Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skoven, vandet og den korte afstand til byen er den perfekte cocktail, der sender priserne på kvadratmeter i vejret i Højbjerg. Foto: Jens Thaysen

Højbjerg er et attraktivt sted, og særligt to boligtyper er i høj kurs

Ejendomsmæglere, der jubler. Boligpriser, der slår den ene rekord efter den anden.

Det har været nogle af hovedoverskrifterne på udviklingen på boligmarkedet de sidste par år, og hvis man er på tærsklen til at blive førstegangskøber, er det overskrifter, der kan give lidt sved på panden.

Det er i hvert fald ikke sikkert, at den første bolig, man køber, kommer til at ligge i 8270 Højbjerg. Især ikke i den del af postnummeret, der ligger tættest på Skåde og vandet.

Her er køberne typisk tredje- og fjerdegangskøbere, fortæller Torben Skov Lauridsen, der er ejendomsmægler og indehaver af Home Højbjerg.

Han kan tydeligt mærke, at postnummeret er attraktivt, og derfor giver det også god mening, at priserne er steget de sidste ti år. Både i Skåde Sogn og i Holme Sogn.

Det fortæller han mere om i dagens første historie, hvor han også kommer med et par gode råd til jer, der overvejer at sælge.

Har du brug for lidt at styrke dig på, mens du forsøger at finde hoved og hale i boligmarkedet, så kan det være, at du kan finde inspiration i dagens anden artikel.

Den handler om en drikkevare, som ifølge hjernerne bag den er et sundt alternativ til energidrik. Clutch Cognition, som produktet hedder, har været fire år undervejs. I de fire år, har molekylærbiolog og ejer af virksomheden Rune Rønhave Laursen, sammen med sit hold undersøgt og testet forskellige blandinger for at finde frem til det helt rigtige.

Det mener de at have fundet nu, og noget tyder på, at de ikke har skudt helt ved siden af. I hvert fald har produktet vundet flere priser.

Dagens sidste artikel handler om skolerne. Her skal der snart vælges nye medlemmer til skolebestyrelserne. Det er et vigtigt arbejde, hvor man ifølge skoleleder Mogens Steen Petersen har mulighed for ”enorm” indflydelse på børnenes hverdag.

Ligger du inde med en god historie, en undren eller en bekymring, som Skåde-Højbjerg-Holme bør tage fat i, så giv lyd fra dig. Du kan skrive til mig på nicje@jfmedier.dk.

Det var alt for denne omgang. God påske.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
I 2021 blev der solgt 177 villaer og rækkehuse i 8270 Højbjerg. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris lød på 34.933 kroner. Genrefoto: Michael Bager

Køberne kigger stadig mod Højbjerg: Ejendomsmægler er især på jagt efter to typer boliger

Et hus i fornuftig stand i Skåde eller en seniorbolig indenfor postnummergrænsen er i høj kurs hos ejendomsmægler Torben Skov Lauridsen.

Der er rift om det meste af det, han har til salg, men især de to ovenstående boligtyper kan han hurtigt få solgt.

Og det er typisk til en høj pris. Sådan er det generelt, når postnummeret hedder 8270. Der er kun to områder i Aarhus Kommune, der er dyrere end Højbjerg, hvor kvadratmeterprisen i gennemsnit lyder på næsten 35.000 kroner.

Det er en markant stigning siden 2010, men ifølge Torben Skov Lauridsen er der også noget, der tyder på, at priserne er ved at have nået toppen. I hvert fald for nu.

Det er blevet markant dyrere at flytte til både Holme og Skåde i løbet af de seneste ti år. Ifølge ejendomsmægler Torben Skov Lauridsen fra Home Højbjerg er der dog steder i postnummeret, hvor førstegangskøbere kan være med.

Der er behov for lidt på kistebunden, hvis man har planer om at flytte til Højbjerg.

Faktisk er det nok nødvendigt med lidt mere end det.

8270 er nemlig det tredje dyreste postnummer i Aarhus Kommune målt på kvadratmeterpriserne på de boliger, der blev solgt i 2021.

