Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Christian Gnutzmann

Hvor meget nybyggeri kan man klemme ind på 500 meter?

Der er sådan set plads nok.

Det er måske endda på tide, at nye bygninger erstatter de gamle.

På tre adresser på Oddervej bliver der arbejdet på at realisere nye byggeprojekter.

De tre projekter ligger indenfor 500 meter, og i deres nuværende form indeholder de til sammen cirka 85 lejligheder, to dagligvarebutikker og et par andre mindre butikker.

Det er her, det bliver et problem, mener flere.

For nok kan matriklerne trænge til en kærlig hånd, men der skal ikke forskønnes og udvikles for enhver pris. Hvis de nye byggerier bliver for høje og skiller sig for meget ud, bliver det et pænt "nej tak".

Det var holdningen fra tre personer, jeg mødte på Oddervej. Det er også holdningen hos mange på Facebook.

Men det er ikke alle, der har det sådan.

Der er også nogle, der har luftet den modsatte holdning. Lad os få sat gang i byggerierne hurtigst muligt, lyder det. Især på området ved Alexandra Blomster skal der ske noget i en fart, mener flere.

I sidste ende er det politikerne, der skal besvare spørgsmålet. Hvor meget kan der egentlig bygges indenfor kort afstand på mere eller mindre samme tid?

Bliver det for stort et indgreb i det område, vi kender, hvis alle tre projekter bliver til virkelighed. Og hvad med fremtiden – kommer der mere byggeri?

Spørgsmålene leder hen til forslaget om en helhedsplan. Det har været luftet af en nabo til Oddervej, og ifølge Jakob Søgaard Clausen (DF), Laura Bryhl (EL) og Metin Lindved Aydin (R) fra teknisk udvalg er det også en rigtig god tanke. Alligevel er det ikke sikkert, at området får en helhedsplan lige foreløbig.

Jeg kommer naturligvis til at holde dig opdateret på byggeprojekterne og på alt muligt andet i fremtiden. Men for at vi på Skåde-Højbjerg-Holme kan fortsætte med at lave gennemarbejdet og grundig journalistik, er der én ting, vi har brug for.

Det fortæller redaktør Jens W. Møller mere om nedenfor. Jeg håber, at du vil læse hans budskab, for det er vigtig information.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Flere steder på Oddervej kunne have brug for et friskt pust, mener Jakob Søgaard Clausen (DF), der er medlem af teknisk udvalg. Han synes derfor, at det ville være en god idé, at kigge på en helhedsplan for området. Foto: Silas Bang

Ville det være en god ide med en helhedsplan for Oddervej? Politikere siger ja, men der er bare ét problem ved den model

En nabo til Oddervej efterspørger en helhedsplan.

Lad os få nogle overordnede linjer for, hvad det er, vi vil med området, så det ikke bliver enkelte byggerier for sig selv som knopskydninger.

Forslaget kommer i kølvandet på de tre byggeprojekter, som kan være på vej til Oddervej.

Og det er et rigtig godt forslag. Helhedsplaner er en glimrende ide og en mangelvare flere steder i kommunen, lyder det fra tre medlemmer af teknisk udvalg.

Problemet er bare, at det kan tage tid at få sådan en på plads. Lang tid.

Og det kan og skal man ikke nødvendigvis vente på, lyder det fra politikerne. Til gengæld er det vigtigt, at borgerne bliver inddraget, og at de bliver det tidligt i processerne, da det er dem, der har det bedste lokale kendskab.

Selvom både Laura Bryhl (EL), Jakob Søgaard Clausen (DF) og Metin Lindved Aydin (R), der alle sidder i teknisk udvalg, synes, at en helhedsplan for området omkring Oddervej ville være en god idé, er det ikke sikkert, at den kommer i hus, inden der skal tages stilling til tre byggeprojekter.

Hvad med at få lavet en helhedsplan?

Forslaget er slynget ud i den lokale Facebook-gruppe 8270-Højbjerg.

Det kommer fra Lars Jakob Johansson, der er nabo til Oddervej. Han har noteret sig, at der arbejdes på tre forskellige byggeprojekter indenfor 500 meter af Oddervej.

- Jeg synes, at vi ser lidt for mange knopskydninger. Der bliver ikke tænkt på området som helhed, siger Lars Jakob Johansson.

Han bor på Solbrinken, og et af de tre projekter – de 29 seniorboliger – vil komme til at ligge i hans baghave. Og som det er nu, hvor der ikke er en helhedsplan, så bliver det lidt for meget på byudviklernes præmisser, mener han.

