Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Her på Oddervej kan der komme 29 ældreboliger. Det er et af tre projekter, som måske er på vej på et lille stykke af vejen. Du kan i en af dagens artikler få overblikket over de tre projekter. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Oddervej kan blive et attraktivt handelsstrøg

For nyligt kunne du her i nyhedsbrevet læse, at der er pustet nyt liv i planerne for Højbjerg Plads.

Området, hvor blandt andet Alexandra Blomster ligger, kan blive til et lille butikscenter med 41 boliger.

Går man 500 meter længere mod nord, rammer man Højbjerg Torv, hvor der også er planer om et større byggeri. På vejen dertil kommer man forbi Oddervej 75, hvor 29 ældreboliger kan være på vej.

Der er altså ved at være fuld plade i byggebingoet på den del af Oddervej.

Dog er der ingen af projekterne, der endeligt er vedtaget endnu, men uanset om de bliver det eller ej, hører nybyggeri til fremtiden på Oddervej.

Sådan lyder vurderingen fra fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Oddervej bliver et mere og mere attraktivt sted for byudviklere, og fremtidsforskeren spår, at indfaldsvejen bliver et sted med mange lokale specialforretninger og flere boligbyggerier.

Med den spådom lader vi Oddervej ligge for nu.

Jeg kommer naturligvis til at følge med i udviklingen, og jeg kommer til at kigge på, hvor meget nybyggeri der kan klemmes ind på 500 meter.

Det har du måske en holdning til, og den vil jeg gerne høre. Du kan skrive til mig på nicje@jfmedier.dk.

Efter hvad der kan føles som evigheder med coronarestriktioner, er det igen muligt at nyde en kold fadøl til diverse koncerter. Men det kræver selvsagt, at der er koncerter at gå til.

Den del skal løbes i gang igen, og det skal initiativet Music City Aarhus 2022 hjælpe med.

Aktører, foreninger og andre kan søge om midler til at gennemføre arrangementer, men det er der ifølge sekretariatsleder Jesper Mardahl ikke nogen fra Højbjerg, der har gjort endnu.

Måske er behovet der ikke, eller måske er det ikke alle, der ved, at der faktisk findes en pose penge, man kan få en del af. Så sidder du derude med en god ide, et godt projekt eller lignende, så er det nu, du skal sende en ansøgning afsted. Ansøgningsfristen hedder nemlig 1. marts.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Der er store planer på dette stykke af Oddervej. Tre byggerier kan være på vej, hvis det hele bliver godkendt. Foto: Silas Bang

Tre byggerier, to dagligvarebutikker og 85 nye boliger indenfor 500 meter

Har du styr på byggerierne?

Hvis ikke, kan du her danne dig et overblik over de tre projekter, der måske er på vej til Oddervej.

Bliver de alle til virkelighed, vil det betyde mange nye boliger, to dagligvarebutikker og et par andre mindre butikker.

Det drejer sig om Højbjerg Torv, Oddervej 75 og området ved Alexandra Blomster, der også kaldes Højbjerg Plads.

Der er tre større byggeprojekter på tegnebrættet på Oddervej. Projekterne ligger indenfor 500 meter, og bliver de alle til virkelighed, får området både nye butikker og nye naboer.

Der kan ske en hel masse på Oddervej i de kommende år. Og det kan ske indenfor en ganske lille del af den trafikerede indfaldsvej.

Tre byggeprojektet er på bordet for at blive vendt og drejet. Bliver de alle til virkelighed i den form, de har i skitseforslagene, kommer der to nye dagligvarebutikker, cirka 85 lejligheder og et par mindre butikker yderligere. Det hele bliver indenfor 500 meter.

Du kan her få et hurtigt overblik over projekterne.

Rema 1000 og lejligheder på Højbjerg Torv

Sådan kan området på hjørnet af Rosenvangs Allé og Oddervej komme til at se ud, hvis planerne om en Rema 1000 ved Højbjerg Torv bliver til virkelighed. Illustration: Eriksen Arkitekter

Det er et større trafikalt tovtrækkeri, der er i gang ved Højbjerg Torv for tiden.

Rema 1000 har købt det meste af grunden med henblik på at lave en butik, hvor der ifølge skitseforslaget skal være cirka 15 lejligheder ovenpå.

Det lokale fællesråd mener dog ikke, at der kan laves en trafikal løsning, der både er god for sikkerheden og trafikkens flow. Rema 1000 er uenig.

