Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foreningsmekkaet ved Lyseng er på vej til at få en seriøs opgradering. Foto: Christian Gnutzmann

Kultur og idræt for mere end 100 millioner kommer til Lyseng

Lyseng er en foreningsmagnet.

Mere end halvdelen af postnummerets foreningsmedlemmer holder til på anlægget ved Lyseng.

Det er der god grund til, for det er lidt af et slaraffenland med foreningstilbud til stort set alle. Uanset om man er til fjer eller fodbold. Vand eller halgulv.

Tendensen hos to af områdets største spillere, badmintonklubben og fodboldklubben, er, at medlemstallet bare stiger og stiger.

Det er jo positivt, men hos begge foreninger kniber det med pladsen. Det er der heldigvis råd for. Man kan jo bare udvide. Det har fodboldklubben allerede annonceret, og nu gør badmintonklubben det samme.

Men det er ikke bare sådan at give sig selv mere plads. Det koster knaster, og badmintonklubben skal finde mange millioner til den nye hal, som klubben går og drømmer om. Den er dog godt på vej, lyder det.

Ved siden af badmintonklubben ligger de gamle barakker. I lang tid har der været planer om at pille dem ned og erstatte dem med kultur- og idrætscenteret Lys1.

Men planerne har været undervejs i så lang tid, at man fristes til at spørge bekymrende: Kommer Lys1 nogensinde?

Svaret bliver indledt med noget, der kan lyde som dårlige undskyldninger, men bliver rundet af med en ganske sikker optimisme.

Faktisk tyder det på, at meget skal gå galt, hvis der om fem år ikke er oprustet med kultur- og idrætsfaciliteter for mere end 100 millioner kroner på anlægget.

Det er svært at blive alt for ensom på Lyseng, hvor der stort set altid er liv. Men det betyder ikke, at man ikke kan være ensom i Højbjerg, Holme eller Skåde. Eller Aarhus, eller andre steder.

For ensomhed findes alle steder. Det er bare ikke noget, vi taler ret meget om. Men det skal en ny udstilling være med til at lave om på. Folkehuset Holme kan fra næste uge byde velkommen til en udstilling, der netop italesætter dagligdagens bekymringer og udfordringer, når man er ensom.

Det var alt for denne omgang. God weekend og god læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Ideen om Lys1 får ros fra både højre og venstre, men der er stadig ikke noget endeligt projekt. Foto: Christian Gnutzmann

Lys1 bevæger sig langsomt mod at blive en realitet: Nu er håbet, at det står færdigt i 2026

Det bliver til noget.

Sådan lyder det ganske fortrøstningsfuldt fra både den frivillige styregruppe og Aarhus Kommune, når snakken går på kultur- og idrætscenteret Lys1.

Projektet har ellers været undervejs i så lang tid, at man efterhånden kan blive bekymret for, om der rent faktisk sker noget. Men det gør der altså. Og der er ved at blive sat lidt mere fart i processen, forsikrer de personer, der arbejder med projektet.

Det nye håb er, at snoren kan klippes, og bygningerne kan tages i brug i 2026.

Corona, manglende personale og stigende priser er skyld i, at tidsplanen hele tiden er gået den forkerte vej.

Der er flere grunde til, at kultur- og idrætscenteret Lys1 har stået i stampe, men nu er der udsigt til, at der bliver sat fut i arbejdet igen, og at projektet bliver til virkelighed.

Der var engang…

Sådan fristes man til at indlede denne artikel.

For det er efterhånden længe siden, at planerne om det store kultur- og idrætscenter Lys1 ved Lyseng blev præsenteret.

Siden 2015 har der været ambitioner om Lys1 ved Lyseng, men der har endnu ikke været en spade i jorden. Der er på nuværende tidspunkt heller ikke et endeligt projekt, der kan serveres for byrådet.

Men de planer, der var engang, er stadig aktuelle.

Det store byggeri skal blandt andet indeholde bibliotek, borgerservice, daginstitution og idrætsfaciliteter. Og selvom det måske kan se ud som om, at processen er gået i stå, så bevæger den sig stille og roligt i den rigtige retning. Forhåbenligt kommer der endda mere fart på fra nu af.

