Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Måske er der flere almene boliger på vej til Skåde. Aarhus Kommune pønser på selv at opføre nogle få af slagsen på kommunal jord. Foto: Jens Thaysen

Parti er klar til at købe villaer for at lave almene boliger

Der er ingen almene boliger i det skoledistrikt, der hører til Skåde Skole.

Om det er godt eller skidt, vil jeg lade dig selv vurdere. For svaret afhænger sikkert af, hvem man spørger.

Er det Enhedslistens konstituerede formand for Teknisk Udvalg, Solveig Munk, der bliver spurgt, er svaret klart.

Det er et stort problem, mener hun.

Faktisk er hun klar til at købe villaer i Skåde for at lave dem om til almene boliger, hvis det i fremtiden bliver en mulighed.

Så langt er det dog ikke alle i Teknisk Udvalg, der er villige til at gå. Heller ikke selvom de også gerne så en bedre fordeling af almene boliger i Skåde. Steffen Wich (S) og Jakob Søgaard Clausen (DF) har andre forslag til at sikre flere billige boliger i Skåde. Måske kan der faktisk allerede være nogle på vej.

Nok om boligtilbud for denne gang.

I stedet skal det handle om is og arbejdet for at banke en virksomhed på benene. Hussein Mustapha har tidligere arbejdet som kok på michelinrestauranter, men nu laver han specielle ispinde, og han laver det hele fra bunden af.

Han har været i gang i nogle måneder, og der er gang i salget hos forskellige forhandlere. Med tiden vil man også kunne købe dem direkte fra køkkenvinduet i Højbjerg.

Til sidst kan du i dag læse om Vikingedalen, som blandt andet rummer botilbud for udviklingshæmmede voksne med autisme.

Her skal der laves nye udefaciliteter for 2,8 millioner kroner. Et pengebeløb som er blevet bevilliget fra Den A. P. Møllerske Støttefond.

Med det siger jeg tak for din tid, og god læselyst.

Som du sikkert har opdaget, så er Skåde-Højbjerg-Holme blevet et betalingsmedie. Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Som abonnent får du ugentlige nyhedsbreve, hvor overblik og dybde prioriteres over nyhedsræs og breaking news.

Lyder det som noget for dig, kan du blive fuldgyldig abonnent lige her. Hvis du har brug for at se os lidt an først, er det naturligvis helt okay, og derfor kan du stadig modtage selve nyhedsbrevet ganske gratis.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse og fri adgang til alle vores historie, så vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Der kan være flere almene boliger på vej til det skoledistrikt, der hører til Skåde Skole. Og der er flere måder, det kan gøres på. Arkivfoto: Jens Thaysen

En fejl eller en umulig opgave? Ny plan for billige boliger går udenom Skåde, selvom området ikke har en eneste almen bolig

Det er svært at bygge almene boliger, hvis der ikke er plads til at bygge overhovedet.

Den del er de færreste uenige om.

Det er også de færreste, der kan blive uenige om, at der mangler almene boliger i det skoledistrikt, der hører til Skåde Skole. Det står sort på hvidt i kommunens materiale, at der ikke er en eneste almen bolig i det område. Kommunens målsætning lyder ellers på, at der skal være 25 procent almene boliger i kommunen, og at skoledistrikterne meget gerne skal rumme en blandet befolkning.

Derfor er Solveig Munk (EL), der er konstitueret formand for Teknisk Udvalg klar til at gøre brug af en ny lov, der måske bliver vedtaget senere i år.

Den giver kommunen mulighed for at opkøbe villaer for i stedet at bygge almene boliger. Et par af hendes udvalgskollegaer er dog ikke enige i, at man bør bruge det redskab.

Steffen Wich (S) og Jakob Søgaard Clausen (DF) mener i stedet, at man bør plotte et antal almene boliger ind i byudviklingen som et krav, når der skal bygges nyt.

Det er en stor fejl, at der ikke sættes hårdere ind på at få flere boliger i Skåde Skoledistrikt, mener Enhedslistens Solveig Munk. Hun er klar til at opkøbe villaer i området for at lave flere billige boligtilbud.

