Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Illustrationer: Loop Architects, Eriksen Arkitekter, Cebra Arkitekter Aarhus

Få overblikket over mulige nybyggerier

Jelshøjvænget, Saralyst Allé, Oddervej.

Vejnavnene har andet end postnummeret til fælles.

De deler nemlig også det at være i spil til at blive hjemsted for nye boligbyggerier.

I alt er der fem steder i Højbjerg gang i arbejdet med at få lov til at bygge boliger.

Samtidig er der udsigt til, at en stor og attraktiv grund bliver ledig i 2024, når Højbjerg Maskinfabrik rykker ud af kommunen.

Jeg har sendt nyhedsbreve ud siden august, og byggeprojekter har i hele perioden været et tilbagevendende element.

Det bliver det helt sikkert ved med, for mon ikke, der kommer flere projekter? Og hvis der var noget, vi lærte af valgkampen, så var det, at du og dine medborgere skal inddrages i højere grad.

Og det er naturligvis lettere at lade sig inddrage, hvis man kender til projekterne.

Derfor forsøger jeg i dag at gøre det så overskueligt som muligt for dig ved at lave overblikket over de projekter, der lige nu er på tapetet.

Et af de projekter, der er længst i processen, er planerne for Højbjerg Torv.

Her er det blevet tid til, at du kan komme med din mening om det mulige byggeri. Forslaget er sendt i høring, og der er inviteret til borgermøde for alle interesserede.

På det møde kan du komme med argumenter for og imod projektet, ligesom du kan blive klogere på, hvad der egentlig er tankerne med grunden.

Og hvad så, når der er taget politisk stilling til de projekter, du nedenfor kan læse mere om? Hvor skal der så bygges?

Det findes der sikkert mange gode bud på, og for at komme frem til tre kvalificerede af slagsen har jeg nok en gang allieret mig med fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Han tror blandt andet, at der vil blive kigget i retning af Holme, hvor industrikvarteret rummer mange gode kvadratmeter, som i fremtiden kunne blive til boligområder.

Det var alt for mig i denne omgang. Husk på, at du altid kan skrive til mig på nicje@jfmedier.dk, hvis du har et forslag til et emne eller en historie, jeg bør kigge på.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Højbjerg er et attraktivt sted for byudviklere. Specielt i området omkring Oddervej er der flere, der gerne vil bygge boliger. I fremtiden kommer tre andre områder formentlig også i spil, spår fremtidsforsker. Foto: Silas Bang

Kommer der nye boliger i din baghave? Se, hvor byggeprojekter kan være på vej

Nye boliger her, der og alle vegne.

Sådan kan det måske føles, når du læser linjerne fra Skåde-Højbjerg-Holme.

Der er en håndfuld projekter på vej - plus det løse - og for at give dig det bedst mulige overblik, samler artiklen her op på alle byggeplanerne.

Det drejer sig om Saralyst Allé, Jelshøjvænget og tre steder på Oddervej. Samtidig er der lagt op til, at en stor og attraktiv grund i 2024 bliver ledig, når HMF rykker teltpælene op og flytter til Stilling.

Ingen af projekterne er endeligt vedtaget endnu, men de er under behandling, og i flere tilfælde er det ved at være din tur til at komme med meninger og holdninger.

Skåde-Højbjerg-Holme har over det seneste halve år beskrevet de forskellige byggerier, der kan være på vej til 8270. Her får du et samlet overblik, ligesom du også får tre bud på, hvor der kan blive bygget i fremtiden.

Gravemaskinerne er stadig et stykke fra at rykke ind, men flere steder i Højbjerg kan de være på vej. I hvert fald ligger flere bud på nye boligbyggerier klar og venter på at blive færdigbehandlet.

Nogle af projekterne er tættere på at være klar til servering for byrådet end andre, og her får du overblikket over dem alle.

Nyt boligområde på Saralyst Allé

Forslaget lyder på, at de 32 boliger bliver rækkehuse i to etager på omkring 140 kvadratmeter. Illustration: Loop Architects

Projektet er på et meget tidligt stadie. Men tankerne er tænkt, og de første streger er tegnet.

På Saralyst Allé kan grunden, hvor Privathospitalet Mølholm ligger, blive til et nyt boligområde.

Privathospitalet skal fjernes for at blive erstattet af 32 rækkehuse. Sådan er ideen i hvert fald fra KPC Ejendomsudvikling, der har lavet en betinget købsaftale om grunden på Saralyst Allé 48-50.

Om rækkehusene bliver til virkelighed, må tiden vise.

Der skal laves en ny lokalplan for området, og det betyder, at kommunens folk nu skal kigge på projektet, inden det kan sendes til rådmanden for teknik og miljø, som i sidste ende skal godkende lokalplansarbejdet.