- Det er rigtigt, at det har stået lidt stille, men sådan er det heldigvis ikke længere. Sammen med kommunen kommer vi til at speede op, og nu kommer der et øget fokus på projektet, siger Hans Skou, der er formand for Fonden Lyseng Idrætscenter og en del af den frivillige styregruppe for Lys1.

Det bliver til noget

Aarhus Kommune har en stor aktie i projektet, da biblioteket skal flyttes til Lyseng, samtidig med at borgerservice og en institution indgår i planerne.

Hvad er Lys1?

I det store byggeri skal der både være bibliotek, borgerservice, lokalarkiv, fitnesscenter, mødelokaler, sale til gymnastik og kampsport og en helt ny daginstitution.

Ideen er, at de forskellige afdelinger skal dele gode erfaringer og bruge hinanden. For eksempel kan daginstitutionen få glæde af idrætsfaciliteterne, der ofte står tomme i dagtimerne.

Fonden Lyseng Idrætscenter står for idrætsfaciliteterne, hvor foreningerne lejer sig ind, mens kommunen står for lokalerne til bibliotek, borgerservice og daginstitution. Sammen driver de fællesfaciliteterne.

Det er planen, at det hele samles i én bygning med et fælles ankomstområde med mødelokaler og en café.

Samtidig har en gruppe frivillige været en stor drivkræft i at få projektet hen, hvor det er nu. Men det frivillige arbejde stopper ikke her. Ildsjælene skal være med til at drible projektet helt i mål. Det har krævet tålmodighed, og det gør det stadig.

- I foreningsverdenen er det jo sådan, at ildsjæle kan brænde ud på et tidspunkt, og her har vi da testet tålmodigheden og troen på projektet, fordi det har været undervejs i så lang tid. Jeg har også respekt for, at man vil lægge kræfterne et andet sted, hvis man har været med i et projekt i seks-otte år, hvor der har været perioder med stilstand, siger Hans Skou.

Han er dog optimistisk i forhold til, at de fleste frivillige hænder kommer til at bære projektet til målstregen. Og målstregen kommer.

- Jeg ved godt, at man aldrig skal garantere noget, men det kommer til at lykkes. Vi er næsten i mål med økonomidelen, så jeg er fortrøstningsfuld, og lige nu er planen, at vi det kan stå færdigt i 2026.

Bemanding, corona og stigende priser

Hvis alle er enige om, at projektet er godt, og at det vil løfte ikke bare Lyseng men også det meste af Højbjerg, hvorfor er der så ikke blevet sat fut i processen noget før?

Det spørgsmål er der måske flere, der har stillet sig selv, og svaret kan lyde lidt som en gymnasieelev, der ikke har fået afleveret danskopgaven til tiden.

Det tidligere byrådsmedlem Hans Skou er en af de frivillige kræfter, der i mange år har brugt krudt på at gøre Lys1 til virkelighed. Arkivfoto: Axel Schütt

Der har været udfordringer med skiftende personale og bemanding fra kommunens side, der har været stigende entreprenør- og råvarepriser, og så har der også lige været en virus, som har besværliggjort det meste de seneste år.

Selvom det kan lyde som dårlige undskyldninger, så er det sådan, det har været, og Hans Skou vil ikke pege fingre ad nogen.

- Der har været knald på i byggebranchen, og måske har det været svært for kommunen at holde på medarbejderne, fordi de er blevet headhuntet til det ene og det andet. Det er ikke for at kritisere nogen, men når projektet er så stort, som det her, er vi afhængige af hinanden, siger han.

Henrik Traberg, der er sekretariatschef i Kultur- og Borgerservice i Aarhus Kommune, erkender, at kommunen har været udfordret på bemanding, og at der flere gange er gået ud over Lys1-projektet.

- Det er uheldigt, at det er gået ud over det samme projekt flere gange, og derfor har der været en længere periode med knapt så meget fart på. Men der er fuld tiltro fra kommunens side til, at projektet bliver realiseres, siger han.

