Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der skal træffes flere store beslutninger i år, der bliver interessante at holde øje med for Højbjerg. Fotos: Axel Schütt, HMF, Christian Gnutzmann

Bliver 2023 et godt år for Højbjerg?

Dagens nyhedsbrev står i overblikkets tegn.

Du får et overblik over det, der lige nu er under opsejling og de projekter, der måske kommer afklaring på i løbet af året.

Vi starter med det sidste. For bliver 2023 et godt år for Højbjerg?

Det spørgsmål er selvfølgelig svært at besvare her en håndfuld dage inde i det nye år, men man kan jo godt lege med spådommen. For at gøre det er det nødvendigt at vide lidt om, hvad der så kan ske i Højbjerg i år.

Hvordan kan postnummeret udvikle sig? Hvilke store beslutninger skal træffes, og hvordan vil de påvirke Højbjerg?

Kommer havneudvidelsen, og kan de store skibe flyttes længere ud i bugten, så der ikke længere blæser lavfrekvent støj ind over Højbjerg? Bliver der bygget mere på Oddervej, og bliver 2023 året, hvor der endelig for alvor kommer fut i Lys1-projektet?

Det er nogle af de ting, jeg har taget fat i, og som du kan læse mere om i dagens første artikel.

Jeg kommer forbi seks punkter, og det er helt sikkert ikke alt det, du kommer til at holde øje med i løbet af året. Derfor vil jeg meget gerne høre fra dig, hvis du har noget, jeg bør sætte under lup. Skriv til mig på nicje@jfmedier.dk.

Og så til det, der allerede er i gang. Jeg har i bedste januar-stil været ude at cykle en tur. Det handlede dog ikke om at forbrænde julekalorier eller om at komme godt i gang med et nytårsforsæt. Jeg var på udkig efter gravemaskiner.

Flere har spurgt mig til, hvad gravemaskinerne her og der har gang i, og derfor har jeg samlet de maskiner, jeg har kunnet finde, og lavet et overblik over, hvorfor de er der.

Igen vil jeg meget gerne høre fra dig, hvis du har fundet en gravemaskine eller andet, som jeg har misset. Du må naturligvis også skrive til mig om alt muligt andet.

Til sidst kan du læse om Naseer Ahmad. Han driver Let-Køb i det sydlige Højbjerg. Men måske gør han det ikke ret meget længere. Butikken har kniven for struben, og der er brug for lokal opbakning, hvis den skal undgå at blive kvalt i de voksende udgifter.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
En kæmpe beslutning skal træffes, når politikerne skal sige ja eller nej til havneudvidelsen. Og selvom havnen ikke ligger i Højbjerg, så kan beslutningen få betydning for fremtiden i 8270. Arkivfoto: Jens Thaysen

Hvordan udvikler Højbjerg sig i 2023? Her er seks ting, du skal holde øje med

Der kommer til at blive truffet store beslutninger i de kommende 12 måneder.

Flere af dem får betydning for 8270.

Blandt andet skal der siges ja eller nej til havneudvidelsen. Havnen skal også finde ud af, om det kan lade sig gøre at flytte ankerpladsen længere ud i bugten, så borgerne i Højbjerg forhåbentlig slipper for den lavfrekvente støj.

Det kan også blive i år, at vi bliver klogere på byggeprojekterne langs Oddervej. Med i den pulje er Højbjerg Maskinfabrik, som håber på afklaring i løbet af i år på, hvor virksomheden skal flytte hen, og hvad der skal ske med grunden.

Også Lys1-projektet kan for alvor komme på skinner i 2023.

Der skal træffes store beslutninger i 2023, som kan komme til at få indflydelse på livet i Højbjerg.

Bliver der bygget på Oddervej, hvad skal der ske med Højbjerg Maskinfabrik, får Aarhus Havn lov til at udvide, og sker der nogensinde noget med Lys1? Det er nogle af de ting, der kan komme afklaring på i 2023, og det er derfor værd at holde øje med.

I denne artikel har vi udvalgt seks ting, der måske kommer afklaring på i år, og som vil få betydning for udviklingen i 8270.