Hvis projektet når så langt, skal det i offentlig høring, inden det til sidst skal behandles i byrådet.

Der er derfor stadig lang vej til at banke et nyt boligområde på benene, og det er langt fra givet, at projektet bliver, som KPC foreløbigt har skitseret.

Men der er altså en reel mulighed for, at Saralyst Allé i fremtiden får en stak nye boliger.

”Giftig” grund på toppen Højbjerg

I 2024 siger virksomheden farvel til Højbjerg og Oddervej. Foto: Google Maps

For nyligt meldte Højbjerg Maskinfabrik, der i dag bare hedder HMF, at den i 2024 flytter hele molevitten til Skanderborg Kommune.

Virksomhedens kæmpestore grund på toppen af Højbjerg har en beliggenhed, der formentlig kan få de fleste byudvikleres tænder til at løbe i vand. Der er udsigt til det meste, og der vil derfor kunne bygges nogle særdeles attraktive boliger.

Men det er slet ikke sikkert, at grunden skal bruges til boliger. Direktør i HMF, Jens Seeheusen Christensen, fortalte tidligere til Skåde-Højbjerg-Holme, at intet var afgjort, og at flere løsninger var i spil. Både boliger og industri.

Skulle virksomheden sælge grunden til en boligudvikler, er der en ganske stor udfordring, der først skal findes en løsning på.

Som Århus Stiftstidende for nyligt kunne fortælle, så er grunden forurenet med PFAS. I høj grad endda.

Nogle prøver fortæller, at tallene overskrider grænseværdierne for drikkevand med 800 gange, skriver avisen.

Det vil derfor kræve en tilladelse fra kommunen, hvis der skal bygges boliger på grunden i fremtiden. I den tilladelse kan der komme et krav om yderligere undersøgelser og oprydning på grunden.

Forurenet grund eller ej, så bliver et kæmpestort areal ledigt i 2024, og tiden vil vise, om der rykker ny industri ind, eller om der skal bygges boliger.

Gamle træer i vejen for boliger på Jelshøjvænget

På en skråning på Jelshøjvænget ved krydset mellem Oddervej og Ringvej Syd kan ni boliger være på vej. Visualisering: Plusarkitekter

Det skabte ikke ligefrem begejstring på Jelshøjvænget, da sløret blev løftet for, at en gammel bygning måske skal rives ned for i stedet at gøre plads til ni huse.

Selvom ni boliger er et mindre projekt, end det man kigger ind i andre steder i Højbjerg, så er det alt for mange på alt for lidt plads, lyder det fra naboerne på Jelshøjvænget, der ligger ved krydset mellem Oddervej og Ringvej Syd.

Samtidig frygter naboerne for indkigsgener og et større pres på en i forvejen tætpakket vej, når bilister skal til og fra Oddervej.

Skåde-Højbjerg-Holme skrev i starten af december sidste år om projektet, som du kan læse mere om her.

Siden er der ikke sket ret meget. De gamle, fredede træer på grunden, er stadig det store benspænd. 

Kan de fældes, eller kan de ikke?

Det spørgsmål skal besvares, inden projektet kommer videre i processen, og svaret er altså stadig ikke på plads.

Kommer svaret, og bliver det, at træerne på trods af fredningen godt kan fældes, så skal Aarhus Kommune kigge på, om der kan gives dispensation til den lokalplan, der ligger for området. Den tillader nemlig ikke byggeri i den størrelse, som bygherren foreslår.

Det betyder, at projektet måske kan ende med at blive et autismecenter i stedet. Det kan du læse mere om her. 

Højbjerg Plads får et forsøg mere

Forslaget til Højbjerg Plads indeholder butikker, boliger og parkeringskælder. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

For cirka ti år siden blev et foreslået projekt på det, der kaldes Højbjerg Plads, mødt med så meget borgermodstand, at projektet faldt til jorden.

Siden er der ikke sket noget på grunden.

Men nu får planerne om et attraktivt boligområde kombineret med butikker et skud mere.

Forslaget går nu på, at der bygges en dagligvarebutik, en café og et par andre butikker, og ovenpå skal der bygges i omegnen af 40 lejligheder.

Samtidig skal der være parkeringskælder, som fuldender tanken om et lille butikscenter.

Projektet vil være rigtig godt for Højbjerg og ikke mindst for området, som trænger til fornyelse, lød budskabet fra Claes Remien, der er direktør i virksomheden, som ejer grunden, da han præsenterede projektet for Skåde-Højbjerg-Holme.

Men også her ulmer bekymringerne fra blandt andet fællesrådet, der mener, at byggeriet bliver for højt.