I midten af spillet står Aarhus Kommune, hvor byrådet i sidste ende skal give projektet grønt lys. Lige nu arbejdes der med en trafikløsning, hvor ind- og udkørsel sker til Rosenvangs Allé få meter fra der, hvor Rosenvangs Allé rammer Oddervej.

Hvor det ender, er stadig uvist. Lige nu arbejder kommunen på det materiale, der skal sendes ud til borgerne, som så har tre uger til at komme med høringssvar.

Læs mere om projektet her.

29 ældreboliger og frygt for trafik på nabovejen

29 ældreboliger rykker ind på Oddervej, hvis de nuværende planer bliver gennemført. Visualisering: Loop Architects

Lidt længere mod syd ligger tre bygninger, som står til at måtte lade livet. I stedet skal der bygges 29 ældreboliger.

Byggeriet skal ligge med ind- og udkørsel til Oddervej. Samtidig regnes der med en lille indkørsel til to parkeringspladser fra Solbrinken, som går parallelt med Oddervej.

Bekymringen er stor på netop Solbrinken, hvor beboerne frygter, at deres vej vil blive brugt som smutvej og som parkeringsplads, når der ikke er flere ledige både ved ældreboligerne.

Kommunen forventer at kunne fremlægge et lokalplansforslag i slutningen af foråret.

Du kan blive klogere på naboernes bekymringerne her.

Nyt liv i planerne om Højbjerg Plads

Sådan kan Højbjerg Plads komme til at se ud fra Oddervej. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

Det nyeste skud på stammen er planerne om et lille butikscenter kombineret med 41 boliger på Oddervej 84. Det er her, Alexandra Blomster ligger.

Som en del af butikscenteret skal der være en dagligvarebutik og en parkeringskælder.

Ideen om at lave Højbjerg Plads som et sted, hvor folk mødes, handler og nyder en kop kaffe på en café, har længe været undervejs. For små ti år siden var den også på vej til at blive realiseret, men borgerne satte foden hårdt i jorden og fik projektet skrinlagt.

Nu har Remien Ejendomme, der har grunden, søsat et nyt projekt.

- Vi vil gerne lave et lille center, hvor der er to, tre butikker. Det kunne være en lille vinforretning eller noget delikatesse. Vi har også en ambition om at få en cafe, siger Claes Remien, der er direktør i Remien Ejendomme.

Projektet er det nyeste, og det er i et meget tidligt stadie. Først skal kommunens folk tage stilling til ansøgningen om den lokalplansændring, projektet vil kræve. Derefter skal det forbi rådmanden for teknik og miljø, og først derefter kan det sendes i høring.

Her kan du dykke længere ned i projektet.

På Højbjerg Torv er Rema 1000 og Aarhus Kommune ved at finde ud af, om der kan laves et projekt, der både indeholder en dagligvarebutik og lejligheder. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Fremtidsforsker om byggeprojekter på Oddervej: Der kommer kun mere af den slags

Der kan være tre større byggeprojekter på vej til en meget lille del af Oddervej.

Projekterne har to væsentlige ting til fælles. For det første er ingen af dem endegyldigt vedtaget. Projektet ved Højbjerg Plads er slet ikke blevet behandlet af kommunens folk endnu.

For det andet møder de alle modstand fra naboer eller det lokale fællesråd.

Sådan vil det altid være, når man bygger i det område, fortæller fremtidsforsker Jesper Bo Jensen. Derfor kan byudviklere lige så godt lytte til borgerne fra starten af, så projekterne rent faktisk kan realiseres.

For der kommer til at være mange, der gerne vil bygge på Oddervej i de kommende år. Jesper Bo Jensen spår området til at blive et sted med flere boligbyggeri og ikke mindst lokale specialforretninger.

Det er slet ikke slut med nye byggeprojekter på Oddervej, som i fremtiden vil blive et mere attraktivt sted for lokale specialforretninger og boligbyggerier, lyder det fra fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Der er byggeplaner her, der og alle vegne på Oddervej.

Sådan kan det i hvert fald føles for dem, der bor i nærheden af strækningen mellem Højbjerg Torv og Alexandra Blomster.

Inden for 500 meter er tre større projekter på tegnebrættet. Bliver det hele til virkelighed, rykker to dagligvarebutikker ind sammen med cirka 85 boliger.

Og der kommer kun mere af den slags, spår fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

- Jeg tror, vi kommer til at se endnu mere udvikling af området langs Oddervej. Det ligger godt i forhold til at komme ud af byen, og hvis Bering-Bedervejen (som nu hedder Giber Ringvej, red.) tager noget af trafikken, bliver beliggenheden kun bedre, og det vil mange gerne have, siger han.

