Kender du Bjørnegrotten og månestenene i vandkanten? Her er fem ’skjulte steder’ i Højbjerg
I vandkanten ved Moesgaard Strand gemmer 23 særlige sten sig. De har alle fået indgraveret en lille tekst.
Stenene er et værk af digter og billedkunstner Astrid Gjesing, og de kan altså findes på stranden. Men man skal kigge godt efter, for tang, sand og vand forsøger at gemme dem.
Det er et af fem skjulte steder, som Annette Damgaard fra foreningen Skjulte Steder har peget ud i Højbjerg.
Et andet sted er gravpladsen ved Moesgaard. Den er ikke helt så godt skjult som stenene ved vandet, men gravpladsen byder til gengæld på en ganske særlig historie.
Det siges nemlig, at det spøger i området.
Måske er du kommet forbi Bjørnegrotten eller skelstenen ved Oddervej. Måske er du faldet over stenene med skriften i vandkanten ved Moesgaard Strand. Måske er du ikke.
Fælles for de ovennævnte ting er, at de optræder på listen over skjulte steder i Højbjerg. Stederne er peget ud af Annette Damgaard, der har stiftet foreningen Skjulte Steder.
Bjørnegrotten og de pensionerede medarbejdere
De fleste kender sikkert virksomheden Johnson Controls, som ligger i Holme. Men der er nok knapt så mange, der kender til den seniorklub, der holder til på virksomhedens matrikel.
Klubben er for virksomhedens pensionerede medarbejdere, og seniorklubben passer det arkiv og museum, der hører til virksomheden.
Museet hedder Bjørnegrotten og det fortæller historien om den mere end 100 år gamle virksomhed, som tidligere har heddet Sabroe og Co Kølemaskinfabrik.
Museet og arkivet er ikke et sted, hvor man bare kan vade ind direkte fra gaden, men efter aftale med seniorklubben kan man besøge stedet.
Her går grænsen
Er du kommet på Oddervej på stykket mellem vandet og Højbjerg Torv, er du kommet forbi en særlig sten.
Måske har du slet ikke lagt mærke til den, for den skjuler sig mellem bladene i en hæk mellem villavejene Egebæksvej og Miltonsvej.
Men den står der altså. Skelstenen, der viser, hvor Skådes Markarealer mødte Holmes Markarealer.
Stenen er fra dengang, hvor Skåde og Holme var to selvstændige sognekommuner.
”Oasen” ved Katterhøj
Langs det der engang hed Hads Herreds Landevej blev flere gravhøje anlagt. Strækningen hedder i dag Oddervej, og gravhøjene er der endnu.
Nogen af dem er mere kendte end andre. En af dem, der ifølge Annette Damgaard, ikke er kendt af ret mange andre end de, der bor omkring, er Katterhøj.
Herfra er der en fin udsigt, og så er området ikke mindst en lille oase med masser af træer og en lille sø.
Katterhøj ligger ved Ny Moesgårdvej tæt på Skåde Skole.
Måne Hav Sten
Der ligger uendeligt mange sten i vandkanten langs Aarhus Bugt.
Nogle af dem skiller sig ud fra mængden. Går man syd for Moesgaard Strand vil man kunne finde 23 sten, der alle indeholder en kort tekst.
Teksten er navene på Månens have. Dem er der 23 af, og de hedder blandt andet Grænsehavet, Stilhedens Hav og Tågernes Hav.
Det er digter og billedkunstner Astrid Gjesing, der står bag de poetiske sten, som du altså kan finde i vandkanten syd for Moesgaard Strand. Men det kræver, at du kigger godt efter. Sand, alger og tidevandet gør, hvad det kan for at skjule stenene.
Du kan læse meget mere om Måne Hav Sten-værket på Astrid Gjesings hjemmeside.
Spøger det ved gravpladsen?
Det sidste ”skjulte” sted gemmer sig i skoven ved Moesgaard Museum.
Går man fra museets parkeringsplads og ned mod vandet og Restaurant Skovmøllen, kommer man til Moesgaard Parken. Her finder man familiegravpladsen for slægten Dahl.
Slægten var de sidste ejere af herregården. Stedet i sig selv kunne måske klare cuttet til at komme på listen over nævneværdige ”skjulte” steder i Højbjerg, men mystikken om gravpladsen gør det til en sikker deltager på listen.
Der er nemlig nogen, der påstår, at det spøger i området. En hund og en dame i hvidt tøj, skulle angiveligt gå igen.
- Inden for de sidste fem-ti år har et par medarbejdere ved museet påstået at have set hunden. Damen er ikke så aktiv mere, siger Annette Damgaard.
Nogen mener, at det er Bothilde Dahl, den sidste ejer af herregården, som døde i 1952, der går igen. Andre mener, at det er en ung datter til en af de tidligere herregårdsejere fra 1600-1700-tallet, der spøger.