Projektet er ikke et, der står klart lige foreløbigt. Også her er der tale om planer på et tidligt stadie. Det vil også sige, at projektet kan ændre sig en del fra det skitserede forslag, og det kan også ende med ikke at blive realiseret.

29 seniorboliger

Seniorboligerne skal ligge ud til Oddervej med parkeringspladser og fælleshus i retning af nabovejen Solbrinken. Visualisering: Loop Architects

Flere af de igangværende projekter kredser sig om Oddervej.

Projektet med de 29 seniorboliger er ingen undtagelse. Det ligger faktisk så tæt på Oddervej, som man kan komme. Også for tæt, mener nogle af skeptikerne.

Trafikken kan komme til at slå knuder, når bilister skal ud fra boligerne, der ligger meget tæt på krydset ved Rosenvangs Allé, lyder bekymringen blandt andet.

Samtidig frygter beboerne på nabovejen Solbrinken, at de vil få mange flere biler på deres villavej.

Til gengæld vil området få 29 seniorboliger, hvor der også vil høre et fælleshus til.

I skitseforslaget lyder det, at der skal bygges i tre etager på den knap 2.000 kvadratmeter store grund.

Projektet har været undervejs i noget tid, og det er snart klar til at blive sendt i offentlig høring.

Ifølge tidsplanen på Aarhus Kommunes Lokalplanportal står høringsperioden til at være fra 12. april til 7. juni.

Ny dagligvarebutik på Højbjerg Torv

Sådan kan Højbjerg Torv komme til at se ud i fremtiden, hvis Rema 1000 får lov til at bygge en butik og boliger. Illustration: Aarhus Kommune

Her er der efterhånden tale om et ganske håndgribeligt projekt. I hvert fald er planerne så langt, at det er sendt i høring. Det er altså nu, at naboer og andre borgere kan komme med inputs til projektet.

I den forbindelse er der også kaldt til borgermøde. Det kan du læse mere om her (link til anden artikel).

Projektet har mødt en hel del skepsis fra fællesrådet og de nærmeste naboer. Trafikken risikerer at løbe af sporet, og det kan blive et besværligt og ikke mindst farligt kryds mellem Oddervej og Rosenvangs Allé, lyder kritikken.

Det er Rema 1000, der har købt grunden med henblik på at opføre en ny butik. Samtidig skal der bygges boliger ovenpå butikken.

Der er lagt op til, at en ny lokalplan giver mulighed for at bygge i fire etager med en bebyggelsesprocent på 70. Som det er nu, er det ikke tilladt at bygge i mere end tre etager med en bebyggelsesprocent på 50.

Alt det kan man som borger nu argumentere for og imod frem til 21. april, hvor der er høringsfrist.

Hvor skal der bygges i fremtiden?

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen har tre bud på, hvor kommende boligbyggerier kunne finde sted i Højbjerg. Pressefoto

Hvor de øvrige punkter i denne artikel er områder, hvor en bygherre har henvendt sig til kommunen, er der her i højere grad tale om gætværk.

Det er dog ikke gætterier, der bare er baseret på mavefornemmelser og en finger i vejret.

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen lever af at kigge på fremtidens tendenser, og han har tre bud på, hvor der i fremtiden kan bygges i 8270.

Et af de varmeste områder, som han ser det, er industrikvarteret i Holme.

- Området omkring Christian X’s vej har stået lidt i stampe, og nogle af bygningerne er ikke tiptop moderne til industri. Så hvis ejerne har interesse i at sælge, er det et oplagt sted til at udvikle, siger han.

Et andet sted, der kan blive nye boliger rigere, er ifølge Jesper Bo Jensen området omkring Kridthøj Torv. Med torvets indkøbsmuligheder som motor er stedet populært og oplagt til både flere butikker og boliger.

Det kræver bare lige, at pladsen kan findes til det.

- På begge sider af Saralyst Allé ligger der erhvervsbygninger, som måske kan blive til boliger i fremtiden.

Det sidste sted, Jesper Bo Jensen udpeger som oplagt til byudvikling, er landbrugsjorden syd for Ringvej Syd.

- Det handler om, hvilken retning man går rent politisk. Vil man lægge arealerne ud til boliger, så kan man sagtens udvide der, siger fremtidsforskeren.

Vil du blive klogere på projektet? Så kan du komme til borgermøde 5. april. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Er det en god eller dårlig ide med Rema 1000 på Højbjerg Torv? Nu kan du få indflydelse på projektet

Høringsperioden er startet, og der er indkaldt til borgermøde.

Her kan du deltage i debatten omring projektet for et nyt Højbjerg Torv, og du kan blive klogere på planerne, inden du sætter dig til tasterne og indsender et høringssvar.

