Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Villaen her er ikke bare stor, flot og hvid. Den har også været med til at lægge navn til Højbjerg, som før villaen blev opført havde et helt andet ry, end området har i dag. Villaen kan i øvrigt stadig findes, og den er stadig stor, flot og hvid. Foto: Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv

Sådan blev Højbjerg til Højbjerg

Jeg kommer fra en lille vestjysk by, der hedder Velling.

Få kilometer mod syd ligger byen Lem, og endnu længere sydpå ligger Tarm.

Skøre, specielle navne, som får de fleste til at trække på smilebåndene.

Generelt er det med by- og stednavne noget underligt noget. Mange af dem har en historie og giver sikkert meget god mening. Men mange af dem kan også hurtigt lyde sjovt.

Med Højbjerg kan man sige, at stedet ligger relativt højt. Derfor giver det måske meget god mening. Men vigtigst af alt så har det en neutral, måske endda lidt positiv klang.

For cirka 100 år var navnet nemlig alt andet end positivt. Området hed ikke Højbjerg dengang, men Skidenpyt. Så kan Velling, Lem og Tarm ellers komme an i konkurrencen om det mest specielle stednavn.

Og Skidenpyt var ikke bare et sted med et besynderligt og kedeligt navn. Det var også et besværligt, utrygt og mudret sted at færdes.

Det skulle der gøres noget ved. Ellers ville man få svært ved at udstykke nye grunde og sælge villaer. For hvem ville gerne flytte til Skidenpyt?

Det havde to entreprenante herrer regnet ud, og de begyndte derfor at bruge ”Højbjerg” som betegnelse for stedet.

Lidt efter lidt slog det igennem, og Skidenpyt er nu for længst fortid som betegnelse for Højbjerg.

Fra fortiden til fremtiden.

I dagens anden artikel kan du læse om, hvad du kan gøre for at få mere sikkerhed på skolevejene i området. Aarhus Kommune er nemlig i gang med at kortlægge de udfordringer og mulige løsninger, der er på trafikken omkring kommunens skoler.

Et af de steder, der har haft besøg, er Skåde Skole. Her ønsker man sig blandt andet et vejbump tæt på den nye skolebygning.

Som det sidste i dag kan du tage med op i luften og se, hvordan lokalområdet ser ud set fra oven.

Århus Stiftstidende har haft en drone i vejret, og det er der kommet en samling flotte billeder ud af.

Som i de seneste nyhedsbreve, så skal du være abonnent for at læse videre herfra. Det er flere af jer allerede blevet, og der er naturligvis plads til endnu flere.

Som abonnent vil du kunne læse om det vigtigste fra 8270, og i de kommende nyhedsbreve kan du blandt andet blive klogere på planerne for både Højbjerg Torv og Rundhøj Torv.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Før Oddervej blev til Oddervej, var det en grusvej, som ikke var specielt rar eller let at færdes på. Senere blev den brolagt, og op igennem 1900-tallet begyndte forretninger og boliger at skyde op langs den nu meget trafikerede indfaldsvej. Billedet her er fra cirka 1935. På det tidspunkt var navnet Højbjerg begyndt at slå igennem. Foto: Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv

Fra mudder og røvere i grøften til pænt og ordentligt villakvarter: Sådan blev Skidenpyt til Højbjerg

Højbjerg har ikke altid heddet Højbjerg. Det har heller ikke altid været det respektable område, det er i dag.

Engang var det faktisk kendt for noget helt andet. Før 1900-tallet var det mest af alt kendt for mudder og røvere.

Ikke ligefrem noget, der var værd at prale af, og navnet Skidenpyt, som udsprang af ovenstående, gjorde det ikke bedre.

Der var brug for et nyt navn, hvis man skulle sælge boliger, og det projekt kastede godsejer Rieffestahl og herredsfuldmægtig Secher sig ud i. De købte en gård og en stor grund, udstykkede til villaer og begyndte at bygge.

