Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bageren og slagteren løfter alle butikker på Kridthøj Torv

Kridthøj Torv er noget helt særligt.

Det fornemmer man hurtigt, når man svinger ind på torvet.

Faktisk synes jeg, at det skinner igennem næsten uanset, hvor i Højbjerg man befinder sig.

For det er som om, at der er en stolthed over, at Kridthøj Torv ligger i lige netop Højbjerg. Og det forstår man jo godt.

Jeg har svært ved at komme på andre steder i området, hvor man finder lignende sammensætning af forretninger.

Det samme har Jesper Nielsen fra Skåde Brugsforening, som ejer bygningerne på torvet. Når han remser navnene op på de lejere, han har i folden, er det med stolthed i stemmen. For det er gode navne, slår han fast.

Senest er Slagter Theilgaard og Spottag Bakery blevet det trumfkort, der gør torvet ekstra svært at hamle op med.

Der kan siges mange fine ord om torvet, og det bliver der også. Spørgsmålet er så bare, om det også kan ses på kasseapparaterne i de butikker, der var på torvet i forvejen, at de to prominente navne i efteråret flyttede ind.

Hos Spottag Bakery er der ingen tvivl om, at åbningen har været en stor succes. Men det har også været en hård omgang.

Når Michael Spottag kigger ned af sig selv, finder han beviset. Han fortæller, at han har tabt sig 27 kilo på grund af knokleriet med at få butikken op at stå.

Mens de fleste klapper i hænderne over Kridthøj Torv, er sagen en helt anden, når det kommer til Aarhus Havn og den mulige udvidelse.

Høringsperioden er afsluttet, men debatten har langt fra lagt sig. Nu puster fire politikere på ny til snakken og kræver, at der skal arbejdes på et alternativ. En af underskriverne på forslaget er byrådsmedlem Metin Lindved Aydin (R) fra Højbjerg, som også selv smider et alternativ i puljen.

Det var alt for denne omgang.

Selve nyhedsbrevet kan du altid læse kvit og frit, men som du sikkert er klar over, så koster det penge at læse videre herfra.

Som abonnent på Skåde-Højbjerg-Holme kan du forvente ugentlige nyhedsbreve med historier, om det vigtigste fra postnummer 8270.

Jeg går blandt andet i dybden med det, der rører sig, og jeg sørger for, at du ved, hvad du kan gøre for at få indflydelse på lokalområdets udvikling.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Der er god grund til at smile for Michael Spottag. De sidste seks måneder har været hårde, men bestemt også gode. Foto: Christian Gnutzmann

Spottag har knoklet for at blive bageren på hjørnet: Det er lykkedes, og nu skal gryden holdes i kog

Der var store forventninger, da den tidligere Langenæsbager meldte sin ankomst på Kridthøj Torv. Ikke mindst fra egen side.

Nu har Michael Spottag og resten af teamet været på torvet i et halvt år, og de har haft rygende travlt.

Torvet er et fantastisk sted at være, lyder det, og samspillet med de øvrige butikker giver nogle muligheder, man ikke bare lige kan få andre steder.

Men det er ikke kun de andre butikker, der har gjort åbningen til en succes. Det har i den grad også krævet hårdt arbejde fra bageren selv.

Efter et halvt år på Kridthøj Torv gør Michael Spottag status. Det har været hårdt, men godt, og modtagelsen fra kunderne har været enestående.

Personalet bag disken får sig en dyb indånding.

Det tidlige morgenrykind er stilnet af, og for en stund er der ingen kunder i butikken.

Stilheden er dog kortvarig. En kunde kommer ind og skal have lidt af de friskbagte goder.

Snart åbner de øvrige butikker på Kridthøj Torv, og så tager travlheden for alvor fat igen.

Det er lige sådan, det skal være.

Og det er lige sådan, det har været, siden Spottag Bakery åbnede på torvet i slutningen af september.

- Vi har rigtig mange ekspeditioner hver dag, og der er blevet taget helt vildt godt imod os. Både fra kunderne og fra de andre butikkers side. Det er vi virkelig taknemmelige for, siger Michael Spottag, der sammen med Claus Zacher Nielsen står bag Spottag Bakery.

Den sværeste, men fedeste måde

Det er ikke bare et par tilfældige bagere, der sidste år meldte deres ankomst på torvet i Højbjerg.

Michael Spottag med Langenæsbageren i bagagen er et velkendt navn i Aarhus. Derfor var forventningerne også store fra både deres egen, kundernes og de øvrige butikkers side.

- Vi fik blomster og flasker fra mennesker, vi ikke kendte, da vi kom hertil. Kunderne ville bare sige velkommen, og det er jo fantastisk. Men det forpligter selvfølgelig også, siger Michael Spottag.