Skal havnen udvides eller ej?

Bliver udvidelsen en realitet, vil havnen rykke et skridt tættere på Højbjerg, og udsigten til bugten vil ændre sig. Visualisering: Aarhus Kommune

Det bliver formentlig den største beslutning, dette byråd skal træffe. Ikke bare i det nye år, men i løbet af hele dets byrådsperiode.

For hvis politikerne takker ja til en udvidelse, så fanger bordet.

Der findes mange argumenter både for og imod en udvidelse.

De, der er for en udvidelse, vil sige, at det er afgørende for havnen og dermed også byens fremtid, at man fortsætter den vækst, havnen har oplevet. Det giver arbejdspladser og ikke mindst penge i kassen. Lige nu er stort set hver en kvadratcentimeter af havnens areal i brug, og det kan derfor være nødvendigt at sige nej til nye ordrer.

Et andet argument er, at mængden af varer, der skal til Aarhus og Danmark, ikke bliver mindre, hvis udvidelsen bliver stemt ned. Det vil blot betyde, at varerne skal fragtes til andre store havne som for eksempel Hamborg, inden de skal køres med lastbiler til Danmark.

I den anden grøft står alle de borgere, der blandt andet frygter for at få udsigten udover bugten ødelagt af havnemole og store kraner. Samtidig er der store bekymringer for det klimaaftryk, selve arbejdet med udvidelsen vil efterlade.

Der er også kritikere, der mener, at man bør kigge på andre løsninger, og at det slet ikke er nødvendigt med en udvidelse i den størrelsesorden.

Hvis alt går vel, bliver beslutningen truffet i løbet af de første måneder af 2023. Og selv om havnen ikke direkte ligger i Højbjerg, så er 8270 et af de områder, der for alvor får havnen tæt på. Derfor vil beslutningen  få stor betydning for Højbjergs fremtid.

Og det sidste ord er ikke sagt endnu. Den 17. januar er der konference på rådhuset om havneudvidelsen.

Flytter de store containerskibe længere ud i bugten?

Det brummer fra retning af Aarhus Havn. En af kilderne er de store skibe, der ligger på ankerpladsen ud for Højbjerg og venter på at komme ind i selve havnen. Nu vil havnen undersøge muligheden for at flytte ankerpladsen. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Vi bliver lidt ved Aarhus Havn. For det er ikke kun den mulige udvidelse, der kan få betydning for 8270.

I bestemte vindforhold trækker en lavfrekvent, brummende støj ind over Højbjerg. Støjen kommer fra de skibe, der ligger i bugten og venter på en plads i havnen. De ligger på den såkaldte ankerplads.

Kan man flytte den længere væk fra Højbjerg? Det spørgsmål er havnen i gang med at finde svar på. Forhåbentlig kan det lade sig gøre, og forhåbentlig sker det.

- Vi sender en ansøgning afsted til Søfartsstyrelsen i denne uge, hvor vi ansøger om at flytte ankerpladsen. Det er jo ikke vores ankerplads, så vi kan ikke bare flytte den. Men vi er blevet lovet en tilbagemelding inden sommerferien, siger Carsten Kruse, der er kommerciel direktør ved Aarhus Havn.

Bliver der sagt god for projektet fra Søfartsstyrelsens side, skal der laves en undersøgelse af en ny placering, og projektet skal i høring. Det er derfor ikke sikkert, at ankerpladsen og dermed også problemerne med støj bliver flyttet i løbet af i år.

Får de lov til at bygge på Oddervej?

Der kan komme gang i et byggeri på Oddervej i år, mens der kan komme afklaring på et par andre projekter. Arkivfoto: Silas Bang

For nyligt blev det vedtaget, at der kan bygges 29 seniorboliger på Oddervej, og det kan blive et af flere projekter på den trafikerede strækning.

På Højbjerg Torv har Rema 1000 længe pønset på at rykke ind med en butik og boliger, men projektet har været sat på hold, og det vil det være frem til omkring april.

Når projektet bliver taget op igen, skal der kigges på forskellige ting som for eksempel trafik, støj og parkering, inden et lokalplanforslag kan blive udarbejdet.