Gården døbte de Højbjerggård, og villaen kom til at hedde Villa Højbjerg. Det var startskuddet til en reguler rebranding, som de i den grad lykkedes med.

Siden er mange store villaer kommet til, og Højbjerg er ikke noget mudret hul.

Et par entreprenante herrer var forud for deres tid, da de i starten af 1900-tallet begyndte at bruge ”Højbjerg” som stednavn for det område, der før hed Skidenpyt og var et sted, hvor man var i overhængende fare for at blive røvet.

Højbjerg er i dag et af det mest attraktive postnumre i Aarhus Kommune.

Villaerne er dyre, og de får ikke lov til at være til salg ret lang tid ad gangen, før en køber bider på krogen.

Men sådan har det ikke altid været.

Engang var stedet kendt for andet end IF Lyseng, Kridthøj Torv og de dyre villaer i Skåde Bakker. Det var dengang, området hed Skidenpyt.

Det lidt specielle og knapt så positivt klingende navn stammer angiveligt fra de to bække, der engang gik ved det, der i dag hedder Oddervej.

Da Oddervej hed Hads Herredslandevej gik bækken over vejen. Det var ikke super praktisk, og man fik siden lagt bækken i rør og stenkiste, så den som nu løber under vejen og kommer ud ved Thorsmøllevej. Foto: Christian Gnutzmann

Den ene bæk kom fra Lyseng, den anden fra Egebæksvej, og de gik begge henover Oddervej, der på det tidspunkt bare var en grusvej.

Det betød, at vandt flød på vejen. Der var mudder og store vandpytter, og når transportmidlet var en hestevogn, var Oddervej i krydsene omkring Rosenvangs Allé og Egebæksvej et besværligt sted at færdes.

- Derfor var det også et yndet sted for røvere at ligge på lur. Når bønderne havde været inde i Aarhus for at sælge varer, havde de jo penge på lommen, når de kom tilbage, siger Bent Stougaard fra Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv.

I helle på kroen

Det var naturligvis ikke så rart at vide, at grøfterne kunne byde på ubudne gæster. Det var i sagens natur heller ikke godt for forretningen, hvis alt det, man lige havde tjent, røg i lommen på røverne.

Sådan så krydset ved Højbjerg Torv mellem det nuværende Oddervej og Rosenvangs Allé ud i 1920. Billedet er taget med retning mod Aarhus. Foto: Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv

Derfor blev Frederikshøj Kro, der også eksisterede dengang, et vigtigt sted for de handlende. Her gjorde de ophold, for her kunne man få alt det, der hører sig til på en kro. Men kroen bød på noget vigtigere end mad og drikke. Man kunne få venner, der skulle samme vej.

- De ventede til, at de var en fire-fem stykker, som sammen kunne køre over bækken, for så kunne de jo hjælpe hinanden, hvis røverne slog til, fortæller Bent Stougaard.

En gård og en villa

I dag er bækkene for længst lagt i rør under Oddervej, og Skidenpyt er et ord, man kan le af, mere end navigere efter.

Præcist hvornår Skidenpyt blev til Højbjerg, er svært at sige. Men et kig i gamle aviser fra Århus Stiftstidende viser, at Højbjerg bruges som betegnelse for området i 1910.

Det var bageren Alfred Nielsen, der havde søgt om tilladelse til at dække lidt af grøften langs det nuværende Oddervej, så han kunne komme ind til sin ejendom.

- I den periode kan vi se, at Højbjerg mere og mere blev brugt som betegnelse. Vi kan se, at en familie i 1909 fik døbt et barn, hvor familien havde adresse i Skidenpyt, og året efter fik de døbt endnu et barn, men der boede de i Højbjerg, siger Bent Stougaard fra lokalhistorisk arkiv.

