En fejl eller en umulig opgave? Ny plan for billige boliger går udenom Skåde, selvom området ikke har en eneste almen bolig
Det er svært at bygge almene boliger, hvis der ikke er plads til at bygge overhovedet.
Den del er de færreste uenige om.
Det er også de færreste, der kan blive uenige om, at der mangler almene boliger i det skoledistrikt, der hører til Skåde Skole. Det står sort på hvidt i kommunens materiale, at der ikke er en eneste almen bolig i det område. Kommunens målsætning lyder ellers på, at der skal være 25 procent almene boliger i kommunen, og at skoledistrikterne meget gerne skal rumme en blandet befolkning.
Derfor er Solveig Munk (EL), der er konstitueret formand for Teknisk Udvalg klar til at gøre brug af en ny lov, der måske bliver vedtaget senere i år.
Den giver kommunen mulighed for at opkøbe villaer for i stedet at bygge almene boliger. Et par af hendes udvalgskollegaer er dog ikke enige i, at man bør bruge det redskab.
Steffen Wich (S) og Jakob Søgaard Clausen (DF) mener i stedet, at man bør plotte et antal almene boliger ind i byudviklingen som et krav, når der skal bygges nyt.
Der står et stort rundt nul ud for Skåde Skole i kommunens opgørelse for, hvor mange procent af boligerne i skoledistrikterne, der er almene boliger.
Det må siges at være så langt fra at komme op på de 25 procent, som ellers er den samlede målsætningen for kommunen.
Og selvom en ny plan for flere almene boliger i kommunen netop er vedtaget i byrådet, er Skåde ikke udpeget som et distrikt, hvor der umiddelbart skal sættes ind.
Man kan derfor fristes til at spørge, om politikerne helt har glemt distriktet med færrest almene boliger?
- Jeg synes, det er en fejl, at Skåde ikke er en del af planen, for hvis blandingsteorien skal have virkning, skal det jo være sådan at direktørens børn møder arbejdsklassens børn, siger Enhedslistens Solveig Munk, der er konstitueret formand for Teknisk Udvalg.
Hun kritiserer planen for, at den udelukkende fokuserer på oplandsbyerne udenfor ringvejen. Det efterlader netop Skåde Skoledistrikt uden en køreplan for flere almene boliger. Det samme gør sig gældende for Strandskolen i Risskov, hvor der også er meget få almene boliger.
- Det er traditionelle velhaverkvarterer, og hvis man vil have en spredning i befolkningen, så er det en god ide med boliger, der er til at betale, siger Solveig Munk.
Kluden er vredet op
Mens man ikke kan opstøve en almen bolig i det distrikt, der hører til Skåde Skole, så skal man ikke bevæge sig ret langt, før man finder dem.
I Beder er 22 procent af boligerne almene, mens Kragelundskolens distrikt har 42 procent almene boliger, og Holme Skole har 50 procent.
Almene boliger i skoledistrikter
Begrebet almene boliger dækker over, at huslejen er relativt billig. Der er i hvert fald ikke en udlejer, der må tjene penge på huslejen. Huslejen går i store træk til at dække drift og afdrag på boligafdelingens lån.
Almene boliger er for alle. Både unge, gamle, rige og knapt så rige kan bo i almene boliger.
Fordelingen af almene boliger i Aarhus Kommune er kortlagt ud fra skoledistrikter. Opdelingen i skoledistrikter fremfor sogne eller postnumre skulle gerne være med til at sikre en mere blandet skole.
Kommunens målsætning er, at mindst 25 procent af alle boliger skal være almene. På nuværende tidspunkt ligger kommunen på et gennemsnit på 27 procent. Altså over målsætningen.
Skåde Skoles distrikt har nul procent almene boliger, hvilket er det laveste af alle distrikter. Strandskolen i Risskov har to procent, hvilket er næstlavest.
I den modsatte ende af skalaen ligger Søndervangsskolens distrikt med 74 procent.
De øvrige distrikter i 8270 ser således ud:
Holme Skole har 50 procent.
Rundhøj Skolen har 39 procent.
Kragelundskolen har 42 procent.
De almene boliger findes altså i området og indenfor postnummer 8270, men ikke i Skåde. Og ifølge Tom Nielsen, der er professor ved Arkitektskolen Aarhus og har forsket i by og landskab, er den simple forklaring, at byggegrundene i Skåde ganske enkelt har været for dyre, da der skulle opføres alment boligbyggeri.
- Mange almene boliger blev bygget i efterkrigstiden, hvor der var brug for dem, og her var meget af den gode jord bebygget med villaer, og så måtte man bygge almene boliger, hvor jorden var billig, siger han.
