I snart et år har familien Larsen fra Holme kørt nødhjælp til Ukraine: - Vi kan ikke stoppe nu, hvor vi har set de her ting
Der er kommet styr på rodet i Kalkærparken.
Lone Larsen og resten af familien har fået deres indsamling organiseret i sådan en grad, at poserne ikke behøver at flyde på parkeringspladsen.
For der bliver stadig kørt ting til Ukraine på familien Larsens initiativ. De tager også selv turen, når der er mulighed for det.
Det var der for nyligt, hvor mor og datter for første gang var inde i Ukraine. Her fik de en smagsprøve på den tilværelse, der er hverdag for Ukrainerne.
Men de fortsætter med at samle ind – de har faktisk kun fået mere mod på at hjælpe til, nu hvor de har været inde i landet.
Der er poser alle vegne. Bilerne er stopfyldte med vandflasker, dyner og kopnudler.
10-12 personer går rastløst rundt mellem poserne. De hilser på hinanden og præsenterer sig. Spørger om ting som ”hvad tænker I egentlig med overnatning på vej derned?”.
De sidste detaljer skal på plads, og der skal findes sprækker i bagagerummene til de poser, som stadig ligger hulter til bulter på parkeringspladsen.
Sådan startede det for familien Larsen fra Holme. Det var i marts, kort tid efter at krigen i Ukraine brød ud.
Peter, Johanne og Lone Larsen smed alt, de havde i hænderne og fik på få dage arrangeret en tur til den polsk-ukrainske grænse. Med sig derned havde de et utal af sække med ting, som andre havde doneret. Med retur havde de 15 ukrainere.
På det tidspunkt var de en del af det, der mindede om en dansk konvoj, hvor privatpersoner gjorde som familien Larsen og kørte alt mulig brugbart ned til de trængte ukrainere.
Men siden er fokusset på krigen blevet mindre og mindre. Sådan er det ikke gået hos familien Larsen.
Tværtimod. Det har nærmere grebet om sig, og tingene ligger ikke længere i en uoverskuelig stak på en parkeringsplads i Kalkærparken i Holme.
- Vi har to lagerrum til alle tingene, og vi sorterer det i kasser, så det er nemmere at holde styr på, og vi sørger for at vaske alt tøjet inden, hvis det er nødvendigt. Og så samler vi kun det ind, der er behov for, siger Johanne Larsen, der er familiens datter.
En tur ind i det krigsramte land
Hvis de kunne, så kørte de mere eller mindre i pendulfart mellem Holme og Ukraine. Men det kan de af gode grunde ikke.
Peter Rasmussen har et arbejde, han skal passe, Johanne Larsen har to jobs, der skal findes tid til, mens Lone Larsen er førtidspensionist. Og de skal jo også lige have tid til at få styr på alt det, der bliver doneret.
I alt er det blevet til fem ture for den lille familie til Ukraine. De fire af dem var med stoppested ved grænsen til Ukraine, og i november var Johanne og Lone Larsen helt inde i det krigsramte land.
- Vi boede på et hotel inde midt i Lviv, så det var ikke krig-krig på den måde, siger Lone Larsen, der bliver afbrudt af datteren.
- Det var faktisk lidt som en helt almindelig storby, hvor folk går på restaurant og forsøger at have en hverdag, siger Johanne Larsen.
Men alligevel var det langt fra at være en almindelig storbytur. For da de to kvinder fra Holme var ude for at se et børnehospital, gik luftalarmen.
- Så måtte vi i kælderen. Vi tænkte, at vi skulle skynde os helt vildt, men ukrainerne var vant til det. ”Vi kan godt lige gøre det her færdigt inden”, var deres tankegang, siger Lone Larsen.
- Det var den eneste gang, at der var alarm og bombardement, mens vi var der. Det var vi heldige med, sagde de til os.
Ondt i hjertet
Men den ene gang var også mere end rigeligt, og det var nok til, at Johanne og Lone Larsen fik en smagsprøve på den frygtelige tilværelse.
- Der lå en to uger gammel baby på intensivafdelingen, og den måtte jo blive liggende på hospitalet, mens vi andre gik i sikkerhed. Det gør bare endnu mere ondt i hjertet, når man nu har mødt menneskerne, og man kan jo ikke lade være med at tænke på den her lille baby og være bange på den og familiens vegne, siger Johanne Larsen.
- Det er hårdt at se, hvor ramte de er, siger Lone Larsen.
Hjem og samle ind igen
På turen til Lviv var Johanne og Lone Larsen rundt og se flere af de steder, de i fremtiden skal arbejde sammen med. To børnehjem og så børnehospitalet. Arbejdet fortsætter.
- Vi kan ikke stoppe nu, hvor vi har set de her ting. Vi har bare lyst til at tage af sted igen, og det skal vi også i starten af januar, siger Lone Larsen.
Det hele er frivilligt, og faktisk har familien selv betalt udgifterne ved de første fire ture til Ukraine. Den seneste tur blev sponsoreret. Men det handler ikke om penge.
Faktisk nævner de slet ikke økonomien, når de bliver spurgt til, hvor længe de skal blive ved.
- Så længe vi kan hjælpe, kører vi ikke træt i det. Ellers tror jeg, at det var sket allerede, siger Lone Larsen, der overlader ordet til sin datter.
- Men det skal give mening selvfølgelig. Hvis vi på et tidspunkt stopper med at få donationer, så giver det jo ikke så meget mening. Det gør det heller ikke, hvis vi ikke kan finde steder dernede, vi kan hjælpe.
Familien Larsen laver det frivillige arbejde under navnet Together For You. Du kan finde Facebooksiden her.