- Det er svært at sige, hvornår et lokalplanforslag kan blive forelagt for byrådet og komme i offentlig høring. Det kan måske nås i 2023, lyder det fra byplanlægger hos Aarhus Kommune Lene Damgaard, som ikke regner med, at projektet kommer så langt, at der også står en færdig Rema 1000, når vi igen skal fejre nytår.

- Det vil kræve, at der både foreligger en endelig vedtaget lokalplan og en byggetilladelse, og jeg vurderer ikke, at man kan nå i mål med det i år.

Lidt længere oppe ad bakken ved Alexandra Blomster er et stort projekt også i spil. Her er der forslag om et projekt, der indeholder en dagligvarebutik, boliger og et par andre butikker.

Her er der dog ikke lagt op til en endelig afklaring i løbet af i år. Ifølge Aarhus Kommunes lokalplanportal skal der først opstartes en planproces i slutningen af november i år. Sådan en proces kan tage lang tid, og derfor tyder det ikke på, at der bliver taget en beslutning om projektet i 2023.

Fremtiden for HMF

Når HMF på et tidspunkt forlader Oddervej, bliver en stor grund ledig. Spørgsmålet er, hvad der skal ske med den. Pressefoto: HMF

Højbjerg Maskinfabrik, HMF, burde måske høre under punktet med Oddervej, da virksomheden jo har adresse her.

Men den har fået sit eget punkt, fordi det kan få stor betydning for Højbjerg, hvilken vej virksomheden vælger at gå.

Det har været meldt ud, at den skulle flytte til Skanderborg Kommune, men som Skåde-Højbjerg-Holme i oktober kunne fortælle, så er der sået tvivl om flytteplanerne.

Stigende byggepriser har været med til at sende virksomheden i tænkeboks for at overveje, om placeringen i Stilling nu også var den helt rigtige.

Det er den stadig ikke kommet frem til, men alt peger i retning af, at virksomheden stadig vil væk fra Oddervej og Højbjerg på et tidspunkt.

- Jeg håber, at beslutningen bliver truffet i år og måske også inden sommerferien. Men det er ikke til at sige med sikkerhed, siger direktør Mikkel Winther Andersen.

HMF’s fremtid er for alvor interessant for Højbjerg, fordi virksomheden kommer til at efterlade en stor grund, der kan udvikles på. Bliver det boliger eller nyt erhverv?

Det spørgsmål er stadig ikke besvaret, men ifølge Mikkel Winther Andersen er det ikke utænkeligt, at der også kommer en afklaring på det spørgsmål i løbet af i år.

- Jeg håber også, at det bliver i år. Det er det, vi sigter efter, siger han.

Lys1 står stille, men måske kan 2023 blive gennembrudsåret

Barakkerne skal væk, og der skal bygges et nyt center med plads til både idræt, bibliotek og en daginstitution. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Det vil bringe idrætsånden i Højbjerg op på et helt nyt niveau, hvis Lys1 bliver til virkelighed, og det lyder så fint og flot med alle de ting, projektet skal indeholde.

Samtidig er der lagt beundringsværdigt mange frivillige timer i at få projektet til at blive til noget, men det helt store gennembrud mangler. Det konkrete projekt. Hvordan skal stenene lægges, og hvordan skal kvadratmeterne fordeles?

Det kan komme på plads i år.

- Jeg håber, at vi i løbet af i år kommer til en afklaring af, hvordan huset skal se ud, hvordan størrelsen skal være, og hvordan byggeprocessen skal være, siger Carsten Holst, der er forvaltningschef i Borgerservice og Biblioteker ved Aarhus Kommune.

Han og resten af forvaltningen er klar over, at behovet for de faciliteter, der kommer med Lys1, er stort, og at der derfor gerne må komme fart i projektet. Det er bare noget lettere sagt end gjort. For med de tårnhøje priser på energi og byggematerialer er økonomien ikke på plads.

- Lige nu er projektet lidt skudt til hjørne. Vi kigger på, om vi skal ændre lidt i projektet, eller om vi skal vente og håbe på, at priserne falder. Jeg er dog fortrøstningsfuld i forhold til at få det lavet, siger Carsten Holst.