Der står et stort rundt nul ud for Skåde Skole i kommunens opgørelse for, hvor mange procent af boligerne i skoledistrikterne, der er almene boliger.

Det må siges at være så langt fra at komme op på de 25 procent, som ellers er den samlede målsætningen for kommunen.

Og selvom en ny plan for flere almene boliger i kommunen netop er vedtaget i byrådet, er Skåde ikke udpeget som et distrikt, hvor der umiddelbart skal sættes ind.

Man kan derfor fristes til at spørge, om politikerne helt har glemt distriktet med færrest almene boliger?

- Jeg synes, det er en fejl, at Skåde ikke er en del af planen, for hvis blandingsteorien skal have virkning, skal det jo være sådan at direktørens børn møder arbejdsklassens børn, siger Enhedslistens Solveig Munk, der er konstitueret formand for Teknisk Udvalg.

Solveig Munk fra Enhedslisten mener, at man bør gøre mere for at få almene boliger til Skåde. Privatfoto

Hun kritiserer planen for, at den udelukkende fokuserer på oplandsbyerne udenfor ringvejen. Det efterlader netop Skåde Skoledistrikt uden en køreplan for flere almene boliger. Det samme gør sig gældende for Strandskolen i Risskov, hvor der også er meget få almene boliger.

- Det er traditionelle velhaverkvarterer, og hvis man vil have en spredning i befolkningen, så er det en god ide med boliger, der er til at betale, siger Solveig Munk.

Kluden er vredet op

Mens man ikke kan opstøve en almen bolig i det distrikt, der hører til Skåde Skole, så skal man ikke bevæge sig ret langt, før man finder dem.

I Beder er 22 procent af boligerne almene, mens Kragelundskolens distrikt har 42 procent almene boliger, og Holme Skole har 50 procent.

Almene boliger i skoledistrikter

Begrebet almene boliger dækker over, at huslejen er relativt billig. Der er i hvert fald ikke en udlejer, der må tjene penge på huslejen. Huslejen går i store træk til at dække drift og afdrag på boligafdelingens lån.

Almene boliger er for alle. Både unge, gamle, rige og knapt så rige kan bo i almene boliger.

Fordelingen af almene boliger i Aarhus Kommune er kortlagt ud fra skoledistrikter. Opdelingen i skoledistrikter fremfor sogne eller postnumre skulle gerne være med til at sikre en mere blandet skole.

Kommunens målsætning er, at mindst 25 procent af alle boliger skal være almene. På nuværende tidspunkt ligger kommunen på et gennemsnit på 27 procent. Altså over målsætningen.

Skåde Skoles distrikt har nul procent almene boliger, hvilket er det laveste af alle distrikter. Strandskolen i Risskov har to procent, hvilket er næstlavest.

I den modsatte ende af skalaen ligger Søndervangsskolens distrikt med 74 procent.

De øvrige distrikter i 8270 ser således ud:

Holme Skole har 50 procent.

Rundhøj Skolen har 39 procent.

Kragelundskolen har 42 procent.

De almene boliger findes altså i området og indenfor postnummer 8270, men ikke i Skåde. Og ifølge Tom Nielsen, der er professor ved Arkitektskolen Aarhus og har forsket i by og landskab, er den simple forklaring, at byggegrundene i Skåde ganske enkelt har været for dyre, da der skulle opføres alment boligbyggeri.

- Mange almene boliger blev bygget i efterkrigstiden, hvor der var brug for dem, og her var meget af den gode jord bebygget med villaer, og så måtte man bygge almene boliger, hvor jorden var billig, siger han.

Det kan der i princippet godt gøres noget ved. Byrådet kan planlægge sig ind i en tid, hvor almene boliger skal fylde mere i området som Skåde. Men Tom Nielsen tvivler på, at fremtiden byder på ret mange flere almene boliger til de områder.

- Kluden er vredet, og der er ikke ret meget plads at bygge på. Det kan godt være, man kan finde må steder, men jeg vil tro, at det bliver meget begrænset, siger han.