Faktisk vil Jesper Bo Jensen ikke bliver overrasket, hvis Oddervej i fremtiden bliver et sted, man tager til, hvis man har brug for at komme i forskellige butikker.

- Det kan blive en form for strøg, som folk stopper op ved. Det bliver ikke et sted, hvor folk spadserer rundt mellem butikkerne, men jeg tror, at det udvikler sig mere og mere til at blive en destination for forretningerne, siger han.

Specialforretninger

Lige nu tæller Oddervej blandt andet en cykelforretning, en blomsterhandler og en cafe. Den blanding passer meget godt til det, som Jesper Bo Jensen anser for at være fremtidens Oddervej.

Det bliver specialforretninger af forskellig slags kombineret med dagligvarebutikker. Dog skal man nok ikke regne med at se mange flere madforretninger på Oddervej.

- Som kunde skal man gerne kunne gå rundt fra butik til butik, når man handler madvarer, og her er Kridthøj Torv allerede langt foran. Så i første omgang bliver det nok Kridthøj, der løber med madvarerne, siger Jesper Bo Jensen.

Hvad bliver det næste?

Projekterne på Højbjerg Plads, Højbjerg Torv og ældreboligerne har alle en ting til fælles. Ingen af dem er endeligt vedtaget endnu, og derfor kan alle byggedrømmene i princippet falde til jorden.

Det kan også gå i den modsatte retning og ende med, at det hele bliver en realitet.

Men uanset hvad, så er byggerierne på Oddervej langt fra færdige ifølge Jesper Bo Jensen. Spørgsmålet er bare, hvilket område den næste skitse skal tage udgangspunkt i.

- Der ligger et fint kryds ved Ringvej Syd, hvor der allerede er dukket noget op. Så det ville være et godt bud, siger fremtidsforskeren.

Han peger på, at der kan findes oplagte arealer langs hele Oddervej. Fra der, hvor skoven slutter, og ud til Højbjerg Maskinfabrik.

- Hvis Højbjerg Maskinfabrik eller andre en dag vælger at trække sig tilbage fra vejen, kan der laves mange ting, og så bliver der store områder, der kan udvikles på.

Lyt til borgerne

Skåde-Højbjerg-Holme har beskrevet de tre byggeprojekter, der er undervejs. I alle tilfælde gælder det, at fællesrådet og naboerne til de mulige byggerier har deres betænkninger.

Nogen ser faktisk gerne, at projekterne skrinlægges hurtigst muligt. De passer ikke ind, de vil ødelægge trafikken, og de vil pille for meget ved områdets udtryk, lyder nogle af bekymringerne.

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen er direktør i virksomheden Fremforsk, der ligger i Højbjerg. Pressefoto

Den slags holdninger kommer til at følge med i fremtidens byggeplaner i området, vurderer Jesper Bo Jensen.

- Man kan ikke bygge i det område, uden der kommer kritik. Sådan vil det blive ved med at være, og nogen har helt sikkert også ret i kritikken. Men det er bare en del af områdets karakter, at man ikke vil have store nybyggerier, siger han.

Derfor gør byudviklere og bygherrerne sig klogt i at lytte til borgerne undervejs, mener fremtidsforskeren. Ellers er det ikke sikkert, at de får lov til at bygge i sidste ende.

- Vi har før set, at områdets beboere altså er ressourcestærke folk, som også har ressourcer nok til at ændre et byggeri. Det så vi med det gamle Højbjerg Plads-projekt, siger Jesper Bo Jensen med henvisning til, at borgerne for små ti år siden fik sat en stopper for de planer, der var for området med Alexandra Blomster.

Ambitionen er at samle århusianerne om den århusianske musikscene. Gennem året vil Music City Aarhus gerne vise og fortælle århusianerne om, hvor stor og stærk en musikby Aarhus stadig er. Arkivfoto: Mads Christensen

Har du en god ide til en koncert eller et musikarrangement? Så er det nu, du skal slå til

Musikken skal spille, folk skal være glade, og det skal ikke alt sammen foregå i midtbyen.

Nogenlunde sådan lyder målsætningerne for Music City Aarhus 2022, der i løbet af i år sætter fokus på at få sparket gang i musiklivet igen, nu hvor corona i højere grad tillader det.

Kommer der så en masse spændende koncerter til Højbjerg på den baggrund?

I første omgang nej.

Der er ikke nogen fra 8270, der har søgt om de midler, Music City Aarhus stiller til rådighed.

Men det kan nås endnu. Ansøgningsfristen er 1. marts.

