Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der kan være et nyt boligområde på vej til Saralyst Allé. Illustration: Loop Architects

Boligbyggeri med 32 rækkehuse kan være på vej

Det er en eftertragtet vare, som KPC Ejendomsudvikling har tænkt sig at smide i boligpuljen.

Klassiske rækkehuse, kalder de det. 32 styks.

De skal ligge på Saralyst Allé, hvor de skal danne deres eget lille boligområde.

Spørgsmålet er så bare, om KPC kan få lov til at lave boligerne. Der er brug for en ny lokalplan, og sådan en tager som bekendt tid at få i hus.

Projektet er på et meget tidligt stadie, og det projektforslag, KPC er kommet med, kan nå at blive ændret en hel del, før vi ser det endelige forslag. Men i det forslag, der lige nu er på bordet, er der tale om rækkehuse af to forskellige størrelser. 146 og 134 kvadratmeter. Begge typer er skitseret til at være i to etager.

KPC og kommunen har været i indledende dialog, og processen er så småt sat i gang. Først skal kommunens folk kigge mere på forslaget, infrastruktur, miljø og lignende. Så skal borgerne høres, inden det til sidst skal besluttes politisk.

For et par uger siden kunne du her i nyhedsbrevet læse om fem ”skjulte steder” i Højbjerg. Et af de steder var Bjørnegrotten.

Et lille museum på virksomheden Johnson Controls i Holme.

Her passer og plejer en gruppe pensionerede medarbejdere gamle maskiner, dokumenter og andet, der fortæller om virksomhedens mere end 100 år lange historie.

Hver mandag mødes seniorklubben i et lokale på den store virksomheds matrikel. Her får de kaffe, sludder og sladder, og så trækker de ellers i arbejdstøjet.

Virksomheden har været en stor del af deres liv, og de kan ganske enkelt ikke slippe den og kollegaerne igen, siger de.

Tak for din tid, og god weekend.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Der er brug for en ny lokalplan, hvis byggeriet på Saralyst Allé skal blive til virkelighed. Foto: Christian Gnutzmann

Nyt boligområde kan være på vej: - Klassiske rækkehuse er en meget efterspurgt vare

Der er lavet en betinget købsaftale om grunden på Saralyst Allé 48-50.

Her vil KPC Ejendomsudvikling opføre 32 rækkehuse på cirka 140 kvadratmeter.

Det er en eftertragtet vare, og Højbjerg er et attraktivt sted at bo, lyder det fra KPC.

Der er dog stadig nogle ting, der skal gå op, før boligerne kan blive til virkelighed.

En ny lokalplan skal på plads, og den slags tager tid. Det er derfor ikke sikkert, at boligerne kommer, og det er slet ikke sikkert, at de kommer i den form, de er forslået i det nuværende ideoplæg.

Saralyst Allé kan blive 32 boliger rigere, hvis KPC’s planer om et nyt boligområde bliver til virkelighed. Der er dog stadig en del ting, der skal falde på plads, før projektet kan realiseres.

Aarhus Kommune er et attraktivt sted for byudviklere. Højbjerg er bestemt ikke nogen undtagelse.

Derfor er det også med at slå til for ejendomsinvestorer, når muligheden for at få fingre i et område, der er egnet til boliger, byder sig.

Det har KPC Ejendomsudvikling gjort.

Virksomheden har lavet en betinget købsaftale om grunden på Saralyst Allé 48-50. Det er her, Privathospitalet Mølholm ligger.

Skitsen her er fra det ideoplæg, KPC har sendt til Aarhus Kommune. Det er altså sådan her, Saralyst Allé 48-50 kan komme til at se ud. Det er dog ikke sikkert, at projektet bliver fuldstændigt, som KPC foreslår. Illustration: Loop Architects

KPC Ejendomsudvikling vil købe grunden for at rykke privathospitalet ned og i stedet lave rækkehuse, hvis kommunen giver grønt lys for projektet.

- Vi er kommet med et bud på et projekt, som, vi mener, er interessant. Men der er langt fra et konkret projekt endnu, vi er på et meget tidligt stadie, siger Johan Gottschalck, der er projektdirektør ved KPC Ejendomsudvikling.

Klassisk Højbjerg

Der er tale om et rækkehusbyggeri, som man kender det fra andre steder i Højbjerg. Ifølge det nuværende forslag, som KPC har lavet, er det tanken, at der skal bygges 32 boliger med en størrelse på cirka 140 kvadratmeter.

Hvis projektet bliver til noget, vil der altså komme et nyt boligområde på Saralyst Allé.

Få overblikket over forslaget til byggeriet

I det foreløbige skitseforslag, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i, lyder det, at der skal bygges 32 boliger af to forskellige typer.

Størrelsen på boligerne bliver 146 og 134 kvadratmeter. Begge boligtyper skal være i to etager.