En ting er sikkert – det bliver i hvert fald ikke i år, at byggeriet går i gang, men mindre kan også gøre det. Kan der laves et mere konkret projekt, vil det være lidt af et gennembrud, for så kan der laves lokalplanforslag, der både kan blive sendt i høring og til vedtagelse i byrådet.

- Den del af processen tager også noget tid, og jeg håber, at vi kan komme i gang, så det står færdigt i slutningen af 2025.

Området ved Lyseng er i forvejen et kæmpe tilløbsstykke. Børn, unge og voksne fra nær og fjern valfarter hver dag til området for at dyrke en eller anden form for idræt, og med Lys1 vil det kun blive mere.

I sig selv er det grund nok til at følge med i projektet. Men med alle de positive ting kommer naturligt nok også bekymringer for mere trafik og for, at de omkringliggende villaveje skal oversvømmes i ekstra biler.

Aarhus Kommune har hele tiden forsikret om, at det er noget, der skal tages hånd om, og at der skal findes en løsning.

Kan der eller kan der ikke bygges 400 boliger syd for Holme?

Det bliver helt sikkert ikke i år, at der bliver bygget boliger på markerne syd for friplejehjemmet. Men måske kan der komme afklaring på, om det overhovedet kan lade sig gøre. Det kræver dog, at de uvisse tider ændrer sig. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

På en mark syd for Slet Møllevej ved friplejehjemmet kan et stort, nyt boligområde skyde op. Eller kan det?

Lige nu må grunden kun bruges til erhvervsbyggeri, og det sætter jo en stopper for boligdrømmene.

Men MVM Ejendomme, der har grunden, arbejder alligevel på et boligprojekt med op mod 400 boliger. Det kræver først og fremmest, at politikerne er indstillet på at lave om i rammerne for området, så det ikke længere er erhvervsjord.

Selvom vi her er halvvejs i Tranbjerg, så er det relevant for Højbjerg, hvis 400 boliger dumper ned i baghaven. Hvor skal børnene gå i skole, hvor skal der handles henne, og hvordan vil det påvirke infrastrukturen?

Det er noget af det, der skal på plads, hvis det altså vel at mærke bliver muligt for MVM Ejendomme at bygge boliger.

Det bliver næppe i 2023, at byggeriet kommer i gang, men måske der kommer afklaring i forhold til, om projektet overhovedet er realistisk.

- Hvis tingene løsner op, så kan det godt være, at der sker noget i år, men fortsætter det sådan her med uvished og høje priser, så tror jeg ikke, at det bliver i år, siger Mikael Mortensen, der er direktør i MVM Ejendomme.

Ideen er, at jorden skal sælges videre til en investor, og det er her, at der er gået stilstand i den.

- Der er ikke mange, der tør købe et stykke jord, når de ikke ved, hvad det koster at bygge, siger Mikael Mortensen.

Og når der ikke er en investor på plads, kommer projektet ikke meget videre. Det er nemlig tanken, at en potentiel investor skal ind over, når lokalplanforslaget skal laves.

Det vil sige, at projektet stort set står samme sted, som da Skåde-Højbjerg-Holme skrev om det i juni.

Der er ikke meget bygning tilbage på Jelshøjvænget, hvor Skalk tidligere har ligget. Foto: Christian Gnutzmann

Har du undret dig over gravemaskinerne i Højbjerg? Her er forklaringerne fra fem steder, hvor maskinerne er i gang

Flere steder i postnummeret er der gang i gravemaskinerne, og i denne artikel får du et overblik over, hvad de laver.

På Rosenvangs Allé er maskinerne rykket ind det ene sted, mens de et andet sted er ved at være klar til at pille en gammel tankstation ned.

På Jelshøjvænget giver en gammel bygning plads til nye, mens der på Holmevej er gang i det helt store gravearbejde til fordel for en ny cykelsti

En mere moderne tankstation, et større og bedre lægehus og en cykelsti til 14 millioner kroner. Det er noget af det, der kommer ud af det store gravearbejde i Højbjerg.