Det er ved at være sidste udkald, hvis du vil have del i midlerne fra Music City Aarhus 2022. Alle med et godt projekt eller en god idé kan søge frem til 1. marts.

- Der kommer musikalske arrangementer til Højbjerg, hvis Højbjerg vil.

Sådan indleder Jesper Mardahl snakken om, hvor meget Højbjerg kommer til at opleve Music City Aarhus 2022.

Han er selv fra Højbjerg, og så er han sekretariatsleder i Music City Aarhus. Men der er ikke noget, der tyder på, at han skal til en masse koncerter eller andre musikarrangementer på hjemmebanen i løbet af i år.

For selvom Music City Aarhus står klar med millioner til gode ideer og projekter, er der ingen fra 8270, der har søgt om en luns af midlerne.

- Man behøver ikke være musiker for at søge. Det kan også være, at man gerne vil starte en god fest, eller har en anden god idé. Men der skal selvfølgelig være en idé i det, og der skal være folk til at afvikle det, siger Jesper Mardahl.

Men det er ved at være oppe over, hvis man skal nå at få et tilskud. Ansøgningsfristen er 1. marts.

- Der er stadig lidt flere midler at komme efter, så jeg vil da kun opfordre folk til at tage del i projektet og søge midler, siger Jesper Mardahl.

Music City skal sættes gang i musikken

Det har været sparsomt med kulturelle arrangementer, mens coronavirussen har haft sit greb om samfundet. Men nu, hvor restriktionerne igen er forduftet, skal musikken kickstartes for alvor.

Det er det, der er Music City Aarhus’ ambition for 2022.

Om Music City Aarhus 2022

  • Music City Aarhus 2022 er hele byens musikår, som er dedikeret til at genstarte musiklivet i Aarhus og samle byen omkring musikscenen. Initiativet skal også bruges til bygge bro mellem byens kultur og erhvervsliv.
  • Temaet for Music City Aarhus er "Let's Come Together" og har til formål at styrke fællesskab og sammenhold - ikke mindst efter coronapandemien.
  • Initiativet er taget af Northside Festival, Spot Festival, Musikhuset Aarhus, Train, Headquarters, Aarhus Volume, Voxhall og Radar.
  • Music City Aarhus 2022 har fået støtte fra Aarhus Kommune og Salling Fonden, der har doneret henholdsvis fem og to millioner kroner.
  • Projektet har desuden modtaget donationer fra Kirsten og Gunnar Fonden, som blev skabt af Kirsten og Gunnar Jakobsen fra Lystrup, som stod bag virksomheden Bichel Vine. Ægteparret døde med få måneders mellemrum, men havde besluttet, at deres formue skulle gå til kultur i Aarhus. Fonden har støttet ni forskellige projekter under Music City Aarhus 2022 med 250.000 kroner til hvert projekt.

Kilde: Music City Aarhus 2022

Projektet er støttet med penge fra Aarhus Kommune og forskellige fonde. Det er altså de midler, der bliver sendt videre til musiklivet, og som skal bruges til at sætte gang i projekter, koncerter og arrangementer.

- Det er selvfølgelig altid muligt at starte sådan noget op, men i år er muligheden lidt bedre, fordi vi kommer med nogle ekstra penge. Kan vi være med til at inspirere nogen til at starte noget, som måske kommer til at blive, så vil vi da klappe i vores hænder bagefter, siger Jesper Mardahl.

Der er ikke nogen rammer for, hvilke genrer der skal i spil, for at man kan få midler fra Music City Aarhus. Til gengæld bliver der kigget meget efter arrangementer, der ikke ligger i midtbyen. Derfor mener Jesper Mardahl, at det vil være oplagt at søge midlerne for højbjerggensere.

Hvor skal det ske i Højbjerg?

De har det i Mårslet, de har det i Åbyhøj, de har det i Hjortshøj, og de har det sikkert flere andre steder, fortæller Jesper Mardahl.

Han snakker om de musikalske fællesskaber og mødesteder, og han håber, at der kan komme mere af den slags i Højbjerg også. Men hvor skal det lige være?

- Det kan jeg ikke sige, for jeg kan ikke lige se oplagte steder udover skolerne måske.

At der ikke er nogen fra Højbjerg, der har søgt om midlerne, kan også være et udtryk for, at behovet for musikarrangementer ganske enkelt ikke er så stort.

- Hvis der ikke er nogen, der mangler det, jamen så er det jo heller ikke en nødvendighed. Men vi kan også bare se, at de forstadsbyer, der har de her kulturelle samlingspunkter, står stærkt, siger Jesper Mardahl.