Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Silas Bang

Seniorboliger er i høj kurs, men hvor bliver de af?

Hvor skal du bo henne om ti år?

Måske skal du blive boende, hvor du bor nu. Måske er du i gang med en intens jagt på den næste drømmebolig.

Eller måske har du det som Hanne Jensen.

Hun bor i et dejligt hus på en villavej i Holme med sin mand, men hun nærmer sig også en alder, hvor et stort hus med en stor have ikke er det mest optimale. De mange kvadratmeter skal passes og plejes, og når børnene er flyttet hjemmefra, er det ikke alle rum, der bliver besøgt hver dag.

En mindre bolig i et lille fællesskab kunne til gengæld være helt perfekt. Altså om fem-ti år.

Sådan en bolig kan hun så gå og drømme om.

Men som det er lige nu, må det blive ved drømmen. For det perfekte seniorbofællesskab findes stort set ikke i 8270 Højbjerg.

Der er ellers mange, der er klar til at pakke flyttekasserne og rykke ind, hvis altså tilbuddet var der.

Man kan derfor spørge sig selv om, hvorfor i al verden der ikke findes flere af den slags boliger, når nu efterspørgslen er der. Måske endnu vigtigere kan man spørge, hvad politikerne har tænkt sig at gøre ved det?

Og hvad med fremtiden? Skal Hanne blive boende i det store hus i Holme, eller er der håb for hende og alle de andre, der går og spekulerer på at flytte i noget mindre?

Der er jo ikke mange, der har interesse i, at sådan nogen som Hanne Jensen bliver boende i en stor villa, som hun egentlig helst vil ud af. For når hun flytter, kunne man jo forestille sig, at en ny familie vil stå på spring til at overtage de mange kvadratmeter.

Som det sidste i dag kan du læse om et nyt byggeri i Holme. Denne gang er der dog ikke tale om boliger, men om en brandstation. Onsdag blev der taget første spadestik til byggeriet.

Det var alt for denne gang.

Som du sikkert har bemærket, så har vi i snart to måneder været et medie med betalt indhold. Det betyder, at du fortsat kan modtage nyhedsbrevet kvit og frit, men at det kræver et abonnement for at få adgang til de fulde artikler.

Som abonnent vil du hver uge modtage historier fra og om dit lokalområde. Vi samler det vigtigste fra 8270, holder dig opdateret på nye byggeprojekter, giver dig inspirerende historier fra foreningslivet og meget mere.

Prisen er 39 kroner om måneden, og du kan tegne et abonnement her.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Den perfekte størrelse på den næste bolig er ifølge Hanne Jensen på cirka 70-80 kvadratmeter. Og så må der meget gerne være et fællesrum, som man kan booke sig ind på, fortæller hun. Foto: Christian Gnutzmann

69-årige Hanne drømmer om sit næste hjem: Det skal være småt og socialt, men det findes ikke

Selvom man er glad for sit hjem, kan man jo godt begynde at overveje fremtiden.

Det gør 69-årige Hanne Jensen, der har en dejlig villa i Holme med sin mand. Problemet er bare, at villaen nok går hen og bliver for stor om fem-ti år, og hvor skal man så flytte hen?

Hanne Jensen drømmer om et seniorbofællesskab. Altså en bolig på cirka 70-80 kvadratmeter et sted, hvor der bor andre i samme aldersgruppe. Så kan de jo gå og hygge sig, tage på ture og underholde hinanden.

Drømmen er hun ikke ene om at have. Ejendomsmæglere fortæller, at efterspørgslen på lige netop den type boliger er kæmpestor. Det skyldes i høj grad, at tilbuddet er svært at finde. I hvert fald i 8270 Højbjerg.

Og det er en ret væsentlig pointe for Hanne Jensen, at seniorboligen skal ligge i det område, hun kender og holder af.

Det kan godt være, at der bliver bygget boliger i forskellige størrelser og til forskellige målgrupper, men ifølge to ejendomsmæglere er det slet ikke nok til at følge med efterspørgslen i og omkring Holme.

Når Hanne Jensen går tur med sine veninder, stopper de ofte op ved en mark, et gammelt hus eller andet, der kunne minde bare det mindste om en byggegrund.

Så får drømmene lov til at blomstre.

- Her kunne vi bo, og der kunne vi bo, tænker de.

