Køberne kigger stadig mod Højbjerg: Ejendomsmægler er især på jagt efter to typer boliger
Et hus i fornuftig stand i Skåde eller en seniorbolig indenfor postnummergrænsen er i høj kurs hos ejendomsmægler Torben Skov Lauridsen.
Der er rift om det meste af det, han har til salg, men især de to ovenstående boligtyper kan han hurtigt få solgt.
Og det er typisk til en høj pris. Sådan er det generelt, når postnummeret hedder 8270. Der er kun to områder i Aarhus Kommune, der er dyrere end Højbjerg, hvor kvadratmeterprisen i gennemsnit lyder på næsten 35.000 kroner.
Det er en markant stigning siden 2010, men ifølge Torben Skov Lauridsen er der også noget, der tyder på, at priserne er ved at have nået toppen. I hvert fald for nu.
Der er behov for lidt på kistebunden, hvis man har planer om at flytte til Højbjerg.
Faktisk er det nok nødvendigt med lidt mere end det.
8270 er nemlig det tredje dyreste postnummer i Aarhus Kommune målt på kvadratmeterpriserne på de boliger, der blev solgt i 2021.
Skulle man sidste år erhverve sig en bolig i Højbjerg, krævede det, at man hev lige knap 35.000 kroner op af lommen. For hver eneste kvadratmeter, naturligvis. Kun Risskov og Aarhus C havde højere kvadratmeterpriser.
- Vi kan tydeligt mærke, at Højbjerg er et af det mest attraktive steder i kommunen. Mange ønsker ikke at klumpe sig tæt sammen inde i byen, de vil ud til noget luft og have natur lige foran døren, siger Torben Skov Lauridsen, der er ejendomsmægler og indehaver af Home Højbjerg.
Boliger i Skåde og til seniorer
Påsken er traditionelt et tidspunkt med mange fremvisninger. Højtiden markerer startskuddet til forårssalget, og i månederne fra april til juli bliver de fleste hushandler indgået, fortæller Torben Skov Lauridsen.
Han kan også se, hvordan flere og flere boliger ryger i puljen lige for tiden, men han må kigge lidt længere efter de interesserede købere, end han har været vant til de sidste par år.
- Til gengæld er det seriøse købere, der er på markedet. Vi ser mest dem, som virkelig vil flytte, og som også har styr på økonomien, siger han.
For at servicere den type købere, skal Torben Skov Lauridsen og kollegaerne selvfølgelig helst have et par boliger på hylden. Det har han også, men der er specielt to varer, han gerne vil have mere af.
- Der er god efterspørgsel på boliger i Skåde. Her er der natur, og man er tæt på byen. Det efterspørger mange købere. Samtidig vil vi gerne have flere seniorboliger, for der er mange, som er klar til at gå ned i størrelse til en mindre villa eller en lejlighed, men de vil ikke flytte helt væk fra området, hvor de kender indkøbsmuligheder og har deres venner.
Derfor er vurderingen fra ejendomsmægleren, at det kan være et godt tidspunkt at sælge på, hvis man står med en af de eftertragtede varer på hånden.
Her kan førstegangskøberne måske være med
Man gør måske klogt i at overveje at sætte sin villa til salg i løbet af foråret, uanset om man bor det ene eller det andet sted.
Ifølge Torben Skov Lauridsen er der nemlig mange købere, der gerne vil være på plads i de nye gemakker, inden det ringer ind til skolestart efter sommerferien.
- Man skal også passe på med at sætte udbudsprisen for højt, for hvis man går glip af det salg, der kommer nu her, risikerer man at komme bagefter markedet. De fleste i Højbjerg vil gerne have sælge til de velpolstrede børnefamilier, og det er nu her, at der er på markedet, siger han.
Men hvad så, hvis man ikke er en velpolstret børnefamilie? I første omgang er det ikke sikkert, at Højbjerg er sagen. De typiske købere er personer over 40 år, som har købt og solgt tre-fire boliger. I hvert fald når vi snakker om den del af Højbjerg, der ligger i Skåde Sogn.
I den anden del af postnummeret, i Holme, er det til gengæld ikke udelukket, at førstegangskøbere kan være med.
- Her er priserne lidt lavere, så der kan vi af og til se førstegangskøbere, men det er klart, at de typisk ikke har en opsparing som tredje- og fjerdegangskøberne, og så kan det nogle gange være en udfordring at få dem godkendt i banken, siger Torben Skov Lauridsen.
Holme Sogn er dog også blandt de dyrere sogne i kommunen med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på næsten 31.000 kroner. Skåde Sogn ligger på lige knap 38.000 hvor hver eneste kvadratmeter.
Ikke nogen større krise, men…
Siden 2010 er den gennemsnitlige kvadratmeterpris i postnummeret steget med godt 13.000 kroner. En stigning på 62 procent.
Torben Skov Lauridsen, Home HøjbjergBoligen behøver ikke være helt nyistandsat, men i Højbjerg går køberne sjældent efter de rene håndværkertilbud.
Men den udvikling kommer ikke nødvendigvis til at fortsætte i samme tempo.
- Der er flere faktorer, der modarbejder markedet. Der er stigende rente, inflation, og så betyder krigen i Ukraine også noget. Det giver lidt utryghed, og flere købere har svært ved at vurdere, om det er nu, de skal slå til, eller om de skal vente, siger Torben Skov Lauridsen.
Han forventer dog ikke nogen større krise på det lokale boligmarked, selvom der venter nogle lidt mørkere skyer i horisonten, hvis man kigger et halvt år længere frem.
- Hvis de købere, der vil flytte til Højbjerg, ikke kan få solgt andre steder, fordi førstegangskøberne er klemte, så stopper det jo tilførslen af nye køber på markedet i Højbjerg, siger han.
Kigger han endnu længere frem i tiden, er skyerne ikke bare mørke. Her kan der vente et regulært uvejr.
I 2024 bliver det nye boligskattesystem indført på baggrund af nye ejendomsvurderinger. Og det er noget, der kan ramme særligt hårdt i de dyrere områder.
- Vi har en alvorlig dato den 1. januar 2024, hvor skatterne kan stige meget i boligerne. Så hvis man vil sælge, skal man nok ikke vente alt for længe.
Et godt råd til sælgerne
Torben Skov Lauridsen anbefaler derfor, at man tager fat i ham eller en af hans kollegaer, hvis man går med overvejelser om at sælge sit hus i den nærmeste fremtid.
Det skal han selvfølgelig gøre. Han lever trods alt af den slags. Men med risikoen for, at de mørke skyer trækker ind over Højbjerg, opfordrer han til, at man kigger boligen igennem nu, hvis man snart vil sælge.
- Boligen behøver ikke være helt nyistandsat, men i Højbjerg går køberne sjældent efter de rene håndværkertilbud. Så man bør kigge på, om noget på boligen skal laves, er der noget med farverne, og måske skal der også gøres noget udendørs, siger Torben Skov Lauridsen.