Det, man køber, hos bageren, skal helst få en til at sige ”wow”.

- Derfor går vi for eksempel også lige for tiden og spiser jordbær for at finde ud af, hvornår de er gode nok til, at vi vil være bekendt at lave jordbærtærte af dem.

Sådan er tankegangen. Det skal være af den bedst mulige kvalitet, det der bliver langet over disken hos den nye bagerforretning.

Spottag Bakery blev mere eller mindre lagt ned på åbningsdagen, og siden har travlheden varet ved. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Det kræver enorm dedikation til arbejdet, og for hele teamet omkring Spottag Bakery har det også krævet enormt meget arbejde.

- Jeg har tabt mig 27 kilo ved at åbne butikken. Vi har virkelig kæmpet og knoklet, fordi kunderne skal kunne mærke os, og fordi kvaliteten skal være i orden. Det er selvfølgelig den sværeste og hårdeste måde at starte på, men der er heller ikke noget federe, end når folk skriver, at de har været hos os og fået noget godt, siger Michael Spottag, der er glad for at have haft makkeren Claus Zacher Nielsen med sig.

- Det havde været en uoverstigelig opgave, hvis vi ikke var to om det, siger han.

Bageren på hjørnet

Spottag Bakery overtog to lejemål på Kridthøj Torv for at få plads til butikken og bageriet.

Den gamle bager og torvets kiosk sagde farvel og gjorde dermed plads til Spottag Bakery.

Det vil også sige, at bageren har fået hjørnet, hvor torvets forretninger slår et knæk.

Men Spottag Bakery er ikke bare rent fysisk ”bageren på hjørnet”. Den er også blevet det i overført betydning, hvor kunde og personale er dus.

- Vi vil gerne være din bager, og vi er på fornavn med mange af kunderne. Vi vil gerne have fat i alle de små nuancer i hverdagen, så kunderne kan mærke, at vi er tæt på dem. Det kan vi nu, fordi vi ikke er større, siger Michael Spottag med henvisning til, at de før har prøvet at være en stor forretning med Langenæsbageren.

Og der skal Spottag Bakery ikke hen. Det skal ikke være Langenæs 2.0.

- Det var en fantastisk rejse, som vi overhovedet ikke fortryder. Men Langenæs blev også bare større og større, og når sådan noget sker, kan tingene løbe lidt afsted for en. Her har vi mindre plads, og derfor er vi nødt til at have et smallere sortiment. Til gengæld har vi varmt brød hele dagen, og vi kan netop komme tilbage til at være bageren på hjørnet.

Skal smede mens jernet er varmt

Spottag Bakery skal ikke vokse sig lige så stort som Langenæsbageren.

Men det betyder ikke, at der ikke er ambitioner om mere på kontoret i bagerbutikkens kælder. For det er der.

- Der er en god spiral i gang på torvet, og fremtiden kan være endnu mere lys. Det tror jeg på. Men vi skal også være godt til at holde gryden i kog, siger Michael Spottag.

Der er stadig ting, der kan justeres og optimeres i bagerforretningen, og så har hele torvet et punkt, der mangler at blive ført ud i livet.

I længere tid har udendørs siddepladser ved alle butikker svævet i luften, og nu er de snart på vej til også at blive til virkelighed, fortæller Michael Spottag.

- Jeg forventer lidt, at der sker mere i april. Vi skal også sørge for at smede, mens jernet er varmt, for det er håbet, at Kridthøj Torv er et sted, hvor der altid er mennesker.

Det begynder efterhånden at være en udfordring med parkeringspladser på Kridthøj Torv, som er blevet et mere og mere attraktivt sted at handle ind. Foto: Christian Gnutzmann

Et halvt år efter prominente navne rykkede ind på Kridthøj, er det tid til status: Er torvet blevet det madmekka, alle drømte om?

De andre torve og centre i 8270 kan kigge misundeligt på Kridthøj Torv.

Her er alle butikslokaler fyldt ud, og det er med attraktive butikker. Derfor kan man som kunde også komme i den situation, at man ikke bare lige kan finde en parkeringsplads, hvis man besøger torvet en eftermiddag.

Med andre ord, så går det rigtig godt på torvet. Og det er blevet endnu bedre af, at Slagter Theilgaard og Spottag Bakery åbnede i efteråret.

Det er to velkendte brands, og det kan de andre butikker godt mærke. Nye kunder kommer til, og antallet af ekspeditioner stiger.

Kridthøj Torv var et godt torv allerede inden, Spottag Bakery og Slagter Theilgaard kom til. Men de to kendte navne har været kronen på værket.