Det er sådan set ikke, fordi Hanne Jensen er træt af at bo, hvor hun gør. Sammen med sin mand har hun et dejligt hjem tæt på Holme Kirke.

Men hun fylder 70 næste gang, og når hun tænker nogle år frem, kan villaen i Holme hurtigt blive for stor og måske også ensom.

- Jeg har ikke noget behov for at flytte lige nu, men hvis jeg bliver alene en dag, skal jeg ikke bo her. Jeg kender mange, der har det på samme måde.

Det er derfor, at hun og veninderne ofte stopper op og lader drømmene få frit løb på gåturene. For drømmene er netop kun drømme. Det er svært at opstøve et seniorbofællesskab i 8270 Højbjerg.

- Det er en stor mangelvare herude. Og vi vil jo gerne blive ved med at bo her i området, hvor vi har et godt netværk, og hvor vi kender hinanden, siger Hanne Jensen.

Fællesskabet er afgørende

Ideen om at rykke i en seniorbolig bygger ifølge Hanne Jensen på to ting.

For det første skal boligen være mindre. Når børnene er flyttet hjemmefra, og dåbsattesten bliver ældre og ældre, er det ikke sikkert, at der er det samme behov for mange kvadratmeter længere. Et mindre hjem ville tværtimod give færre kroge, der skal støvsuges, passes og plejes.

Den slags kan Hanne Jensen måske godt finde. Overalt i kommunen pønser byudviklere på at bygge lejligheder i stort set alle størrelser.

For nogle kan det måske virke som om, at der bliver bygget i øst og vest, men ifølge to ejendomsmæglere, bliver der ikke bygget nok til at matche den store efterspørgsel på især mindre boliger. Foto: Jens Thaysen


Men som nævnt er der to grundsten i Hanne Jensens boligdrøm. Og ting nummer to er måske endnu vigtigere end at gå en størrelse ned i bolig.

- Man skal have fællesskabet med. Hvis man bor alene, kan det hurtigt blive ensomt, og så ville det være fantastisk med et sted, hvor der altid er nogen at snakke med, gå ture med, tage i teateret eller alt muligt andet. Der er jo tusind ting, man kan gøre, når man er pensionist. Det er bare sjovest at have nogen at gøre det sammen med, siger hun.

Sammen med cirka 20 andre kvinder på cirka samme alder har Hanne Jensen en gåklub. Det er her, det ofte er nødvendigt at gøre holdt for at forestille sig, hvor fantastisk det ville være med et seniorbofællesskab, som de alle kunne rykke ind i, når tiden er til det.

- Vi snakker altid om, hvor hyggeligt det kunne være. Så kunne vi have hver vores bolig, men tæt på hinanden.

Få pletter at finde

Men lige nu må Hanne Jensen og andre med samme tanker kigge langt efter drømmetilbuddet. Det er stort set ikke til at finde seniorbofællesskaber. Heller ikke selvom mange andre end Hanne Jensen efterspørger det.

Jeg får ugentligt efterspørgsler på mindre boliger, men udbuddet er der bare ikke. Og jeg tror kun, at efterspørgslen vil stige. Lige nu ser vi små rækkehuse, som bliver klemt et stykke over en salgspris på fire millioner. Også selvom det skal renoveres

Carsten Andersen, RealMæglerne.

Ifølge Allan Jørgensen, der er direktør i Nybolig Højbjerg, er det en generel tendens, at seniorbofællesskaber ikke ligefrem hænger på træerne.

- En nyere etplansbolig i mindre størrelse er ikke noget, der bliver bygget meget af. Og der er jo også meget få pletter at bygge på i Højbjerg, siger han.

Han kunne helt sikkert sælge mange boliger, som den Hanne Jensen drømmer om. Han har dem bare ikke på hånden.

- Vi snakker med mange, som måske er ved at være klar til at sælge deres store villa, men fordi de ikke kan finde den næste bolig, sælger de ikke. Så det er ikke, fordi de er nervøse for, om de kan få solgt deres nuværende bolig, siger Allan Jørgensen.

Ikke Aarhus Ø eller en mark

Er man villige til at rykke teltpælene op og bevæge sig væk fra lokalområdet, kan det godt lade sig gøre at finde bofællesskaber som dem, Hanne Jensen drømmer om.

Der findes for eksempel Generationernes Hus på Aarhus Ø. Det er bare ikke alle, der har lyst til at rykke så langt væk fra det sted, man kender, og hvor man måske har boet det meste af sit liv.

