Endnu en gang bliver en vigtig beslutning udskudt: Det får dog ikke IF Lyseng til at ryste på hånden
Det trækker op til et forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner. Det er et krav, der kommer fra EU, hvis altså forslaget vedtages.
I første omgang er beslutningen udskudt til april, og det gør, at fodboldklubber som IF Lyseng ikke ved, om gummigranulat er inde eller ude.
Bliver forslaget vedtaget, er der lagt op til en udfasningsperiode på seks år, og i så fald bliver den kommende kunstgræsbane i Lyseng uden gummigranulat.
Klubansvarlig Henrik Brandt tvivler dog på, at det om seks år ikke er tilladt med gummigranulat. Derfor holder klubben sig til det, der hele tiden har været planen.
De er sorte, de er små, og de fleste fodboldspillere er kommet hjem fra en træning med støvlerne fyldte af dem.
Og lige nu har de sat en række fodboldklubber i en kattepine.
Der er tale om de små gummistykker, som bruges i størstedelen af fodboldklubbernes kunstgræsbaner. Et nyt EU-krav kan forbyde brugen af gummigranulat, og det er her, fodboldklubberne kan komme i klemme. Det gælder også IF Lyseng.
For ikke nok med, at klubbens nuværende bane er med gummigranulat, så er det også en del af klubbens nye, store projekt, hvor der skal anlægges halvanden kunstgræsbane på kampbanen.
Men på trods af et truende forbud hængende i horisonten er gummigranulatet stadig plan A i IF Lyseng.
- Udgangspunktet er, at vi holder fast i projektet, for jeg har svært ved at se, at banerne kan være væk om seks år. Der er en masse logistik bag. Men vi følger selvfølgelig afgørelsen, siger Henrik Brandt, der er klubansvarlig i IF Lyseng.
Netop seks år er den levetid, der er lagt op til at give kunstgræsbanerne med gummigranulat. Bliver EU-kommissionen enig om et forbud, bliver det, som det ser ud nu, med en udfasningsperiode på seks år.
Må vente på afgørelsen
EU-kommissionen skal beslutte, om der skal indføres et forbud mod bevidst tilsat mikroplast. Det er altså ikke en beslutning, der ene og alene drejer sig om kunstgræs, men det vil få konsekvenser for de kunstgræsbaner, der bruger gummigranulat.
Om det ender med et forbud eller ej, er derfor ikke helt uvæsentligt for fodboldklubberne. Gummigranulatet er i de flestes øjne det bedste materiale til kunstgræsbanerne.
Og egentlig skulle beslutningen i EU-komiteen være taget den 1. marts, men den blev udskudt til en gang i april. Derfor må klubberne vente lidt endnu på at vide, om de skal fylde det ene eller det andet i kunstgræsbanerne.
Hos IF Lyseng er det dog ikke verdens undergang, at beslutningen i første omgang er udskudt.
- Vi er ikke der endnu, hvor vi skal til at anlægge banen, så kommer der et forbud, kan vi nå at sadle om, siger Henrik Brandt.
Uanset hvad skal klubben have en ekstra kunstgræsbane. IF Lyseng har cirka 1.800 medlemmer og med kun en enkelt kunstgræsbane, er det et kæmpe puslespil, der skal gå op, så flest mulige kan træne hen over vinteren.
Skåde-Højbjerg-Holme har tidligere beskrevet, hvordan en vinter-træningskamp betød, at hele 11 andre hold ikke kunne træne. Det siger noget om betydningen af det kunstige underlag, og det skulle helst være anlagt så hurtigt som muligt.
- Vi har hele tiden håbet, at den kunne være klar til vinter, men vi ved ikke, om vi når det, siger Henrik Brandt.
Gør det ikke for seks år
Skulle det ske, at forslaget bliver vedtaget, som det er foreslået nu, så vil det betyde, at der kan anlægges og renoveres kunstgræsbaner i seks år frem i tiden. Og ender det sådan, bliver Lysengs nye kunstgræsbane uden gummigranulat.
- Så må vi finde på noget andet, for vi forventer, at en bane i hvert fald kan holde i 10 år, siger Henrik Brandt.
Udfordringen er bare, at han og mange andre ikke er overbeviste af de alternativer, der er til gummigranulat.
I Stavtrup blev en ny kunstgræsbane anlagt i slutningen af 2021 med et materiale udvundet af sukkerrør fremfor gummi. Men som lokalmediet Viby-StavtrupLIV for et år siden fortalte, så er banen udfordret af frostvejr, som gør den hårdere og glattere end den traditionelle kunstgræsbane med gummigranulat.
Derfor har IF Lyseng heller ikke tænkt sig at kaste sig ud i en anden type underlag, medmindre det bliver nødvendigt på grund af ordrer fra EU.
- Jeg tænker ikke, at vi skal teste noget af, og vi har ikke tænkt os at kaste os ud i noget i forhold til materialevalg, som vi kan komme til at fortryde.
Måske ikke så voldsomt, som det lyder
For at forstå, hvorfor det er et problem med gummigranulat under knopperne, skal vi tilbage til indledningen af denne artikel.
Det er nemlig oftest sådan, at de små sorte gummidutter følger med, når man går i omklædningsrummet, hvis man har spillet på kunstgræs. I hvert fald hvis man ikke er opmærksom på det, og så er det, at mikroplasten bliver spredt.
EU-kommissionen har i argumentationen for et forbud estimeret, at der fra hver kunstgræsbane i gennemsnit forsvinder 500 kilo gummigranulat om året.
Det tal har Henrik Brandt dog svært ved at genkende. Og han henviser til en bane i Silkeborg, som er omkranset af såkaldte granulatværn, som skal forhindre gummistykkerne i at forlade grønsværen.
De første analyser herfra viser, at spillere og trænere ikke tager mere end fem kilo granulat om året med sig fra banen.
Der er ikke tale om et endeligt resultat fra undersøgelserne af banen i Silkeborg, men Henrik Brandt fortæller, at der også i Lyseng er planer om foranstaltninger, der skal holde de små gummistykker på banen.
- Det har vi allerede i projektet, siger han.
Kommunale penge
Beslutningen i EU er dog ikke den, Henrik Brandt og resten af Lyseng i første omgang har øjnene rettet mod. På onsdag skal byrådet i Aarhus vedtage en beslutning, der på den korte bane har afgørende betydning for Lysengs drømme om mere kunstigt græs på træningsanlægget.
Klubben står til at modtage 4,9 millioner kroner som et kommunalt tilskud fra puljen, der netop går til idræts- og fritidsfaciliteter.
- Vi er glade for, at det ser ud som om, at bevillingen går igennem på byrådsmødet. Så skal vi videre med finansieringen og byggetilladelsen, siger Henrik Brandt.
Ifølge en oversigt over ansøgninger til Anlægspuljen kommer det til at koste Lyseng cirka 12 millioner kroner at lave kunstgræsprojektet.