Skulle man sidste år erhverve sig en bolig i Højbjerg, krævede det, at man hev lige knap 35.000 kroner op af lommen. For hver eneste kvadratmeter, naturligvis. Kun Risskov og Aarhus C havde højere kvadratmeterpriser.

- Vi kan tydeligt mærke, at Højbjerg er et af det mest attraktive steder i kommunen. Mange ønsker ikke at klumpe sig tæt sammen inde i byen, de vil ud til noget luft og have natur lige foran døren, siger Torben Skov Lauridsen, der er ejendomsmægler og indehaver af Home Højbjerg.

Boliger i Skåde og til seniorer

Påsken er traditionelt et tidspunkt med mange fremvisninger. Højtiden markerer startskuddet til forårssalget, og i månederne fra april til juli bliver de fleste hushandler indgået, fortæller Torben Skov Lauridsen.

Han kan også se, hvordan flere og flere boliger ryger i puljen lige for tiden, men han må kigge lidt længere efter de interesserede købere, end han har været vant til de sidste par år.

- Til gengæld er det seriøse købere, der er på markedet. Vi ser mest dem, som virkelig vil flytte, og som også har styr på økonomien, siger han.

For at servicere den type købere, skal Torben Skov Lauridsen og kollegaerne selvfølgelig helst have et par boliger på hylden. Det har han også, men der er specielt to varer, han gerne vil have mere af.

- Der er god efterspørgsel på boliger i Skåde. Her er der natur, og man er tæt på byen. Det efterspørger mange købere. Samtidig vil vi gerne have flere seniorboliger, for der er mange, som er klar til at gå ned i størrelse til en mindre villa eller en lejlighed, men de vil ikke flytte helt væk fra området, hvor de kender indkøbsmuligheder og har deres venner.

Derfor er vurderingen fra ejendomsmægleren, at det kan være et godt tidspunkt at sælge på, hvis man står med en af de eftertragtede varer på hånden.

Her kan førstegangskøberne måske være med

Man gør måske klogt i at overveje at sætte sin villa til salg i løbet af foråret, uanset om man bor det ene eller det andet sted.

Ifølge Torben Skov Lauridsen er der nemlig mange købere, der gerne vil være på plads i de nye gemakker, inden det ringer ind til skolestart efter sommerferien.

- Man skal også passe på med at sætte udbudsprisen for højt, for hvis man går glip af det salg, der kommer nu her, risikerer man at komme bagefter markedet. De fleste i Højbjerg vil gerne have sælge til de velpolstrede børnefamilier, og det er nu her, at der er på markedet, siger han.

Men hvad så, hvis man ikke er en velpolstret børnefamilie? I første omgang er det ikke sikkert, at Højbjerg er sagen. De typiske købere er personer over 40 år, som har købt og solgt tre-fire boliger. I hvert fald når vi snakker om den del af Højbjerg, der ligger i Skåde Sogn.

I den anden del af postnummeret, i Holme, er det til gengæld ikke udelukket, at førstegangskøbere kan være med.

- Her er priserne lidt lavere, så der kan vi af og til se førstegangskøbere, men det er klart, at de typisk ikke har en opsparing som tredje- og fjerdegangskøberne, og så kan det nogle gange være en udfordring at få dem godkendt i banken, siger Torben Skov Lauridsen.

Holme Sogn er dog også blandt de dyrere sogne i kommunen med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på næsten 31.000 kroner. Skåde Sogn ligger på lige knap 38.000 hvor hver eneste kvadratmeter.

Ikke nogen større krise, men…

Siden 2010 er den gennemsnitlige kvadratmeterpris i postnummeret steget med godt 13.000 kroner. En stigning på 62 procent.

Boligen behøver ikke være helt nyistandsat, men i Højbjerg går køberne sjældent efter de rene håndværkertilbud.

Torben Skov Lauridsen, Home Højbjerg

Men den udvikling kommer ikke nødvendigvis til at fortsætte i samme tempo.