- Rigtig mange vil gerne blive boende i området, fordi de har en speciel tilknytning til det. De kender indkøbsmuligheder og så videre, og så har man ikke altid lyst til at starte forfra med at danne sig et netværk, siger ejendomsmægler

Derfor er det også svært bare at udstykke nye grunde, som kunne bruges til de perfekte seniorboliger.

- Udfordringen er også, at seniorer helst ikke vil langt ud på en mark. De vil gerne have en bus og indkøbsmuligheder tæt på, siger Allan Jørgensen.

Det er hovedet på sømmet, sådan Hanne Jensen har det. Hun tripper ikke efter at komme tættere på Aarhus C, men hun vil hellere ikke langt væk fra byen. Med andre ord så er det perfekte seniorbofællesskab et, der ligger i 8270 Højbjerg. Allerhelst i Holme.

- Vi vil jo være med, hvor det sker. Jeg vil i hvert fald ud at opleve noget, og derfor skal boligerne ikke ligge på en mark langt væk fra det hele, siger Hanne Jensen.

Et problem for alle aldersgrupper

En fordel for det lidt ældre segment er, at de typisk har boet i deres villaer i Højbjerg i mange år, og det har sikret dem en stor friværdi i ejendommen.

Det betyder, at de rent økonomisk er godt klædt på, men det hjælper jo ikke meget, hvis boligtilbuddene ganske enkelt ikke er der.

På Oddervej kan disse bygninger bliver fjernet til fordel for 29 seniorboliger. Projektet er dog ikke vedtaget af byrådet endnu. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Sådan lyder vurderingen fra en anden af områdets ejendomsmæglere, Carsten Andersen fra RealMæglerne.

- Jeg får ugentligt efterspørgsler på mindre boliger, men udbuddet er der bare ikke. Og jeg tror kun, at efterspørgslen vil stige. Lige nu ser vi små rækkehuse, som bliver klemt et stykke over en salgspris på fire millioner. Også selvom det skal renoveres, siger han.

Og det er ikke kun Hanne Jensen og hendes omgangskreds, der er på jagt efter de lidt mindre rækkehuse. Når telefonen ringer hos Carsten Andersen med en forespørgsel på sådan en type bolig, kan det være alle aldersgrupper, der er i den anden ende af røret.

- Hele køberspektrummet savner den slags boliger. Både de unge, skilsmisseparret og seniorerne. Så det er ærgerligt, at der ikke bliver bygget mere af det, for det kan hurtigt blive solgt, siger han.

Håb for Hanne

Der er ikke noget, der tyder på, at Hanne Jensen får mulighed for at rykke i et seniorbofællesskab i Holme lige foreløbigt.

Behovet er der heller ikke lige nu. For hun er jo glad for at bo i det store hus i Holme med sin mand. De har deres elcykler, som sender dem vidt omkring.

Men bekymringen lurer, når nu der ikke er det ønskede alternativ. For hvor skal hun bo om fem-ti år?

Der er endnu ikke nogen, der ved, hvad der skal ske med grunden ved Høbjerg Maskinfabrik. Ikke officielt i hvert fald. Flere peger dog på, at det kunne blive et oplagt sted til boliger. Arkivfoto: Morten Ravn

Her tillader Allan Jørgensen fra Nybolig Højbjerg sig at være forsigtig optimist på Hanne Jensens vegne.

For den store efterspørgsel er naturligvis noget, som byudviklere også har noteret sig.

- Alle udviklere kigger på seniorvarer, og jeg oplever at flere og flere firmaer specialiserer sig i det. De har bare ikke kunnet finde områder at bygge på. Men jeg tror, det kommer, og om fem-ti år vil det være lettere at finde et tilbud, siger han.

Lige nu bliver der arbejdet på 29 seniorboliger i et etagebyggeri på Oddervej tæt på krydset ved Rosenvangs Allé. Projektet er snart så langt, at det kan sendes i offentlig høring.

Samtidig er der udsigt til at HMF, Højbjerg Maskinfabrik, efterlader sig en kæmpestor grund på toppen af Skåde Bakker. Måske, måske ikke kan den grund blive til boliger.

- Der ligger flere erhvervspletter, hvor man på sigt kunne forestille sig, at der kunne blive plads til boliger, hvis virksomhederne flytter længere ud, siger Allan Jørgensen.

