligheder, vi lejer ud, siger Martin Haaning.

God forretning

Alt det hårde arbejde er nu et overstået kapitel.

Med stor hjælp fra deres fædre har Martin og Susanne Haaning nu et gennemrenoveret lille hotel, som bliver flittigt besøgt.

Martin Haanings forsigtige gæt er, at belægningen ved Hørhavegården ligger på den rigtige side af gennemsnittet for overnatningssteder i Aarhus.

- Det er alle mulige forskellige typer gæster, vi har. Unge par fra byen, der lige cykler herud for en enkelt nat, familier der holder ferie, og folk der måske bor i København, men skal arbejde i Aarhus i nogle dage. Så vi har en rigtig fin forretning.

Betydningsfuld bygning

Hørhavegården er skovens og områdets ældste gård. Det er en del af charmen ved den, men det er også lidt af et ansvar at være dem, der driver den.

Men der er blevet taget godt imod familien Haaning.

- Vi har fået mange gode tilkendegivelser fra lokale, der har leget her som børn, og som er glade for at se, at gården er blevet sat i stand. Så jeg synes godt, man kan mærke, at gården er vigtig for området.

Det grønne ydre skulle lige sluges for nogle af de lokale, men Martin Haaning mener, at det nu er blevet accepteret. Foto: Christian Gnutzmann

I starten var der dog også nogle af de lokale højbjerggensere, der rynkede lidt på næsen over, at bindingsværket på gårdens ydre ikke var malet i den gængse sorte farve. Det var i stedet blevet grøn.

- Men det tror jeg faktisk også, at de fleste har vænnet sig til, griner Martin Haaning.

Næste projekt

Det var en længe ventet mulighed, der bød sig, da Hørhavegården blev sat til salg.

Martin og Susanne Haaning havde i længere tid kigget efter det perfekte sted at starte et bed and breakfast.

- Vi havde bare lyst til at have vores eget sted og til at prøve noget nyt, siger Martin Haaning, der ligesom sin kone er uddannet skolelærer.

I krydset mellem Hørhavevej og Ørneredevej ligger en gammel ruin. Det er lige overfor Hørhavegården, og gårdens ejere har planer med ruinen. De venter dog lidt endnu med at fortælle, hvad der skal ske. Foto: Christian Gnutzmann

Det fik de, og nu er spørgsmålet så, om iværksættertrangen kan tøjles, eller om der er nye projekter under opsejling.

- Det er jo ikke så skalerbart, som det jo ellers skal være, hvis man skal være moderne, men vi har ikke noget behov for at tjene en masse penge på det. Vi nyder bare at have stedet, og vi nyder at bo her.

Det betyder dog ikke, at der ikke er udvikling på tapetet.

- Vi har i lang tid været i god og konstruktiv dialog med kommunen om den gamle kampstensruin, der ligger på den anden side af vejen. Den har vi nogle planer med, men vi må se, hvad det ender med, siger Martin Haaning.

Få overblik her
Skåde-Højbjerg-Holme

Farten er for høj på Oddervej: Bekymret borger har tre forslag til forbedringer

Skåde-Højbjerg-Holme

Se kortet: Her bliver der delt flest fartbøder ud i Højbjerg

Skåde-Højbjerg-Holme

Lisbeth holder Højbjerg ren: Nu håber hun på at få nogle følgesvende

Skåde-Højbjerg-Holme

En radikal stemmesluger, en glad fødselar og et par overraskede debutanter: Se, hvordan det gik kandidaterne fra Højbjerg

Skåde-Højbjerg-Holme

Du ved, hvad du selv stemte – men hvad med din nabo og resten af Højbjerg? Find ud af det her

Skåde-Højbjerg-Holme

Samuel forsøgte med sin egen liste, men kunne ikke slå de etablerede partier – alligevel er han godt tilfreds med sit første valg

Skåde-Højbjerg-Holme

Smitten stiger: Begge sogne er på den forkerte side af to kritiske grænser

For små to uger siden nævnte vi corona her i nyhedsbrevet. På det tidspunkt kunne de to Højbjerg-sogne tilsammen mønstre 19 smittetilfælde på en uge.

Skåde-Højbjerg-Holme

Hvad er den største udfordring i Højbjerg, og hvad er løsningen? Vi har samlet de lokale kandidaters bud

Politikerne har smilet til os i flere uger fra lygtepælene, og nu er det snart alvor. Den 16. november skal der sættes krydser, og så er spørgsmålet, hvem der skal have stemmerne.

Skåde-Højbjerg-Holme

Se tallene: Sådan stemte Højbjerg i 2017

Socialdemokratiet med borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen var den største stemmesluger ved kommunalvalget i 2017.

Skåde-Højbjerg-Holme

Da stormen ruskede, spurgte Martin sig selv om, hvad familien havde rodet sig ud i: Men efter års renovering er Hørhavegården blevet en god forretning

Skåde-Højbjerg-Holme

Højbjerg-virksomhed ramt af storbrand: På en uge lykkedes det at banke en midlertidig fabrik op

Skåde-Højbjerg-Holme

Corona spreder sig igen: Se, hvor mange smittede der er i 8270

Skåde-Højbjerg-Holme

Gør som én million andre: Tag kandidattesten og bliv klogere på, hvad du vil stemme 16. november

Skåde-Højbjerg-Holme

Naboer frygter, at nyt boligbyggeri giver meget mere trafik: Men det er ikke det eneste problem

Skåde-Højbjerg-Holme

- Vi har gjort det helt rigtige ved at flytte til Kridthøj Torv

Skåde-Højbjerg-Holme

Svær opgave venter Classic Race: Måske er løbet kørt for sidste gang

Forside

Højbjerg-virksomhed vinder pris for godt samarbejde