- Når man siger det, bliver det lidt udlagt som om, at man er imod byudvikling. Sådan er det slet ikke. Jeg synes bare, at man bør sætte sig ned og se på, hvad det er man vil med området. Hvad tænker vi med befolkningen, hvor mange dagligvarebutikker er der brug for og så videre.

Lars Jakob Johansson tror også på, at det ville give en hel del mindre støj fra borgerne, når nye projekter bliver præsenteret.

- Hvis der ligger nogle planer for et område, ved vi som borgere også, hvad vi går ind til i det område. Det vil give mindre usikkerhed.

Det kalder på en helhedsplan

Ingen af de tre byggeprojekter er endeligt vedtaget endnu. Så i princippet kan de alle ende med ikke at blive til noget.

Men uanset hvad, kommer der i fremtiden flere byggerier langs Oddervej, spår fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Derfor er forslaget om en helhedsplan måske slet ikke så tosset.

Det er forperson i teknisk udvalg Laura Bryhl (EL) enig i.

- Det kalder lidt på en helhedsplan for området, så vi ikke ser enkelte byggerier, der ikke er tænkt sammen i en helhed, siger hun.

Enhedslistens Laura Bryhl er klar til at se på en helhedsplan for Oddervej. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En helhedsplan kan være god til at beskrive et områdes særtegn og dna, og den sætter de overordnede spilleregler, som både borgere, politikere og byudviklere kan forholde sig til, påpeger Laura Bryhl.

- Oddervej er et godt eksempel på et sted, hvor man ved, at der vil ske en større udvikling. Og så snart man ved det, bør man kigge på en helhedsplan.

Men sådan tænker Laura Bryhl om flere steder i kommunen, og hvis der skal laves mange helhedsplaner, kan økonomien blive en udfordring.

- Der skal sættes flere penge af til helhedsplaner, og det vil vi prioritere til budgetforhandlingerne, siger Laura Bryhl.

En god ide, men…

Det lokale medlem af teknisk udvalg Metin Lindved Aydin (R) ser også gerne, at Oddervej får en helhedsplan.

Men han er ikke sikker på, at man skal holde byggeprojekterne hen indtil, at sådan en er på plads.

- Det er meget ressourcekrævende at lave helhedsplaner, og det kan tage lang tid. Så hvis vi skal vente på, at der ligger en helhedsplan, så sker der ingenting i lang tid, og det kan vi ikke være tjent med, siger han.

Det betyder dog ikke, at han bare er klar til per automatik at give grønt lys til byggerier. Heller ikke de tre på Oddervej, som han og de øvrige byrådspolitikere senere kan komme til at tage stilling til.

Specielt det område, der kaldes Højbjerg Plads, hvor der blandt andet ligger en blomsterbutik og en genbrugsbutik, trænger til fornyelse, påpeger flere. Foto: Christian Gnutzmann

Ingen af byggeplanerne er klar til at komme til drøftelse i byrådet, og når vi endnu ikke ved, hvordan de færdige projektforslag ser ud, er det svært at sige ja eller nej til de enkelte projekter.

Men kan området bære tre byggeprojekter, hvis det skulle ende med, at de alle bliver til noget?

- Jeg kan faktisk ikke se det store problem i, at der er byggepladser indenfor forholdsvis kort afstand. Det, man kender på de tre områder, er for mig at se ikke særligt værdifuldt. På Højbjerg Torv har man en lille betonørken, og det sted, hvor der måske skal være ældreboliger, er heller ikke nogen æstetisk oase på nær den ene villa. Og hele komplekset omkring Alexandra Blomster fortjener vel i virkeligheden en jernkugle, siger Metin Lindved Aydin.

Lyt til de lokale

Jakob Søgaard Clausen (DF) er enig med kollegaen fra teknisk udvalg.

En helhedsplan for området omkring Oddervej er en god idé.

- Det er en central vej, hvor der er flere steder, der har brug for enten at blive udviklet eller opfrisket. Og når det går så stærkt som i dag, giver det mening at komme op i helikopterperspektivet, siger han.

Samtidig kan en plan med overordnede linjer spare både kommunen, borgerne og byudviklerne tid og frustrationer.

Men…

Skal man vente på en helhedsplan, før gravemaskiner kan rykke ind, så bliver udviklingen sat på pause. Derfor er byudviklere og politikere nødt til at lytte til borgerne.