Byt dyre villaer ud med billige boliger

Skåde hører til blandt de dyreste postnumre i Aarhus Kommune. Det kommer sikkert ikke som nogen stor overraskelse.

Og med prisernes udvikling er der ikke noget, der umiddelbart tyder på, at befolkningen bliver mere blandet i skoledistriktet i Skåde.

Den nye plan for almene boliger i Aarhus Kommune lægger op til, at nybyggeri i højere grad skal indeholde en vis procentdel almene boliger. Men ifølge Solveig Munk kan det blive nødvendigt at tage andre redskaber i brug.

Folketinget ventes senere i år at vedtage en ny lov, som blandt andet gør det muligt for Aarhus Kommune at opkøbe villaer for i stedet at bygge almene boliger. Og det er en mulighed, Aarhus Kommune bør gribe, mener Solveig Munk.

- Lige nu bruger vi kvotetildelingen, hvor en andel af boliger i nye byggeprojekter skal være almene, men vi har brug for flere redskaber, siger Solveig Munk.

Vil du være klar til at købe private ud af deres boliger for at rive boligerne ned og så lave almene boliger i Skåde?

- Ja, det vil jeg være klar til. Det er ikke ensbetydende med, at man skal rive villaerne ned. Måske kan de bare bygges om, siger hun

Slipper ikke for almene boliger

Tidligere har Aarhus Kommune ikke på samme måde som nu haft muligheden for at stille krav til, hvor stor en procentdel af nye byggeprojekter, der skal udgøres af almene boliger. I 2015 gjorde Folketinget det dog muligt for landets kommuner at gøre krav på, at en fjerdedel af boligerne i nye lokalplaner skal være almennyttige.

Steffen Wich (S), der er medlem af Teknisk Udvalg, mener ikke, at kommunen skal opkøbe villaer for at omdanne dem til almene boliger. Foto: Kim Haugaard

Så i stedet for potentielt at opkøbe villaer for at bygge almene boliger i Skåde Skoles skoledistrikt, så Solveig Munks kollega i Teknisk Udvalg Steffen Wich (S) hellere, at andelen af almene boliger øges naturligt via byudviklingen.

- Jeg synes, der skal være grænser for, hvor mange kræfter man skal bruge på at ændre de lave procentsatser. Det skal komme helt naturligt med byudviklingen. Men det er klart, at vil man bygge i et område med en lille andel almene boliger, så skal man virkelige have gode argumenter for at slippe for det nye administrationsgrundlag med kravet om 25 procent, siger han.

Et andet medlem af Teknisk Udvalg Jakob Søgaard Clausen (DF) er enig med Steffen Wich. Der skal arbejdes for flere almene boliger i Skåde, men det må ikke blive for enhver pris.

- Kravet om 25 procent er en god balance, som skal bruges i forbindelse med udarbejdelsen af nye lokalplaner. Vi skal ikke til at rage gammelt ned for at bane vejen for flere almene boliger, han.

Flere almene boliger kan være på vej

Bente Lykke Sørensen, der er bystrategisk chef i Aarhus Kommune, fortæller, at der lige nu er tre redskaber for at sikre flere almene tilbud.

Først og fremmest kan der lægges et krav om op til 25 procent almene boliger ind i en lokalplan. Det vil tvinge en eventuel byudvikler til at lave et antal almene boliger.

Samtidig kan det være, at en boligorganisation ejer en byggegrund eller har mulighed for at købe en, hvor de så vil opføre almene boliger.

Der er ingen andre skoledistrikter i kommunen, som har nul procent almene boliger. Måske nullet ud for Skåde Skole snart kan slettes. Foto: Christian Gnutzmann

Sidst men ikke mindst kan det være, at kommunen har noget jord på hånden, som kan bruges til opførelsen af det billigere tilbud. Og denne mulighed ser ud til at være til stede på et lille stykke jord i Skåde.

- Kommunen ejer en lille kommunal grund i distriktet, hvor vi er ved at se på muligheden for almene boliger. Men selv hvis det lykkes, så taler vi ikke om ret mange. Måske otte-ti stykker, siger hun uden at kunne uddybe det nærmere.

