Ingen hjælp til naboer til kommende byggeri: Nu er vejen næsten banet for nye boliger
Der var ikke noget at komme efter, da Planklagenævnet kiggede på Aarhus Kommunes beslutning om at give en stribe dispensationer til et byggeprojekt på Jelshøjvænget.
Her er forslaget fra bygherren at bygge ni boliger, og det har mødt modstand fra naboerne. Særligt ideen om at fjerne fredede træer vil ødelægge områdets udtryk, lyder kritikken.
Derfor klagede en nabo over kommunens beslutning om dispensationer, men nu har Planklagenævnet altså stadfæstet kommunens afgørelse.
Det vil sige, at byggeriet er tæt på at kunne realiseres. Dog mangler et sidste spørgsmål om en gammel vandtank at blive besvaret.
Måske er det ved at være på tide at give op. Kaste håndklædet i ringen. For hvad nytter det at smide mere energi i det?
Sådan tænker Christian Møller Pedersen, der bor på Jelshøjvænget og er grundejerformand for en del af vejen. Hans nabogrund bliver formentlig snart en byggeplads, hvor der skal opføres ni nye boliger.
Det har han og de øvrige beboere på vejen forsøgt at undgå, men det peger mere og mere i retning af, at byggeriet bliver en realitet.
Senest har Planklagenævnet stadfæstet Aarhus Kommunes beslutning om at give dispensationer til en række punkter i projektet, som ellers lå uden for lokalplanens rammer.
- Nu tænker jeg ikke, at der er så meget mere, vi kan gøre. Vi er kommet med alle mulige ting, hvor vi har følt, at vi har haft retten på vores side, men det har tilsyneladende været ligegyldigt. Bygherren har alligevel fået dispensationer, siger Christian Møller Pedersen.
Han henviser til de høringssvar og kommentarer, som han og naboerne er kommet med. De har især taget fat i, at byggeriet er større, end lokalplanen ellers lægger op til. Samtidig har kommunen givet tilladelse til at fjerne flere fredede træer på grunden.
- Jeg sidder tilbage med en følelse af, at man som et investeringsselskab kan tromle hen over de regler og bestemmelser, der ellers er lavet.
Afgørelsen
En beboer på Jelshøjvænget klagede over kommunens afgørelse i forhold til at give dispensationer. Planklagenævnet har kigget på sagen, og nævnet har givet kommune medhold i, at dispensationerne kan gives.
Det vil sige, at der kan bygges ni boliger på matriklen, der råder over to grunde, på trods af at der i lokalplanen står, at der kun må opføres en enkelt bolig på hver grund. I afgørelsen fra Planklagenævnet står der:
”Planklagenævnet finder, at opførelsen af ni boliger fordelt på et rækkehus og tre dobbelthuse ikke medfører en sådan ændring af det bestående miljø, at det medfører lokalplanpligt. Nævnet lægger desuden vægt på, at projektet alene omfatter et mindre areal, og at byggeriet ikke adskiller sig væsentligt højde- og volumenmæssigt fra mange andre bygninger i området.”
Heller ikke de fredede træer, der måtte lade livet for at give plads til byggeriet, har fået Planklagenævnet til at give naboen medhold i klagen. Det er ellers ifølge naboerne noget af det, der giver området karakter.
”Det forhold, at realisering af projektet forudsætter fældning af fire bevaringsværdige træer, medfører efter nævnets opfattelse heller ikke en væsentlig ændring af det bestående miljø.”
Sidste halmstrå
Med Planklagenævnets afgørelse ser løbet ud til at være kørt for de beboere på Jelshøjvænget, der ikke ønsker de ni boliger. Der er dog en sidste knast, der kan ende med at flytte rundt på projektet.
I bunden af grundens skråning står en gammel vandtank. Det er planen, at den skal fjernes for at frigive plads. Problemet er, at et af de fredede træer, som kommunen ikke har givet tilladelse til at fælde, står på tanken. Så fjerner man tanken, fjerner man træet.
Der er endnu ikke truffet beslutning om, hvorvidt træet kan fældes, så tanken kan skrottes. Ender det med, at kommunen ikke giver dispensation til fældning af træet, kan det komme til at ændre på boligprojektet. Christian Møller Pedersen tvivler dog på, at det kommer til at gå sådan.
- Jeg er overbevist om, at bygherren får lov til at fælde træet, så de kan gøre, som de har tænkt sig, siger han.