Grunden er 6.716 kvadratmeter stor, og bebyggelsesprocenten lyder i forslaget på cirka 66 procent.

Der regnes med 48 parkeringspladser, som alle skal ligge yderst på grunden mod Saralyst Allé.

Ifølge skitseforslaget skal der være grønne fællesarealer mellem boligerne.

Det hele er et forslag på et meget tidligt stadie, og det kan derfor ende med at blive et væsentligt anderledes projekt.

Projektet er meget klassisk Højbjerg, mener Johan Gottschalck fra KPC Ejendomsudvikling.

- Vi ønsker et klassisk rækkehusbyggeri, som er en meget efterspurgt vare. Men igen, det er på et tidligt stadie, og det kan være, at projektet kommer til at se helt anderledes ud, siger han.

Borgerne skal nok blive hørt

Som Johan Gottschalck har slået fast, så er projektet i sin meget spæde start.

Der har været indledende dialog mellem kommunen og KPC, men det er også det.

For at projektet kan blive til virkelighed, er der brug for en ny lokalplan for området, og kommunen har efter den indledende dialog vurderet, at der kan arbejdes på at få sådan en i hus.

Det er dog ikke ensbetydende med, at der kommer en ny lokalplan, og at byggeriet kan sættes i gang.

- Projektet skal screenes af en intern projektgruppe, der består af deltagere fra afdelingerne Mobilitet, Natur/Miljø og Plan, siger Mia Juhl Kyhn, der er byplanarkitekt og projektleder i Plan ved Aarhus Kommune.

Her skal der blandt andet kigges på sådan noget som trafik og beplantning. Og når den interne gruppe har gjort sit arbejde med projektet, skal det forbi rådmanden for teknik og miljø, som skal sige ja eller nej til at gå i gang med udarbejdelsen af en ny lokalplan.

- Når lokalplansforslaget godkendes til offentlig høring, kan naboer, fællesråd og øvrige borgere komme med bemærkninger. Men vi skal først have et politisk godkendt skitseforslag, som vi efterfølgende kan udarbejde en lokalplan på baggrund af. Det nuværende skitseforslag er bygherres udspil, og ikke noget der er politisk godkendt, siger Mia Juhl Kyhn.

Der er cirka 75 medlemmer af Sabro Seniorklub, som hver mandag mødes for at holde liv i gamle traditioner og fortællinger. Foto: Christian Gnutzmann

75 pensionerede ansatte holder liv i historien fra før amerikanerne kom: - Vi har virksomheden inde under huden, og derfor vil vi give noget tilbage

Selvom virksomheden efterhånden har været på amerikanske hænder i en del år, passer en gruppe pensionerede medarbejdere på de gamle værdier fra dengang, virksomheden var dansk.

I et lager i en af virksomhedens yderste kroge ligger Bjørnegrotten. Det er et lille museum, som viser udviklingen fra Sabroe til Johnson Controls.

Gamle kompressorer, der har været rundt i hele verden, kommer tilbage til værkstedet, og så giver seniorklubbens medlemmer dem en kærlig hånd, inden de bliver udstillet.

Det giver værdi for virksomheden og i høj grad også for klubbens medlemmer.

Mange af dem har været kollegaer i mange år, og de fleste medlemmer har brugt hele deres arbejdsliv i virksomheden. Derfor kan det være svært at slippe den helt.

I dag hedder virksomheden Johnson Controls, men en gruppe pensionerede medarbejdere holder fast i tiden under navnet Sabroe. Hver mandag mødes de og bruger tid på at passe de gamle fortællinger og virksomhedens rødder.

Der står Sabroe på det meste.

På flaget på bordet, på oplukkeren, på billederne på væggen og på en af medlemmernes sportstaske.

Når man går op på første sal i en af produktionshallerne ved Johnson Controls i Holme, forlader man for en kort stund nutidens virksomhed og træder ind i fortiden.

Det var dengang Johnson Controls hed Sabroe.

I lokalet på første sal holder Sabroe Seniorklub til.

Der er dækket op til morgenkaffe og rundstykker. De første medlemmer er kommet i god tid, og snakken går.

Formand for seniorklubben Anders Amdi Sørensen starter dagens møde i klubben med lidt praktisk information. Der skal blandt andet deles et par fødselsdagskuverter ud. De er uden rude i, siger han. Det får forsamlingen til at le. Foto: Christian Gnutzmann

Klokken er ni, og formanden slår på klokken. Det ugentlige møde i seniorklubben er startet.

Der er lidt praktisk information fra formanden om ugen, der er gået. Der er et par runde fødselsdage, som skal fejres, og så skal der fortælles et par gode historier, inden de cirka 20 fremmødte lister ud til deres respektive opgaver.

- Vi holder fast i og bevarer de gamle traditioner, siger seniorklubbens formand Anders Amdi Sørensen om det arbejde, medlemmerne laver.