- Ud fra deres kendskab til området har de en form for helhedstænkning. For mig er det vigtigt at lytte til det, de siger, siger Jakob Søgaard Clausen.

Hvor det er højest, vil det nye byggeri på Højbjerg Plads komme op i 4,5 etage. Foto: Christian Gnutzmann

- Det ville være rigtig godt med forskønnelse af området, byggerierne må bare ikke blive for høje

Byggerierne skal have den rigtige højde, og de skal passe til områdets udtryk.

Sådan er de nogen af holdningerne blandt de lokale, der har betænkninger i forhold til de tre mulige nybyggerier på Oddervej i området tæt på Højbjerg Torv.

Men kan man sikre, at bygningerne ikke bliver for høje, og at opbygningen og arkitekturen er den rigtige, så skal de være velkomne, lyder det fra tre personer, der hver især var på gåtur langs Oddervej.

For der kunne godt bruges noget nyt på de tre matrikler. Især ved Alexandra Blomster og Højbjerg Plads er der behov for udvikling, mener de.

Tre adresser på Oddervej løber med opmærksomheden for tiden. Der pønses nemlig på større byggeprojekter, og det er der delte meninger omkring. Flere byder forskønnelse af de nuværende områder velkommen, men det må ikke være for enhver pris, lyder det.

Lene Hornsleth er på gåtur med sin hund.

Hun går forbi Alexandra Blomster og de andre forretninger på det, der går under navnet Højbjerg Plads.

Området trænger til fornyelse, tænker hun. Det har det efterhånden gjort i mange år.

Derfor er hun også positiv overfor planerne om en stor ombygning af hele området.

Der er dog et men.

- Det må ikke blive for højt. Man skal bevare den udsigt, der er til det grønne, siger hun.

Så hvis man kan undgå, at der bliver bygget alt for højt, så er det bare med at sætte byggeprocessen i gang.

De tre mulige byggerier

Det er vigtigt at slå fast, at byggerierne lige nu kun er på tegnebrættet.

Ingen af dem er endeligt vedtaget endnu. Og før byrådet skal tage stilling til, om byggerierne kan vedtages, kommer projekterne i høring, hvor naboer og andre borgere kan komme med indsigelser.

Bliver alle projekter til virkelighed i den form, de lige nu har i skitserne, kommer der 85 nye boliger, to dagligvarebutikker og måske et par andre mindre forretninger.

På Højbjerg Torv er det Rema 1000, der planlægger at rykke ind sammen med en portion boliger. Lidt længere oppe ad Oddervej arbejdes der på 29 ældreboliger, mens der på Højbjerg Plads er tale om et projekt med en dagligvarebutik, specialforretninger og boliger.

Læs mere om de tre projekter her.

Hun er ikke nervøs for ekstra trafik og andre gener fra det butikscenter og de boliger, der er en del af planen for den mulige ombygning af Højbjerg Plads. Heller ikke selvom hun mere eller mindre bor i baghaven.

- Det ville bare være rigtig godt med forskønnelse af området, siger hun, inden hun lægger an til at gå videre.

Hun er på vej ned ad Oddervej, ned mod Højbjerg Torv. Og hun skal ikke gå ret langt, før hun kommer forbi det næste mulige byggeprojekt.

Projektet med 29 ældreboliger ud til Oddervej har fået flere af de nærmeste naboer til at bekymre sig om den ekstra trafik, de nye boliger vil tage med sig. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

På Oddervej 75-79 kan store ændringer også være på vej. Det er bygningerne overfor Jyske Bank, hvor der blandt andet ligger et solcenter.

Her kan 29 ældreboliger erstatte solcenteret og de to nabobygninger.

- Det vil være glimrende, synes jeg. Det vil være fint at blande aldersgrupperne i området lidt mere, siger hun.

Igen er der et men.

Heller ikke her må byggeriet blive for højt, påpeger hun, inden hun og hunden spadserer videre.

Brug for boliger

Et solidt stenkast fra solcenteret ligger Højbjerg Torv. Her arbejdes der på et tredje byggeprojekt.

Det er Rema 1000, der har købt grunden for at ville lave en dagligvarebutik. Ifølge det foreløbige skitseforslag vil 15 boliger også rykke ind på torvet, hvis byrådet godkender projektet.

Der er cirka 500 meter fra Højbjerg Torv til Højbjerg Plads, og på den strækning kan tre byggerier altså være på vej.