Ambitiøse naboer og deres parkerende gæster

Lys1 er et projekt, hvor prisen flirter med 100 millioner kroner. En spytklat derfra er en ny badmintonhal på vej. Her er prisen 30 millioner. Og en veludført svipsav fra badmintonklubben ligger fodboldklubben, som er på vej med en ny kunstgræsbane og andet godt til dem i fodboldstøvler.

Både fodboldklubben og badmintonklubbens ambitioner om mere plads tager udgangspunkt i ønsket om at kunne huse flere medlemmer.

Alt det får trafikalarmerne til at blinke. Hvordan skal de små villaveje omkring anlægget kunne bære flere biler, og hvor i alverden skal de parkere, når parkeringspladsen i forvejen er fyldt til randen ved større events?

- Vi har ikke en endelig plan endnu. Men vi har rigtig meget fokus på, at det er et problem, der skal løses. Det er ikke sådan, at man bygger nyt og så pludselig tænker; ”hov, der mangler da både parkering og tilkørsel”. Så der kommer en plan på et tidspunkt, siger Henrik Traberg.

Også Hans Skou fra den frivillige styregruppe er overbevist om, at der bliver fundet en god løsning på trafik og parkering.

- Der er et stort fokus på, at alle skal kunne være her. Og heldigvis er det noget, der skal være på plads, før man overhovedet får lov til at bygge, siger han.

Ideen er at give den nuværende hal en ny og forbedret ven lige op ad den gamle hal. Foto: Christian Gnutzmann

Slut med at leje sig ind i andre haller: Badmintonklub vil bygge ny hal til 30 millioner

Det er sjovest, at alle i idrætsforeningen kan være på samme sted i stedet for at være spredt i haller over hele Aarhus.

Den konklusion er de for længst kommet frem til i Højbjerg Badmintonklub, som netop sender spillere på halgulv rundt omkring i byen.

Men hvis alle skal kunne være under samme tag, så er der behov for flere baner, og den eneste løsning på det problem er at bygge en ny hal. Så det vil klubben gøre.

Sådan en koster 30 millioner kroner, og klubben er godt i gang med at finde finansiering til projektet.

Den nye hal skal ikke bare give klubben mere plads, den skal også være så topmoderne, at alle kan spille badminton i den. Også dem, der måske sidder i kørestol.

Handicapbadminton er nemlig slet ikke så stort i Danmark, som det burde være, lyder det fra klubben, og det skal de 30 millioner kroner til en ny hal være med til at lave om på.

Det koster mange penge at lave plads til alle medlemmer i en stor idrætsforening. Alligevel er Højbjerg Badmintonklub optimistiske i forhold til at få finansieringen af en ny hal på plads.

Når man går til badminton i Højbjerg Badmintonklub, er det ikke nogen selvfølge, at man rent faktisk træner på banerne i Højbjerg.

For det er der ganske enkelt ikke plads til, at alle kan. Derfor må badmintonklubben leje sig ind i fem haller rundt omkring i Aarhus som supplement til deres egen hal på anlægget ved Lyseng.

Men snart skal det være slut med at træne diverse steder. Den gamle badmintonhal skal have en ny og moderne søster.

- I mange år har der været intern snak om en ny hal, fordi vi har kunnet se, hvor det bar hen i forhold til medlemstal. Samtidig vil vi gerne tilbyde badminton for alle, og det har vi lidt svært ved lige nu med vores hal fra 70’erne, som ikke er bygget efter moderne standarder, siger Morten Bødskov, der er formand for badmintonklubben.

Han henviser til, at man skal op ad trapper for at komme ind i hallen og ned af nye trapper, hvis man skal ind til selve badmintonbanerne. Det er naturligvis ikke praktisk, hvis man for eksempel sidder i kørestol.

Den nye hal skal ligge klos op ad den gamle, så klubben kan samle sig på samme matrikel i stedet for at skulle leje sig ind i haller i hele Aarhus. Visualisering: Højbjerg Badmintonklub

Den nuværende hal har heller ingen handicapfaciliteter i form af omklædningsrum eller toiletter. Det skal der laves om på.

- Mange andre sportsgrene er meget længere fremme på handicapdelen, og på verdensplan er handicapbadminton kæmpestort. Det vil vi gerne tage taktstokken på og investere i, så der også sker noget i Danmark, siger Morten Bødskov.