Rådmand Christian Budde ser en udfordring i de manglende boligtilbud til seniorer. Han er klar til at gå i mere konkret dialog med byudviklere i et forsøg på at få flere seniorboliger. Arkivfoto: Kim Haugaard

Seniorboliger er en mangelvare, men der kan være gode nyheder på vej

Der kan være håb for dem, der pønser på at rykke i en mindre bolig i fremtiden.

Seniorbofællesskaber er en eftertragtet vare, som ikke ligger på hylden ret mange steder i Aarhus Kommune lige nu.

Men både rådmanden for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), og udvalgsformand Anette Poulsen (S) har planer om at sætte fokus på det manglende tilbud.

Der skal snakkes mere med private byudviklere, da det er dem, der i høj grad skal stå for at bygge lige netop den type boliger.

Og der er flere private aktører, der er lune på ideen om at bygge boliger, fortæller rådmanden. Derfor er han optimistisk på vegne af de borgere, der håber at kunne finde et seniorbofællesskab om ti år.

Hvis der skal bygges flere seniorboliger, kræver det, at private udviklere kan se en fidus i det. Derfor er det politikernes opgave at gøre det til attraktivt at bygge, lyder det fra rådmand og udvalgsformand.

Det bliver nok ikke lige i morgen eller i næste uge, at Højbjerg får flere seniorboliger. Nok heller ikke til næste år.

Men rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) er optimistisk på den lidt længere bane.

- Jeg er optimistisk på hendes vegne, hvis hendes tidshorisont hedder ti år, siger han og henviser til 69-årige Hanne Jensen, som Skåde-Højbjerg-Holme har talt med om manglen på seniorbofællesskaber. 

For der er virkelig mangel på boliger, der tilgodeser specielt ældre, som ønsker at drosle ned på antallet af kvadratmeter og samtidig være tæt på venner og bekendte.

- Der er en efterspørgsel på boligformer, som vi ikke har på hylderne. Det udfordrer os, siger Christian Budde.

Han mener dog, at det er en positiv udfordring, fordi det er i alles interesse, at borgerne bor så længe som muligt i deres egne boliger. Det giver en berigelse og en frihed for borgerne, samtidig med at det er væsentligt billigere for kommunen, hvis plejehjem eller lignende er alternativet.

Brug for private

Så altså. Christian Budde slår på tromme for, at flere skal bo længere tid i eget hjem, og Hanne Jensen og mange andre drømmer om muligheden for at blive boende så længe som muligt, hvis bare tilbuddet er det rigtige.

Men så er vi tilbage ved den store sten i skoen. Tilbuddene er der ikke. I hvert fald ikke i tilstrækkeligt omfang.

Og det er jo ikke nok bare at blive enige om, at seniorboligerne er en mangelvare. Så hvad vil rådmanden gøre for at skaffe flere seniorboliger til Højbjerg og andre lokalområdet i kommunen?

- Som kommune kan vi ikke selv lykkes med opgaven. Vi skal have private aktører med, som vil bygge boligerne, og jeg er allerede i dialog med flere. Her er den gode nyhed, at flere er på banen, og det er også nogen med store pengetanke, siger Christian Budde.

Kaffe og endnu mere kaffe

Han har allerede drukket en del kaffe med udviklere, der kunne være lune på at bygge seniorboliger. Men han forsikrer om, at han skal til en del flere kaffemøder.

- Jeg vil skrue op for dialogen med private aktører, så vi finder ud af, hvordan vi kan lykkes med det. Det kræver nok, at vi prøver nogle modeller af, og det kommer jeg til at bruge en hel del krudt på, siger Christian Budde.

Men det skal selvfølgelig ikke bare blive ved snak og kaffe.

- Når kommunen etablerer nye tilbud og nye bydele, skal vi tænke ind, hvor der måske kunne ligge seniorboliger, siger rådmanden.

Gang i flyttekæder

Ejendomsmægler Allan Jørgensen fortæller til Skåde-Højbjerg-Holme, at han møder mange seniorer, der sådan set er klar til at sælge deres store villa, men fordi der ikke er en mindre bolig ledig, holder de på den store.

Seniorboliger skal i højere grad på dagsorden i byrådssalen, lyder det fra Anette Poulsen (S). Foto: Aarhus Kommune

Det sætter på en måde lidt en unødvendig prop i boligkarrusellen. Og det kan flere seniorboliger lave om på, vurderer byrådsmedlem Anette Poulsen (S), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

- Vi vil jo gerne have gang i flyttekæderne, så vi kan få unge børnefamilier ind i de store huse, når de ældre alligevel gerne vil flytte, siger hun.