Jesper Nielsen remser op.

Fra venstre mod højre.

- Vi har sushi, Matas, Slagter Theilgaard og Fisken og Gemüsen.

Sådan bliver han ved, indtil han har nævnt alle forretninger på Kridthøj Torv.

Han er direktør i Skåde Brugsforening, som ejer bygningerne på torvet, og han har god grund til at blive i godt humør, når han kører butiksremsen igennem.

For antallet af forskellige butikker matcher med antallet af lokaler. Der er ingen huller.

Og skulle der pludselig komme det, bør det ikke tage lang tid at få fyldt ud igen.

- Vi får en del henvendelse fra folk og virksomheder, der gerne vil ind på torvet, og det er selvfølgelig en fantastisk situation at stå i, siger Jesper Nielsen.

Et godt torv tiltrækker gode butikker

Det er fredag eftermiddag, og folk går fra den ene butik til den anden, inden de til sidst går mod parkeringspladsen med poser, der afslører, at de har handlet i flere af specialforretningerne.

En dame har smidt jakken, som hænger over hendes arm.

- Jeg har travet hertil fra Harald Jensens Plads. Jeg skal til bageren. Ham mangler vi jo inde på Langenæs, siger hun.

Sådan er der flere, der gør. Tager fra Aarhus til Højbjerg og Kridthøj Torv. Det kan de mærke hos naboforretningerne.

- Michael Spottag og Theilgaard er jo fantastiske brands at få ind, og vi har set nye kunder, siden de er åbnet, siger Stig Møberg Madsen, der har Fisken og Gemüsen sammen med sin hustru, Lotte Larsen.

- Synergien her er helt fantastisk. Jeg tror, at folk er stolte over torvet, og man kan jo ikke finde en gade i Aarhus, der kan det samme med samme udbud af madvarer. Samtidig har vi apoteket, Matas, frisøren og blomsterhandleren. Det eneste problem er vel, at der mangler parkeringspladser, når der er mest travlt, siger Stig Møberg Madsen.

Bedre end nogensinde

I snart fire år har man kunnet købe den rigtige rødvin til aftensmaden hos Højbjerg Vine, torvets vinhandler.

Her tøver indehaver Mads Thorlann ikke med at sige, at torvet har nået et niveau, det ikke har været på i hans tid.

- Det har ikke været bedre i den tid, jeg har været her. Man kan jo få det hele her, og jeg tror virkelig på specialforretninger og på, at folk gerne vil have kvalitet, og det får man jo her, siger han.

Når Jesper Nielsen kigger på Kridthøj Torv med SuperBrugsen-briller på, glæder han sig over, at torvet og butikkernes popularitet giver flere kunder i dagligvareforretningen. Når han kigger på torvet som udlejer af lokalerne, glæder han sig over fuldt hus. Arkivfoto: Axel Schütt

Også i SuperBrugsen kan de se, at ”madmekkaet” trækker flere kunder til.

- Vi kan se på vores kundestrøm, at det har givet et stort løft at få Spottag og Theilgaard ind. Det var jo lige det, vi håbede på. De enkelte butikker er som magneter, der tiltrækker kunder til hinanden, siger Jesper Nielsen.

Terrasser på vej

Der er nok at smile af på Kridthøj Torv. Kunderne strømmer til, lokalerne er fyldte, og torvet har et godt ry.

Alt er godt.

Men der kan alligevel godt findes noget, som de forskellige forretninger gerne vil have.

Det er ikke kun madvarer, der kan købes på Kridthøj Torv. Torvet byder også på Matas, blomster og et apotek, ligesom du kan få styr på håret i torvets frisør. Foto: Christian Gnutzmann

I lang tid har der været tale om at lave terrasser foran butikkerne, så torvet i højere grad også vil blive et sted, hvor man slår sig ned med en sandwich, en is eller et godt glas vin.

- Det er virkelig noget, vi venter på. Jeg tror, at det kan give stedet et ekstra løft, siger Mads Thorlann fra Højbjerg Vine.

Ifølge Michael Spottag sker der mere på den front i løbet af den næste måneds tid.

- Mennesker vil helst være, hvor der også er andre mennesker, så det er noget, vi glæder os meget til, og som vi ser store muligheder i, siger han.

Der er kommet cirka 1.500 høringssvar til havneudvidelsen, og størstedelen af dem taler imod flere kraner og en større havn. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Byrådsmedlem fra Højbjerg kommer med et nyt alternativ til havneudvidelsen

Det kom som en overraskelse for byrådsmedlem Metin Lindved Aydin (R), at så mange indgav høringssvar til udvidelsen af havnen. Langt de fleste var med negativ klang.

