Spottag har knoklet for at blive bageren på hjørnet: Det er lykkedes, og nu skal gryden holdes i kog
Der var store forventninger, da den tidligere Langenæsbager meldte sin ankomst på Kridthøj Torv. Ikke mindst fra egen side.
Nu har Michael Spottag og resten af teamet været på torvet i et halvt år, og de har haft rygende travlt.
Torvet er et fantastisk sted at være, lyder det, og samspillet med de øvrige butikker giver nogle muligheder, man ikke bare lige kan få andre steder.
Men det er ikke kun de andre butikker, der har gjort åbningen til en succes. Det har i den grad også krævet hårdt arbejde fra bageren selv.
Personalet bag disken får sig en dyb indånding.
Det tidlige morgenrykind er stilnet af, og for en stund er der ingen kunder i butikken.
Stilheden er dog kortvarig. En kunde kommer ind og skal have lidt af de friskbagte goder.
Snart åbner de øvrige butikker på Kridthøj Torv, og så tager travlheden for alvor fat igen.
Det er lige sådan, det skal være.
Og det er lige sådan, det har været, siden Spottag Bakery åbnede på torvet i slutningen af september.
- Vi har rigtig mange ekspeditioner hver dag, og der er blevet taget helt vildt godt imod os. Både fra kunderne og fra de andre butikkers side. Det er vi virkelig taknemmelige for, siger Michael Spottag, der sammen med Claus Zacher Nielsen står bag Spottag Bakery.
Den sværeste, men fedeste måde
Det er ikke bare et par tilfældige bagere, der sidste år meldte deres ankomst på torvet i Højbjerg.
Michael Spottag med Langenæsbageren i bagagen er et velkendt navn i Aarhus. Derfor var forventningerne også store fra både deres egen, kundernes og de øvrige butikkers side.
- Vi fik blomster og flasker fra mennesker, vi ikke kendte, da vi kom hertil. Kunderne ville bare sige velkommen, og det er jo fantastisk. Men det forpligter selvfølgelig også, siger Michael Spottag.
Det, man køber, hos bageren, skal helst få en til at sige ”wow”.
- Derfor går vi for eksempel også lige for tiden og spiser jordbær for at finde ud af, hvornår de er gode nok til, at vi vil være bekendt at lave jordbærtærte af dem.
Sådan er tankegangen. Det skal være af den bedst mulige kvalitet, det der bliver langet over disken hos den nye bagerforretning.
Det kræver enorm dedikation til arbejdet, og for hele teamet omkring Spottag Bakery har det også krævet enormt meget arbejde.
- Jeg har tabt mig 27 kilo ved at åbne butikken. Vi har virkelig kæmpet og knoklet, fordi kunderne skal kunne mærke os, og fordi kvaliteten skal være i orden. Det er selvfølgelig den sværeste og hårdeste måde at starte på, men der er heller ikke noget federe, end når folk skriver, at de har været hos os og fået noget godt, siger Michael Spottag, der er glad for at have haft makkeren Claus Zacher Nielsen med sig.
- Det havde været en uoverstigelig opgave, hvis vi ikke var to om det, siger han.
Bageren på hjørnet
Spottag Bakery overtog to lejemål på Kridthøj Torv for at få plads til butikken og bageriet.
Den gamle bager og torvets kiosk sagde farvel og gjorde dermed plads til Spottag Bakery.
Det vil også sige, at bageren har fået hjørnet, hvor torvets forretninger slår et knæk.
Men Spottag Bakery er ikke bare rent fysisk ”bageren på hjørnet”. Den er også blevet det i overført betydning, hvor kunde og personale er dus.
- Vi vil gerne være din bager, og vi er på fornavn med mange af kunderne. Vi vil gerne have fat i alle de små nuancer i hverdagen, så kunderne kan mærke, at vi er tæt på dem. Det kan vi nu, fordi vi ikke er større, siger Michael Spottag med henvisning til, at de før har prøvet at være en stor forretning med Langenæsbageren.
Og der skal Spottag Bakery ikke hen. Det skal ikke være Langenæs 2.0.
- Det var en fantastisk rejse, som vi overhovedet ikke fortryder. Men Langenæs blev også bare større og større, og når sådan noget sker, kan tingene løbe lidt afsted for en. Her har vi mindre plads, og derfor er vi nødt til at have et smallere sortiment. Til gengæld har vi varmt brød hele dagen, og vi kan netop komme tilbage til at være bageren på hjørnet.
Skal smede mens jernet er varmt
Spottag Bakery skal ikke vokse sig lige så stort som Langenæsbageren.
Men det betyder ikke, at der ikke er ambitioner om mere på kontoret i bagerbutikkens kælder. For det er der.
- Der er en god spiral i gang på torvet, og fremtiden kan være endnu mere lys. Det tror jeg på. Men vi skal også være godt til at holde gryden i kog, siger Michael Spottag.
Der er stadig ting, der kan justeres og optimeres i bagerforretningen, og så har hele torvet et punkt, der mangler at blive ført ud i livet.
I længere tid har udendørs siddepladser ved alle butikker svævet i luften, og nu er de snart på vej til også at blive til virkelighed, fortæller Michael Spottag.
- Jeg forventer lidt, at der sker mere i april. Vi skal også sørge for at smede, mens jernet er varmt, for det er håbet, at Kridthøj Torv er et sted, hvor der altid er mennesker.