Så vidt de mulige greb, der kan betyde flere almene boliger. Senere på året kan et fjerde redskab altså lande i politikernes værktøjskasse, hvis det bliver muligt at opkøbe villaer for at lave dem til almene boliger.

- Hvis den vedtages af Folketinget, får vi muligheden for at gøre brug for nogle nye værktøjer til at sikre flere almene boliger, men lovpakken skal drøftes politisk i byrådet. De skal tage stilling til, hvad der giver mening at bruge i en århusiansk kontekst, og hvilke værktøjer man gerne vil gøre brug af, siger Bente Lykke Sørensen.

Hussein Mustapha er uddannet kok og har tidligere arbejdet på michelinrestauranter i Tyskland og Japan. Nu bruger han al sin tid på at lave den perfekte ispind i Højbjerg. Foto: Christian Gnutzmann

Var det noget med en Mokka Morten eller en Mango Marie? Hussein laver nørdede ispinde helt fra bunden

Hussein Mustapha har startet sin egen virksomhed, hvor varerne på hylden er håndlavede is. Han laver selv alle isene helt fra bunden af.

Og han har pivtravlt. Faktisk kunne han sælge endnu flere is, end han gør i dag, men det ville betyde, at han skulle gå på kompromis med hele ideen med virksomheden.

Det skal netop ikke være et masseproduceret industriprodukt. Det skal være lavet perfekt og med Hussein Mustapha selv som prøvesmager undervejs.

Han har tidligere været kok på michelinrestauranter, og han sammenligner sin nye tilværelse med den gamle. Det handler om at smage til, prøve nye ting og ikke mindst om at gøre det hele ordentligt.

Han holder til i Højbjerg, og med tiden vil han sælge is direkte fra køkkenvinduet. Lige nu må man dog nøjes med at finde ispindene forskellige steder i Aarhus.

Har du nogensinde fået en is med tyndtskårede jordbær eller limeskiver? Det har du mulighed for, hvis du får fat i en af de is, der er lavet af Hussein Mustaphas hånd. Han producerer hjemmelavede is i et "hemmeligt" lokale i Højbjerg.

Umiddelbart er der langt fra flerstjernede michelinrestauranter i Japan og Tyskland til et lille lokale i Højbjerg og håndlavede ispinde.

Ikke desto mindre er det den vej, Hussein Mustapha har taget. Han har været kok på michelinrestauranter, men nu laver han hjemmelavede is.

Og når alt kommer til alt, er der faktisk ikke så stor forskel alligevel. Det handler om at nørde med tingene, bruge gode råvarer og ramme de helt rigtige smage.

Det har Hussein Mustapha gjort i sin tid som kok, og nu gør han det som selvstændig isproducent med forretningen Spis Ispinde.

- For mig er det at lave den perfekte ispind det samme som at stå med en kuvert til 2.500 kroner. Det handler om at nørde og om at gå i dybden med tingene. Og her kan jeg også få lov til at være lidt funky og eksperimentere, siger han.

Peanut Paul er en af varianterne på menukortet hos Spis Ispinde. Ligesom alle de andre is er de en efter en overtrukket i hånden. Foto: Christian Gnutzmann

Og det må man sige, at han gør. Der er et stykke vej fra Hussein Mustaphas varianter som Mokka Morten, Mango Marie og Peanut Paul til det, man finder i fryseboksen tæt på kassen i Rema 1000 eller Netto.

Faktisk har han tidligere testet endnu mere specielle varianter af.

- Jeg har lavet en is med kaviar, og jeg har også prøvet en med østers. Jeg synes jo ikke, at det kan blive for funky, men det handler også om at finde en balance. Det må ikke være røvkedeligt, men der skal selvfølgelig også gerne være salg i isene, siger han.

Gode råvarer

Hussein Mustapha henter en plastikbøtte fyldt med hvid chokolade. Ægte hvid chokolade. Her er ingen pulverprodukter. Det gør han meget ud af at fortælle.

Chokoladen skal smeltes, så det kan komme på som det sidste overtræk af varianten Peanut Paul.