Derfor er det også nødvendigt at kigge på alternative til den model, der indtil videre har været i spil, mener han og tre andre byrådsmedlemmer.

Sammen med DF, Enhedslisten og Ny Borgerlige foreslår Metin Lindved Aydin, at man nedsætter en arbejdsgruppe, der får til opgave at komme med et bud på et alternativ.

Det radikale medlem er selv klar med et forslag. Det går på, at man flytter noget af godset væk fra havnen og til logistikparken i Årslev.

Det sidste punktum er ikke sat i debatten om havneudvidelsen. Nu går fire partier sammen om at kræve alternativer til den nuværende plan for udvidelsen.

Aarhus Havn mangler plads. Den vil udvide, og det møder stor modstand.

De tre ting er noget nær det eneste, som de fleste er enige om i hele snakken om havneudvidelsen.

Alt andet har været heftigt debatteret i den seneste tid, og det bliver det stadig.

Hvor stort er behovet reelt? Hvor mange arbejdspladser er i virkeligheden i spil? Hvor store konsekvenser får udvidelsen for miljøet, naturen og infrastrukturen?

Spørgsmålene er mange og svarene ligeså.

Det har fået fire partier til at gå sammen om at kræve et alternativ til den model, der netop har været i høring.

- Høringsprocessen viser en stor modstand, og der er en masse spørgsmål, der står uafklaret, og det er nogle ret betydningsfulde og vigtige spørgsmål, siger Jakob Søgaard Clausen (DF), der sammen med Metin Lindved Aydin (R), Henrik Arens (NB) og Thure Hastrup (E) har sendt et forslag til byrådet, der kredser sig om at finde et alternativ til udvidelsen.

Forslaget går på, at man nedsætter en arbejdsgruppe, som får til opgave at kigge på andre løsninger. I den gruppe bør der blandt andet sidde medlemmer fra kommunen, Aarhus Havn, Grenaa Havn og foreningen Beskyt Aarhusbugten.

Flyt gods væk fra havnen

Det har fra flere sider været kritiseret, at der ikke allerede findes et eller flere alternativer til forslaget om at udvide havnen mod syd og mod Højbjerg.

En kritik byrådsmedlem og medlem af teknisk udvalg Metin Lindved Aydin har været en del af.

DF's Jakob Søgaard Clausen er ikke meget for den nuværende udvidelsesplan. Den er for voldsom, og der mangler alternativer, mener han. Arkivfoto: Kim Haugaard

Han har tidligere fremlagt sit eget bud på et alternativ, og nu er han klar med et nyt et af slagsen.

Det går på, at man flytter noget gods væk fra havnen og længere ind i landet. En såkaldt dry port.

- Det skal ses som et supplement, og kan man reducere behovet for udvidelsen, bliver aftrykket på et område som Højbjerg jo noget mindre. Her tænker jeg blandt andet på udsigten ud over bugten, siger Metin Lindved Aydin, der selv bor i Højbjerg.

Han foreslår logistikparken ved Årslev som et oplagt sted at lave dry port. Det ligger godt rent logistisk, og man har en lignende model i Fredericia, som fungerer godt, understreger det radikale byrådsmedlem.

- For mig at se vil det være et match made in heaven, hvis det kan lade sig gøre.

Om det kan det, må tiden vise. Først og fremmest håber Metin Lindved Aydin og de øvrige bag forslaget om at nedsætte en arbejdsgruppe, at byrådet vil gå med til at undersøge mulighederne for alternativer.

Et forslag i tillægstiden

Udarbejdelsen af forslaget til havneudvidelsen har været længe undervejs. Høringsperioden er afsluttet, og man kan derfor sætte spørgsmålstegn ved, om det ikke er en kende sent at komme med et krav om alternative løsninger.

- Jeg tror, at der er sket et paradigmeskift, siden man startede på arbejdet med udvidelsen. Borgerne skal i højere grad med i designprocessen, og mange århusianere vil ikke acceptere, at det er snævre egeninteresser, der bestemmer, hvordan byen skal se ud. Derfor synes jeg også, at det er på tide at slå bak, siger Metin Lindved Aydin.

Og hvad så, hvis der ikke findes bedre alternativer?

Metin Lindved Aydin er ikke begejstret for den nuværende plan for udvidelsen og fortæller, at han ”med nogen sandsynlighed ikke kommer til at stemme for”.

Jakob Søgaard Clausen er endnu mere klar i mælet.

- Jeg kommer ikke til at støtte den udvidelse, der lige nu er lagt op til. Det er for stort i bugten, og jeg frygter for naturværdier og havmiljøet, siger han.