Hvis det lykkes dig at tyde teksten fra dette udklip fra en gammel udgave af Århus Stiftstidende, vil du kunne se, at bager Alfred Nielsen får en tilladelse til at fylde grøften nær hans ejendom, som adresseres til Højbjerg. Avisen er fra 17. februar 1910.  

Men hvordan og hvorfor blev navnet så ændret?

Noget tyder på, at det var godt lobbyarbejde fra et par velhavende herrer, der ønskede at bygge huse i området.

Godsejer Rieffestahl og herredsfuldmægtig Secher købte i 1898 en gård på Grumstolsvej, som havde en stor grund. Her byggede de en stor, hvid villa og kaldte den Villa Højbjerg. Gården kaldte de Højbjerggård. Villaen findes i øvrigt stadig på Grumstolsvej.

- Det var dem, der fandt på navnet. Den gård, de overtog, hed ikke noget med Højbjerg før. De byggede også en anden stor villa, som de kaldte Højbjerghus, siger Bent Stougaard.

Højbjerg var bedre end Skidenpyt

Hvem vil bo i Skidenpyt? De to forretningsmænd ville tilsyneladende ikke. Og mon ikke, de havde haft svært ved at sælge flotte, dyre huse, hvis adressen hed Skidenpyt, og hvis snakken gik på røvere i baghaven og mudder på vejene?

Derfor begyndte de at bruge navnet Højbjerg om området. Lidt efter lidt slog det igennem.

Man kan vel sige, at de rebrandede Skidenpyt.

Villa Højbjerg blev ikke bare en af områdets første store villaer. Den blev også startskuddet til at bruge betegnelsen Højbjerg om området, der i den grad havde brug for mere positiv omtale. Her et billede af villaen fra cirka 1960. Foto: Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv

For efter bækkene blev lagt i rør under Oddervej, og grusvejen blev brolagt, var det ikke noget stort problem at få hesten til at trave igennem strækningen. Og når hestevognene ikke sad fast, tog det levebrødet ud af munden på røverne i grøfterne.

- Fra omkring 1910 kom der også flere og flere ejendomme i området, og så forsvandt det dårlige ry lige så stille i den periode, siger Bent Stougaard.

Han kan ikke sige noget om, hvornår Højbjerg blev den officielle betegnelse for området. Han fortæller, at det ikke var noget, der blev vedtaget officielt, men at Højbjerg lige så stille overtrumfede Skidenpyt, som i dag ikke er et ord, der bruges som stedbetegnelse.

Forud for sin tid

Skidenpyt blev udtalt ”Skipødt” med et langt i. Det nævnes i sammenhæng med noget, der hed Surmosen, hvilket er med til at understrege, at området ikke var noget at prale af. Tværtimod.

Peder Gammeltoft, der er navneforsker på Bergen Universitet i Norge, fortæller, at man i gamle dage kaldte en spade for en spade. Også når steder skulle navngives.

- Den klassiske måde var at opkalde områder efter det, man fandt, når man kom der. Skidenpyt betyder, at vandpytten der var beskidt, eller at der har lugtet rigtig dårligt, siger han.

Fra Skidenpyt til Højbjerg

Bent Stougaard fra Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv har flere eksempler på, at det var i perioden omkring 1910, at Højbjerg begyndte at slå igennem som navn for området.

Han fortæller her om yderligere to eksempler, som han og arkivet er kommet frem til.

- På Nagelsvej ligger fire-fem store villaer, hvor vi i annoncer fra Århus Stiftstidende kan se, der blev lejet værelser og lejligheder ud. Annoncerne er fra cirka 1910, og her skrives der, at villaerne ligger i Højbjerg.

- En gang om året tog kommunen stilling til, hvem der skulle have aldersrente, en støtte til de ældre borgere, og i 1910 fik en familie fra Skidenpyt det. Året efter fik samme familie penge, og her står, at familien boede i Højbjerg.

Ifølge lokalhistorisk arkiv kan der findes kort, der viser, at Skidenpyt officielt var betegnelsen for området helt tilbage til 1658.