Hussein Mustapha har en enkelt ansat til at hjælpe nogle timer om ugen. Det fritager ham dog ikke for at stå for alle processer. Det er ham selv, der står fra alt fra smeltning af chokolade til pakning og levering af is. Og det er lige sådan, det skal være, fortæller han. Foto: Christian Gnutzmann

Hver eneste is bliver dyppet i den smeltede chokolade. To ad gangen, en i hver hånd, ned i chokoladen så de er halvt dækket. Op igen og så på køl.

- Det tager cirka fem dage for mig at lave en is. Først skal selve ismassen laves, så skal den stå lidt, så skal overtrækket laves og smages til. Det skal stå lidt, og så skal isene dyppes.

De ryger tilbage i fryseren, nu med det hvide overtræk. Hussein Mustapha går videre til dagens næste opgave.

Det ville være meget lettere med maskiner, der kunne dyppe isene og derefter pakke dem, men så går charmen også lidt af produktet, vurderer Hussein Mustapha. Og ideen er jo netop, at han vil adskille sig fra de andre is, man finder på markedet. Foto: Christian Gnutzmann

To spande med henholdsvis hindbær og havtorn skal gøres klar til at komme på isene.

De er smagt til, og nu skal det bare blendes.

- Det er økologiske hindbær, og de smager virkelig godt.

For gode til at holde sig væk?

Man kan måske diskutere, om ikke der trods alt er forskel på at være kok i køkkenet på en Michelin-restaurant og så på at gå og dyppe sine egne is i et lille lokale syd for Aarhus.

Men selvom der er forskelle, er der ifølge Hussein Mustapha også klare ligheder. Han smager i hvert fald lige så meget på varerne her, som da han arbejdede som kok.

- Det handler om at få det bedste ud af råvarerne. Hvordan får jeg den bedste smag fra jordbærrene? Det er jeg nødt til at smage til for at finde ud af, siger han.

Det er rigtige mangoer, rigtige hindbær, rigtigt chokolade, gode mælkeprodukter og så videre. Selvom det gør det dyrere at producere is, så vil Hussein Mustapha ikke gå på kompromis med råvarerne. Foto: Christian Gnutzmann

Det kan lyde som et drømmejob sådan at gå og prøvesmage is dagen lang. Det er det måske også, men det kan altså også have en bagside.

- I starten tog jeg 10-12 kilo på. Jeg kunne jo ikke nøjes med bare at smage lidt af isen, jeg var nødt til at spise en hel for at finde ud af, om det fungerede. Og der er altså gods i de her is, siger han.

De kilo har han dog smidt igen, og nu behøver han ikke gå at spise is hele tiden. Selvom det udefra set må være en stort set umulig opgave at holde sig fra de kolde varer.

Startede fra bunden

Ligesom isene er lavet helt fra bunden af, så er Hussein Mustaphas lille forretningseventyr også startet, som en hver romantisk iværksætterhistorie bør gøre.

Han startede med at købe nogle små maskiner, og så indrettede han sin seks kvadratmeter store kælder til isproduktion.

Men det siger næsten sig selv, at seks kvadratmeter hurtigt bliver for trangt, hvis der for alvor skal produceres is. Han rykkede derfor til Street Food i Horsens.

Hussein Mustapha holder til på toppen af Skåde i krydset mellem Ringvej Syd og Oddervej. Lokalet skriger ikke ligefrem isbutik, men det er også meningen. Det må gerne være lidt hemmeligt og lidt anderledes, fortæller den selvstændige ismand. Foto: Christian Gnutzmann

Det blev dog aldrig den store succes, og et par måneder senere flyttede han tilbage til Aarhus, hvor han altså var så heldig at få fat i lokalet på Jelshøjvænget ved krydset mellem Oddervej og Ringvej Syd.

- Det er et perfekt sted. Det må godt være sådan lidt hemmeligt, og jeg har ikke planer om at skulle ligge på et torv. Det skal være noget helt særligt, som her, siger Hussein Mustapha.

Med tiden er det planen, at han vil sælge sine håndlavede is direkte fra køkkenets vindue. Men så langt er han ikke endnu.