Mere end 100 års historie

Nogle af klubbens medlemmer er gået i retning af et hjørne af virksomhedens matrikel. Det er her man finder Bjørnegrotten.


Mange af os har jo været kollegaer i mange år, så det giver os helt sikkert en masse socialt at samles. Samtidig betyder det noget, at vi kan bevare fortællingerne, som også er vigtige for virksomheden

Anders Amdi Sørensen

Det ser måske ikke ud af meget, når man ser det udefra, men der gemmer sig et museum inde bag det rå ydre.

Her kan man gå på opdagelse i virksomhedens og branchens udvikling.

Det er nogle gamle maskiner, der står i Bjørnegrotten, og de er vigtige for fortællingen om virksomheden, mener seniorklubben. Foto: Christian Gnutzmann

Kølemaskiner og kompressorer, der er mere end 100 år gamle er udstillet. De er produceret af Sabroe og sendt ud i verden, hvor de har tjent deres pligt i forskellige virksomheder.

Nu, hvor deres dage i driften er talte, er de vendt hjem til Bjørnegrotten.

- Det er her, vi kan se og fortælle historien. Sælgerne plejer også at tage gæster med herover for at vise lidt om virksomheden og dens udvikling, siger Anders Amdi Sørensen.

Museet er som sådan ikke åbent for offentligheden, men efter aftale med virksomheden og seniorklubben, kan man komme ind og se de gamle maskiner.

”Det er os, der passer på historien”

Det er ikke tilfældigt, at flagene på bordet med Sabroe-logoet ikke er skiftet ud med Johnson Controls.

For det er netop fortællingen om en gammel, stolt virksomhed, der får seniorklubben til at stimle sammen hver mandag.

- Det er os, der passer på historien, lyder det fra en af medlemmerne.

Og det er en historie, der rækker meget længere ud end den historie, der kan skrives om de amerikanske ejere og Johnson Controls i Holme.

Virksomheden Sabroe blev grundlagt i midten af Aarhus i slutningen af 1800-tallet, og i 1959 rykkede den til Holme.

Når der er gæster på besøg i virksomheden, slår de ofte vejen forbi museet for at få en fornemmelse af virksomhedens historie. Foto: Christian Gnutzmann

Lige før år 2000 blev Sabroe solgt til amerikanskejede York International, som senere blev overtaget af Johnson Controls, der også er navnet på virksomheden i dag.

Og det er netop historien om virksomhedens udvikling fra før amerikanerne overtog, der fylder hos seniorklubben, der altså også stadig kalder sig Sabroe Seniorklub.

- Vi har virksomheden helt inde under huden, og det betyder noget at give virksomheden noget tilbage og bevare de rødder og værdier, som virksomheden er bygger på, siger Anders Amdi Sørensen.

Sørg for at få taget et billede

I bygningen ved siden af Bjørnegrotten er en håndfuld af klubbens medlemmer i gang med at læsse en gammel, tung kompressor over på en palle.

- Sørg for at få taget et billede. Det er første gang, jeg ser gutterne lave noget, griner Jan Houmann, der er medlem af klubbens bestyrelse.

Det her i værkstedet, at der plejer at være en del liv, når seniorklubben mødes om mandagen. Gamle, udtjente kompressorer er kommet hjem, og de skal have en kærlig hånd, før de kan indgå i museet.

- De har været rundt i hele verden, og nogle af dem kommer heldigvis hjem igen, siger Jan Houmann.

Der er plads til en hel del kærlige drillerier i seniorklubben. Faktisk er det en ret væsentlig del af de ugentlige møder. Foto: Christian Gnutzmann

Alle seniorklubbens medlemmer har været ansat i tiden, hvor virksomheden var dansk og hed Sabroe. Det er et krav, at man har været ansat i mindst 12 år, inden man er gået på pension eller efterløn, hvis man vil være med i klubben.

For de fleste gælder det, at de har brugt en stor del af deres arbejdsliv i virksomheden.

- Mange af os har jo været kollegaer i mange år, så det giver os helt sikkert en masse socialt at samles. Samtidig betyder det noget, at vi kan bevare fortællingerne, som også er vigtige for virksomheden, siger Anders Amdi Sørensen.

44 ører i timen

Det sidste sted på matriklen, som passes og plejes af seniorklubben, er det historiske arkiv.

Et hav af skrøbelige ringbind og gamle notesbøger fortæller om priser, lønninger og andre ting fra de gode gamle dage.

Anders Amdi Sørensen kan konstatere, at han ikke blev uhørt godt betalt, da han startede på virksomheden. Foto: Christian Gnutzmann

Anders Amdi Sørensen er blandt andet faldet over sin egen kontrakt, fra da han blev ansat som lærling i 1962.

- Dengang fik jeg 44 ører i timen, og så fik jeg også lov til at arbejde om lørdagen. Men jeg skulle selvfølgelig også bruge nogle timer for at nå at tjene lidt penge med den løn, siger han.