- Der er flere faktorer, der modarbejder markedet. Der er stigende rente, inflation, og så betyder krigen i Ukraine også noget. Det giver lidt utryghed, og flere købere har svært ved at vurdere, om det er nu, de skal slå til, eller om de skal vente, siger Torben Skov Lauridsen.

Han forventer dog ikke nogen større krise på det lokale boligmarked, selvom der venter nogle lidt mørkere skyer i horisonten, hvis man kigger et halvt år længere frem.

- Hvis de købere, der vil flytte til Højbjerg, ikke kan få solgt andre steder, fordi førstegangskøberne er klemte, så stopper det jo tilførslen af nye køber på markedet i Højbjerg, siger han.

Kigger han endnu længere frem i tiden, er skyerne ikke bare mørke. Her kan der vente et regulært uvejr.

I 2024 bliver det nye boligskattesystem indført på baggrund af nye ejendomsvurderinger. Og det er noget, der kan ramme særligt hårdt i de dyrere områder.

- Vi har en alvorlig dato den 1. januar 2024, hvor skatterne kan stige meget i boligerne. Så hvis man vil sælge, skal man nok ikke vente alt for længe.

Et godt råd til sælgerne

Torben Skov Lauridsen anbefaler derfor, at man tager fat i ham eller en af hans kollegaer, hvis man går med overvejelser om at sælge sit hus i den nærmeste fremtid.

Det skal han selvfølgelig gøre. Han lever trods alt af den slags. Men med risikoen for, at de mørke skyer trækker ind over Højbjerg, opfordrer han til, at man kigger boligen igennem nu, hvis man snart vil sælge.

- Boligen behøver ikke være helt nyistandsat, men i Højbjerg går køberne sjældent efter de rene håndværkertilbud. Så man bør kigge på, om noget på boligen skal laves, er der noget med farverne, og måske skal der også gøres noget udendørs, siger Torben Skov Lauridsen.

Martin Kilic til venstre og Rune Rønhave Laursen til højre er de to ejere af Clutch Cognition, som er noget helt nyt på drikkevaremarkedet. Med på holdet er også læge Janni Møller og ernæringsekspert Søren Lange, der har været med til at udvikle produktet. Foto: Clutch/Nina Malling

Rune har brugt fire år og hele sin opsparing på at lave et alternativ til energidrikken: Nu høster han priser for opfindelsen

For nyligt blev der i flere supermarkeder tilføjet endnu en drikkevare til det efterhånden meget brede sortiment.

Clutch Cognition hedder drikken, og den er ikke som de andre.

Ifølge folkene bag er den sund og god for krop og sjæl. Flere eksperter har givet den rosende ord med på vejen, og virksomheden og Rune Rønhave Laursen, der har startet den, har vundet flere iværksætterpriser.

Det har også krævet en masse hårdt arbejde at finde frem til det rigtige mix af ingredienser. Rune Rønhave Laursen er selv molekylærbiolog og med sig har han haft en læge og en ernæringsekspert.

Den holder hjernen skarp, og den er god for både krop og sjæl, lyder det fra folkene bag produktet. Effekten får næsten Clutch-drikken til at lyde magisk, men det er altså ikke en trylledrik.

I et kontorlokale i Holme sidder Rune Rønhave Laursen og hans partner Martin Kilic.

I vindueskarmen, på bordet og på gulvet står der den ene dåse efter den anden.

Det kan ved første øjekast minde lidt om stereotypen på en nystartet virksomhed, hvor iværksætterne bruger så mange timer i døgnet på deres projekt, at der er behov for lidt at støtte sig på. Kaffe, sodavand og energidrik.

Men de sølvgrå dåser indeholder ingen af delene. De er sunde, og de øger din koncentrationsevne, lyder budskabet.

Og det er lige netop dåserne og deres særlige indhold, det hele drejer sig om. Det er dem, der har fået stort set al Rune Rønhave Laursens opmærksom de sidste fire år. Det er dem, der har givet ham internationale iværksætter-priser, og det er dem, der gerne skulle sikre en økonomisk gevinst.