Det var derfor nødvendigt med et nyt navn for området, hvis man drømte om at udstykke grunde og sælge boliger, som godsejeren Rieffestahl og herredsfuldmægtig Secher gjorde omkring århundredeskiftet.

- I dag er det jo et typisk trick for ejendomsudviklere, at man giver et område et neutralt eller endnu bedre et positivt navn. Højbjerg er et godt ”ejendomsmægler-navn”, og man kan sige, at de to mænd var forud for tiden. De har været gode businessfolk, siger Peder Gammeltoft.

Højt og sikkert i Skåde og Holme

Mens Højbjerg efterhånden har godt 100 år på bagen, er Skåde og Holme væsentligt ældre.

Holme er flertalsform af holm, som betyder lille ø.

Men Holme er da ikke på nogen måde en ø, kan man tænke. Der er jo ingen vand omkring?

- Det behøver der heller ikke at være. Holm og Ø er ofte karakteriseret som noget, der ligger højt, og hvor vådområder ligger omkring, siger Peder Gammeltoft.

Bækken er der endnu, men den hverken lugter eller er møgbeskidt. Det er også for længst slut med Skidenpyt, og Højbjerg har i dag et godt ry som et pænt og ordenligt villakvarter. Foto: Christian Gnutzmann

Det er generelt meget almindeligt, at gammel bebyggelse ligger relativt højt, hvor det også kunne ligge relativt sikkert.

Nabobydelen Skåde ligger også højt, og igen har det smittet af, da området skulle navngives.

- Det stammer fra det gamle danske ord ”skot”, som betyder, at noget skyder frem. Det er noget, der ligger betydeligt højere end andet, og som regel har det indikeret bebyggelse. I Skåde kan der dog godt være tale om en naturlokalitet at begynde med, inden bebyggelsen kom, siger Peder Gammeltoft.

Det er et velkendt problem på flere skoler i kommunen, at der i minutterne op til mødetid er et stort pres på vejene, der fører ind til skolen. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Har du en god ide til en mere sikker skolevej? Så er det nu, du skal på banen

Alle vil gerne kunne sende sine børn afsted til skole med god ro i maven. Det kræver, at skolevejene er sikre.

Til det formål er der sat en pose penge af fra kommunens side til at forbedre sikkerheden på vejene omkring kommunens skoler.

Men hvor er problemerne, og hvordan skal de løses?

Det er Aarhus Kommune lige nu i gang med at finde ud af. Det betyder, at det vil være et rigtig fint tidspunkt at tage fat i din skoleleder eller skolebestyrelse, hvis du har et problem, du gerne ser løst, eller en god ide, der kunne gøre det hele mere sikkert.

Det skal være sikkert at sende børnene afsted om morgenen. Derfor er Aarhus Kommune lige nu i gang med at undersøge, hvilke tiltag der kan og skal laves på skolerne, så sikkerheden på vejene forbedres.

Det er sådan set ikke, fordi at skolevejene omkring Skåde Skole emmer af en masse usikkerhed.

Alligevel kan skoleleder Mogens Steen Petersen finde et par punkter, der kunne gøre det endnu mere sikkert at sende junior i skole om morgenen. Uanset om han eller hun er på cykel eller gåben.

- Det kan jo altid blive bedre. Lige nu har vi en vej ved den nye skolebygning, hvor der blandt andet kører fragtmænd, og hvor cyklisterne kommer for fuldt skrald. Her vil vi gerne have et vejbump, siger skolelederen.

Og det er muligt, at skolen kan få et fartdæmpende tiltag. Aarhus Kommune er nemlig i gang med at kortlægge udfordringerne på skolevejene i hele kommunen.

Her kommer et vejbump til at stå som et ønske fra Skåde Skole, som er en af de skoler, der har haft besøg af kommunens folk.

