Lys1 bevæger sig langsomt mod at blive en realitet: Nu er håbet, at det står færdigt i 2026
Det bliver til noget.
Sådan lyder det ganske fortrøstningsfuldt fra både den frivillige styregruppe og Aarhus Kommune, når snakken går på kultur- og idrætscenteret Lys1.
Projektet har ellers været undervejs i så lang tid, at man efterhånden kan blive bekymret for, om der rent faktisk sker noget. Men det gør der altså. Og der er ved at blive sat lidt mere fart i processen, forsikrer de personer, der arbejder med projektet.
Det nye håb er, at snoren kan klippes, og bygningerne kan tages i brug i 2026.
Corona, manglende personale og stigende priser er skyld i, at tidsplanen hele tiden er gået den forkerte vej.
Der var engang…
Sådan fristes man til at indlede denne artikel.
For det er efterhånden længe siden, at planerne om det store kultur- og idrætscenter Lys1 ved Lyseng blev præsenteret.
Siden 2015 har der været ambitioner om Lys1 ved Lyseng, men der har endnu ikke været en spade i jorden. Der er på nuværende tidspunkt heller ikke et endeligt projekt, der kan serveres for byrådet.
Men de planer, der var engang, er stadig aktuelle.
Det store byggeri skal blandt andet indeholde bibliotek, borgerservice, daginstitution og idrætsfaciliteter. Og selvom det måske kan se ud som om, at processen er gået i stå, så bevæger den sig stille og roligt i den rigtige retning. Forhåbenligt kommer der endda mere fart på fra nu af.
- Det er rigtigt, at det har stået lidt stille, men sådan er det heldigvis ikke længere. Sammen med kommunen kommer vi til at speede op, og nu kommer der et øget fokus på projektet, siger Hans Skou, der er formand for Fonden Lyseng Idrætscenter og en del af den frivillige styregruppe for Lys1.
Det bliver til noget
Aarhus Kommune har en stor aktie i projektet, da biblioteket skal flyttes til Lyseng, samtidig med at borgerservice og en institution indgår i planerne.
Hvad er Lys1?
I det store byggeri skal der både være bibliotek, borgerservice, lokalarkiv, fitnesscenter, mødelokaler, sale til gymnastik og kampsport og en helt ny daginstitution.
Ideen er, at de forskellige afdelinger skal dele gode erfaringer og bruge hinanden. For eksempel kan daginstitutionen få glæde af idrætsfaciliteterne, der ofte står tomme i dagtimerne.
Fonden Lyseng Idrætscenter står for idrætsfaciliteterne, hvor foreningerne lejer sig ind, mens kommunen står for lokalerne til bibliotek, borgerservice og daginstitution. Sammen driver de fællesfaciliteterne.
Det er planen, at det hele samles i én bygning med et fælles ankomstområde med mødelokaler og en café.
Samtidig har en gruppe frivillige været en stor drivkræft i at få projektet hen, hvor det er nu. Men det frivillige arbejde stopper ikke her. Ildsjælene skal være med til at drible projektet helt i mål. Det har krævet tålmodighed, og det gør det stadig.
- I foreningsverdenen er det jo sådan, at ildsjæle kan brænde ud på et tidspunkt, og her har vi da testet tålmodigheden og troen på projektet, fordi det har været undervejs i så lang tid. Jeg har også respekt for, at man vil lægge kræfterne et andet sted, hvis man har været med i et projekt i seks-otte år, hvor der har været perioder med stilstand, siger Hans Skou.
Han er dog optimistisk i forhold til, at de fleste frivillige hænder kommer til at bære projektet til målstregen. Og målstregen kommer.
- Jeg ved godt, at man aldrig skal garantere noget, men det kommer til at lykkes. Vi er næsten i mål med økonomidelen, så jeg er fortrøstningsfuld, og lige nu er planen, at vi det kan stå færdigt i 2026.
Bemanding, corona og stigende priser
Hvis alle er enige om, at projektet er godt, og at det vil løfte ikke bare Lyseng men også det meste af Højbjerg, hvorfor er der så ikke blevet sat fut i processen noget før?
Det spørgsmål er der måske flere, der har stillet sig selv, og svaret kan lyde lidt som en gymnasieelev, der ikke har fået afleveret danskopgaven til tiden.
Der har været udfordringer med skiftende personale og bemanding fra kommunens side, der har været stigende entreprenør- og råvarepriser, og så har der også lige været en virus, som har besværliggjort det meste de seneste år.
Selvom det kan lyde som dårlige undskyldninger, så er det sådan, det har været, og Hans Skou vil ikke pege fingre ad nogen.
- Der har været knald på i byggebranchen, og måske har det været svært for kommunen at holde på medarbejderne, fordi de er blevet headhuntet til det ene og det andet. Det er ikke for at kritisere nogen, men når projektet er så stort, som det her, er vi afhængige af hinanden, siger han.
Henrik Traberg, der er sekretariatschef i Kultur- og Borgerservice i Aarhus Kommune, erkender, at kommunen har været udfordret på bemanding, og at der flere gange er gået ud over Lys1-projektet.
- Det er uheldigt, at det er gået ud over det samme projekt flere gange, og derfor har der været en længere periode med knapt så meget fart på. Men der er fuld tiltro fra kommunens side til, at projektet bliver realiseres, siger han.
Ambitiøse naboer og deres parkerende gæster
Lys1 er et projekt, hvor prisen flirter med 100 millioner kroner. En spytklat derfra er en ny badmintonhal på vej. Her er prisen 30 millioner. Og en veludført svipsav fra badmintonklubben ligger fodboldklubben, som er på vej med en ny kunstgræsbane og andet godt til dem i fodboldstøvler.
Både fodboldklubben og badmintonklubbens ambitioner om mere plads tager udgangspunkt i ønsket om at kunne huse flere medlemmer.
Alt det får trafikalarmerne til at blinke. Hvordan skal de små villaveje omkring anlægget kunne bære flere biler, og hvor i alverden skal de parkere, når parkeringspladsen i forvejen er fyldt til randen ved større events?
- Vi har ikke en endelig plan endnu. Men vi har rigtig meget fokus på, at det er et problem, der skal løses. Det er ikke sådan, at man bygger nyt og så pludselig tænker; ”hov, der mangler da både parkering og tilkørsel”. Så der kommer en plan på et tidspunkt, siger Henrik Traberg.
Også Hans Skou fra den frivillige styregruppe er overbevist om, at der bliver fundet en god løsning på trafik og parkering.
- Der er et stort fokus på, at alle skal kunne være her. Og heldigvis er det noget, der skal være på plads, før man overhovedet får lov til at bygge, siger han.