Ville det være godt for området omkring Højbjerg Torv, hvis en Rema 1000 slår sig op? Det er der delte meninger om. Foto: Christian Gnutzmann

Alle tre projekter indeholder boliger, og derfor er Mette Hofman positiv overfor udviklingen. Hun bor ikke lige på Oddervej, men i nærheden, og hun er på sin daglige gåtur, da hun forholder sig til byggeprojekterne.

- Det skal selvfølgelig passe ind, men vi har jo også brug for boliger. Jeg har selv en søn, der snart skal flytte hjemmefra, og hvis han skal kunne finde noget at bo i, som ikke koster det hvide ud af øjnene, så er det jo nødvendigt med flere lejligheder, siger hun.

Et eller andet sted ville det også være dejligt med flere handlemuligheder ved Oddervej. Både i forhold til dagligvarebutikker, men også specialforretninger, tænker Mette Hofman.

- Det kan jo skabe noget mere liv her, og det ville være godt, synes jeg. Men det skal laves ordentligt og pænt, og så synes jeg, at det er vigtigt med nogle grønne områder som en del af det også.

Det høje hører til midtbyen

Specielt på Højbjerg Plads er der brug for en kærlig hånd. Det er mange klar til at skrive under på.

Mette Højberg er i hvert fald klar til at gøre det, da hun går forbi blomsterhandleren, genbrugsbutikken og autoværkstedet.

Hun bor ved Oddervej, men selvom hun gerne se dele af vejen få et løft, så må det ikke være for enhver pris.

- Jeg er ikke tilfreds med, at der skal bygges højt. Det passer ikke til vores område. For mig at se bor vi i oplandet, og de mange etager er noget, der hører til midtbyen, siger hun og henviser til de tre byggeprojekter som helhed.

På Højbjerg Plads er der lagt op til, at cirka 40 boliger følger med det lille butikscenter. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus


Hun er mindst skeptisk overfor projektet på Højbjerg Plads. Men igen, det skal passe til området. Kan man lave et projekt, der gør det, så er det bare at sætte det i gang, mener hun.

- Det trænger virkelig til noget nyt, siger Mette Højberg.

Mange holdninger

Holdningerne fra de tre kvinder på hver deres gåtur langs Oddervej udgør en brøkdel af den samlede pulje af meninger.

På Facebook har mange meldt ind med deres holdninger.

Nogen er klar til at lade maskinerne rykke ind. Det kan nærmest kun gå for langsomt med udvikling på strækningen.

Andre har det som Mette Højberg. Forskønnelse er godt, men ikke så godt, at det må gå på kompromis med områdets udtryk, og nye bygninger må ikke blive for høje.

Maskinerne har været i gang i en lille måneds tid, og de kommer til at blive hængende lidt endnu. Foto: Christian Gnutzmann

De graver og graver og til efteråret skulle fire nye padelbaner gerne stå klar

Padel fortsætter med at øge sin popularitet.

Kombinationen af tennis og squash er så eftertragtet, at Padel Star i Højbjerg er nødt til at fordoble antallet af baner.

Tiderne bliver ganske enkelt revet væk, og det kan kun gå for langsomt med udvidelsen.

Den er godt i gang, og håndværkerne er rykket ind med deres maskiner.

De nye baner skulle gerne stå klar senest til september, siger en af centrets ejere.

Der kommer dobbelt så mange padelbaner til Padel Star, når udbygningen står færdig til efteråret. Og det er i høj grad tiltrængt, lyder det fra ejerne.

Padelcenteret på Axel Kiers Vej var knapt nok åbnet, før ejerne kunne se, at det var for småt.

Alle vil spille padel.

Høj som lav. Ung som gammel. Nybegynder som øvet.

Derfor er der altså brug for fire baner mere. Dobbelt så mange, som Padel Star allerede har ved ringvejen i Højbjerg.

- Der er gigantisk efterspørgsel, og vi har sådan set bare gået og ventet på, at byggebranchen havde tid til os, siger Morten Bødskov, der er en af centerets tre ejere.

Nu er gravemaskinerne godt i gang foran centeret, og til efteråret skulle dobbelt så mange padelspillere gerne kunne gribe et bat og slå til boldene.

- Vi håber, at det står færdigt til august. Men det kommer lidt an på, om vi kan anlægge baner, inden håndværkerne er helt færdige. Jeg vil næsten garantere, at vi er færdige til september, siger Morten Bødskov.