Hun er enig med rådmanden i, at kommunen skal gøre mere for at få udviklere til at hoppe på seniorboligvognen.

- Vi skal stille grunde til rådighed, så udviklere kan bygge. Det er de private, der skal bygge, og vi skal være mere opmærksomme på, at der kommer et varieret udbud, siger Anette Poulsen.

Rådmand Steen Stavnsbo hjalp til med at få taget det første spadestik til byggeriet af den nye brandstation. Foto: Christian Gnutzmann

600 udrykninger om året: Holme får ny brandstation

Brandbilerne i den sydlige del af Aarhus Kommune vil i fremtiden fortsat komme til at rykke ud fra Søren Nymarksvej. Men det bliver fra lidt længere nede af vejen fra 2024.

Her er det nemlig planen at en ny og optimeret brandstation står færdig. I dag holder beredskabet til på en midlertidig lokation nogle meter derfra.

Den nye station kommer til at være døgnbemandet, som den nuværende, og det vil fortsat ikke tage mere end ti minutter, fra at alarmen går, og til at de blå blink når frem til branden. Til gengæld bliver der skruet op for forholdene for de ansatte.

En ny brandstation skal sikre et højt serviceniveau for alle borgere i den sydlige del af kommunen, og så skal den ikke mindst gøre det lidt bedre at være ansat i beredskabet.

På trods af noget lidt tør og drilsk jord lykkedes det onsdag at få en spade i jorden, og dermed var der officielt taget hul på byggeriet af en ny brandstation på Søren Nymarksvej i Holme.

Ifølge tidsplanen skal den nye station tages i brug, når vi for første gang skriver 2024 på kalenderen. Og når brandfolkene rykker i de nye gemakker, bliver det ikke mindst et nøk op ad på servicestien for dem selv.

De får dog ikke ret meget længere på arbejde end de har nu, for den midlertidige station den sydlige del af Aarhus ligger også på Søren Nymarksvej. Det har den gjort siden 2018, og nu er det lykkedes for beredskabet at finde et stykke jord, der passede perfekt til den splinternye brandstation.

- Vi har boet til leje, og det har måske været lidt en prøvelse for arbejdsmiljøet, men nu får vi en station, der er lavet til os, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.

I den nye brandstation bliver der mere fokus på, at brandfolkene nemt kan gå fra beskidt til ren, når de kommer hjem fra en opgave. Blandt andet kommer der en sauna, hvor de kan svede sodpartiklerne ud af huden.

Udrykning på ti minutter

I gamle dage, altså før 2018, rykkede syd-holdet ud fra Falckgården inde fra Aarhus. Men for at følge med byens udvikling blev det besluttet, at stationen skulle flyttes længere syd på.

Sådan kommer den nye brandstation med tårn til at se ud i Højbjerg. Stationen får også værksted for alle køretøjer under Østjyllands Brandvæsen. Og en underjordisk opsamlingstank til regnvand. Visualisering: CUBO Arkitekter

Så siden 2018 har der altså været en brandstation i Holme. Derfor kommer det heller ikke til at få den store betydning for borgernes sikkerhed, at der nu bygges en ny station.

- Det løft i serviceniveau fik man allerede i 2018, og det kommer selvfølgelig til at fortsætte. Både for private og erhverv, siger Kasper Sønderdahl.

Den nye station dækker hele den sydlige del af kommunen, og det må ikke tage mere end ti minutter, før alarmen går, til at brandfolkene er fremme.

Det forventes, at der vil være udrykning fra Station Syd cirka 600 gange om året.

Klimavenligt byggeri

Det er en moderne brandstation, og det indebærer naturligvis også, at der sættes fokus på klimaet. Derfor kommer solceller og ladestandere til at være en del af inventaret på matriklen, mens der også bliver etableret en tank, der opsamler regnvand.

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl og teamleder for Område Syd Kirsten Dyrvig ser frem til at rykke ind i de nye lokaler. Foto: Christian Gnutzmann

Regnvandet skal så bruges til at slukke brande med. På den måde skulle man gerne kunne reducere mængden af drikkevand i brandhanerne.

Prisen for hele molevitten ligger på 55 millioner kroner.