- Lige nu sælger jeg gennem mine ni forhandlere, og jeg har travlt. Faktisk siger jeg nej til nogle, fordi jeg skal kunne følge med. Jeg vil ikke lave masseproduktion, for det skal netop ikke være ren industri. Jeg skal selv kunne følge med.

Forhandlerne ligger både i København, Vejle og i Aarhus. Der er dog endnu ingen steder i Højbjerg, man kan finde de hjemmelavede is. Man kan til gengæld købe dem på blandt andet Aros og i Nabo Kiosk ved Ingerslev Boulevard.

Vinteren lurer

Der er gang i køkkenet. Fryserne er fyldte med færdiglavede is. Det går godt, for den selvstændige ismand. Også selvom han arbejder rigtig meget og derfor ikke tør begynde at regne på sin timeløn.

Men selvom han er glad og tilfreds med tilværelsen, så ved han godt, at han har kastet sig ud i en branche, hvor salget kan afhænge meget af vejret.

Der er ikke åbent for køb af is direkte fra vinduet endnu. Men det bliver der på et tidspunkt. Hussein Mustapha fortæller, at man kan holde øje med Spis Ispinde på sociale medier, hvis man vil følge med i, hvornår isproduktionen også bliver til en isbutik. Foto: Christian Gnutzmann

Det er trods alt de færreste, der hiver en lækker ispind op af frysedisken i kiosken om vinteren, hvor vejret føles lige så koldt som isene.

- Jeg tænker meget over, hvad jeg skal gøre til vinter. Det kan være, at jeg skal lave en julekalenderis.

Det kan også være, at han kaster sig ud i at proppe isen ned i en bøtte. Det kender vi jo fra dagligvarebutikkerne, hvor forskellige isproducenter er repræsenteret i frostboksen.

- Og jeg ved, at der også bliver solgt den slags is om vinteren, jeg skal bare finde ud af, hvordan jeg skal gøre.

I udkanten af Skåde, inden man kommer til Moesgaard Museum, kan man finde Vikingedalen, som rummer botilbud til både børn og unge med forskellige behov. Foto: Christian Gnutzmann

Legeplads, kolonihave og masser af muligheder: Vikingedalen får 2,8 millioner kroner til nye udendørs faciliteter

Der er dumpet en rigtig god gave ind ad døren hos Vikingedalen, der ligger i udkanten af Skåde, og som rummer botilbud til unge udviklingshæmmede voksne med autisme og aflastningspladser for anbragte børn.

2,8 millioner er blevet bevilliget til Vikingedalen af den A.P. Møllerske Støttefond, og de skal bruges på at opgradere udendørsfaciliteterne på området.

Blandt andet skal pengene bruges på at lave legeplads for både store og små, sansehave, kolonihave og bålhus.

Det skulle alt sammen gøre det bedre at være i Vikingedalen, og Simon Sandbo, der er afdelingsleder på afdelingen med udviklingshæmmede voksne, er glad for, at der er blevet kigget i deres retning.

- Det er vigtigt, at vi udvikler os, og at vi skaber mange muligheder for borgerne, så der er noget, som de har lyst til at lave, siger han.

I snart to år har udviklingshæmmede voksne med autisme kunnet bo i flotte omgivelser i udkanten af Skåde. Snart bliver udearealerne opgraderet.

Maria viser stolt kaninen Frederik frem.

Den har mad, vand og et rent bur at hoppe rundt i. Det er i høj grad Marias fortjeneste, for det er hende, der passer og plejer den, og hun fanger den, når den stikker af.

Maria er udviklingshæmmet, og hun er en af seks beboere på botilbuddet Solgården i Vikingedalen i udkanten af Skåde.

- Det er et dejligt sted at bo, siger Maria, der dog synes, at hendes nabo spillede lidt for høj musik aftenen forinden. Ellers har hun ikke noget at sætte en finger på.

Hendes fem naboer er alle udviklingshæmmede med autisme. Fælles for dem er det, at det ofte kræver en eller anden form for motivation at komme udenfor lejligheden.