Produktet hedder Clutch Cognition, og det må for alt i verden ikke forveksles med en energidrik.

- Det her er ikke designet til at give et hurtigt kick, men det giver udholdenhed og hjælper på ens koncentration i længere tid, siger Rune Rønhave Laursen

Iværksættende molekylærbiolog

Klikker man sig ind på hjemmesiden for Clutch Cognition, kan man som på alle andre virksomheders hjemmesider finde en ”om os” fane.

Her finder man folkene bag produktet, og et af de første ord, man bliver mødt af, er ”molekylærbiolog”. Det står under billedet af Rune Rønhave Laursen. Han er direktør, grundlægger og altså molekylærbiolog.

Og det er ret væsentligt med den lidt nørdede titel. For Clutch-drikken er på mange måder et nørdet produkt.

- Opskriften er unik, og vi bruger fem nøgleelementer, som udelukkende er gode ingredienser. De fremmer sundheden og gavner hjernen, siger Rune Rønhave Laursen.

Clutch er på hylderne i flere dagligvarebutikker og tankstationer. Foto: Clutch/Nina Malling

Drikken indeholder blandt andet kostfibre fra bønner, salvie og ekstrakt fra grøn the.

- Og så er koffeinen fjernet. Til gengæld er der en unik sukkerart i, som stabiliserer blodsukkeret og derfor er gavnlig at indtage.

Et hul i markedet

Effekten er anderledes, end den man får i det, man ellers kan hive ned fra hylden i supermarkedet. Samtidig er drikken blevet til efter flere videnskabelige forsøg. Men det er ikke en trylledrik, selvom det måske kunne lyde sådan.

- Vi har skullet finde de rigtige ingredienser, og vi har skullet finde ud af, hvad der passer sammen, hvad er godkendt globalt, og hvad smager godt sammen. Til sidst har vi blandet det sammen og set, om det ekspolerede. Det gjorde det heldigvis ikke, siger Rune Rønhave Laursen.

Processen har taget cirka fire år, og i de meste af tiden har Rune Rønhave Laursen været fuldtid på projektet. Han har samtidig smidt hele sin opsparing efter iværksætterdrømmen.

- Der er noget tilfredsstillende ved at arbejde med sin egen virksomhed, samtidig med at man gør verden klogere og sundere ved hjælp af ernæring. Men det trækker også store veksler på en, at man står økonomisk usikkert.

Men så er det jo godt, at de har en masse Clutch-dåser på kontoret, de kan styrke sig på. For der venter hårdt arbejde forude. Men det hårde arbejde bør også give pote, vurderer Rune Rønhave Laursen.

De går efter at ændre drikkevaremarkedet, og noget tyder på, at flere eksperter har fået øjnene op for virksomheden, som har fået international og national anerkendelse. Privatfoto

Han og teamet har ganske enkelt fundet et hul i markedet, mener han.

- Vi manglede selv et lignende tilbud, og da vi begyndte at pusle med ideen, kunne vi se, at der ikke fandtes tilfredsstillende løsninger. Så vi tror helt sikkert på, at der er et marked for vores produkt.

Vundet priser

Produktet er til salg i flere butikker. Føtex Food, Superbrugsen, Meny og flere tankstationer. Og så bliver dåserne også solgt direkte til virksomheder, der bruger det til personalepleje.

Salget er i gang, men det kan blive meget bedre, fortæller Rune Rønhave Laursen. Han tror på en ketchupeffekt.

- Det kan drikkes af alle, og vi skal jo ikke have et ret stort cut af drikkevaremarked, før det giver en stor virksomhed. Så vores motivation er skyhøj.

Og skulle det en dag knibe med motivationen, og er det ikke nok at knappe en Clutch op, kan Rune Rønhave Laursen kigge på trofæhylden. Her finder han flere priser, der understreger, at han og teamet har fat i noget.

Projektet har nemlig kastet både international og national anerkendelse af sig. Blandt andet har Clutch vundet World Beverage Innovation Award i kategorien for drikkeklare produkter.