Svært at holde på medlemmer i andre haller

Mange vil sige, at det er et luksusproblem, at en forening har så mange medlemmer, at den ligefrem må søge andre græsgange for at kunne huse dem alle.

Højbjerg Badmintonklub sikrede sig for nyligt DM-sølv, hvilket er et meget godt bevis på, at klubben ikke kun har en stærk breddedel - den har også en af landets bedste eliteafdelinger. Foto: Højbjerg Badmintonklub

Det er det måske også, men det giver udfordringer for Højbjerg Badmintonklub, at det ikke er alle spillere, der holder til under samme tag.

- Det giver en speciel følelse at spille i en ren badmintonhal fremfor en tilfældig hal. Derfor er det også sværere for os at fastholde de medlemmer, der ikke kan spille i vores egen hal, siger Morten Bødskov.

Mange bække små

Det kommer til at koste 30 millioner at bygge en ny badmintonhal. Det siger næsten sig selv, at en badmintonklub ikke ligger inde med den slags midler i pengeskabet.

Der venter derfor et stort stykke arbejde, hvis klubben skal få enderne til at mødes, og projektet skal blive til virkelighed.

Højbjerg Badmintonklub tilbyder i forvejen badminton til udviklingshandicappede og spillere med fysisk handicap, men med en ny og forbedret hal skal der også opgraderes på det tilbud. Visualisering: Højbjerg Badmintonklub

I første omgang har Salling Fondene doneret fem millioner kroner, og det er jo et meget godt sted at starte. Men der mangler altså stadig en stor pose penge, før de 30 millioner er på plads.

- Vi er i gang med at kigge på andre fonde, og så kigger vi også på interne muligheder. Vi har et superstærkt netværk, som, vi håber, vil hjælpe. Og så vil vi sælge platter, hvor medlemmerne kan få deres navn på. Det er små ting, men mange bække små… Jeg er rimelig fortrøstningsfuld, siger Morten Bødskov.

Penge og så i gang med byggeriet

Da anlægget ved Lyseng i 2008 fik ny lokalplan, var det med flere skraverede områder på oversigtskortet. De indikerer, at der kan bygges mere og udvides.

Sådanne felter finder man ved tennisbanen, fodboldklubhuset, svømmehallen og nok så vigtigt ved siden af badmintonhallen.

Det har altså længe været tænkt ind, at en udvidelse af badmintondelen kunne komme på tale.

- Det er vi meget glade for, for det betyder jo, at den del ikke bliver et issue. Så lige nu handler det udelukkende om økonomien, som er afgørende for, hvornår vi forhåbentlig kan bygge, siger Morten Bødskov.

Han håber, at den nødvendige del af finansieringen kommer på plads i løbet af det næste års tid.

- Drømmescenariet er, at vi kommer i gang med at bygge omkring sommeren 2023.

Naboer med vokseværk

Det er ikke kun fjerbolden, der er populær i Højbjerg. Også fodboldbanerne ved Lyseng tiltrækker så mange, at det kniber, at alle kan få græs under knopperne. Derfor er en udvidelse af både omklædningsfaciliteter, klubhus og banekapacitet på vej.

Der er god mulighed for, at der om nogle år ligger lidt flere bygninger på anlægget ved Lyseng. Foto: Jens Thaysen

De store ambitioner for Lyseng-området stopper ikke her. I lang tid har Lys1 været på tegnebrættet, og hvis projektet til 90 millioner kroner bliver en realitet, begynder det efterhånden at knibe med pladsen. Hvis det da ikke allerede gør det i forvejen.

- Det er et stort problem med parkering lige nu. Det er rent kaos nogle gange, og vi skal jo have alle vores børn til at krydse vejen for at komme fra parkeringspladsen og over til badmintonhallen. Så vi snakker meget med de andre og med kommunen om mulighederne, siger Morten Bødskov.

Vigtigt for området

I det meste af Aarhus er nye idrætsfaciliteter en attraktiv vare. Derfor kan kommunen heller ikke finde penge til at støtte alle projekter.

