Industrien i Holme omsætter for milliarder, men bør den erstattes af boliger? Vi har spurgt tre lokalpolitikere
Det kan virke som et hypotetisk spørgsmål. Skal dele af industriområdet i Holme laves til boligarealer, hvis virksomhederne er klar på at flytte et andet sted hen?
Men det bunder faktisk i konkrete forslag fra både MVM-Ejendomme og Salling Group, der i hver deres forslag har luftet ideen om boliger i stedet for erhverv. Politikerne har sagt nej.
Men bør politikerne genoverveje, og bør man måske i virkeligheden arbejde hen imod at få flere bolig og færre erhvervsbygninger?
Det spørgsmål har Skåde-Højbjerg-Holme stillet Metin Lindved Aydin (R), Peter Sporleder (K) og Eva Borchorst Mejnertz (S), der alle bor i Højbjerg.
Peter Sporleder er klar til at kigge på arealet som et muligt boligområde, mens Metin Lindved Aydin også er positiv, hvis virksomhederne altså vil drosle ned for deres aktivitet i området. Til gengæld har Eva Borchorst Mejnertz svært ved at forestille sig, at kommunen kan undvære erhvervsarealet.
1.000 boliger her. 400 boliger der.
Flere steder i industriområdet i Holme har grundejerne boliger på hjernen. Udfordringen er bare, at grundene er forbeholdt erhverv, og derfor må boligdrømmene blive på idéhylden.
Både Salling Group og MVM-ejendomme har tidligere forsøgt med henholdsvis 1.000 og 400 boliger på deres erhvervsgrunde, men uden held. MVM-Ejendomme arbejder lige nu på et nyt forslag til deres boligprojekt ved Aarhus Friplejehjem.
Også fremtidsforsker Jesper Bo Jensen har tidligere fortalt til Skåde-Højbjerg-Holme, at industriområdet i Holme i fremtiden kan blive et særdeles attraktivt sted til nye boligområder.
Men om det nogensinde bliver til noget, må tiden vise. I sidste ende er det byrådet, der skal beslutte, om erhvervsgrundene må laves om til boliger eller ej.
Det giver anledning til at sende bolden videre til netop politikerne. For bør de i virkeligheden overveje, om industriområdet eller del af det skal give plads til boliger? Skåde-Højbjerg-Holme har spurgt tre byrådsmedlemmer, der selv bor i 8270.
Peter Sporleder (K)
- Det er noget, vi er nødt til at kigge på. Aarhus vokser, og vi er udfordret af, at alle er enige om, at vi ikke altid skal bygge højt, men at vi også skal bygge lavt, og det betyder, at vi skal kigge på alle områder. Når det er sagt, så skal vi også sørge for at give plads til vores erhvervsliv. Vi lever jo af virksomhederne.
Vil du være klar til at udfase dele af erhvervsarealerne stille og roligt, så der bliver plads til flere boliger?
- Det er ikke bare sådan lige til, og det er ikke så sort og hvidt. Vi skal have en dialog med de virksomheder, der er i området, og så skal vi høre, hvad fællesrådet har af ønsker, og vi skal finde ud af, hvad behovene er generelt, så der er mange faktorer, der spiller ind. Vi skal ikke bare sige farvel til virksomheder, men det er selvfølgelig heller ikke i nogens interesse, hvis noget står tomt og står og forfalder.
- Det er et attraktivt sted, og mange vil jo gerne bo så tæt på byen som muligt. Jeg ved også, at der her i området er et stort ønske om flere seniorboliger, så man kunne godt åbne op for snakken politisk.
Eva Borchorst Mejnertz (S)
- Vi er gået i gang med planstrategien, som handler om, hvordan Aarhus skal udvikle sig. Det er noget, der skal igennem en politisk proces, men også noget som borgerne skal inddrages i. Her kan det vise sig, at der er stor stemning for at have mere fokus på naturen og drikkevandet, og måske vil man frede naturarealer og gøre dem større.
- Kommer vi til at gå den vej, så vil vi blive voldsomt pressede på erhvervsarealer. Vi vil komme til at mangle erhvervsarealer, og så kan man ikke bygge boliger på de områder.
Hvilken vej synes du, man bør gå med byens udvikling?
- Jeg er tilhænger af at have fokus på naturen, så jeg ser meget nødigt, at vi bygger mere på markerne. Så umiddelbart ser jeg ikke det ikke som muligt at konvertere industriområder til boliger.
I Holme har Salling Group forsøgt at lave boliger på deres grund, og syd for Holme vil MVM-Ejendomme bygge boliger på en erhvervsgrund. Er der nogen, der har interesse i, at erhvervsgrunde ”venter” på at blive til boliger?
- Jeg er ikke inde i det konkret i forhold til Holme, men jeg tror altid, vi vil have nogen, der gerne vil lave boliger, som de kan sælge lukrativt. Jeg ser bare ikke for mig, at det bliver muligt at tage industri ud og lave det til boliger.
Metin Lindved Aydin (R)
- Ringvej Syd er et støjinferno, så der skal i hvert fald gøres noget ved det, inden man laver boliger ud til vejen. Og det er ikke bare sådan lige at gøre. Hvis man kigger langt frem, bør der måske fortsat være erhverv ud til vejen, og så kan der være boliger bagved.
- En af de ting, vi skal gøre, hvis vi vil have en bæredygtig by, er, at sikre at der er mest muligt i lokalområdet, så man ikke behøver at pendle for at komme på arbejde eller i skole. Det indbefatter selvfølgelig også boliger, men vi kan heller ikke bare sende industri og erhverv ud af byen. Så vil vi få trafikal forstoppelse på vejene, og det er i øvrigt heller ikke bæredygtigt.
Der er tomme erhvervsejendomme i området, og der er allerede grundejere som Salling Group, der har luftet tanken om at bygge boliger. Skal der gøres plads til flere boliger og mindre erhverv?
- Det er rigtigt, at der er bygninger, der ikke er i drift, men jeg synes ikke, det er nok til at vende det hele på hovedet. Men hvis andre virksomheder også vil drosle ned, så skal man måske begynde at tænke andre ting.
- Men det er lidt spørgsmålet om hønen eller ægget. Skal kommunen forberede nye rammer, eller vil virksomhederne flytte? Jeg synes altid, at det er kommunens planafdeling, der skal være med til at tænke tankerne, og jeg vil gerne, at planafdelingen lægger et æg først. Og så skal vi selvfølgelig i dialog med aktørerne og de store virksomheder og høre, hvad de ønsker.