Der er masser af hegn og en container ved tanken på Rosenvangs Allé, fortovet langs Holmevej er sprættet op, og Rundhøjcenteret er omdannet til en mindre byggeplads.

Måske er du kommet forbi og har tænkt over, hvad der er på vej. Måske ved du det allerede. Uanset hvad kan du her få årsagen til, hvorfor der er gang i maskinerne fem steder i Højbjerg.

Farvel til ”Skalk-bygningen” på toppen af Skåde

Der er endnu ikke slået to streger under, hvad der kan bygges på Jelshøjvænget. Foto: Christian Gnutzmann

Der er efterhånden ikke meget bygning tilbage på Jelshøjvænget, hvor forlaget Skalk tidligere har holdt til. Den store bygning er jævnet med jorden, og det er den, fordi der skal gøres plads til et nyt byggeri.

Ni nye boliger er på vej. Eller det vil sige, at der måske er ni nye boliger på vej.

Der er nemlig ikke givet endegyldigt grønt lys til, at projektet kan gøres til virkelighed. Aarhus Kommune har givet de dispensationer, der har været nødvendige i forhold til de nuværende rammer. Det vil sige, at der sådan set er banet vej for projektet.

Men naboer har klaget til Planklagenævnet over dispensationerne, og nævnet skal nu kigge på, om der skal laves en ny lokalplan eller ej.

Uanset hvad, så er grunden ved at være ryddet for gamle mursten og dermed klar til, at noget nyt kan rykke ind.

Gammel tank bliver til ny tank

Uno-X har købt sig ind på grunden på Rosenvangs Allé. Foto: Christian Gnutzmann

Her er maskinerne ikke tjekket ind endnu, men det varer ikke længe. Banen er da også kridtet op til, at der snart skal en spade i jorden.

Der er sat hegn op, og et par containere står klar til det arbejde, der snart skal i gang.

Det er tankstationen på Rosenvangs Allé ved Lagkagehuset, vi snakker om.

Tanken skal væk, og så skal der laves en helt ny tankstation.

- Det trænger til en opdatering, men det har været begrænset, hvad vi kunne gøre, når vi ikke ejede grunden. Nu vil vi give den det liv, den fortjener, sagde marketingchef hos Uno-X, May Rytkjær Kronbach, til Skåde-Højbjerg-Holme i september.

Hun henviste til, at Uno-X har købt sig ind på grunden.

Det nye anlæg skulle gerne stå klar i løbet af første halvdel af 2023.

Lægehus flytter lidt længere ned ad vejen

Det nye lægehus bliver nabo til tandlægen på Rosenvangs Allé. Foto: Christian Gnutzmann

Stort set overfor den føromtalte tankstation er der også gang i gravearbejdet. På Rosenvangs Allé 194.

Her er det Lægerne Rosenvangs Allé, der flytter ind. I dag bor lægen lidt længere nede af vejen, men omkring starten på foråret flytter lægehuset altså.

I de nye rammer får lægerne lidt mere plads, og de får ikke mindst et nyere og mere moderne hus, hvor det nuværende er ved at være en ældre model.

Cykelsti til 14 millioner

Det er besværligt at færdes på Holmevej, men besværet skulle gerne være godt givet ud. Foto: Christian Gnutzmann

Du har nok ikke kunnet undgå at lægge mærke til det, for fortovet langs Holmevej er pillet fuldstændigt fra hinanden. Der er sat hegn op langs kørebanen, og der går folk på vejen ved siden af anlægsmaskinerne.

Og det kommer til at stå på i noget tid endnu. Planen er, at cykelstien skal være færdig omkring juli i år.

Så vil der til gengæld være cykelsti på det stykke af Holmevej, der går fra Rundhøj Torv til travbanen. Det er et projekt, der koster Aarhus Kommune cirka 14 millioner kroner.

Langt om længe et nyt center

Centergangen i Rundhøjcenteret bliver skrottet. Foto: Christian Gnutzmann

Netop på Rundhøj Torv er der også flyttet en mindre byggeplads ind. Her er det centerbygningen, der efter meget ventetid endelig får en renovering.