Derfor vil Peter Sporleder (K), der bor i Holme og sidder i kulturudvalget, heller ikke garantere, at han og byrådskollegaerne kan hjælpe med finansieringen af en ny badmintonhal.

- Det ville ikke være troværdigt at love noget, men jeg er meget positiv overfor projektet, og vi er helt sikkert bagud på idrætsfaciliteter. Vi skal sætte ind, hvor behovet er størst, og her er der virkelig et stort behov, siger det lokale byrådsmedlem.

Han glæder sig samtidig over, at der er store ambitioner på hele anlægget ved Lyseng.

- Det er et meget vigtigt sted for området, og jeg er glad for at have set det vokse i alle de år, jeg har boet her. Jeg håber, at den udvikling kan fortsætte, siger Peter Sporleder.

Udstillingen står på rådhuset, inden den kommer til Holme. På rådhuset skal den minde politikerne om, at der gemmer sig mennesker bag ved alle ensomhedsstatistikerne. Foto: Genlyd Aarhus

Ny udstilling skal bryde tabuet og sætte fokus på ensomhed

Der er en ”galoperende ensomhedsproblematik i Aarhus”, som rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde, udtrykker det.

Og skal man komme problematikken til livs, er en ændring i snakken om ensomhed et godt sted at starte. Det skal handle mere om de ensomme end om tal og statistikker. Og så skal det ikke være så tabubelagt et emne.

Derfor kan man fra 4. maj og en uge frem finde en ny udstilling i Folkehuset Holme. Her viser ensomme deres dagligdag frem, og de fortæller blandt andet om, hvordan det er, når man nok engang skal spise aftensmad alene.

Ensomhed er en stor udfordring i Aarhus Kommune, rådmand Christian Budde, som derfor vil være med til åbningen af en ny udstilling, der skal vise de daglige udfordringer ved ensomhed.

Vi har efterhånden hørt mange statistikker om ensomhed. Både blandt børn og voksne.

Men hvad gør det rent faktisk ved det menneske, der er ramt af ensomhed?

Det kan du blive klogere på i ny udstilling, der kommer til Folkehuset Holme i starten af maj. Her har 30 ensomme haft en dagbog med hjemme for at sætte ord på en hverdag med ensomhed.

På udstillingen er uddrag fra de dagbøger med til at sætte ansigter på de mange tal og statistiker, der findes om ensomhed. Det skal gøre problemet mere virkeligt, og det skal vise, hvad det rent faktisk betyder, når man for eksempel sidder nok engang og spiser aftensmad alene.

- Vi kan konstatere, at vi også i Aarhus har en galoperende ensomhedsproblematik i alle aldre, og det vil vi sætte fokus på med en ny ensomhedsstrategi. Udstillingen her kan ses som en samtalestarter, siger rådmanden for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), der kommer til åbne udstillingen i Holme.

Udstillingen kommer til Folkehuset Holme 4. maj og rejser videre til fem andre folkehuse i kommunen den 10. maj. Der er fernisering på udstillingen den 4. maj klokken 12.30-13.30.

Et stort tabu skal nedbrydes

Problematikken omkring ensomhed er kun blevet større efter corona, hvor nedlukningsperioder har ødelagt flere fællesskaber.

Derfor kommer udstillingen til at spille en stor rolle i arbejdet med at få folk ud af stuerne igen. Og det er ikke tilfældigt, at udstillingen starter i Folkehuset.

- Vores folkehuse er tænkt som lokale fællesskaber med cafe, træningstilbud og mulighed for at komme ind og blive en del af et seniorfællesskab, siger Christian Budde.

En af de store udfordringer med ensomhed er, at det tit er et ømt og tabubelagt emne.

- Hvis man spørger i en forsamling, hvor mange der er ensomme, vil der være lige nøjagtigt nul, der rækker en arm i vejret. Så vi skal starte en samtale om, at ensomhed er et menneskeligt vilkår, og vi skal give en guide til folkehusene, siger rådmanden, som også anbefaler at klikke sig ind på Genlyds hjemmeside.

Her kan man let og hurtigt blive en del af et fællesskab. Hvis man mangler en at cykle en tur med, en at lave mad med eller noget helt tredje, så kan man ofte være heldigt at finde en, der står og mangler det samme.