- Det er fedt med priserne. Det betyder rigtig meget for os, og det er dejligt, at eksperterne kan se, at vi bringer noget helt nyt til bordet, siger Rune Rønhave Laursen.

Både på Skåde Skole og på Rundhøjskolen er håbet, at mange forældre vil melde sig til bestyrelsesposterne. Genrefoto: Timo Battefeld

Frem med valgløfterne, hvis du vil have indflydelse på dit barns skoledag: Nu skal nye skolebestyrelser findes

Hvordan skal skoleåret strikkes sammen? Hvor mange lejrskoler skal eleverne på? Og hvad kosten på skolen?

Der findes sikkert mange forældre, der har gode svar til ovenstående, og hvis man har lyst til at gøre noget ved de gode ideer, er det nu, man skal på banen.

I løbet af foråret skal der nemlig vælges nye bestyrelser på landets skoler, og det er nogle vigtige poster, der skal fordeles.

Skolebestyrelserne er nemlig dem, der skal tage stilling til de indledende spørgsmål. Derfor håber både skoleleder Mogens Steen Petersen og bestyrelsesformand Tine Obel Schmidt, at mange forældre har lyst til at stille op til valget.

En plads i skolebestyrelsen giver mulighed for at forme dit barn og dets skolekammeraters hverdag. Derfor håber en skoleleder og en formand på, at mange melder sig til det kommende skolebestyrelsesvalg.

Tine Obel Schmidt har efterhånden været formand for skolebestyrelsen på Rundhøjskolen i fire år.

Snart er hendes titel på valg, når der i løbet af foråret skal afvikles skolebestyrelsesvalg på landets skoler.

Om hun selv stiller op til endnu en periode, vil hun ikke fortælle om, men uanset hvad håber hun på, at der bliver rift om de pladser, der er på valg.

- Det er rigtig godt, når folk engagerer sig, så jeg ser da gerne, at der kommer kampvalg, siger hun.

Arbejdet som formand eller medlem af bestyrelsen er frivilligt, men ifølge Tine Obel Schmidt er det noget af det vigtigste frivillige arbejde, man kan lave.

- Det er jo en måde at få indflydelse på sine børns og skolens hverdag, så derfor synes jeg, at man skal stille op.

Seriøst og frivilligt arbejde

I bund og grund handler bestyrelsesarbejdet om at give skoleledelsen de rigtige kort på hånden i forhold til at gøre skoledagen bedst mulig for alle. Skal der gøres mere ud af lejrskolen, skal der sættes rammer for kosten på skolen, og i så fald hvilke?

Det er spørgsmål, som skolebestyrelsen blandt andet arbejder med, når den vedtager de principper, der sætter retningen for skolen. Og som det er med alt muligt andet frivilligt arbejde, så tager det naturligvis noget tid at engagere sig i.

- Men som menigt medlem synes jeg ikke, det tager alt for meget af ens tid. Det er naturligvis vigtigt, at vi alle kommer forberedte til møderne, har sat os ind i de punkter, der er på dagsordenen og læst bilagene, så vi kan bidrage konstruktivt på møderne. Men det er frivilligt arbejde. Det prøver vi også at huske hinanden på. Arbejdet skal bestemt ikke tales ned for det handler om vores folkeskole, men der skal være en forståelse for, at det er frivilligt, siger Tine Obel Schmidt.

Enorm indflydelse

Skolebestyrelsen har ikke mandat til at fyre en lærer eller smide elever ud af skolen. Men derudover er der mulighed for at have en finger med i rigtigt mange ting.

Men det er ikke altid, at skolerne har nemt ved at få forældre til at melde sig på banen. Heller ikke selvom de fleste forældre har en eller anden form for holdning til, hvordan en skole skal fungere.

På Skåde Skole håber skoleleder Mogens Steen Petersen, at mange forældre ønsker at stille op.

- En skolebestyrelse har mulighed for at få enorm indflydelse på mange ting. Skolens kalender, budgettet, timefordelingsplan og andet, og derfor er det vigtigt med en velfungerende og ikke mindst fuldtallig bestyrelse, siger han.