Samtidig har skolen et "opmærksomhedspunkt", som Mogens Steen Petersen kalder det, på Emiliedalsvej.

- Ved rundkørslen kunne det være godt med en sti over vejen, men det er svært at finde en løsning på. Der kan ikke laves en forsnævring eller et lyskryds, siger han.

100 meter på kørebanen

Da Skåde Skole havde besøg af kommunen forud for skolevejsanalysen, nævnte Mogens Steen Petersen også et tredje punkt, der som sådan ikke har noget med en sikker skolevej at gøre.

Men har alligevel stor betydning for mange skolebørn.

- I det kryds, hvor Circle K ligger, er der mange, der drejer ind for at tage stisystemet til Lyseng. Men fra Oddervej og hen til stien er der et stykke, hvor børnene er nødt til at køre på vejen sammen med busser og biler. Det opleves som enormt utrygt, siger Mogens Steen Petersen.

- Det er selvfølgelig rigtig godt, at der er sat en masse penge af til at gøre noget ved sikkerheden på skolevejene. Men det er jo også mange skoler og mange projekter, siger Mogens Steen Petersen, der er skoleleder på Skåde Skole. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Strækningen kommer ikke til at være en del af selve skolevejsanalysen, men ifølge Mogens Steen Petersen er det sendt videre i systemet hos kommunen.

Tag fat i skolen

Aarhus Kommune skal som et led i skolevejsanalysen besøge alle kommunens skoler, og det arbejde er langt fra slut. Det er en proces, der, hvis alt går vel, kan være færdig i løbet af 2022.

Når alle skoler har haft besøg af civilingeniør i Aarhus Kommune Martin Svendsen og kollegaerne, skal ønsker og projekter kortlægges, inden de i prioriteret rækkefølge skal føres ud i livet.

Martin Svendsen regner med, at det tager cirka fem år fra nu, før det sidste projekt er færdigt.

Men lige nu handler det altså om at finde ud af, hvad problemerne er, og hvordan de skal løses.

Det betyder også, at nu vil være et godt tidspunkt at hive fat i din skoleleder eller skolebestyrelse, hvis du har ønsker og ideer, der kan gøre vejen til skolen mere sikker.

- Det er selvfølgelig ikke sådan, at man mister sin chance for at få en ide med, hvis man ikke får det gjort nu, men det er en god ide at tage fat i skolerne, så de kan samle til bunke, siger Martin Svendsen.

77 millioner

Der er sat 77 millioner kroner af til de projekter, der kommer ud af den skolevejsanalyse, der lige nu er ved at blive lavet.

Syv af millionerne blev brugt til at anlægge projekter fra den tidligere analyse af kommunens skoleveje. Den blev lavet i 2016-2017, og her endte listen med at bestå af 146 projekter.

- Af dem har vi lavet 138 nu, og vi laver syv mere i løbet af i år, mens det sidste punkt kommer med i den nye runde, siger Martin Svendsen.

Foto: Jens Thaysen

Kan du kende lokalområdet fra luften? Se dronebillederne af Højbjerg

Se blandt andet Kridthøj, Lyseng og nogle af områdets villakvarterer i galleriet af dronebilleder her.

Hvordan ser Højbjerg ud fra luften? Det kan du få at se i det galleri, vi her har samlet til dig.

Du kan sikkert finde rundt i det meste af Højbjerg. Og du ved sikkert, hvad og hvilke bygninger, der venter om det næste hjørne.

Men har du også styr på hele lokalområdet, når du ser det for luften?

Du kan klikke på galleriet nedenfor og se, om du kan lokalisere det hele. Om ikke andet kan du også bare nyde de flotte dronebilleder af Højbjerg, som er taget af Jens Thaysen og Silas Bang.

Nogle af billederne er taget for nyligt, andre blev taget i efteråret.

Dronefoto. Lyseng. Højbjerg. Kridthøj. Kragelundskolen. Foto: Jens Thaysen