Det kan der i princippet godt gøres noget ved. Byrådet kan planlægge sig ind i en tid, hvor almene boliger skal fylde mere i området som Skåde. Men Tom Nielsen tvivler på, at fremtiden byder på ret mange flere almene boliger til de områder.
- Kluden er vredet, og der er ikke ret meget plads at bygge på. Det kan godt være, man kan finde må steder, men jeg vil tro, at det bliver meget begrænset, siger han.
Byt dyre villaer ud med billige boliger
Skåde hører til blandt de dyreste postnumre i Aarhus Kommune. Det kommer sikkert ikke som nogen stor overraskelse.
Og med prisernes udvikling er der ikke noget, der umiddelbart tyder på, at befolkningen bliver mere blandet i skoledistriktet i Skåde.
Den nye plan for almene boliger i Aarhus Kommune lægger op til, at nybyggeri i højere grad skal indeholde en vis procentdel almene boliger. Men ifølge Solveig Munk kan det blive nødvendigt at tage andre redskaber i brug.
Folketinget ventes senere i år at vedtage en ny lov, som blandt andet gør det muligt for Aarhus Kommune at opkøbe villaer for i stedet at bygge almene boliger. Og det er en mulighed, Aarhus Kommune bør gribe, mener Solveig Munk.
- Lige nu bruger vi kvotetildelingen, hvor en andel af boliger i nye byggeprojekter skal være almene, men vi har brug for flere redskaber, siger Solveig Munk.
Vil du være klar til at købe private ud af deres boliger for at rive boligerne ned og så lave almene boliger i Skåde?
- Ja, det vil jeg være klar til. Det er ikke ensbetydende med, at man skal rive villaerne ned. Måske kan de bare bygges om, siger hun
Slipper ikke for almene boliger
Tidligere har Aarhus Kommune ikke på samme måde som nu haft muligheden for at stille krav til, hvor stor en procentdel af nye byggeprojekter, der skal udgøres af almene boliger. I 2015 gjorde Folketinget det dog muligt for landets kommuner at gøre krav på, at en fjerdedel af boligerne i nye lokalplaner skal være almennyttige.
Så i stedet for potentielt at opkøbe villaer for at bygge almene boliger i Skåde Skoles skoledistrikt, så Solveig Munks kollega i Teknisk Udvalg Steffen Wich (S) hellere, at andelen af almene boliger øges naturligt via byudviklingen.
- Jeg synes, der skal være grænser for, hvor mange kræfter man skal bruge på at ændre de lave procentsatser. Det skal komme helt naturligt med byudviklingen. Men det er klart, at vil man bygge i et område med en lille andel almene boliger, så skal man virkelige have gode argumenter for at slippe for det nye administrationsgrundlag med kravet om 25 procent, siger han.
Et andet medlem af Teknisk Udvalg Jakob Søgaard Clausen (DF) er enig med Steffen Wich. Der skal arbejdes for flere almene boliger i Skåde, men det må ikke blive for enhver pris.
- Kravet om 25 procent er en god balance, som skal bruges i forbindelse med udarbejdelsen af nye lokalplaner. Vi skal ikke til at rage gammelt ned for at bane vejen for flere almene boliger, han.
Flere almene boliger kan være på vej
Bente Lykke Sørensen, der er bystrategisk chef i Aarhus Kommune, fortæller, at der lige nu er tre redskaber for at sikre flere almene tilbud.
Først og fremmest kan der lægges et krav om op til 25 procent almene boliger ind i en lokalplan. Det vil tvinge en eventuel byudvikler til at lave et antal almene boliger.
Samtidig kan det være, at en boligorganisation ejer en byggegrund eller har mulighed for at købe en, hvor de så vil opføre almene boliger.
Sidst men ikke mindst kan det være, at kommunen har noget jord på hånden, som kan bruges til opførelsen af det billigere tilbud. Og denne mulighed ser ud til at være til stede på et lille stykke jord i Skåde.
- Kommunen ejer en lille kommunal grund i distriktet, hvor vi er ved at se på muligheden for almene boliger. Men selv hvis det lykkes, så taler vi ikke om ret mange. Måske otte-ti stykker, siger hun uden at kunne uddybe det nærmere.
Så vidt de mulige greb, der kan betyde flere almene boliger. Senere på året kan et fjerde redskab altså lande i politikernes værktøjskasse, hvis det bliver muligt at opkøbe villaer for at lave dem til almene boliger.
- Hvis den vedtages af Folketinget, får vi muligheden for at gøre brug for nogle nye værktøjer til at sikre flere almene boliger, men lovpakken skal drøftes politisk i byrådet. De skal tage stilling til, hvad der giver mening at bruge i en århusiansk kontekst, og hvilke værktøjer man gerne vil gøre brug af, siger Bente Lykke Sørensen.