Om Vikingedalen

Solgården og Sagagården i den nordlige del af området rummer botilbud til 12 yngre voksne med udviklingshæmning og autisme. I midten af Vikingedalen findes Baldergården, som rummer et botilbud for otte unge voksne med autisme og udviklingsforstyrrelser, som skal vænne sig til at bo alene, inden de eventuelt kan flytte i egen bolig.

I Ydungården findes døgn- og aflastningspladser til 17 anbragte børn i alderen 6-15 år. Ydungården rummer blandt andet ’ventilpladser’, som familier kan gøre brug af i kortere perioder, når barnet har brug for et pusterum og pædagogisk støtte. Asgård rummer faciliteter til børn og familier, der har behov for støttet og overvåget samvær.

For Maria er kaninen Frederik et vigtigt element i dagligdagen, og snart kan der komme mere af den slags.

Der er nemlig en gedigen opgradering af områdets udearealer på vej. Lige nu er der en stor græsplæne med fodboldmål, træer og andet godt, men om halvandet år skulle der gerne stå et større slaraffenland af udeoplevelser klar.

Der findes allerede forskellige udendørs elementer, der kræver pasning og engagement for borgerne på stedet, og det giver dem stor værdi, lyder det fra afdelingsleder på stedet Simon Sandbo. Foto: Christian Gnutzmann

Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilliget 2,8 millioner kroner til Vikingedalen, som blandt andet huser Solgården. Og de midler skal bruges på at gøre området mere interessant.

Legeplads til store og små

Vikingedalen huser både Solgården og Sagagården, der snart er klar til indflytning. Her bor voksne udviklingshæmmede med autisme.

På den anden side af de grønne områder ligger Børne Centeret for børn og familier, der har brug for en særlig indsats, som også kommer til at få glæde af de lige knap tre millioner kroner.

Der skal laves legeplads til både børn og voksne, kolonihave, parkourbane, bålhytte og sansehave.

- Det er vigtigt, at vi udvikler os, og at vi skaber mange muligheder for borgerne, så der er noget, som de har lyst til at lave. Det kan være, at en synes, at kolonihaven er enormt tryg at være i, og det kan være, at en synes, det er fedt at være i sansehaven, hvor der skal være bærbuske, sten og vand og måske udendørs musikinstrumenter, siger Simon Sandbo, der er afdelingsleder på Solgården.

- Det er fantastisk, at kommunen har givet det her område til borgere med særlige behov i stedet for at udstykke til boliger eller alt muligt andet, siger Simon Sandbo, der er afdelingsleder på Solgården i Vikingedalen. Foto: Christian Gnutzmann

Han glæder sig over, at nogen kigger i deres retning, og at der bliver gjort noget godt for borgerne i Vikingedalen.

- Det er dejligt, at vi kan få de her ting. Selvom det kommer til at give byggerod, så er det bare vildt godt givet ud. Det giver borgerne stor værdi, og de kan udfordre sig selv på en anden måde ved for eksempel at gå på en balancebom, siger han.

To gode år

Kaninen Frederik skal altså håbe på, at Maria ikke bliver alt for glad for de nye faciliteter. Men mon ikke, at hun nok skal få tid til stadig at fodre det lille kæledyr. Ellers kan det være, at hun får en hjælper eller to.

For der er nemlig flere borgere på vej til Vikingedalen.

Det er endnu ikke endeligt besluttet, hvad midlerne skal gå til, men der er tænkt en masse tanker, og området kunne blandt andet få et bålhus, trampoliner og en sansehave. Illustration: Aarhus Kommune

Til oktober står Sagagården klar, og her flytter seks nye borgere ind.

Når de gør det, markerer det samtidig to årsdagen for Solgården. Tilbuddet åbnede i oktober 2020, og selvom der er blevet bygget og renoveret på området lige siden, så er det gået rigtig godt med opstarten af stedet, fortæller Simon Sandbo.

- Jeg synes, at vi er kommet over den stressperiode, det kan være for borgerne at flytte i andre omgivelser. Nu kender de stedet og medarbejderne, så jeg synes virkelig, at det går godt, siger han.