Den dyre, men gode løsning

Padel Star i Højbjerg åbnede i sommeren 2020 som et af de første centre i Aarhus.

Siden er det ene center efter det andet skudt i vejret, og i mere eller mindre alle kroge af byen kan man finde en bane.

Morten Bødskov er en af tre ejere af Padel Star. Centeret har også otte ansatte, så der altid sidder et menneske bag disken. Foto: Christian Gnutzmann

Fælles for mange af padelcentrene er, at det foregår i en fabrikshal eller lignende, hvor padelbanerne så er blevet etableret. Mange steder får man en kode til døren, når man booker, og på den måde kan centrene spare bemandingen væk.

Sådan er det dog ikke hos Padel Star, der er et af de få centre i Aarhus, hvor spillerne bliver mødt af en ansat ved skranken.

- Det er helt sikkert en dyrere løsning, men vi tror også på, at det i længden er den rigtige. Det giver noget til oplevelsen, at vi er her, siger Morten Bødskov.

Han regner med, at sporten på et eller andet tidspunkt bliver ramt af et mætningsniveau, hvor antallet af baner overstiger efterspørgslen, og så er det en fordel af kunne byde på mere end en kølig hal, hvor der ikke er personale på arbejde.

- Det er en sport, der indbyder til tredje halvleg, og det passer vores center rigtig godt til, synes vi. Samtidig får vi jo endnu mere liv her, når de nye baner også kan tages i brug, siger han.

Redaktionschef på Skåde-Højbjerg-Holme, Jens W. Møller.

I kan ikke leve af velvilje og hindbærsnitter alene – det kan vi heller ikke

I har taget fantastisk godt imod Skåde-Højbjerg-Holme. Over 1.500 borgere får nu vores nyhedsbrev. Det tolker vi derhen, at der er brug for det. 

Så nu går vi et skridt videre i vores mission for at give dig overblik over og indsigt i, hvad der sker i Skåde, Højbjerg og Holme - hvilket vi ikke kan blive ved med at gøre gratis.

Fremover vil det koste 39 kroner om måneden at dykke ned i artiklerne på Skåde-Højbjerg-Holme.

Hvad kan du få for 39 kroner? Knap nok fire hindbærsnitter fra Kvickly. De koster typisk 40. Og efter vores lækkersultne erfaring er både fornøjelsen og fordøjelsen desværre ret kortvarig.

Så hvad siger du til denne her servering, som både er mere vitaminrig og langvarig: For 39 kroner om måneden holder vi dig oplyst, inspireret og orienteret i dybden om, hvad der sker i dit lokalområde.

Vi fortæller, hvad der rører sig lige nu, og hvad der er på vej i Skåde, Højbjerg og Holme. Vi peger på interessante mennesker i området, som du med fordel kan forbinde dig med. Vi tager dig med på råd og anviser løsninger på problemer i området.

For mange af jer er det ikke nogen nyhed, hvad vi har gang i på på Skåde-Højbjerg-Holme. For vi har været i gang siden efteråret, hvor vi formulerede en række løfter til jer. Dem kan du se eller gense her.

Og I har taget godt imod os. Foreløbig følger over 1.500 os tæt og modtager 1-2 gange om ugen vores nyhedsbreve om jeres område syd for Aarhus.

Den brede interesse for vores nye type lokalmedie – det kærligt, kritiske, konstruktive, uafhængige nyhedsbrev – har bekræftet os i, at det er levedygtigt. På en vigtig betingelse:

I kan ikke leve af hindbærsnitter og velvilje alene. Det kan vi heller ikke. Det koster penge at fremstille og udgive god, professionel journalistik. Så derfor tager vi nu næste skridt i vores publicistiske plan for dit lokalområde.

Det er stadig gratis at modtage nyhedsbrevet, hvor du kan få indtryk af, hvad vi beskæftiger os med lige nu.

Men hvis du vil læse artiklerne, som giver dig den dybe indsigt, og resuméerne, som giver dig overblik og klæder dig på til at tale med, så skal du fremover af med 39 kroner om måneden.

Vi håber, at du finder, at Skåde-Højbjerg-Holme mætter dit behov for fokuseret lokal dækning. At det hjælper dig til at deltage i det lokale liv, som vi brænder for at styrke. Og at det giver dig fuld valuta for pengene.

De bedste hilsner fra Jens W. Møller, redaktionschef på Skåde-Højbjerg-Holme.