Mange har i årevis kaldt på en ombygning af centeret, og den er nu godt i gang. Ifølge planen står det ombyggede center færdigt i løbet af sommeren.

Når maskinerne er væk, og renoveringen er ovre, vil centeret ikke længe have den skakternede centergang. I stedet vil butikslokalerne have hver deres indgang direkte fra selve torvet.

- Det er trist. Alvorligt trist, siger Naseer Ahmad om den svære økonomiske situation, butikken lige nu står i. Foto: Christian Gnutzmann

Naseer har lånt 32.000 kroner af sine forældre for at betale regninger: Nu håber købmanden på opbakning fra de lokale

Der skal ske noget, og der skal ske noget snart. Ellers er det game over for Let-Køb på Pottemagertoften i Højbjerg.

Udgifterne bliver større og større som følge af blandt andet de stigende energipriser. Derfor har butikkens ejer været nødt til at låne penge af sine forældre, og det kan ikke blive ved med at gå.

Han håber på, at de lokale vil bakke op om butikken, så den også har en fremtid.

Der er brug for ændringer meget snart, hvis ikke det skal være slut med Let-Køb på Pottemagertoften.

Der er færre varer på hylderne, og kassen er ved at være godt og grundigt tom.

Fremtiden for Let-Køb i Håndværkerparken i det sydlige Højbjerg hænger i en tynd tråd.

- Huslejen, elregningen, prisen på varme. Alle udgifterne er steget meget, og butikken kan ikke blive ved med at klare det. Fortsætter det sådan her, er vi nødt til at lukke, siger butikkens ejer, Naseer Ahmad.

Det er sådan set ikke, fordi omsætningen er forsvundet. Selvom købekraften ikke er helt den samme hos kunderne, så er salget stort set det samme, som før de stigende priser begyndte at melde sin ankomst, fortæller ejeren.

Men tallene i rudekuverterne er blevet så store, at Naseer Ahmad selv har måttet investere yderligere for at holde butikken oven vande. Men nu er det ikke længere nok med hans egne penge.

- Vi har nået en grænse for, hvad jeg selv kan investere. Jeg har været ved ejerne af bygningen for at høre, om jeg kunne få rabat på huslejen, men det kunne jeg ikke, siger han.

Næste råb om hjælp gik i bankens retning. Men også her blev Naseer Ahmad mødt af et afslag på forespørgslen om at låne flere penge.

Penge fra forældrene

Med et afslag fra både banken og udlejeren, måtte Naseer Ahmad med hatten i hånden gå til sine forældre. Her var der hjælp at hente.

- Jeg har lige lånt 32.000 kroner af dem, så vi kunne betale vores regninger.

Udover Naseer Ahmad selv har butikken seks ansatte. Foto: Christian Gnutzmann

Det siger næsten sig selv, at det ikke er holdbart, hvis det skal stå på i ret lang tid. Naseer Ahmad har også skåret i butikkens varesortiment. Det gør selvfølgelig, at der er en risiko for, at kunderne må gå forgæves efter det, der står på dosmersedlen, men sådan er det nødt til at være lige nu.

- Hvis vi ikke har penge til varerne, så kan vi jo ikke købe dem, siger han.

Kom og støt op

Butikken har stor betydning for mange i lokalområdet, og derfor har en gruppe bekymrede borgere sammen med Naseer Ahmad kaldt til samling. Her er alle med interesse i butikkens fremtid inviteret.

”Let-Køb er presset – kom til møde om, hvordan vi beboere kan bakke op om butikken”, lyder overskriften på en Facebook-begivenhed.

- Jeg kommer til at fortælle om det, vi står overfor, hvis ikke omsætningen stiger lidt mere. Hvis den ikke gør det, så klarer vi den ikke, siger Naseer Ahmad.

Han håber til det sidste, at butikken kan få vendt skuden, så han slipper for at smide håndklædet i ringen.

- Det er et livsværk for mig. Jeg har haft butikken siden 2007, så det vil være trist at skulle lukke.

Du kan finde begivenheden på Facebook ved at klikke her.