Projektet omfatter en ny dagligvarebutik og lejligheder.

Et af de store stridspunkter er trafikken. Kan man lave en løsning, så butikken og boligerne kan være der, uden at det ødelægger trafikken?

Det er der delte meninger om, og nu er det blevet tid til, at din holdning også kommer i spil.

Arbejdet med at få etableret en dagligvarebutik på Højbjerg Torv er nu på vej ind i en ny fase. Nu er projektet sendt i høring, og der er inviteret til borgermøde.

Der er blevet tegnet og fortalt. Argumenteret for og imod.

Nu er det borgernes tur til at komme på banen i forhold til det mulige byggeprojekt på Højbjerg Torv.

Her har Rema 1000 købt det meste af grunden med henblik på at lave dagligvarebutik og boliger.

Ideen har mødt skepsis fra både det lokale fællesråd og fra de nærmeste naboer. Kritikken og bekymringerne tager i høj grad udgangspunkt i trafikken.

Kan man lave en løsning, så det er forsvarligt og uproblematisk at komme ind og ud fra butikkens parkeringsplads? Fællesrådet tvivler, mens Rema 1000 er optimistisk.

I sidste ende er det en politisk beslutning, om en ny lokalplan kan og skal godkendes. Og inden projektet ryger på byrådets dagsorden, skal borgerne høres.

"Bebyggelsen, hvor butikken og cafeen Fru Lund ligger, og den gamle biografbygning, som huser Antroposofisk Kulturhus, er ikke en del af det nye lokalplanområde, og der er ikke planer om at nedrive eller ændre disse bebyggelser i forbindelse med den igangværende lokalplanlægning." Sådan står der i debatoplægget fra Aarhus Kommune. Illustration: Aarhus Kommune

Derfor er høringsperioden nu startet, og den løber frem til 21. april. Du kan indsende dit høringssvar via kommunens høringsportal.

Der er i samme omgang inviteret til borgermøde for alle interesserede. Det møde foregår på Diakonhøjskolen 5. april.

Du kan læse mere og melde dig til mødet her.

Sådan ser projektet ud

Det endelige projekt er ikke besluttet endnu. Det kan i princippet også ende med slet ikke at blive til noget.

Men det materiale, Aarhus Kommune har sendt ud forud for høringsperioden og borgermødet, fortæller, at der kan gives mulighed for at bygge i fire etager og med en bebyggelsesprocent på 70.

De nuværende rammer tillader tre etager og en bebyggelsesprocent på 50.

Sådan kan området komme til at se ud. Der er lagt op til, at ind- og udkørslen bliver på Rosenvangs Allé og ikke på Oddervej, som ellers var den oprindelige tanke. Illustration: Eriksen Arkitekter

Det er planen, at den gule etagebygning, der fylder det meste af torvet, skal rives ned. Det samme skal boligen og garagerne bag etagebygningen. Alt sammen for at gøre plads til den nye dagligvarebutik, boliger og tagterrasse.

Bygningen, hvor Fru Lund har café og tøjforretning, bliver der ikke pillet ved. Til gengæld skal frisørsalonen flyttes, og genbrugsbutikken kan stå til at forsvinde helt fra torvet.

Vigtigt med dialog

Det er Lene Damgaard, der er kommunens projektleder på det mulige byggeri, og hun vil være en af dem, man kan møde på borgermødet.

Hun håber, at mødet giver anledning til god debat og dialog om tingene, og at alle parter bliver klogere.

- Vi tager imod alle spørgsmål for at hjælpe til opklaring, så borgerne er klædt bedst muligt på til at komme med høringssvar. Samtidig vil vi jo også gerne fornemme, hvilke tanker der er til projektet, og det kan være, at der er noget, vi ikke har opdaget, som skal afklares, siger hun.

Lene Damgaard fra Aarhus Kommune har tidligere holdt møde med fællesrådsformand Søren Wichmann Matthiessen og Metin Lindved Aydin (R), der både sidder i fællesrådet og byrådet. Fællesrådet er især skeptiske omkring udkørslen til Rosenvangs Allé så tæt på krydset ved Oddervej. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Aarhus Kommune er ikke forpligtet til at holde et møde med borgerne, men Lene Damgaard fortæller, at der er tradition for at gøre det i de sager, hvor der er stor interesse.

Det er der i det her tilfælde, fornemmer Lene Damgaard.

- Vi tror på, at man skal snakke med hinanden, også helst ansigt til ansigt. Det giver bare en bedre dialog, når man mødes. Og så vil jeg opfordre til en god og ordentlig debat. Hvis man er utilfreds, skal utilfredsheden rettes med politikerne og høringssvarene.